Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Momite

Featured Replies

Nu, doamnele mele, nu trebie sa confundam momite cu coite. Momitele sînt de fapt o glanda care se afla undeva în dosul traheei, numai la animalele tinere. Cînd animalul atinge maturitatea sexuala, momitele dispar, spre deosebire de coite care încep sa se afirme. Printre maruntaie, pun momitele deasupra tuturor, poate doar la egalitate cu un foie gras.

Preparatia este departe de a fi simpla, recunosc. Dar sa purcedem :

Se lasa minim 5h, de preferat 24h, momitele în apa rece, pe care ar fi de dorit sa o schimbati de 4-5 ori în rastimp. Castronul, la frigider, evident.

post-3-12991838186637_thumb.jpg

Dupa acest rastimp, se pun în apa rece sarata si se aduc pe foc potrivit la fierbere. Se spumuiesc des.

post-3-12991838274869_thumb.jpg

La cinci minute dupa primul clocot, se arunca în apa rece, daca se poate chiar cu cuburi de ghiata în ea. Se lasa 2-3 minute dupa care se scurg bine.

post-3-12991838367386_thumb.jpg

Si se învelesc într-un stergar curat, dupa care se pun la scurs sub presa timp de minim 1h.

post-3-12991838453757_thumb.jpg

Se curata cu un cutit bine ascutit de toate pielitele, zgîrciurile, venele sau grasimile pe care le observati la suprafata. Momitele sînt gata sa fie gatite!

post-3-1299183859836_thumb.jpg

În cazul de fata, am sotat un amestec de ciuperci de padure cu o esalota tocata, un pic de unt, sare, piper, un catel mic de usturoi tocat fin, pîna la eliminarea totala a lichidului de vegetatie, dupa care am cremat cu smîntîna lichida, am mai dat un clocot bun si am rectificat asezonarea (sare, piper, patrunjel proaspat tocat)

post-3-12991838716736_thumb.jpg

Separat, am taiat momitele în escalopuri, le-am tavalit prin faina, le-m scuturat si le-am rumenit pe ambele parti într-o tigaie cu unt, timp de aproximativ 8 minute

Am scurs materia grasa si am flambat totul cu un paharel de porto alb (atentie la par si la gene/sprîncene), dupa care am rîcîit bine sucurile caramelizate pe fundul tigaii.

Sare, piper, si asta e tot.

post-3-12991838809104_thumb.jpg

Am servit feliile de momite glasate cu sosul de porto si alaturi tocana de ciuperci.

Ce sa zic? Divin!

Cum de gasesti tu si limba si momite?

Aici in afara de ficat ,rinichi si inima nu gasesc nimic.

Mama obisnuia sa faca ca mancare de duminica o tigaie mare plina cu momite,rinichi,coite,plamani si ficat,limba (fiarta si curatata)toate in tigaie prajite usor.Era cel mai asteptat pranz din toata saptamana.

Mamaliguta fierbea lenesa pe aragaz,si alaturi potrivea un sos din ceapa ,rosii si usturoi,ca nu mai pot uita gustul.

In farfurie era cate putin din toate,ce vremuri!

Alexandre,ai pregatit totul ca un bucatar -chef! ;)

• Author

Cum de gasesti tu si limba si momite?

Aici in afara de ficat ,rinichi si inima nu gasesc nimic.

Mama obisnuia sa faca ca mancare de duminica o tigaie mare plina cu momite,rinichi,coite,plamani si ficat,limba (fiarta si curatata)toate in tigaie prajite usor.Era cel mai asteptat pranz din toata saptamana.

Mamaliguta fierbea lenesa pe aragaz,si alaturi potrivea un sos din ceapa ,rosii si usturoi,ca nu mai pot uita gustul.

In farfurie era cate putin din toate,ce vremuri!

Alexandre,ai pregatit totul ca un bucatar -chef! ;)

Multumesc Nico! ;)

Sînt sigur ca daca discuti cu macelarul tau, are sa-ti puna deoparte momitele (sweetbread) pe care probabil (o, blasfemie!), ca în toate tarile anglo-saxone, le arunca la pisici.

Da,Alexandre,astia n-au pe-aici creier,momite ,limba,...da sti ideea cu macelaru` e foarte buna!

Tre` sa pun ochii pe-o macelarie mai marginasa ,undeva la o ferma s-apoi poate se rezolva! Ce gust au momitele,nici nu sti ce mananci!O nebunie!

Mersi ;)

Ce sa zic? Divin!

Mmmmm good! Imi aduce aminte de bunici, la ei mancam mereu momite :floare: Si bunicii faceau de multe ori cate o cratita cu toate maruntaiele " la 'ndust" ..mancai pana iti crapa burta..si sosul ala mmmmmm ce amintiri :unsure:

Alex, Nico <_<

• 1 year later...

