March 19, 201115 yr comment_82488 Ingrediente pentru blat:-4 oua-4 linguri cu zahar-4 linguri cu varf cu faina-1 lingura cu varf cu cacao neagra-100 gr unt moale-1 lingurita praf de copt, arome Ingrediente pentru crema:-400gr ciocolata alba-500ml smantana pentru frisca-1 lamaie-coaja de portocale confiata - optional Suc pentru insiropat blatul, cca 300ml Ornamente: ce doriti sau, mai ales, ce puteti Amestecati ouale cu zaharul, cred c-ar fi mai bine daca bateti albusurile separat (eu n-am facut-o)Inglobati faina, cacao, praful de copt si untul Am adaugat si niste coaja de portocala confiata Compozitia rezultata am pus-o la copt intr-o forma detasabila de tort. Rezulta un blat pufos, parfumat, dar subtirel, doar pentru a fi taiat in doua. Inca visez la un blat drept, netzuguiat. Am studiat reteta Laurei de pandispan clasic, dar am hotarat ca nu pot sta juma de ora sa mixez ouale, asa ca m-am ales cu tzuguiatul meu de blat. Asta e, nu le poti avea pe toate! Smantana si ciocolata rupta bucatele se pun la topit, la bain-marie (eu am le-am pus direct pe foc si-a mers) Amestecati din cand in cand, nu prea des c-am auzit c-ar fi riscul sa se branzeasca grasimea aia din ciocolata. La mine a mers f simplu, c-am uitat de ea, noroc c-o pusesem pe-o tabla de copt si nu direct pe flacara. Sucul de la lamaie impreuna cu coaja ei rasa le-am prelucrat cu mixerul stick, rezultand un fel de nectar. Se poate si fara prelucrare, dar mixandu-le nu se va simti coaja de lamaie in crema. Adaugati nectarul obtinut in crema, mixati putin ca sa-l inglobati. Rezulta una dintre cele mai bune creme, fina, onctuoasa, f parfumata, care satisface complet papila.Ca s-o racesc am bagat-o direct la congelator si din cand in cand am mixat-o, fiindca pe margine inghetase.Montarea tortului s-a facut folosind inelul formei detasabile.Blatul l-am insiropat cu zeama indulcita pe care am folosit-o la confiatul cojii de portocala (mai demult, nu acum, pastrasem sucul la frigider). Ar fi mers f bine un suc lamaios, pentru unitatea aromei compozitiei, dar nici asta n-a fost rau.Deci: primul blat, sirop, juma din crema si niste coaja confiata, blatul doi, restul de crema si directia congelator (crema inca mai era calda cand am pus-o intre blaturi) Problema a fost cand a venit momentul ornarii, ca nu stiam cum si cu ce, asa ca am turnat deasupra cateva linguri din siropul de la gemul de capsuni pe care-l facusem asta vara si-l aveam pastrat in frigider. Ar fi fost bine sa-l strecor inca o data, dar cum sunt in mare viteza, ideile bune imi vin prea tarziu. Am taiat si cateva feliute de portocala si-am rezolvat rapid si treaba cu ornarea (m-am convins iar ca nu-i de mine si nici nu fac eforturi in sensul asta). Oricum, rezultatul depaseste mult efortul depus, gustul fiind impecabil si textura perfecta pentru degustatorii mei: blat pufos, perfect insiropat, crema fina, aromata, iti umple gura iar aspectul nu prea conteaza (la noi).Este prima data cand fac crema asta, m-am inspirat dintr-un Practic vechi in care era prezentata drept o spuma de ciocolata alba si-ar fi trebuit sa pun in ea si 4 albusuri batute la abur. Eu am adaptat-o dupa gustul meu, dar am merita incercata si reteta cu albusuri. De-acum inainte asta ramane crema mea de lamaie, renunt pe veci la cea cu faina/amidon/budinca. Promit sa exersez mai mult partea cu blatul, poate mi-o iesi candva si nebombat. Cat despre ornare - aici chiar ca nu pot sa promit nimic! Report
March 19, 201115 yr comment_82493 Moato draga mie imi place f. mult.E pe gustul meu rau di' tat... Report
March 19, 201115 yr comment_82498 Moazo,vîrful iese din cauza prafului de copt.Daca nu vrei sa renunti la el,cînd scoti blatul din tava,lasa-l pe "tzugui",si ai blat drept.Daca e foarte tuguiat,taie-i vîrful... Îmi place mult blatul cu coaja de portocala confiata,si ador ganache-ul alb!Pîna nu am citit,am crezut l-ai decorat cu un sirop din suc de grapefruit.Cred ca ar mai merge fin acoperit cu un jeleu din suc de portocala. Eu am facut azi spiralele de cioco a lui Lili.Sa stii ca la tine ma gîndeam cînd le faceam!Sa le încerci neaparat! Report
March 19, 201115 yr Author comment_82500 Geany, si pe gustul meu e! Maya, daca-i pui zeama si coaja de la o lamaie, tot ganache se cheama ca e? Oricum, crema e superba!Ma duc sa inspectez problemele pe care mi le face Lili. edit: vazut/placut/motiv de cumpanit. Report
March 19, 201115 yr comment_82505 Geany, si pe gustul meu e! Maya, daca-i pui zeama si coaja de la o lamaie, tot ganache se cheama ca e? Oricum, crema e superba!Ma duc sa inspectez problemele pe care mi le face Lili. edit: vazut/placut/motiv de cumpanit. Moazo,în lumea lu' profis,nu s-o fi chema ganache,dar în a mea,smîntîna amestecata cu ciocolata topita tot un ganache este,egal ce aroma are La noi acasa nu conteaza cum se cheama crema si nici cum arata produsul finit,la noi tre' sa fie savoare la papila,si atunci toata lumea e multumita.Recunosc ca de multe ori fac praji/tort de genul asta,si nu decorez deloc! Report
March 19, 201115 yr comment_82516 Ia uite ce descopar eu inainte de culcare. Tort cu crema de lamaie! Moatzo foarte apetisant arata, mie-mi plac mult dulciurile cu muuulta crema. Report
March 20, 201115 yr comment_82532 Tort lamaios.Asta-i fix pe gustul meu.Sincer speram sa vii cu o metoda simpla de ornare.Ca eu sunt catastrofa la capitolul asta.Dar vad ca nici tu nu esti mai buna.https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/24.gif Asa ca give me five geamano.https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/6.gif L-am salvat ! Report
March 21, 201115 yr comment_82696 facut cu portocale (decoratie ??? ... lipsa la apel) si sectiune Moato, ii bun tare, da' nu sta crema (noa, atata bai sa fie), drept ca nu l-am pus in congi din lipsa de spatiu Report
March 21, 201115 yr Author comment_82771 mie-mi plac mult dulciurile cu muuulta crema. multa crema, da, buun! Sincer speram sa vii cu o metoda simpla de ornare. pai daca nici asta nu-i simpla....aaaa, sau nu-i metoda de ornare? ai dreptate Moato, ii bun tare, da' nu sta crema (noa, atata bai sa fie), drept ca nu l-am pus in congi din lipsa de spatiu congelatorul l-am folosit doar ca sa se raceasca mai repede, da' nici eu nu l-am lasat suficient la rece. la mine a fost ferma crema, si-a mentinut verticalitatea. ma bucur ca v-a fost pe plac. Report
March 21, 201115 yr comment_82789 Cel mai mult ma bucur ca te-ai apucat de dulciuri si ni le arati si noua! Sunt sigura ca si mananci ,da ce-ti pasa de tie? nu se mai prinde pi colo,pi dincolo(la cum arati di oshpe` ani) E fain tare si parfumat,si-mi place ca nu e greoi! Report
March 22, 201115 yr comment_82825 congelatorul l-am folosit doar ca sa se raceasca mai repede, da' nici eu nu l-am lasat suficient la rece. la mine a fost ferma crema, si-a mentinut verticalitatea. ma bucur ca v-a fost pe plac. Moatzo, se vede ca am citit pe diagonala si fara ochelari, fermitatea cremei cred ca depinde de smantana cat e de fluida sau nu , dar si de ciocolata, oricum e bun, mai avem cate o portie pentru disearainca o data multumesc E fain tare si parfumat,si-mi place ca nu e greoi! Nico, sa stii ca-i parfumat, eu l-am facut cu portocale ca de astea aveam in exces si, intr-adevar, nu-i greu deloc Report
March 22, 201115 yr Author comment_82949 Cel mai mult ma bucur ca te-ai apucat de dulciuri si ni le arati si noua! Sunt sigura ca si mananci ,da ce-ti pasa de tie? nu se mai prinde pi colo,pi dincolo(la cum arati di oshpe` ani) E fain tare si parfumat,si-mi place ca nu e greoi! Nico, eu chiar prestez destule dulciuri, mai greu ma mobilizez sa pozez. Iar de mancat, mananc: din asta 2 felii, 100g impreuna, pe cantarite. Sa stii ca fac eforturi ca sa ma mentin, pb nu-i rezolvata definitiv. Duminica am facut 18 briose cu alune si scortisoara, ca aveam 6 albusuri si voiam sa scap de ele. A venit mama la mine si i le-am dat la pachet, ura! Report
April 27, 201115 yr Author comment_86739 l-am refacut de Paste si poate-poate va conving sa-l incercati. nici acum n-am avut o reusita cu decorul. Report