Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tort de nuci

Featured Replies

Tortul asta il facea mama pe vremurile copilariei mele. Originile se pierd in negura timpului... cica-l facea una din surorile ei, dar si bunica-mea dinspre tata. Eu am copiat reteta cand am fost acasa ultima oara si acu' l-am prestat, ca nu mai mancasem asa ceva de muuuulti ani! L-am mai schimbat eu nitel, pe ici pe colo, da' va zic eu unde! :P

[i]Ingredientele:

12 linguri de nuci macinate

1-2 linguri cacao (optional)[/i]

post-46-126790934747_thumb.jpg

[i]12 oua

12 linguri de zahar

2 linguri de pesmet

esente (rom, in cazul meu):[/i]

post-46-126790976376_thumb.jpg

Ouale se separa, iar galbenusurile se freaca bine-bine cu zaharul. Cine are mixer economiseste timp si energie; cine nu (ca mine) da la tel:

post-46-126790984723_thumb.jpg

Dupa ce-am facut scurta la mana si s-au albit ouale (paru' meu e deschis la culoare de la mama natura :P), am adaugat cacao, nuci si esenta de rom, apoi am amestecat:

post-46-126790995096_thumb.jpg

Separat, am pus intr-o cratita 1 lingurita cu bicarbonat de amoniu si putin lapte:

post-46-126791001342_thumb.jpg

Am pus cratita pe foc si-am amestecat continuu, pana s-a dizolvat amoniacul:

post-46-126791014576_thumb.jpg

L-am pus peste compozitia cu oua si am amestecat:

post-46-126791024185_thumb.jpg

Am lasat compozitia cu nuci deoparte putin si-am batut albusurile (iar ies campeoana la skandenberg! :P), apoi le-am adaugat peste prima compozitie si-am amestecat usurel:

post-46-126791031035_thumb.jpg

N-am aici tava cu marginile detasabile, dar se poate utiliza cu succes o cratita si-o hartie de copt pentru a obtine un blat bun. L-am copt timp de 90 de minute la 170 de grade (maica-mea il cocea mult si bine, la foc mic):

post-46-126791042545_thumb.jpg

Acum vine crema la rand. Bunica-mea o facea din unt, oua si zahar, da' io am avut alte idei acum si-am facut o crema rapida si buna:

10 linguri de zahar

10 linguri (varfoiate) de faina

post-46-126791047666_thumb.jpg

Am amestecat rapid faina cu zaharul, apoi am turnat 1 litru de lapte si-am amestecat totul usurel, cu telul:

post-46-126791214995_thumb.jpg

Am pus cratita pe foc mic si-am invartit mereu (altfel se prinde de fund!), pana s-a inchegat crema si arata cam asa:

post-46-126791223713_thumb.jpg

Cat era crema fierbinte, am taiat un pachet de unt in bucatele mici si le-am pus peste crema, apoi am amestecat usurel, pana s-a inchegat Am pus esenta de vanilie si am dat crema la rece.

post-46-126791234074_thumb.jpg

• Author

Am taiat blaturile in 3 parti, cu ustensila cumparata special:

post-46-126791244466_thumb.jpg

Am insiropat fiecare blat cu zeama dintr-un compot de visine - asa mi-a tunat mie pe chelie. Mama punea apa cu zahar, parca, da' io am anuntat de la bun inceput ca am modificat pe ici-pe colo reteptu':

post-46-126791251043_thumb.jpg

Am pus peste blatul de jos un strat de crema, apoi am aruncat si niste visine (alta inventie de-a mea! :P):

post-46-126791256597_thumb.jpg

Mama, cand facea tortul asta, folosea o cratita mai larga, iar blatul era mai putin inalt si nu mergea taiat decat in 2, asa ca, la mijloc, ea punea un alt blat - galben - tip pandispan. Io am sarit peste asta, nu aveam de gand sa rivalizez cu turnu' Eiffel! :P

