July 19, 201016 yr comment_48589 Aceasta e una dintre retetele bunicii mele si care nu lipsea de la mesele festive si sarbatori,asa ca-mi e f. draga.Eu am modificat-o facand-o din 6 oua,bunica o facea din 4(dar cum pe vremea aia era o saracie lucie...).Sper sa nu gresesc dar e posibil sa fie o reteta Sanda Marin,ca bunica avea o carte deaei acum e la matusa mea... Asa arata ea in caietul meu de retete mai vechi de 20 de ani.... Deci ingrediente: 6 oua,1 si 1/2 pahar de faina(pahar de 150ml.),4 linguri de cacao amara(eu am pulsat si cu 8 patratele de cioco de la bubulet ca mi-a facut o boacana vezi la off topic ce ma enervez,si am negociat..),2 si 1/2 pahar de zahar,3/4 pahar de lapte(sau apa),1 pachet de unt(sau margarina),2 pliculete de zahar vanilat(sau esente,vanilie rom),1 praf de copt stins cu zeama de lamaie,1 cana de miez de nuca zdrobit(sau alune, fistic ,migdale ce aveti),1 cana de visine din visinata(sau stafide,visine sau cirese proaspete sau din compot,curmale,smochine,fructe confiate etc), Am zdrobit miezul de nuca cu sucitorul,am desamburit visinile din visinata si le-am stors bine in pumni(bubuletului nu-i plac si le alege din prajitura asa ca e ok),am uns tava si am tapetat-o cu faina... Am amestecat zaharul cu cacaoa... Frecat cu laptele... Dupa ce da 2 clocote... Se da deoparte si se pune untul sau margarina(eu si cioco'),frecand pana se incorporeaza si se opreste deoparte o cana din compozitie... In restul de compozitie din cratita se adauga cate unul galbenusele(dupa ce s-a racorit).. Se adauga esentele,nucile,visinile,praful de copt stins,si faina... Albusele batute spuma pana nu mai cad de pe tel.. Se incorporeaza usor tot cu lingura de lemn de sus in jos sa nu stricam prea mult spuma,si se toarna in tava,se coace la foc potrivit... Pana se desprinde de pe margini... Se toarna glazura din cana pe care am oprit-o,si se da la zvantat... Deaici va rog frumos sa ma iertati dar camera mea face figuri,acumulatorii isi dau obstescul sf. si nu mai obtin nici o poza mai calumea,asta e tot ce am putut sa scot de la ea,nush ce sa aleg asa ca pun tot... Bunica mereu taia prajiturile romburi asa ca in amintirea ei asa fac si eu,de resturi a avut cine sa se ocupe stati linistiti,ca nu s-a risipit nik... Oribile poze,sory... Sectiuni.. Cam asta e vi-o recomand din suflet.. Report
July 19, 201016 yr comment_48609 Nu le am eu cu negresele,ca nu-s eu prea ciocolatoasa,dar caietul e superb!Desenul e misto! Report
July 19, 201016 yr comment_48611 Arata foarte fain , ma ispitesti, desi am zis ca pina in toamna nu mai prajituresc Report
July 19, 201016 yr Author comment_48613 Nu le am eu cu negresele,ca nu-s eu prea ciocolatoasa,dar caietul e superb!Desenul e misto! E facut de mine pe la vreo 13 ani ca aveam ''atelier'' si bunica si-a dat tot interesul cu mine,deatunci am capatat gustul pt. bucatarit,s-o vezi pe ''albacazapada''si introducerea...hi hi hi ce-mi vine sa rad acuma... Report
July 19, 201016 yr Author comment_48614 Arata foarte fain , ma ispitesti, desi am zis ca pina in toamna nu mai prajituresc Si eu am zis la fel,nush' cine m-o fi pus azi ca mi-a combinat bubuletul una' de-ti pui mainile-n cap si am facut si o caldura,noroc ca am aer conditionat... M-au incantat visinile alea faine de la maica-mea..oofff!!!,viata mea... Report
July 20, 201016 yr comment_48922 Arata foarte fain , ma ispitesti, desi am zis ca pina in toamna nu mai prajituresc Si eu am zis la fel,nush' cine m-o fi pus azi ca mi-a combinat bubuletul una' de-ti pui mainile-n cap si am facut si o caldura,noroc ca am aer conditionat... M-au incantat visinile alea faine de la maica-mea..oofff!!!,viata mea... Si mama mea facea negresa...putin diversa reteta dar era grozav de buna prajitura;ca tot ceea ce pregatea ea ,de altfel.Acum cind o fac ..ma emotionez(amintirile din vremea cind eram hipnotizata de ceea ce combina ea in bucatarie).Dar caietul ei cu retete arata cam la fel cu cel al bunicii dumneavoastra.. Edited July 20, 201016 yr by aura aurina Report
