July 17, 201016 yr comment_48199 [center] Zupa de meresau gutui, visine, agrise. You name it.[/center] Traitorii in spatiul chezaro-craiesc al Transilvaniei sunt familiarizati cu supele de fructe. Mama, sighisoreana tipica, jumatate de sange valah iar cealata jumatate un conglomerat de sange maghiar, austriac si ceh gatea foarte des supa de mere in tot timpul anului(sau vara agrise / visine). Insa si celalta bunica, romanca get-beget (triburile dacice: getii si begetetii ) avea la cunostinta reteta, asa ca tata a venit la supele austro-strungare cu lectia gata invatata.Fanii supelor de dovleac pot deveni usor si fani ai supelor de mere. Ingrediente:3 - 4 mere (sau alte fructe mentionate in titlu)4-6 felii de bacon (kaiser, costita afumata, etc) O vaianta boiereasca ar putea folsi somon fume.2 morcovio felie de telinao ceapa mica2 cartofi medii100 ml de vin albo lingurita de scortisoara macinata4 - 5 cuisoare (optional si in functie de afinitatile fiecaruia mai puteti interveni cu nucsoara, coriandru macinat, pudra de ghimbir, o pastaie de cardamon)o lingura de mierefrunze de marar, sau coriandru, sau - de ce nu ? - patrunjelsare dupa gust. Mod de preparare:Baconul se caramelizeaza in tigaie pana devine crispy. Se scoate pe hartie absorbanta. In grasimea lasata se inabusa legumele taiate bucati, se stinge cu vin se lasa sa se reduca si apoi se toarna apa si se lasa la fiert 20 de minute. In acest rastimp se curata merele de coaja, se taie felii, se inlatura casa samburilor, se taie feliile in trei si se pun in apa cu suc de lamaie ca sa nu oxideze.Cojile nu le aruncati. Le caramelizati in tigaie de teflon cu pielita in jos si le adaugati in supa, daca v-a placut aroma pe care au dezvoltat-o. Daca nu le rontaiti in timpul prepararii.Dupa ce legumele au fiert 20 de minute, puneti si merele impreuna cu condimentele uscate, lingura de miere si mai lasati la fiert doar 15 minute. Eu nu pun merele de la inceput, caci nu im place sa se flescaie.Pastrati cam jumatate de din bucatele de mar si le depozitati temporar intr-un castron iar restul merelor si al legumelor, impreuna cu supa in care au fiet le transformati in crema in blender sau cu ajutorul mixerului vertical. Intoarceti in oala cu supa bucatele de mar fierte puse bine, asezonati cu sare si mai dati intr-un clocot vesel. In bolul de servire puteti pune un motz de samantana dulce, presarati cu verdeata tocata marunt si asezati desupra feliutele crocante de bacon.La zile mari (sau cei mai grosi la punga decat mine - umilul "tenor" ... feroviar )- felii de somon afumat. Report
July 17, 201016 yr comment_48343 Ce-mi citesc ochii! mare surpriza! o fac si eu cat pot de repede...cum ma intorc din concediu e prima pe aragaz! o sa o fac fara vin alb si scortisoara ca sa aiba gustul pe care il avea la buna si o sa o fac cu "zdrente" dintr-un albus si o sa fac si sos de mere cu piure de cartofi! Report
July 18, 201016 yr comment_48367 Supa asta e o nebunie.O fac iarna.Nu e in contradictie cu vara,dar asa m-am obisnuit.Vazand reteta ta,cred ca am sa fac o exceptie in acest sezon estival.Imi mai place si supa de visine.Eu pun tarhon .https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/occasion14.gif Report
July 18, 201016 yr Author comment_48388 Ce-mi citesc ochii! mare surpriza! o fac si eu cat pot de repede...cum ma intorc din concediu e prima pe aragaz! o sa o fac fara vin alb si scortisoara ca sa aiba gustul pe care il avea la buna Daca ma gandesc bine, probabil ca nici bunicile mele indiferent de nationalitate probabil ca nu deglasau cu vin. Pentru mine e un obicei dobandit de cand am citit retetele Mayei de supa de dovleac. Si mai e ca mie imi place gustul acriu, asa ca macar un pic de suc de lamaie tot as pune. De dragul conformitatii am sa postez si reteta culeasa de Radu Anton Roman, de la care tocmai am aflat - bogdapostre maestre - de struguri, caci prunele imi dadeau si mie prin minte: [color=#0000FF]"ZUPÓ DE MEREZupa de mere (gutui, pere, prune, zarzãre, struguri) se fãcea la-nceput, acum o mie de ani, numai între Braşov, Sibiu şi Sighişoara, unde puseserã saxonii, cistercienii şi teutonii piciorul. Azi se face în tot Ardealul (mâine în toatã ţara, poimâine în toatã Europa centralã şi esticã, rãspoimâine e continentalã şi uite aşa, vom gusta curând, ori marţi ori joi, zamã de pergamute de Alpha Centauri şi supã de mere pãdureţe a la Andromeda).• 400 g carne viţel • 500 g mere • 50 ml smântânã• sare, zahãr (dupã gust) • pãtrunjel• zarzavat – 1 morcov, 1 pãstârnac, 1 ţelinã• Se taie cubuleţe zarzavatul cu carnea• Se pun la fiert în 2 litri apã• Se curãţã merele de sâmburi şi coajã, se taie felii• Se toacã pãtrunjelul• Dacã a fiert carnea, se scoate, împreunã cu zarzavatul, şi se lasã la rãcit• Se sãreazã şi zãhãreazã zeama, dupã plac• Se pun merele la fiert în zeama fierbinte• Se taie carnea cubuleţe, îşi aşteaptã destinul• Mãrul (şi orice alt fruct) fierbe imediat, deci pregãtiţi-vã ca, dupã vreo jumãtate de orã maximum, sã redaţi supei carnea şi zarzavatul şi sã sã-i adãugaţi şi smântâna diluatã în puţinã zeamã• Presãraţi pãtrunjelul, mâncaţi sãnãtoşi şi eliberaţi-vã de complexele lingvistice, cãci nimeni nu mi-a putut spune exact când începe ciorba şi se terminã supa, când e cremã şi nu mai e zamã groasã! Dar bunã toţi ştiu sã spunã cã e, când e, şi asta e important![/color] Report