Dupa ce-am pus si-al doilea blat, am pus iar crema si-un rand de visine, apoi a venit capacu' si cum nu aveam chef sa-l ornez tot cu crema alba, am pus cacao dulce peste crema ramasa:

post-46-126791263477_thumb.jpg

Iata-l pe musiu' ornat (cu frisca si visine, se putea altfel??? :P):

post-46-126791280057_thumb.jpg

Am azvarlit si putina nuca macinata deasupra, ca sa fie...:

post-46-126791283873_thumb.jpg

In visine am bagat frisca - se vede mai bine aici:

post-46-126791286803_thumb.jpg

Un tort excelent! Revin maine cu sectiunea!

Toata admiratia mea ca ai facut totul in maniera clasica!! :) :P Bravo! Eu nu cred ca as mai avea rabdarea. Mi-ai adus aminte de sarbatori, inainte de a avea mixer, de orele petrecute la bucatarie cu mama cu tata, de batutul albusului pentru bezea, de batutul friscai cu furculita (deci nu cu telul, cu furculita!), de noi trei surorile stand pe langa mama cand turna compoitia in tava sa ne primim oala. Mama si ce ne mai enervam ca mama aia lua si ultima picatura frate, luna o facea :D.

Foarte fain arata! Gata, ma duc inapoi la munca :P. O sa il visez la noapte sau ma gandesc la el azi la jogging :P

• Author

Toata admiratia mea ca ai facut totul in maniera clasica!! :) :D Bravo! Eu nu cred ca as mai avea rabdarea. Mi-ai adus aminte de sarbatori, inainte de a avea mixer, de orele petrecute la bucatarie cu mama cu tata, de batutul albusului pentru bezea, de batutul friscai cu furculita (deci nu cu telul, cu furculita!), de noi trei surorile stand pe langa mama cand turna compoitia in tava sa ne primim oala. Mama si ce ne mai enervam ca mama aia lua si ultima picatura frate, luna o facea :D.

Foarte fain arata! Gata, ma duc inapoi la munca :D. O sa il visez la noapte sau ma gandesc la el azi la jogging :D

:lol: Multumim, multumim! :D

Bag seama ca-i destul de cunoscuta reteta, da' mai ales metodologia! Ce muschiuleti faceam pe vremuri, de la batut oua si frisca.... :D

Da! Da! Tortul si procedura copilariei noastre!

Ce fain ti-a iesit! felicitari!!

Si eu sunt la regim. Of, of. :sleepy3: Astept week-end-ul cand ne strangem mai multi si il fac - pentru familie- nu pentru mine

Draga Foxule minunat tortuletul,simplu si bun,ti-a iesiiit suuper si ce poze frumoase!!! :wacko: .. cam asa ceva am prestat si eu pe data de 12 februarie,pt. baiatul cel mare(varsatoroiu)ca a inplinit 19 ani ,l-am facut la maica-mea,exact cum ai zis tu cu un blatulet mai mic in mijloc alb,ca altfel s-ar fi taiat doar in 2...cu sirop de zahar ars,la fel crema si ceva frisca(care culmea ezact..atunci nu prea s-a mai batut.. :pupic: )nici mami meu n-are mixer,ea e total inpotriva la chestii deastea' e negata total,asa ca muschisorul meu sa traiasca(eu am mixer dar tot pe tel pun manuta din obisnuinta,rade barbat'miu de mine,ca la cat l-am batut la cap cu mixerul+ala verticalu' si tot la vechea maniera apelez(joc de glezna'... :pupic: )

Imi pare rau ca nu am avut pontul de a umple visinile,ca are mami meu neste visinoaie din visinata da dealea mari cat capu' si bbuunnee rau,merg umplute suuppeer(cine nu ma crede sa arunce un ochi la bilute de la bunica.. :o )asa ca eu le-am pus asa simple(pacat)ca acuma si varsatoroiu'poate sa manance o visinica, ca-i major.

