May 3, 201214 yr comment_146889 E un tort simplu, racoritor si aromat. L-am facut vara trecuta de nenumarate ori, acum i-a venit randul iar.Eu il fac mereu seara pentru a-l consuma a doua zi. Reteta din cartea robotului Termomix, pe care eu am adaptat-o asa incat sa fie accesibila tuturor. Ingrediente pentru o forma de 24 cm (sau chiar si una de 26 de cm):Pentru blat:4 oua ( 260 gr) la temperatura camerei260 gr faina260 gr zahar50 gr apa1 plic de praf de coptun varf de cutit de sare Pentru crema de patiserie5 galbenusuri500 gr de lapte gras1 pastaie de vanilie50 gr amidon100 gr zahar Pentru insiropat si ornat:200 gr suc de ananas7 felii de ananas rotunde (din conserva)250 gr smantana proaspata pentru frisca50 gr de zahar pudra pentru batut frisca BLATULNotaCantariti mai intai ouale. Zaharul si faina trebuie sa aiba acelasi gramaj ca si ouale.Din aceste cantitati mie mi-a iesit un blat superb, inalt aproape 6 cm.L-am taiat in 3, dar pentru tort avem nevoie de 2 parti. Cu cea de-a treia parte va zic ce sa faceti zilele astea, vreau sa incerc ceva bun. Se amesteca bine de tot ouale cu zaharul.Se adauga faina, amestecind din nou.Se adauga apa, se amesteca cateva secunde, apoi se adauga praful de copt si sarea.Aluatul trebuie sa fie bine amestecat.Se unge forma cu unt si se tapeteaza cu faina, se toarna compozitia si se da la cuptor la 160 de grade timp de 40 de minute, depinde de cuptor.Pentru siguranta facetin testul cu scobitoarea.Se scoate blatul cu atentie din forma si se pune la racit pe un gratar.Aici abia scos de la cuptor, se vede cat e de inalt, practic cat tava.S-a desprins singur frumos de pe margini. CREMA DE PATISERIE Se taie pe lung pastaia de vanilie, se scot semintele si se pun in oala cu lapte, impreuna cu pastaia de vanilie goala.Se incalzeste laptele, apoi se stinge focul si se lasa deoparte pentru 15 minute.Se mixeaza bine de tot galbenusurile cu zaharul, pana ce se obtine o crema spumoasa si deschisa la culoare.Se adauga amidonul si se mixeaza bine.Se scoate pastaia de vanilie din lapte, dupa care se adauga laptele (care s-a racit intre timp) usor usor, amestecind in continuare cu mixerul.Punem compozitia intr-o oala la fiert la foc mic de tot pentru cateva minute, amestecind in continuu cu un tel, in asa fel incat sa nu faca, cocolosi.Crema trebuie sa fie densa.Lasam la racit. ASAMBLAREA TORTULUI Blatul se imparte in 2 parti egale. Dat fiind faptul ca mie mi-a iesit foarte inalt, l-am imparti in 3.Partea de jos, am folosit-o ca baza, deci am pus-o pe un platou.Am insiropat-o cu cele 200 de gr de suc de ananas. Nu folosesc sucul din conserva. Iau intotdeauna suc de ananas la cutie. Deasupra am pus crema de patiserie pe toata suprafat, deci si pe margini cat de cat Apoi feliile intregi de ananas Se bate frisca cu cele 50 gr de zahar.Se acopera totul cu frisca. Cel de-al doilea blat se marunteste (la mixerul cu lame) si se acopera tortul. Report
May 3, 201214 yr Author comment_146893 Mamaaaaaaaaaa ce blat ca lumea!!!!! Cu reteta asta asa mi-a iesit mereu . Report
May 3, 201214 yr comment_146905 Any , spui "Cantariti mai intai ouale. Zaharul si faina trebuie sa aiba acelasi gramaj ca si ouale." Ok . Acum ce nu mi-e mie in clar , cantitatea de apa ramane 50 g sau se modifica si ea in functie de cantitatea de oua? Report
