Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ananas în caramel de portocale

Featured Replies

[center]Reteta o am de pe blogul Laurei Adamache.

post-5-13057398425517_thumb.jpg

post-5-13057398497958_thumb.jpg

Aminteste la gust foarte bine cu caramelul meu de portocale.

[/center]

1 ananas copt
150 g zahar brun
50 g unt neasrat
1 pastaie de vanilie
1 gura de cognac
sucul de la 3 portocale

[center]Un ananas bine copt si aromat,ajuns la maturitatea perfecta pentru a fi consumat,

trebuie sa arate bine si sa împrastie un parfum placut.

Cu cît mai multi si mai lungi solzi are un ananas,cu atît mai dulce este pulpa.

Aveti grija sa nu cumparati un ananas lovit.Petele maro provocate de lovituri,

strica toata aroma ananasului.

post-5-13057398783154_thumb.jpg[/center]

Cum curat eu ananasul:

-îi tai partea de jos

-îl asez pe partea taiata

-îl tin de motul de frunze si îi curat coaja de sus în jos(fîsii pe înaltime/lungime)

-apoi îi curat "ochii" ramasi cu un cutit cu lama subtire si lunga,pe diagonala

[center]L-am presarat cu zahar brun pe toate partile,direct în vasul în care l-am copt.

post-5-13057398948477_thumb.jpg

Am adaugat pastaia de vanilie despicata,untul,sucul de portocala si o gura de cognac.

(Toate aceste ingrediente le-am adaugat în vas.Chiar si untul care nu se vede.Sta ascuns dupa ananas.)

post-5-13057399075376_thumb.jpg

Am dat ananasul la copt în cuptorul preîncalzit la 180°C timp de peste 2 ore.

În acest timp l-am tot întors/rotit cînd si cînd.

post-5-1305739945678_thumb.jpg

Dupa ce s-a racit putin,i-am facut proba cu o portie de iaurt.

Delicios!Multumesc,Laura!

post-5-13057399684078_thumb.jpg[/center]

Notite:

-nu a fost nevoie sa adaug pe parcursul coacerii,suc sau apa.Ananasul a fost foarte zemos.

-dupa parerea mea,se poate renunta la unt

-de la întors ananasul,au iesit bobitele de vanilie din pastaie,si au pistruiat sosul

(pe mine nu m-a deranjat.Nu as recurge la vanilie sintetica din motive estetice,prefer pistruii)

-ananasul în caramel de portocale,merge pe orice desert pe baza de lactate

(lapte cu orez,iaurt,lapte cu gris,budinca...si mortal : pe înghetata de cocos!!!...pe care eu o ador )

Imi place enorm reteta dar nu inteleg unde exact punem untul si cognacul?

il ungem intii cu unt si apoi presaram zahar? iar lichidul merge la baza tavii? sau cum?

Eu ador anansul , cu siguranta m-ar coafa un astfel de desert , mai ales langa inghetat de cocos despre care pomeneai .Mai ca seamana cu un pina colada :lol:

As veni la tine la o portie .

Arata Yummi rau .https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/icon_thumleft.gif

• Author

Imi place enorm reteta dar nu inteleg unde exact punem untul si cognacul?

il ungem intii cu unt si apoi presaram zahar? iar lichidul merge la baza tavii? sau cum?

Îl punem în vas.Am scris ca se adauga aia si aaia si cealalta.Ma gîndeam ca se întelege unde :lol:

Untul meu e dupa ananas,nu se vede.Laura l-a taiat bucatele.Eu nu am vazut rostul,ca oricum la cuptor se topeste.Eu recomand sa sariti untul(am scris la notite),pentru ca nu-i vad rostul.

Cognacul,untul,pastaia,sucul...toate vin puse în vasul în care se afla ananasul.În zeama asta se întoarce din cînd in cind ananasul.

Dupa toata coacerea,zeama asta se îngroasa si capata o textura usor caramelizata,foarte aromata.

• Author

Eu ador anansul , cu siguranta m-ar coafa un astfel de desert , mai ales langa inghetat de cocos despre care pomeneai .Mai ca seamana cu un pina colada :105:

Daaaa,chiar asa!Mie mi se pare o combinatie perfecta!Zic de aroma de ananas în combinatie cu cea de cocos :lol:

Maya dupa cum ti-am mai spus finul meu este un mare fan al tau...si am avut petrecere la ei sambata, si ananasul tau a fost vedeta :headbang:

Noi l-am mancat cu inghetata (de vanilie si rom alb cu sos de lamaie)

Excelent, multumim.

• Author

Maya dupa cum ti-am mai spus finul meu este un mare fan al tau...si am avut petrecere la ei sambata, si ananasul tau a fost vedeta :D

Noi l-am mancat cu inghetata (de vanilie si rom alb cu sos de lamaie)

Excelent, multumim.

Oana,multumesc finului tau ca este fan-ul meu! :headbang:

Ma bucur ca v-a placut.Eu sînt mare amatoare de ananas.Ai mei îl manînca,dar nu se omoara.

Ei,de data asta,Dan a fost cel mai înrait fan al ananasului meu!Noroc ca a fost unul baban! :headbang:

Facut si halit deja :D , de duminica - luni, cu inghetata de vreo 6 feluri. Ce miros...ce aromaaa :D

Mie mi-a iesit sos mai mult, portocalele cred ca erau cam maricele. Mi-a placut si aroma untului, se simtea si el bine de tot. Una peste alta ... e un deliciu :D