Eu daca mananc cateva dealea ma duc sa fac:''coca'nani'' :bounce:

Poze n-am facut ca facea camera figuri(si acuma face) si nici calculator n-aveam...

In rest m-au dat pe spate si galbenusele alea,eu le cumpar de la magazin sunt asa de palide... :o

Si ps. nu trebuia sa arunci cojile de nuca,fiinca nu stiai cand o sa-ti mai trebuiasca :sleepy3:

• Author

Da! Da! Tortul si procedura copilariei noastre!

Ce fain ti-a iesit! felicitari!!

Si eu sunt la regim. Of, of. :sleepy3: Astept week-end-ul cand ne strangem mai multi si il fac - pentru familie- nu pentru mine

Lasa regimul in pace si treci si papa tortulet! E bun si gustos! :pupic:

Multumesc pentru aprecieri! :bounce:

• Author

Draga Foxule minunat tortuletul,simplu si bun,ti-a iesiiit suuper si ce poze frumoase!!! .. cam asa ceva am prestat si eu pe data de 12 februarie,pt. baiatul cel mare(varsatoroiu)ca a inplinit 19 ani ,l-am facut la maica-mea,exact cum ai zis tu cu un blatulet mai mic in mijloc alb,ca altfel s-ar fi taiat doar in 2...cu sirop de zahar ars,la fel crema si ceva frisca(care culmea ezact..atunci nu prea s-a mai batut.. :o )nici mami meu n-are mixer,ea e total inpotriva la chestii deastea' e negata total,asa ca muschisorul meu sa traiasca(eu am mixer dar tot pe tel pun manuta din obisnuinta,rade barbat'miu de mine,ca la cat l-am batut la cap cu mixerul+ala verticalu' si tot la vechea maniera apelez(joc de glezna'... :o )

Imi pare rau ca nu am avut pontul de a umple visinile,ca are mami meu neste visinoaie din visinata da dealea mari cat capu' si bbuunnee rau,merg umplute suuppeer(cine nu ma crede sa arunce un ochi la bilute de la bunica.. :o )asa ca eu le-am pus asa simple(pacat)ca acuma si varsatoroiu'poate sa manance o visinica, ca-i major.

Eu daca mananc cateva dealea ma duc sa fac:''coca'nani'' :pupic:

Poze n-am facut ca facea camera figuri(si acuma face) si nici calculator n-aveam...

In rest m-au dat pe spate si galbenusele alea,eu le cumpar de la magazin sunt asa de palide... :(

Si ps. nu trebuia sa arunci cojile de nuca,fiinca nu stiai cand o sa-ti mai trebuiasca :bounce:

Geany, imi pare rau ca am facut tortul inainte sa posteze Bonicelli reteptu' ala super fain, da' asta este.... Prea tarziu pentru regrete! :sleepy3: In plus, aici se separa galbenusurile de albusuri, deci era cam greu de respectat sfatu' dat de Bonnicea: sa gaurim nitel carcasa si sa scurgem continutu'. Poate la rulada de omleta o sa fiu mai inspirata! :wacko:

Las' ca-ti iei tu revansa cu visinele umplute! Nu tre' sa le pui musai pe-un tort! Merg si-asa, simple. :pupic:

Sa-ti traiasca varsatoriul! :(

Tort superb !

Gustul cred ca l-am simtit toate.

Poza de final e belea.

Telul...e esential.Nimic nu bate o spuma de oua mai bine ca telul.

Stiau bunicile si mamicile noastre ce stiau !https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/occasion14.gif

Numai ca acuma la mine lene-i mare,si muschiul subtire.https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/biggrin.gif

Nu cred ca as fi in stare sa bat bat o spuma din 8-10 oua si tot atata zahar.

Eventual daca as pune "sclavul "la lucru.https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/tongue3.gif

Mai Foxyy dar ce prolifica mai esti tu fata!Cand ai timp sa mai faci atatea?Te felicit pentru minunatul tort!Esti tare,pe bune!
  • Author

Nu stiu,dar eu cred ca si telul asta are farmecul lui în blat!Cred ca blatul asta are o consistenta superba.Asa îmi pare mie din imagine.Cred ca tre' sa-mi cumpar un tel!

Îmi place mult cum l-ai facut! .floare:

Vezi ca eu mi-am adus tel din Romania, nu-mi place de nici o culoare telul ce se vinde/foloseste aici. Nu pot sa fac nimic cu el (poate-s io mai handi, nu zic nu :pupic:). Da' niciodata n-am reusit sa bat albusurile spuma, asa cum o face telu' luat din tara. Pe cuvant! =))

Mi-a placut ca a iesit blatul mult mai pufos, fata de cel ce-l tineam eu minte (ori mi se pare??? :wub:). Asta nu era musai sa-l insiropez, da' aveam eu chef de experiente si am pus sirop de visine! :scratch: Si bine am facut! :toothy6:

• Author

Tort superb !

Gustul cred ca l-am simtit toate.

Poza de final e belea.

Telul...e esential.Nimic nu bate o spuma de oua mai bine ca telul.

Stiau bunicile si mamicile noastre ce stiau !https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/occasion14.gif

Numai ca acuma la mine lene-i mare,si muschiul subtire.https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/biggrin.gif

Nu cred ca as fi in stare sa bat bat o spuma din 8-10 oua si tot atata zahar.

Eventual daca as pune "sclavul "la lucru. https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/tongue3.gif

N-am avut habar ca tortul asta e asa vestit, pe cuvantul meu! E drept ca io aveam si numa' 10 ani la revolutie, iar dupa '90 ne-am mai smecherit si noi si-am facut si alte torturi (ala de portocale cred ca a fost primul facut :toothy6:). Probabil ca multa lumea il facea pe asta, avand mai usor ingredientele la indemana.

Tehnologia e buna, cand o ai la-ndemana. Cand nu, merge si metoda lu' bunica! :scratch:

• Author

Mai Foxyy dar ce prolifica mai esti tu fata!Cand ai timp sa mai faci atatea?Te felicit pentru minunatul tort!Esti tare,pe bune!

Draga mea, iti multumesc pentru aprecieri! :toothy6: Esti tare draguta cu mine! Timp eu am, ca nu lucrez... :pupic: Cand nu caut de lucru, bucataresc. Acu' sa nu-mi aud/citesc fel si fel de comentarii: da' tu cand iti mai cauti si de lucru... da? :scratch:

Uite ca eu n-am invatat inca sa folosesc unealta asta, probabil ca atunci cand am incercat blatul nu se racise complet :) !

Bun trebuie sa fie tortul, iar in ceea ce priveste pozele, imi plac Foxy, faci progrese reteta dupa reteta! Brava :headbang: !

• Author

Uite ca eu n-am invatat inca sa folosesc unealta asta, probabil ca atunci cand am incercat blatul nu se racise complet :D !

Bun trebuie sa fie tortul, iar in ceea ce priveste pozele, imi plac Foxy, faci progrese reteta dupa reteta! Brava :hug: !

Tortul e super-bun! Gustos, de-ti vine sa nu te mai opresti din halit... :hungry:

Sa stii ca si eu am avut probleme cu ustensila de taiat blaturile, cand am incercat prima oara m-am cam chinuit, dar am prins o smecherie - la inceput tai usor blatul cu un cutit, apoi firul isi face treaba rapid si usor. La tortul asta, am infipt niste scobitori in blaturi, ca sa am niste repere, sa fie cat de cat egale foile si cand am taiat blatul, am inceput din zona scobitorilor si-a mers repede feliatul. :)

Cat despre poze... mai am mult si bine de lucrat, pan' sa-mi iasa poze frumoase. Am noroc si cu aparatu' jupanului, ca face treaba buna! :)