Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tort mimoza

Featured Replies

E un tort simplu, racoritor si aromat. L-am facut vara trecuta de nenumarate ori, acum i-a venit randul iar.

Eu il fac mereu seara pentru a-l consuma a doua zi.

Reteta din cartea robotului Termomix, pe care eu am adaptat-o asa incat sa fie accesibila tuturor.

Ingrediente pentru o forma de 24 cm (sau chiar si una de 26 de cm):

Pentru blat:

4 oua ( 260 gr) la temperatura camerei

260 gr faina

260 gr zahar

50 gr apa

1 plic de praf de copt

un varf de cutit de sare

Pentru crema de patiserie

5 galbenusuri

500 gr de lapte gras

1 pastaie de vanilie

50 gr amidon

100 gr zahar

Pentru insiropat si ornat:

200 gr suc de ananas

7 felii de ananas rotunde (din conserva)

250 gr smantana proaspata pentru frisca

50 gr de zahar pudra pentru batut frisca

BLATUL

Nota

Cantariti mai intai ouale. Zaharul si faina trebuie sa aiba acelasi gramaj ca si ouale.

Din aceste cantitati mie mi-a iesit un blat superb, inalt aproape 6 cm.

L-am taiat in 3, dar pentru tort avem nevoie de 2 parti. Cu cea de-a treia parte va zic ce sa faceti zilele astea, vreau sa incerc ceva bun.

Se amesteca bine de tot ouale cu zaharul.

Se adauga faina, amestecind din nou.

Se adauga apa, se amesteca cateva secunde, apoi se adauga praful de copt si sarea.

Aluatul trebuie sa fie bine amestecat.

Se unge forma cu unt si se tapeteaza cu faina, se toarna compozitia si se da la cuptor la 160 de grade timp de 40 de minute, depinde de cuptor.

Pentru siguranta facetin testul cu scobitoarea.

Se scoate blatul cu atentie din forma si se pune la racit pe un gratar.

Aici abia scos de la cuptor, se vede cat e de inalt, practic cat tava.

S-a desprins singur frumos de pe margini.

post-13-1336065835396_thumb.jpg

post-13-13360658444128_thumb.jpg

post-13-13360658555015_thumb.jpg

CREMA DE PATISERIE

Se taie pe lung pastaia de vanilie, se scot semintele si se pun in oala cu lapte, impreuna cu pastaia de vanilie goala.

Se incalzeste laptele, apoi se stinge focul si se lasa deoparte pentru 15 minute.

Se mixeaza bine de tot galbenusurile cu zaharul, pana ce se obtine o crema spumoasa si deschisa la culoare.

Se adauga amidonul si se mixeaza bine.

Se scoate pastaia de vanilie din lapte, dupa care se adauga laptele (care s-a racit intre timp) usor usor, amestecind in continuare cu mixerul.

Punem compozitia intr-o oala la fiert la foc mic de tot pentru cateva minute, amestecind in continuu cu un tel, in asa fel incat sa nu faca, cocolosi.

Crema trebuie sa fie densa.

Lasam la racit.

ASAMBLAREA TORTULUI

Blatul se imparte in 2 parti egale. Dat fiind faptul ca mie mi-a iesit foarte inalt, l-am imparti in 3.

Partea de jos, am folosit-o ca baza, deci am pus-o pe un platou.

Am insiropat-o cu cele 200 de gr de suc de ananas. Nu folosesc sucul din conserva. Iau intotdeauna suc de ananas la cutie.

post-13-13360659261763_thumb.jpg

Deasupra am pus crema de patiserie pe toata suprafat, deci si pe margini cat de cat

post-13-13360659556338_thumb.jpg

post-13-13360659715043_thumb.jpg

Apoi feliile intregi de ananas

post-13-13360659972068_thumb.jpg

Se bate frisca cu cele 50 gr de zahar.

Se acopera totul cu frisca.

post-13-13360660241479_thumb.jpg

Cel de-al doilea blat se marunteste (la mixerul cu lame) si se acopera tortul.

post-13-13360660504864_thumb.jpg

post-13-1336066068028_thumb.jpg

Any , spui "Cantariti mai intai ouale. Zaharul si faina trebuie sa aiba acelasi gramaj ca si ouale." Ok . Acum ce nu mi-e mie in clar , cantitatea de apa ramane 50 g sau se modifica si ea in functie de cantitatea de oua?
  • Author

Any , spui "Cantariti mai intai ouale. Zaharul si faina trebuie sa aiba acelasi gramaj ca si ouale." Ok . Acum ce nu mi-e mie in clar , cantitatea de apa ramane 50 g sau se modifica si ea in functie de cantitatea de oua?

Da, se modifica.

50 gr de apa la 260 gr de oua :rolleyes: .

Bine mai arata si tortul asta!!!! :floare: :hug:

Ceva in genul asta am facut si eu, blatul cu ouale cantarite si tot atata faina si zahar si iese un blat pe cinste, iar in loc de crema am pus frisca batuta cu bucatile de ananas pe deasupra si blatul insiropat din compotul ananasului. Iese un dulce tare racoros.

• Author

Ok , merci . :hug:

Cu placere :( !

Bine mai arata si tortul asta!!!! :71: :-*

Ceva in genul asta am facut si eu, blatul cu ouale cantarite si tot atata faina si zahar si iese un blat pe cinste, iar in loc de crema am pus frisca batuta cu bucatile de ananas pe deasupra si blatul insiropat din compotul ananasului. Iese un dulce tare racoros.

Asa-i ca-i bun, Giorgi :floare: !

Tortul este absolut minunat. :floare:

Any, te rog sa/mi spui daca atunci cand ai facut blatul ai folosit mixerul pana la sfarsit, adica si la incorporarea fainii. Multumesc!

• Author

Tortul este absolut minunat. :floare:

Any, te rog sa/mi spui daca atunci cand ai facut blatul ai folosit mixerul pana la sfarsit, adica si la incorporarea fainii. Multumesc!

Multumesc, Lenias :hug: !

Da, am folosit mixerul.

Tortul este absolut minunat. ;)

Multumesc, Lenias :D !

Da, am folosit mixerul.

Multumesc pentru raspunsul rapid :D

• Author

Da, am folosit mixerul.

Cu placere.

Blatul are praf de copt, deci creste de mama focului, daca nu ar fi avut, atunci da, trebuia adaugata faina cernuta in ploaie, usor usor si amestecat cu o lingura :D .

Da, am folosit mixerul.

Cu placere.

Blatul are praf de copt, deci creste de mama focului, daca nu ar fi avut, atunci da, trebuia adaugata faina cernuta in ploaie, usor usor si amestecat cu o lingura :D .

OK ;) Bagat la cap :D

Eu, pana acum, tot timpul amestecat faina cu telul sua lingura de lemn. Nu am tinut niciodata cont de faptul ca are sau nu praf de copt. Cu mixerul este mult mai simplu ;) De aici si intrebarea: De ce sa fie complicat cand poate fi simplu??? ;)

• 6 months later...

Any multumesc pentru reteta. Am facut acest tort sambata de ziua surorii mele si le-a placut foarte mult invitatilor.

La cererea Dianei si a nepoatei mele, am pus pe tort si niste fluturasi, inimioara si stelute. Foarte bun.

Dovada:

post-614-1354558393053_thumb.jpg