July 21, 201016 yr Author comment_48965 Arata foarte fain , ma ispitesti, desi am zis ca pina in toamna nu mai prajituresc Si eu am zis la fel,nush' cine m-o fi pus azi ca mi-a combinat bubuletul una' de-ti pui mainile-n cap si am facut si o caldura,noroc ca am aer conditionat... M-au incantat visinile alea faine de la maica-mea..oofff!!!,viata mea... Si mama mea facea negresa...putin diversa reteta dar era grozav de buna prajitura;ca tot ceea ce pregatea ea ,de altfel.Acum cind o fac ..ma emotionez(amintirile din vremea cind eram hipnotizata de ceea ce combina ea in bucatarie).Dar caietul ei cu retete arata cam la fel cu cel al bunicii dumneavoastra..Draga Aura caietul este al meu si e facut de mine pe la 13 ani(eram in clasa a 7 si aveam ''atelier''),multe retete culese in el sunt de la bunica mea,dar am si deale mamei,matusi vecine,orice imi placea voiam sa scriu reteta (caietul e plin si de ganduri,desene etc)...Ma bucur ca-ti placu' reteta si ca ti-a trezit amintiri. Il imprumutasem zilele trecute unei vecine deamele(voia reteta de tort de mere si diplomat)caietul are vre 22-23 de ani va dati seama ca e ingalbenit,coperta abea se mai tine intr-un colt,barbat-su a vrut sa-l arunce la gunoi(nestiind de unde e si ce-i cu el)il omoram cu mana mea cred' ,asa ca nu-l mai imprumut la nimeni deacu'... Report
July 21, 201016 yr comment_49207 Arata foarte fain , ma ispitesti, desi am zis ca pina in toamna nu mai prajituresc Si eu am zis la fel,nush' cine m-o fi pus azi ca mi-a combinat bubuletul una' de-ti pui mainile-n cap si am facut si o caldura,noroc ca am aer conditionat... M-au incantat visinile alea faine de la maica-mea..oofff!!!,viata mea... Si mama mea facea negresa...putin diversa reteta dar era grozav de buna prajitura;ca tot ceea ce pregatea ea ,de altfel.Acum cind o fac ..ma emotionez(amintirile din vremea cind eram hipnotizata de ceea ce combina ea in bucatarie).Dar caietul ei cu retete arata cam la fel cu cel al bunicii dumneavoastra..Draga Aura caietul este al meu si e facut de mine pe la 13 ani(eram in clasa a 7 si aveam ''atelier''),multe retete culese in el sunt de la bunica mea,dar am si deale mamei,matusi vecine,orice imi placea voiam sa scriu reteta (caietul e plin si de ganduri,desene etc)...Ma bucur ca-ti placu' reteta si ca ti-a trezit amintiri. Il imprumutasem zilele trecute unei vecine deamele(voia reteta de tort de mere si diplomat)caietul are vre 22-23 de ani va dati seama ca e ingalbenit,coperta abea se mai tine intr-un colt,barbat-su a vrut sa-l arunce la gunoi(nestiind de unde e si ce-i cu el)il omoram cu mana mea cred' ,asa ca nu-l mai imprumut la nimeni deacu'... Anumite lucruri(cele cu o legatura sentimentala puternica )nu se imprumuta...Dar fiecare face cum il lasa inima..Bine ca a iesit caietul cu retete teafar!!Amintiri frumoase si...dureroase..Din pacate mama nu mai este si TAAAARE as mai vrea sa mai maninc ceva gatit de ea.Zilele urmatoare ma voi intoarce acasa...acolo unde ea era o "regina"si multumita tie ma voi uita in retetarul ei,unde scria ziua cind eu faceam un dulce...Primul l-am facut pe 26.01.1982.Implineau ai mei anii de casatorie..Arata foarte bine dulciurile pe care le faci...Felicitari!! Edited July 21, 201016 yr by aura aurina Report
July 22, 201016 yr Author comment_49458 Arata foarte fain , ma ispitesti, desi am zis ca pina in toamna nu mai prajituresc Si eu am zis la fel,nush' cine m-o fi pus azi ca mi-a combinat bubuletul una' de-ti pui mainile-n cap si am facut si o caldura,noroc ca am aer conditionat... M-au incantat visinile alea faine de la maica-mea..oofff!!!,viata mea... Si mama mea facea negresa...putin diversa reteta dar era grozav de buna prajitura;ca tot ceea ce pregatea ea ,de altfel.Acum cind o fac ..ma emotionez(amintirile din vremea cind eram hipnotizata de ceea ce combina ea in bucatarie).Dar caietul ei cu retete arata cam la fel cu cel al bunicii dumneavoastra..Draga Aura caietul este al meu si e facut de mine pe la 13 ani(eram in clasa a 7 si aveam ''atelier''),multe retete culese in el sunt de la bunica mea,dar am si deale mamei,matusi vecine,orice imi placea voiam sa scriu reteta (caietul e plin si de ganduri,desene etc)...Ma bucur ca-ti placu' reteta si ca ti-a trezit amintiri. Il imprumutasem zilele trecute unei vecine deamele(voia reteta de tort de mere si diplomat)caietul are vre 22-23 de ani va dati seama ca e ingalbenit,coperta abea se mai tine intr-un colt,barbat-su a vrut sa-l arunce la gunoi(nestiind de unde e si ce-i cu el)il omoram cu mana mea cred' ,asa ca nu-l mai imprumut la nimeni deacu'... Anumite lucruri(cele cu o legatura sentimentala puternica )nu se imprumuta...Dar fiecare face cum il lasa inima..Bine ca a iesit caietul cu retete teafar!!Amintiri frumoase si...dureroase..Din pacate mama nu mai este si TAAAARE as mai vrea sa mai maninc ceva gatit de ea.Zilele urmatoare ma voi intoarce acasa...acolo unde ea era o "regina"si multumita tie ma voi uita in retetarul ei,unde scria ziua cind eu faceam un dulce...Primul l-am facut pe 26.01.1982.Implineau ai mei anii de casatorie..Arata foarte bine dulciurile pe care le faci...Felicitari!! Sa pastrezi neaparat retetarul cu siguranta vei gasi retete si amintiri de mult uitate,comori nepretuite... Report