August 10, 201016 yr comment_52685 [center][font=Times New Roman] Melitzanosalata Agioritiki[/font][font=Times New Roman] sau "Salata de Vinete Ateniana" este denumita astfel dupa muntele Athos (Agion, Oros) de unde provine. Este o varianta a binecunoscutei salate de vinete la care se adauga branza feta, zeama de lamaie si usturoi pentru aroma, rosii si patrunjel verde pentru culoare. Ne trebuie:- 3 vinete de marime medie- 1 rosie mare- 1 ceapa- 2-3 catei de usturoi- 1/2 cana branza feta faramitata- sucul de la o jumatate de lamaie- 3 linguri- ulei de masline- patrunjel verde- sare, piper[/font][font=Times New Roman] Cum se face:Ca si la salata de vinete, se pun vinetele la copt pe un gratar, la cuptor sau direct pe flacara. Eu le-am copt de data asta pe ochiul de la gratarul de afara, direct pe flacara si au iesit chiar ceva mai gustoase decat de obicei, cu gustul acela pronuntat de vanata coapta si bine afumata. Se intorc vinetele pe rand astfel incat sa fie bine copate pe toate partile si se lasa apoi sa se raceasca bine.[/font] Se taie cozile si se curata frumos de coaja dupa care se lasa la scurs intr-o strecuratoare. Intre timp se curata ceapa, usturoiul si se toaca marunt patrunjelul verde. Rosiile se curata bine de seminte si de coaja si se taie in bucati mici. Intr-un castron se amesteca vinetele cu sare, piper si ulei. [font=Times New Roman]Se adauga ceapa si usturoiul si se amesteca din nou.[/font] [font=Times New Roman]Dupa ce devine o pasta omogena se adauga branza si rosiile si se amesteca din nou dar astfel incat sa se sinta branza si rosiile in textura compozitiei salatei.[/font] [font=Times New Roman]La sfarsit se stoarce putina zeama de lamaie si se adauga patrunjelul verde tocat marunt. Se amesteca cu o lingura de lemn. Se lasa la frigider pentru o jumatate de ora sau o ora. Se serveste rece cu paine prajita sau pita chips.[/font] [/center] Report
August 10, 201016 yr comment_52701 Ce reteta interesanta.Nu m-as fi gandit sa pun rosii si branza in salata de vinete.Ma uit cum le coci la flacara,si-mi vine sa plang,ca nu mai pot sa le coc asa.De cand mi-am luat aragaz destept,cu aprindere electica,le coc in cuptor de frica sa nu-mi stric arzatoarele.Si nu mai ies asa de albe.https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/20.gif Report
August 11, 201016 yr comment_52734 Hmm, ce interesant, merita incercat. Tu Pisco, n-au o tabla sa o pui pe ochi?din aia de coci si ardeii?Eu in tara pe aia faceam fiinca avea gratarul mic la ochiuri si nu stateau vinetele.Ceva in genul cum are Chef, dar niciodata n-am stricat aprizaricile. Report
August 11, 201016 yr Author comment_52741 Intradevar gustul salatei de vinete in general depinde mult de felul in care coci vinetele. Iarna de exemplu cand nu dau drmul la gratarul de afara coc vinetele intr-o tigaie normala pe aragaz sau intr-o tava la cuptor. De cele mai multe ori insa, ca sa nu fac fum in casa, obisnuiesc sa pun o folie de alumiu pe gratarul de afara si le coc acolo, dar de data asta am decis sa le coc direct pe flacara de la ochiul adiacent gratarului si au iesit mult mai gustoase. Cat despre combinatia de vinete cu feta si rosii nu pot decat sa o recomand sincer. Report
August 12, 201016 yr comment_52858 Sînt fan de toate retetele cu vinete, de la salata, trecînd prin vinetele împanate si musaca, pîna la dulceata de vinete cu nuci.Asta îmi scapase, multumesc Report
August 12, 201016 yr comment_52875 Hmm, ce interesant, merita incercat. Tu Pisco, n-au o tabla sa o pui pe ochi?din aia de coci si ardeii?Eu in tara pe aia faceam fiinca avea gratarul mic la ochiuri si nu stateau vinetele.Ceva in genul cum are Chef, dar niciodata n-am stricat aprizaricile. Ioana,am si tabla,am si tava,am si disc,am si tot ce vrei tu,dar asa albe ca la flacara directa,nu ies neam.Acum am adoptat procedeul Mayei.Ies destul de bine si asa. Report
August 12, 201016 yr Author comment_52881 Sînt fan de toate retetele cu vinete, de la salata, trecînd prin vinetele împanate si musaca, pîna la dulceata de vinete cu nuci.Asta îmi scapase, multumesc Si mie imi plac vinetele foarte mult dar dulceata de vinete cu nuci n-am incercat inca. Poate imi spui reteta si in felul asta suntem chit. Report
August 26, 201016 yr comment_54426 Pisco, eu le coc pe gril afara ( in loc de carbuni, pun lemne si le coc la flacara ) Report
August 26, 201016 yr comment_54430 Eu de cînd am locomotiva,tot acolo le-am facut.Si am avut ce face,ca mi-a trimis mama la ardei si vinete.Pe toate le-am copt.Le-am pus la conge,dar o sa fac si zacusca din ele.Trebuia sa fac deda,dar nu am ajuns nicicum.Tot ce este facut în locomotiv est suuuper.Noi grilam mult cu lemne,sau carbuni din lemn/sau combinatie.Salata de vinte sau ardei copti,ies...wow!Nici eu nu am combinat niciodata vinete asa,dar sînt sigura ca îmi place! Report