May 17, 201016 yr comment_37613 [center][b]Vinete grilate in ulei aromat- O conserva de luxe -[/b] ..[/center](O reteta citita aici, incercata si solicitata de Maya. Sunteti solicitati cu ospitalitate sa veniti cu imbunatatiri si versiuni proprii) "Luxul" ar putea putea viza in extrasezon pretul vinetelor (pentru romanezii traitori in etern crizata Romanie), dar mai ales rezultatul delicios.M-am inspirat din indicatiile date de cineva pe acest forum in legatura cu conservarea vinetelor si ca un facut a aparut la PLUS o oferta la vinetele spaniole. Sa incerc sa conturez o reteta: Ingrediente:......- pentru un borcan de 800 ml - - 2 vinete - aproximativ 800g - 1 kg (mai bine 1 kg, sa ramana un pic sa mancam pe loc ) - 150 -200 ml de untedelemn de masline extravergin - doua, trei linguri de otet balsamic de Modena - 4 - 5 catei de uturoi - frunze de busuioc prospete (la mijloc de luna mai l-am cumparat de la fermieri sub forma de rasaduri si a fost avantajos si ca pret) - o jumatate de ardei iute uscat (e mai aromat) sau proaspat - sare grunjoasa Mod de preparare:Frunzele de busuioc se spala si se usuca bine. Vinetele asijderea, usturoiul se curata.Vinetele se pot curtata longitudinal in dungi "una da, una ba" - pe sarite, ca vaca lui Bula "vine odata allba, vine odata neagra si la cap seamana cu muma-ta(-sa ? )"Personal imi place forte mult coaja de vanata si nu am renuntat la ea . Vinetele se taie transversal in rondele groase (subtiri ?) de 8-10 mm, apoi rondelele se taie pe mijoc in semidiscuri. Asa intra mai usor in borcan si se imbrica mai bine in tigaie. Feliile de vinete se sareaza generos pe ambele parti se aseaza intre doua funduri de lemn de tocat cu o greutate deasupra, plus asezate pe plan inclinat, pentru a se scurge amareala din ele. Se lasa la scurs minimum 30 de minute. Apoi se tamponeaza cu servete de hartie absorbante si se grileaza fie pe gratar fie in tigaie antiaderenta uscata (fara ulei) - eu - pana cand devin maleabile si se rumenesc un pic. Cele doua minute necesare operatiei le folosim pentru a taia usturoiul in felii subtiri si a trece ardeiul iute uscat prin flacara aragazului. Atentie la degete, feriti ochiii si nu trageti in piept!. Incercati o data operatia si simtul olfactiv va va da de stire ca e o operatie de innobilare considerabila a aromei. Ardeiul iute afumat se taie subtire. Eu cu foarfeca, dupa ce i-am inlaturat semintele. Am folosit jumatate din el. Restul l-am rontait pe parcurs. Pe fundul borcanului splat bine si sterilizat (cuptorul cu micro~~ e excelent ) se aseaza un strat de frunze de busuioc si de felii de usturoi, apoi se completeaza parterul cu vinetele se torna o lingurita de otet blasamic si un pic de ulei. Se presara din ardeiul iute, feliute de usturoi si frunze de busuioc si se trece la urmatoarele etaje de vinete. Uleiul si otetul balsamic se completeaza pe parcurs avand grija sa nu ramana aer. Feliile de vinete, acum maleabile umplu bine cavitatea borcanului, astfel ca nu e necesar mult ulei. Deasupra se completeaza cu ulei pana sus, se infileteaza capacul se lasa un pic sa se raceasca si se da la frigider.[center]..[/center] Dintr-un kilogram de vinete mi-au ramas negazduite in borcan vinete pret de un castronel micut. Le-am preparat exact ca mai sus si l-am lasat o ora astfel ca aromele sa faca cunostinta (peste frunzele de busuioc eu rostogolesc un pahar cu striatii longitudinale astfel ca frunzele sa se zdrobeasca un pic si sa elibereze mai usor uleiurile eterice) Apoi se poate consuma ca salata, cu paste cu orez, cu pita, sau ... cu lingura De aici pot depune marturie asupra calificativului "de luxe" acordat gustului si nu am de gand sa-mi retrag afirmatia.Astazi sunt incluse din nou in meniu. Fara borcan Report
May 17, 201016 yr comment_37668 Sefule,arata de toata...pofta!Tresar papilele pe limba la vazul borcanului,ba pardon,la vazul vinetelor din borcan!Cu o buca' de pita lînga,si dupa aia pot sta de vorba cu toti fomiciosii O sa fac si ee,neaparat!Momentan gasesc doar vinete nasparlite,dar tot o sa fac! Report
May 18, 201016 yr Author comment_37810 Sefule,arata de toata...pofta!Tresar papilele pe limba la vazul borcanului,ba pardon,la vazul vinetelor din borcan!Cu o buca' de pita lînga,si dupa aia pot sta de vorba cu toti fomiciosii O sa fac si ee,neaparat!Momentan gasesc doar vinete nasparlite,dar tot o sa fac! Stai ca n-ai vazut tot.It's not ready until the fat lady (aka Paparotti)sings! Stiti de ce imi place mult acest mod de a prepara vinetele?Pentru ca nu sunt prajite in ulei.Feliile de vinete sunt niste bureteii nesatiosi cu un apetit pentru ulei ceva de speriat. Inghit o tigaie intreaga si apoi te trimt in camara sa mai aduci o sticla.Nu-i pacat de bunatate (si scumpatate) de untdelemn parfumat presat la rece sa-l ... extra-dezvirginezi si din medicament sa-l transformi in avertisment si intr-un pumn in ficat?[center]..[/center]Am refacut reteta pentru o masa de pranz , extragand din ecuatie borcanul. Usturoiul si busuiocul le-am pisat in mojar cu putin de zahar. O treime de lingurita (nu sariti inca). Am sfaramt si ardeiul iute, am incorporat ulei cat am socotit, am aromat cu aceto balsamico - 2 linguri- si cum tot se inchise la culoare am adus si sticla de sos de soy(a). D aici am contrabalansat cu gusturile sarat + umamiSuna un clopotel?Cel de la vinetele asiatice in sos picant, nespa?Otetul balsamic a luat locul vinului, zaharul folosit la gelificarea usturoiului e tot din zona Asiei, iar busuiocul... Well, busuiocul face legatura cu pensinsula italica asa cum pe partitura Madamei Butterfly si-a pus glorios semnatura toscanul Puccini.Va prezint noul release al retetei sub numele de :[center].Melanzane alla Cio Cio San...[/center]Feliile grilate de vinete le-am pus intr-un castron la cald, acoperit cu un servet, pana au fost toate gata, si am rasturnat sosul peste ele.Ci siamo!Si sunt excelente si reci.Maya are dreptate. Se cere si un pic de paine sa stergi sosul de pe farfurie. Report
May 20, 201016 yr comment_38282 arata excelent cio cio san-ele, si gustul sigur pe masura; eu m-am limitat pana acum in a grila vinetele ca in poza 1 in tigaie, apoi sa le presar cu sare si per urma cu ulei aromatizat cu usturoi...si le-am facut acum 2 zile data viitoare o sa continui retata cu sosul special... Report