Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Avertisment

Featured Replies

Buna dimineata!

Am primit prin mail acest avertisment de la un prieten foarte bun. Vi-l postez asa cum am primit, sunt niste mici scapari in traducerea in romana, nu le modific acum ca nu am timp.

Sper sa va fie de folos. Planta asta se gaseste si in casa mea.

E bine de stiut, am vazut des planta asta

Pentru cei care nu stiu engleza planta Dumb Cane prezentata in fotografie este o planta extrem de otravitoare, daca gusti din frunza chiar si o bucatica mica.Ucide un copil intr-un minut si un om matur in 15 minute.. Atentie mare, mai ales pentru ca se gaseste in multe locuri ca planta ornamentala!!!

Această plantă este foarte comună în casele noastre, gradini, parcuri si birouri (popular ca planta de interior si exterior). Planta Dumb Cane ( trestie de zahăr salbatica) este acum dovedita a fi periculoasa, astfel, vă rugăm să aveti !!... grijă. Ştiu că frunza acestei plante provoacă mâncărimi în cazul în care seva (lapte) atinge pielea. Dar există mai multe fapte periculoase !!..... Citeste detaliile de mai jos. Poate fi util pentru tine!

Vă rugăm să citiţi mai jos. Mesajul este adevărat.

Unul din prietenei mei aproape ca si-a pierdut fiica, care a pus o bucata de frunza din aceasta planta in gura si limba ei s-a umflat până la punctul de sufocare.Aceasta este una din plante, dar mai sunt si altele, cu aceleaşi caracteristici ale coloritului. Acestea sunt, de asemenea, otrăvitoare şi noi ar trebui să scapam de ele. Vă rugăm să fiţi atenţi pentru copiii voştri. Aşa cum am lăsa toate acasă copiii noştri în mâinile de ajutoare, ar trebui să le ofere un mediu sigur, unde se pot juca.

Nume: Dumb Cane ( trestie de zahăr salbatica)

Această plantă pe care o avem în casele noastre şi birouri este extrem de periculoasă!!!!!

Această plantă este comună în Rwanda, în birourile şi în multe case. Este o otrava mortala, mai ales pentru copii.Poate ucide un copil în mai puţin de un minut şi un adult in 15 minute. Ar trebui să fie dezrădăcinate din grădini şi scoase din birouri. Dacă o atingi, niciodată nu trebuie să atingi ochii; aceasta poate provoca orbire parţială sau permanentă. Vă rugăm să alertati prietenii.

Dear All,

This plant is very common at our houses, gardens, parks and offices (popular as indoor & outdoor plant). The plant (Dumb Cane ) is now proven to be dangerous, so, please take care !!... I know that the leaf of this plant causes itching if its sap (milk) touches your skin. But there are more dangerous facts!!..... Read the details below.

Regards,

May be useful for you.

Please read below. The message is true.

one of my friend almost lost her daughter who put a piece of the leaf of this plant in her mouth and her tongue swelled to the point of suffocation. This is one plant but there are others with the same characteristics of coloring. Those are also poisonous and we should get rid of them. Please watch out for our children. As we all leave our children home in the hands of the helpers, we should give them a safe environment where they can play .

Name: Dumb Cane

"This plant that we have in our homes and offices is extremely dangerous!

This plant is common in Rwanda , in many offices and in homes. It is a deadly poison, mainly for the children. It can kill a kid in less than a minute and an adult in 15 minutes. It should be uprooted from gardens and taken out of offices. If touched, one should never touch ones eyes; it can cause partial or permanent blindness. Please alert your buddies."

See this site for some more info

http://www.botanical-online.com/alcaloidesdiefenbaquiaangles.htm

http://www.britannica.com/EBchecked/topic/173459/dumb-cane

post-12-12973185068855_thumb.jpg

O am si eu , am auzit cu ceva timp in urma ca e otravitoare.O tineam in camera , dar am mutat-o pe balcon unde micuta mea nu intra fara mine , adica ne-supravegheata. Inainte sa aflu asta , de multe ori am taiat frunzele care erau in plus , am atins seva , dar eu se pare ca sunt "imuna" , nu am patit nimic , nu am facut alergie/urticarie.Cert e , ca nu am "gustat-o" , iar fiica-mea ar putea fi tentata sa o faca.Deocamdata e pusa sus pe un suport si nu poate ajunge la ea , dar cand mai creste...va trebui sa ma descotorosesc de planta .

La noi se vinde sub denumirea de Difenbachia.

Poate avea tulpini multe direct din ghiveci.

Face o floare asemanatoare cu cala,doar ca e verde si miroase urat.

post-48-12973710416394_thumb.jpg

Sau cu un singur trunchi

post-48-12973711055759_thumb.jpg

Stiam ca e otravitor si totusi i-am rupt frnzele uscate cu mainile goale.

Mi s-a umflat degetul si mi-a amortit mana.

In vara aia am aruncat-o desi era tare frumoasa.

Dieffenbachia nu e chiar asa toxica. Un antialergic e suficient ca sa înlature neplacerile cauzate de contact/ingestie.

Mai degraba feriti-va de leandri, care si ei sînt extrem de raspînditi pe la casa omului. Toate partile leandrului, radacina, tulpina, frunze, flori sînt extrem de toxice.

O frunza cazuta în castronul cu apa al cîinelui poate sa-i faca de petrecanie daca bea.

O planta la fel de toxica este si Datura.

Nu este o planta de apartament ci de exterior.E vara primara cu cartoful.

Se mai numeste ciumafaie,sau trompeta ingerilor.

Mai multe despre ea,aici

E de-a dreptul spectaculoasa.Si eu am cultivat-o vreo 2 ani.Apoi am pierdut rizomii.

Sa nu uitam insa ca alcaloizii acestor plante,folositi in proportii juste,se utilizeaza in industria farmaceutica.

Ce sa-i faci ,diversitatea este necesara.

Trebuie doar sa fim in cunostiinta de cauza.

post-48-12974091645695_thumb.jpg

Panicarzilor ! :)

Ma'c sa-mi incropesc o salata de dieffenbachia, cu bulbi de zambila si pastai de salcim, puternic condimentata cu nucsoara si seminte de mere; iar pt. paleta coloristica a salatei cre' ca ar da bine in castron niste flori de datura si de azalee. :floare:

Iar daca nu dau coltul, o tigara rulata din frunze de oleandru si de rabarbura uscate o sa fie o mana cereasca http://i161.photobucket.com/albums/t234/Ceriddwen/Smilies/priest.gif... ca vorba ceea: dupa o masa copioasa, tragi din tigara canceroasa ! :floare:

p.s. nu va bucurati, ca n-am decit nucsoara si mere in casa ! :)

Mai multe despre ea,aici

E de-a dreptul spectaculoasa.Si eu am cultivat-o vreo 2 ani.Apoi am pierdut rizomii.

Sa nu uitam insa ca alcaloizii acestor plante,folositi in proportii juste,se utilizeaza in industria farmaceutica.

Piscotel, în pozele tale nu e Datura ci Brugmansia.

Florile de Datura (laur porcesc) nu atîrna iar planta este anuala, nu perena ca Brugmansia.

Altminteri, ambele sînt la fel de otravitoare. :floare:

Mai degraba feriti-va de leandri, care si ei sînt extrem de raspînditi pe la casa omului. Toate partile leandrului, radacina, tulpina, frunze, flori sînt extrem de toxice.

O frunza cazuta în castronul cu apa al cîinelui poate sa-i faca de petrecanie daca bea.

Daca ai sti citi oleandri am chelit eu prin gradinile din fatza hotelului in vacantele din sudul Spaniei si prin Lanzarote :floare: ... fara manusi si fara jena ! :)

Si vie m-ai vazut ca sint. E drept ca n-am baut apa din castronul lui Titi ... :floare:

Mai multe despre ea,aici

Piscotel, în pozele tale nu e Datura ci Brugmansia.

Florile de Datura (laur porcesc) nu atîrna iar planta este anuala, nu perena ca Brugmansia.

Altminteri, ambele sînt la fel de otravitoare . https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/icon_biggrin.gif

No bine ca am nimerit-o la un capitol.

Am luat pozele repede de pe internet si florile seamana.https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/tongue.gif

De fapt pentru o geamana ca mine sunt acelasi lucru.https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/24.gif

Wow,soacra mea a avut planta aceasta,bine ca s-a uscat si au aruncat-o!

Eu acasa sunt safe, nu am nici o planta naturala :occasion14:

• Author

Dragilor, evident ca nu tre' sa facem o paranoia din asta. Eu o iubesc pe Difenbachia mea si nu as da-o sa ma bati, mai ales ca am luat-o miiiica si acum e ditamai tufa, creste ca nebuna. Insa, cum eu cu timpul sunt zero, nu am timp sa ma informez, asa cum, probabil, multi nu il au...sau efectiv ignora aceste aspecte, mi s-a parut bine de stiut.

Insa stiti voi vorba ceea: paza buna, trece primejdia rea. Cum multi au copilasi acasa si stim ca ei au o predilectie de a testa cu buzele si dintisorii tot ce e nou, mi s-a parut de bun simt sa afisez. Uite ca asa apar si alte informatii.

Poate nu ar fi rau sa dati ponturi si sfaturi -cei care sunteti mai in tema- despre cum sa procedam in cazuri de urgenta. Personal cred ca as intra in panica si stim ca in cazuri din astea reactiile prompte sunt capitale.

Ce antidoturi exista deci? Intai din "farmacia de casa" si apoi cele standard.

Revin: eu abia acum fac o posibila legatura cu o alergie extrem de urata a mea. De fapt...nici nu stiu daca e alergie. Mi s-a intamplat de cateva ori sa ma manance ochii in mod oribil si m-am scarpinat ... dupa care corneea mi s-a umflat amenintator, de facuse efectiv bula, nu puteam inchide pleaopele. Niciodata nu am facut legatura cu planta asta, ori cu oricare planta din casa. Este foarte posibil insa sa fie de la ea...Eu ii rup frunzele cu mana libera, apoi nu ma spal...ma rog nu ma spalam caci habar nu aveam ca e toxica. Este foarte posibil ca reactia asta la ochi sa o am din cauaz ei.

... dupa care corneea mi s-a umflat amenintator, de facuse efectiv bula, nu puteam inchide pleaopele...

Data viitoare daca ti se mai întîmpla, fa-ti o poza.

Asa cum spuneam, antidotul este orice antihistaminic.

Si sa o pun aici, da? Ai trafic prea mare sau de ce :) ?

Pai, nu ?! Cind te duci la oftalmolog, iti lasi ochii acasa ? :)

Nu cred ca-i vorba de trafic, dar din poza ne-am putea da seama cum ai facut conjuctivita alergica. :biggrin: Mai exista si alti agenti alergieni ca: polen, alimente la care (fara sa stii) prezinti o intoleranta (produse lactate, oua, fructe, vin etc), reactii adverse la medicamente, produse cosmetice (sapun, creme de fatza, parfumuri, dermatograf, rimel etc), pene/blana animalelor, acarianul de praf care se plimba bine mersi pe frunzele plantelor de apartament, de care nu ai fost avertizata in mail. :P