Vreau si eu momite :lol: Nu am mancat niciodata, dar sunt sigura ca/s minunate. In mintea mea, tind sa cred ca gustul este asemanator cu al creierului. Nu stiu de ce :biggrin:

Sunt FAN maruntaie :(

• Author

Vreau si eu momite :lol: Nu am mancat niciodata, dar sunt sigura ca/s minunate. In mintea mea, tind sa cred ca gustul este asemanator cu al creierului. Nu stiu de ce :biggrin:

Sunt FAN maruntaie :(

Momitele au un gust foarte deosebit de cel al creierului, ca si consistenta de altfel. Trebuie sa încerci la o zahana, sigur îti vor place.

...mda... trebuie sa am in vedere acest lucru, mai ales ca mi/.ai rasturnat ideea ca se aseamana la gust cu creierul :floare: :)
Am descoperit un Biobauer in apropiere si o sa il intreb, poate am noroc. Se pare ca de Craciun componenta moldovineasca va fi superioara celei teutone, asa ca se cere tochitura, sorici & cou. Vedem daca se merita efortul pentru ca soacra mea draga vrea si ea sa pastreze traditia si ne vrea pe toti in jurul curcanului umplut pe 25.

Cum nu siu despre ce e vorba, am incercat sa ma informez un piculet. Concluzie: am aflat ceva nou, dar in limba romana. Cand am incercat o traducere a termenului momite in italiana, ca sa stiu ce sa-i cer macelarului, nu am gasit nimic.

Cu greu, am ajuns la o traducere aproximativa animelle... Acum cine stie ceva mai mult decat mine, ma poate ajuta? Am ajuns la cocluzia corecta sau nu?

Multumesc anticipat!

• Author

Cum nu siu despre ce e vorba, am incercat sa ma informez un piculet. Concluzie: am aflat ceva nou, dar in limba romana. Cand am incercat o traducere a termenului momite in italiana, ca sa stiu ce sa-i cer macelarului, nu am gasit nimic.

Cu greu, am ajuns la o traducere aproximativa animelle... Acum cine stie ceva mai mult decat mine, ma poate ajuta? Am ajuns la cocluzia corecta sau nu?

Multumesc anticipat!

Concluzia ta este cît se poate de corecta : http://it.wikipedia.org/wiki/Animella :lol:

Nu, doamnele mele, nu trebie sa confundam momite cu coite.

Bravo, Alexandru, ma indignez de fiecare data cand vad confuzia (si e destul de deasa!) intre unele si altele :lol:

Felicitari pentru preparat, nici nu mai tin minte de cati ani nu am mai vazut momite....

• Author

Bravo, Alexandru, ma indignez de fiecare data cand vad confuzia (si e destul de deasa!) intre unele si altele :)

Felicitari pentru preparat, nici nu mai tin minte de cati ani nu am mai vazut momite....

Aaaaaa, în cazul discutat, e preferabil sa nu mai fi vazut momite de nu stiu cîti ani :) :)

Bravo, Alexandru, ma indignez de fiecare data cand vad confuzia (si e destul de deasa!) intre unele si altele :P

Aaaaaa, în cazul discutat, e preferabil sa nu mai fi vazut momite de nu stiu cîti ani :(( :thumleft:

:P)

ei, nici chiar asa...

• 2 weeks later...

Gata, mi-a adus macelarul momite. Am luat 1,2kg adica 3 bucati.

Se chinuie de mai bine de-o saptamana sa-mi faca rost si cica i-au facut o favoare. Nu de alta, dar pe unde gasise costau in jur de 30 euro la chil.

Le-am pus in apa la frigider. Maine la cina avem momite.

• 1 month later...

breaking news: o momiţă a fost prinsă in flagrant delict la casa dexter

nu am mîncat momiţe decît in zahanalele bucureştene cînd, de vîrstă fragedă fiind, îl insoţeam pe tata la înfruptările cu mizgril

asta e prima oară că le prepar moi-même iar verdictul este: peste aşteptări de gustoase

am urmat întocmai modul de preparare, 24 de ore în apă şi temperatură frigidă, schimbată de multe ori, pus la stors sub greutatea unei sticle pline, munca de chinez bătrân la îndepăratarea pieliţelor.

ia de vedeţi mîndreţea de momiţă, că numai una fu, gata cosmetizată.

post-1215-13580074691276_thumb.jpg

bucăţelele s-au format in mod naturl prin indepărtare pieliţelor, le-am pudrat cu făină, fript in ev, deglasat cu marsala, am pus sosul de o parte, făcut garnitura de ciuperci (ceapă, usturoi, porcini, pleurotus, smintînă de 35%) et voila, des petits morceaux de ris de veau accompagnés d'une garniture de champignons des bois

post-1215-13580074638766_thumb.jpg

pe anumite bucăţele le-am dat prin sos, dar mi s-au făsut destul de "încărcate", aşa că le-am mîncat simple şi au fost extremely delightful cum s-ar zice pe aci. garnitura a fost prea grea pentru gustul meu, vinovatul principal fiind smântâna grasă.

maître, mersibocu şi :notworthy: datorită matale făcui o descoperirea majoră intr-ale bucătărelii. sigur o să mai momesc, că tare îmi mai plăcură

• Author
Maestre, felicitari pentru rabdarea care, sper, a fost rasplatita la nivelul asteptarilor :pupic: