Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Borsul meu Popeye :) - de spanac

Featured Replies

[center][b]Borsul meu Popeye - de spanac

atat de frupt, cat si de post [/b]

.

post-168-128600352164_thumb.jpg

.[/center]

Desi am gasit pe piata, ata salata cat si spanac, am optat azi pentru varianta "Popeye" care pentru noi are mai multa textura si mai multa personalitate. Tehnica e aceeasi cu cea de la zama de salata, insa gustul e diferit. Noi gatim cu exuberanta ambele, insa avem o usoara preferinta pentru cea cu spanac. Am un pic de timp asa ca dezvolt pe larg etapele, cu atat mai mult cat pentru spanac inceputul lui octombrie e "vara indiana". Stati cu mine daca aveti rabdare.

Ingrediente:

de la 750 g spre 1 kg de frunze de spanac proaspete

1.5 l bors

(daca nu aveti/nu doriti, se poate acri cu un otet de vin de incredere, otet de mere, de prune, moare de la castravetii murati, de la gogososari in otet, suc proaspat de lamaie, etc.)

3-4 chalote. O ceapa neaosa, stii colea, mai domneasca, mai mare face treaba la fel de bine.

circa o lingura si mai bine de untdelemn - pentru versiunea "evlavioasa" - de post

o jumatate de pahar de vin alb sec

4+2 catei de usturoi - discutam aritmetica mai la vale

1+ 1/2 linguri de faina

sare, piper - recomand verde

sase felii de slanina afumata. Cu sorici cu tot.

3-4 oua.

smantana.

Mod (amanuntit) de preparare:

Daca lucram la trei ochiuri de aragaz, in ordinea logica, terminam mai repede decat imi ia mie sa scriu aici.

Borsul se pune la fiert cam 20 de minute si se spumuieste. In alta oala punem apa la fiert. Cam 2-3 litri.

Spanacul se spala foarte bine si se alege. Nu inlaturati coditele. Suntem OK cu ele. Intrebati-o si pe Maya cat sunt de bune.

Slanina se taie in felii de 3-4 milimetri, care se cresteaza apoi inspre soric gen pieptene, cu dintii lati de circa 1 cm.

Cu geamul deschis: Se incinge oala apoi se da focul mic si se topeste slanina, intai pe o parte, apoi pe celalta, pana devine crunchy. Crocanta.

In timpul acesta am curatat ceapa si am taiat-o solzisori. Se scot crestele de slanina jumerita si in grasimea pe care si-au lasat-o se pun doi catei de usturoi, nici macar curatati ci doar usor zdrobiti sa aromeze grasimea, apoi dupa cam 2 minute se inlatura. Se soteaza ceapa doua minute pana devine doar usor sticloasa, Punem o lingurita de sare (sa se mai inmoaie) si stingem cu vin. Lasam sa se evapore integral alcoholul si sa ramana doar buchetul.

Se adauga faina si se incorporeaza mestecand continuu. Apa, daca am pus-o la fiert din vreme, deja bolboroseste asa ca cu polonicul turnam apa fierbinte, putin cate putin, pana se leaga sosul si se desfac eventualele cocoloase. Lungim cu restul de apa, borsul si lasam sa clocotesca. Intoarcem crestele de slanina in oala. Dau gust bun.

Ne intoarcem atentia la spanac. In functie de marimea frunzelor, acestea se rup /taie in bucati convenabile. Se zice ca taiate cu cutitul metalic oxideaza. Sincer, eu nu am putut sa fac diferenta si ma gandesc ca si oala e metalica. Faceti cum va taie capul.

Ceapa e muiata bine deja in fiertura, asa ca punem in oala piper verde proaspat macinat. (cel verde se "topeste" la fiert si nu lasa reziduri pe fundul oalei) Adaugam si frunzele. Sa fie multe, da? Caci scad mult in volum si nu facem bors de calici. Daca nu am avut bors, acrim acum cu ce stim noi. Am discutat deja optiunile. Si lasam la fiert nu mai mult de cinci minute apoi stingem focul. Cinci minute e suficient pentru cei carora nu le place o zama cu meduze verzi-cenusii ce se topesc dezgustator. Atat gustul cat si textura nu au decat de castigat.

Ne ocupam de oua. Facem intr-o tigaie nu prea mare o paparada mai groasa asezonata cu sare si piper. Eu o prajesc doar pe o parte pana prinde un pic de culoare apoi o trag deoparte si o las un minut-doua pana se coaguleaza putin si deasupra, o intorc fara probleme cu dosul in sus si readuc tigaia pe foc inca un minut sau mai putin. Se taie patratele si se zvarle in oala.

Ne ocupam de usturoi. Au mai ramas patru catei din cei 4+2 initiali. Nu inteleg de ce bucatarii-tv zdrobesc cateii cu latul cutitului, dar nici ca-mi bat capul. Mie imi vine mai la indemana sa o fac cu fundul unui pahar sau cu pistilul mojarului, apoi i curat de coaja foarte usor, i pisez in presa, i pun in mojarul de granit si i frec alifie cu sare grunjoasa. Nu am pus-o pe toata in ciorba am pastrat anume pentu aceasta operatie. De sare faceam vorbire. Lungesc mujdeiul cu o lingura de apa sa se curete tot de pe peretii de piatra si ma uit la orologiu. Daca am stins focul sub fiertura de zece minute pun mujdeiul in oala, daca nu mai adast, ca-i pacat sa-i nimicesc tot gustul.

Daca am facut de frupt, smantana o pun in farfurie. Langa - mamaliga ei de treaba! :hug: Aurie si aburinda.

[center].

post-168-128600357023_thumb.jpg

.[/center]

Versiunea de post e clara. Nu e atat de fabuloasa insa tot excelenta ramanand, castiga enorm la capitolul sanatate la oala.

Se lucreaza cu untdelemn. De candela :hug:.

Dar procedam asa: Facem zama de post miercuri si facem multa. Pe trei zile. Se pastreaza bine la fridge si e asa de buna ca nu ne plictisim de ea. Joi-dezmat! Prajim slana, facem păpărăzi, facem-si-dregem cu samantana, dar doar in portia pentru joi. Vineri suntem din nou evlaviosi, ne menajam ficatii si mai spalam din pacatul lacomiei.