Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Okra

Featured Replies

Am o connserva de ocre si am deschis-o. Imi dati ceva idei cum sa le fac rapidus si foarte lejer, fara uleiuri etc?

Am mancat una dar mi s-a facut gura punga. Recunosc ca nu m-a dat pe spate. Asadar o garnitura lejera la un piept de curcan?

Va multumesc anticipat!

Ocra sunt bamele.

Nu am mancat si nu am gatit niciodata...stiu doar ca au un interior gelatinos.

daca ti s-a fact gura pnga inseamna ca nu sant bune.

eu de cate ori iau sant atat de bune incat mananci din cutie fara sa te opresti.

eu le fac ca pe tocanita sau le arunc in vreun ghiveci cu aglomeratie de legume.

• Author

Darkie, sunt acre nu imi plac. Au o aroma interesanta. E drept ca am luat conserva anul trecut dar termenul de garantie e 2012. Deci le arunc?

Julix, okra (Albemoschus esculentus) este un fruct al unui arbust specific zonei tropicale. Arata ceva in genul unui ardei capia.

post-12-126976188659_thumb.jpg

Alte denumiri: quiabo (Brasilien), ladyfingers (Südasien), quimbombó (Kuba) und bamya (Arabische Länder,Türkei, Griechenland)si are aceleasi origini ca si cafeaua, respectiv tinutul inalt al Etiopiei :)

• Author

Pai, e unul si acelasi lucru :floare: Bame se numesc in spatiul musulman mai degraba, cum postasem mai sus.

Cred ca ale mele s-or fi oxidat stiu eu, de erau acre? In orice caz le-am aruncat. Am ramas cu pieptul de curcan, natiurel si cu salata. Ata ete.

Bine Stellina Bella, o sa ii transmit Mayei ce spui tu, desi ma indoiesc ca o intereseaza :lol: ^_^

Lorica...wagner e de vina maica....ma oboseste rau si fizic si psihic =))

dar sa stii ca tot baloase raman :), bashka ,, is si parpase =))

cica trebuie spalate in apa cu otzet sau asa ceva ....

• Author

Bine Stellina Bella, o sa ii transmit Mayei ce spui tu, desi ma indoiesc ca o intereseaza :lol: =))

[u][b]Lorica...wagner e de vina maica....ma oboseste rau si fizic si psihic =))[/b][/u]

dar sa stii ca tot baloase raman :), bashka ,, is si parpase :)

cica trebuie spalate in apa cu otzet sau asa ceva ....

Nu dijaba era preferatu lu' Hitler ^_^ Daca repeti iti urez bafta si spor si multa inspiratie la concert.

Ce inseamna "parpase"? Aud pentru prima oara :)

de....tot wagner bre...pàroase :D

merci, nu mai repet, direct pe scena...cantam parsifal....incepem la 18h si terminam la 23h30 ,cu 2 pauze de 30si 25 min. aka 4h 35 de zizica....(muzica , care ii gâghila pe unii in mod placut, io mi-s loaza si nu mi place de fel :D )

Tu , fata , mie nu mi se par acre deloc , dar io nu iau la conserva , ci numai proaspete. Le fac cu bulion , ceapa , o frunza de dagin , sare si piper....cateodata si cu usturoi.....

Alea proaspete nu se fac baloase daca nu le fierbi in nestire....

Si daca atunci cand le curetzi de coada nu tai din ele si le lasi intregi , nu balesc :) , cel putzin nu asa tare :P

Cand se sparg se umple mancarea de bale :P

• Author

LA conserva nu mai iau. asta e clar!

Cand mi-o reveni curiozitatea, o sa ma incumet sa iau proaspete...desi, deocamdata ii dau cu legume autohtone. Stiu ca demult, in copilarie, tata imi adusese nectar de bame si nu am fost deloc incantata -unde eu sunt incantata de orice are zahar!.

Deci numai coada se taie? Nu se taie pe lung sa le scoti semintele alea?

Deci numai coada se taie? Nu se taie pe lung sa le scoti semintele alea?