May 3, 201214 yr Author comment_146918 Any , spui "Cantariti mai intai ouale. Zaharul si faina trebuie sa aiba acelasi gramaj ca si ouale." Ok . Acum ce nu mi-e mie in clar , cantitatea de apa ramane 50 g sau se modifica si ea in functie de cantitatea de oua? Da, se modifica. 50 gr de apa la 260 gr de oua . Report
May 4, 201214 yr comment_146948 Bine mai arata si tortul asta!!!! Ceva in genul asta am facut si eu, blatul cu ouale cantarite si tot atata faina si zahar si iese un blat pe cinste, iar in loc de crema am pus frisca batuta cu bucatile de ananas pe deasupra si blatul insiropat din compotul ananasului. Iese un dulce tare racoros. Report
May 4, 201214 yr Author comment_146957 Ok , merci . Cu placere ! Bine mai arata si tortul asta!!!! Ceva in genul asta am facut si eu, blatul cu ouale cantarite si tot atata faina si zahar si iese un blat pe cinste, iar in loc de crema am pus frisca batuta cu bucatile de ananas pe deasupra si blatul insiropat din compotul ananasului. Iese un dulce tare racoros. Asa-i ca-i bun, Giorgi ! Report
May 4, 201214 yr comment_146970 Tortul este absolut minunat. Any, te rog sa/mi spui daca atunci cand ai facut blatul ai folosit mixerul pana la sfarsit, adica si la incorporarea fainii. Multumesc! Report
May 4, 201214 yr Author comment_146973 Tortul este absolut minunat. Any, te rog sa/mi spui daca atunci cand ai facut blatul ai folosit mixerul pana la sfarsit, adica si la incorporarea fainii. Multumesc! Multumesc, Lenias !Da, am folosit mixerul. Report
May 4, 201214 yr comment_146986 Tortul este absolut minunat. Any, te rog sa/mi spui daca atunci cand ai facut blatul ai folosit mixerul pana la sfarsit, adica si la incorporarea fainii. Multumesc! Multumesc, Lenias !Da, am folosit mixerul. Multumesc pentru raspunsul rapid Report
May 4, 201214 yr Author comment_146987 Tortul este absolut minunat. Any, te rog sa/mi spui daca atunci cand ai facut blatul ai folosit mixerul pana la sfarsit, adica si la incorporarea fainii. Multumesc! Multumesc, Lenias !Da, am folosit mixerul. Multumesc pentru raspunsul rapid Cu placere. Blatul are praf de copt, deci creste de mama focului, daca nu ar fi avut, atunci da, trebuia adaugata faina cernuta in ploaie, usor usor si amestecat cu o lingura . Report
May 4, 201214 yr comment_146989 Tortul este absolut minunat. Any, te rog sa/mi spui daca atunci cand ai facut blatul ai folosit mixerul pana la sfarsit, adica si la incorporarea fainii. Multumesc! Multumesc, Lenias !Da, am folosit mixerul. Multumesc pentru raspunsul rapid Cu placere. Blatul are praf de copt, deci creste de mama focului, daca nu ar fi avut, atunci da, trebuia adaugata faina cernuta in ploaie, usor usor si amestecat cu o lingura . OK Bagat la cap Eu, pana acum, tot timpul amestecat faina cu telul sua lingura de lemn. Nu am tinut niciodata cont de faptul ca are sau nu praf de copt. Cu mixerul este mult mai simplu De aici si intrebarea: De ce sa fie complicat cand poate fi simplu??? Report
December 3, 201213 yr comment_173161 Any multumesc pentru reteta. Am facut acest tort sambata de ziua surorii mele si le-a placut foarte mult invitatilor. La cererea Dianei si a nepoatei mele, am pus pe tort si niste fluturasi, inimioara si stelute. Foarte bun. Dovada: Report
December 4, 201213 yr Author comment_173201 Miti, eu iti multumesc ca l-ai incercat, mai ales pentru o zi atat de importanta !Ma bucur ca v-a placut ! Report