March 10, 201016 yr comment_25704 [center]Sfintisori ca-n Bucovina ([i]cea atat de draga mie [/i])[/center] Potrivit traditiei, cei 40 de Mucenici au fost ostasi in armata romana, in legiunea care isi avea tabara in cetatea armeana Sevasta. Ei au refuzat sa se supuna obiceiului pagan de a face jertfe zeilor pentru a fi ocrotiti in lupta, justificandu-si atitudinea prin credinta lor crestina. Cei 40 au fost judecati pentru nesupunere fata de imparat. Au fost afundati intr-un lac cu apa foarte rece, in nadejdea ca frigul i-ar putea face sa se razgandeasca. Cei 40 au rezistat insa inghetului, tinandu-se in brate doi cate doi. De aici vine si traditia mucenicilor: covrigeii lipiti cate doi, care ii simbolizeaza pe cei 40 de mucenici in lacul inghetat. Am facut si eu ieri mucenici, dar nu chiar 40, ca n-are cin' sa haleasca atata! Reteta mi-a dat-o mami, acu' ceva vreme si e foarte simpla si rezultatul e tare bun si parfumat! Eu am folosit:1 kg faina4 oua (nu am folosit toate albusurile, doar unul l-am bagat in aluat)1 lingurita de sare300 g zahar (merge si cu 250 g)150 g ulei50 g drojdie (un cubulet de 40 g de drojdie verde si-am completat cu o lingurita de drojdie uscata)350 ml laptezahar vanilatesenta de romcoaja de lamaie si portocala rasa Am pus un ou intreg si 3 galbenusuri intr-o cratita, alaturi de zahar, esenta de rom, coaja rasa de citrice, sare si zahar vanilat: Am batut totul spuma, pana s-a albit crema si-au inceput sa se formeze basicute: Drojdia am inmuiat-o cu zahar si putin lapte, apoi am turnat-o peste faina si am lasat-o putin la dospit: Am turnat apoi crema de oua si am invartit usurel, cat sa se amestece putin cu drojdia si am adaugat uleiul putin cate putin, alternand cu faina: Dupa aproape o ora de framantat, am obtinut un aluat moale si parfumat, pe care l-am lasat pe pervaz la crescut, leganat de razele soarelui (mama ce poiata sunt ) Dupa o ora si ceva, aluatul era cat cratita, da' n-am fost pe fata sa-l pozez. Data viitoare o sa fiu ceva mai atenta! Am impartit aluatul in 10 bucati: Din fiecare bucatica de aluat faceam 2 snururi, cat de subtiri se putea: Pe care le impleteam si apoi uneam capetele: Rapid le dadeam si forma cifrei 8, apoi le puneam in tava, pe hartie de copt, la crescut: Iaca unul din purcelusi , pardon, sfintisor crescut si uns cu ou si gata de bagat la caldurica: I-am lasat la copt o ora, la 175 de grade si pentru ca erau cam palizi, i-am pus 2 minute la putere maxima (300 de grade) sa se rumeneasca frumosi (erau deja copti). I-am uns rapid cu miere cu albine moldovenesti (de la var-miu), am presarat m, scuzati, nuci macinate si iaca rezultatul: Alaturi e unul din trandafirii capatati cu o zi mai inainte..... Report
March 11, 201016 yr comment_25846 foarte frumosi, Monica, esti o artista! eu nu am avut cand si cum sa fac anul asta, la timp, dar o sa fac sambata Report
March 11, 201016 yr Author comment_25849 foarte frumosi, Monica, esti o artista! eu nu am avut cand si cum sa fac anul asta, la timp, dar o sa fac sambataTe-astept cu poze! Report
March 11, 201016 yr comment_25885 Foarte frumosi sfintisorii tai foxy,ce poze frumoase si ce prezentare frumoasa ,sunt ''indivioasa'' Report
March 11, 201016 yr Author comment_25960 Foarte frumosi sfintisorii tai foxy,ce poze frumoase si ce prezentare frumoasa ,sunt ''indivioasa'' Lasa, ca si tu ai o gramada de retete prezentate foarte frumos! Multam de aprecieri! Report
March 11, 201016 yr Author comment_25961 f.f. frumosi! data viitoare o sa-i impletesc si eu, asa Multumesc, multumesc! Te astept cu poze! Report
March 11, 201016 yr comment_25979 Ce frumosi mucenici ai tu Foxyy, felicitari!...inca n-am facut niciodata, dar vine ea o zi! Report
March 11, 201016 yr Author comment_26003 Ce frumosi mucenici ai tu Foxyy, felicitari!...inca n-am facut niciodata, dar vine ea o zi! Multumesc, sper sa-i faci si tu curand! Report
March 11, 201214 yr comment_135501 Am facut si eu, de post. Au iesit buni si pufosi:Alaturi de un pahar de vin:Sectiune: Si-am avut si asistenta/inspectie tehnica: Report
March 11, 201214 yr comment_135539 Ehee daca erau mucenici de carne nu se mai uita pisicu' la ei cu atata dispret! Report
March 12, 201214 yr Author comment_135693 Am facut si eu, de post. Au iesit buni si pufosi:Alaturi de un pahar de vin:Sectiune:Si-am avut si asistenta/inspectie tehnica:Bravo! Mi-ai facut pofta de sfintisori! Paharul de vin e pentru mine, da? Inspectorul de la CTC si-a dat acordul? A zis ca-s buni si in parametri? Report
March 12, 201214 yr Author comment_135694 Ehee daca erau mucenici de carne nu se mai uita pisicu' la ei cu atata dispret! Chiar ar trebui facut experimentul!!! Report
March 12, 201214 yr comment_135762 Am facut si eu, de post. Au iesit buni si pufosi:Alaturi de un pahar de vin:Sectiune:Si-am avut si asistenta/inspectie tehnica:Bravo! Mi-ai facut pofta de sfintisori! Paharul de vin e pentru mine, da? Inspectorul de la CTC si-a dat acordul? A zis ca-s buni si in parametri? Paharul de vin e pentru tine, ti-l trimit cu prastia Iar daca era dupa inspectorul CTC trebuia sa ma las de meserie, s-a uitat la ei cu dispret suveran Data aviatoare o sa-i fac lui o portie speciala, din carne Report
March 15, 201214 yr comment_136650 Si-am avut si asistenta/inspectie tehnica: Doamne, ce pisica frumoasa!!!!! Report
March 29, 201214 yr comment_139858 Si-am avut si asistenta/inspectie tehnica: Doamne, ce pisica frumoasa!!!!!Multumesc Report