Lapo, eu am invatat sa le pregatesc de la o albaneza, care zice ca la ei bamele sunt foarte populare.

Bamele trebuie sa nu fie mai lungi de 10 cm si sa fie verzi si ferme. Nu au voie sa aiba pete maro cat de mici, sa para ofilite sau sa fie prea tari.

Se spala sub jet de apa rece, se zvanta si se taie 2-3mm de la coada. Apoi se pot lasa intregi sau taia in bucati de 2-4cm dupa plac. Eu le tai. Cele care sunt tari la taiat se indeparteaza pentru ca vor ramane tari si in mancare (cam cum se intampla cu fasolea verde trecuta).

Se caleste ceapa, apoi se pun bamele, reosiile in bulion si putina supa (sau apa). Se fierb 10-15 minute pana bamele sunt patrunse si se leaga un sos fain. Se potrivesc de sare, piper si ce va mai place. Cu supa din carne de miel merg cel mai bine, tocanita are o savoare speciala. Balele despre care se vorbeste nu se cunosc in tocanita gatita astfel, cu bame proaspete si tinere, pentru ca intra in compozitia sosului dandu-i consistenta.

• Author
Pisoi, multumesc de reteta. Dupa miel sunt lesinata oricum. Cand o sa dau peste ele proaspete sa stii ca o sa cumpar, macar sa le fac o data, de curiozitate.

Pisoi, multumesc de reteta. Dupa miel sunt lesinata oricum. Cand o sa dau peste ele proaspete sa stii ca o sa cumpar, macar sa le fac o data, de curiozitate.

Fata , cauta la turcaletzi , tre' sa aiba......

Dar daca le tai , sa stii ca balesc :floare:

Eu , una , nu pot sa le mananc asa balite ............

• 3 weeks later...

Fata , cauta la turcaletzi , tre' sa aiba......

Dar daca le tai , sa stii ca balesc B)

Eu , una , nu pot sa le mananc asa balite ............

Ca sa nu lase gelatina aia, se oparesc cu apa amestecata cu otet, dupa care se clatesc cu apa rece.

Eu nu mancam nici impuscata! Pana am auzit rugamintea ca poate faci ceva cu mancarea asta, mai sa fie, ce ti-e si cu ambitia asta! Am bibilit-o dupa retete de pe net si a iesit asa buna ca am mancat si eu!
  • Author
'Alexandru'[/b] date='16 April 2010 - 12:10 PM' timestamp='1271412633' post='32727']

Ca sa nu lase gelatina aia, se oparesc cu apa amestecata cu otet, dupa care se clatesc cu apa rece.

Mai bine vii si-mi faci tu, nu vrei :appl: ?

Eu le oparesc in bors proaspat.Dar merge si cu otet! Tot tocanita le fac, dar merg si zacusca, si cu usturoi...https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/eusa_drool.gif

In consecinta de la discutia cu bame, am luat o conserva mare cu bame de 800 ml si am prestat: calesti o ceapa, dupa doua minute adaugi un usturoi tocat la calit, pui o rosie tocata, eu scot pielita,adaugi suc de rosii si te duci la televizor vreo 10-15 minute minim, dar mai verifici daca n-a scazut nivelul lichidului prea tare,daca a scazut, pui apa, sau suc de rosii, apoi pui sare, piper( unii zic si zahar), pui bamele( pe care eu, mai intai, le pun in strecuratoare si le clatesc de zeama in care se afla) si pe urma le mai lasi impreuna la foc foarte mic, fara sa le amesteci ca se sparg bamele si sunt baloase. Cam asta e, mai este tip o portie nu mai mult!

Daca-mi ziceati acum 2 ani c-o sa mananc bame va-njuram! Aici nu am vazut bame proaspete pana acum, dar alea care-mi plac mie sunt oricum foarte scumpe!

'Alexandru'[/b] date='16 April 2010 - 12:10 PM' timestamp='1271412633' post='32727']

Mai bine vii si-mi faci tu, nu vrei ;) ?

Depinde cum platesti :hungry: