March 23, 201115 yr comment_83085 [center]Supa de paine si ceapa - reteta taraneasca -..[/center] Precizez ca nu este vorba de reteta clasica - si delicioasa - de supa de ceapa.Reteta am vazut-o prepata la televizor de catre o gospodina frantuzoaica legata cu crucis peste piept cu salul, dar nu retin zona, stiu doar ca filmau la o ferma de piatra acoperita cu ardezie. Nu m-am priceput sa o gasesc pe net. Poate moncher Alexandre a auzit si dansul de ea si ne informeaza.Voi nota versiunea minimalista, cea de post si cu timp redus de preparare. Ingrediente:doua cepe mariun catel de usturoitrei-patru linguri de untdelemn de masline (unt cand nu e post)trei felii mari de paine neagra (recomandabil veche)cam un litru de apaherbes de Provence cam o lingurita nu chiar plina.cinci boabe de piper verde, sare dupa gust.[center]..[/center]Mod de preparare:Punem apa la fiert. Incingem uleiul. Ceapa taiata juilene se soteaza un minut la foc mic, apoi se inabusa cu capacul pus si un adaus de sare sase - sapte minute pe foc dulce de tot. Eventual se mai poate adauga o lingura de apa fierbinte. Se inlatura capacul sa se evapore eventuala apa, se pune catelul de usturoi tocat marunt si dupa 30 de secunde se adauga painea taiata cubulete. Se rumeneste o idee si se lasa sa traga bine uleiul. Se completeaza cu apa clocotita (supa de legume, de pasare, de vita) si se lasa la fiert 15 - 20 de minute. Se paseaza cu mixerul stick sau in blender, se intoarce pe foc si se condimenteaza cu herbes de Provence, piperul prospat macinat, se gusta de sare. Amestecul de ierburi mi-l prepar singur din cimbrisor salbatic, cimbru, salvie, rozmarin, busuioc si un pic de lavanda (Stiu. Asa fac doar americanii). Ierburile le macin pudra in creuzet doar in cantitatea de care am nevoie in ziua respectiva. In rest stau la intuneric in camara, fiecare in punga ei de hartie.[i]Daca se serveste in zi de frupt, se poate adauga smantana dulce, iar in bol se presara cu branza cu muceagiuri sfaramata, feliute de jambon caramelizat, sau pentru o nota mai paesana, pastrand unitatea stilistica - creste subtiri de slanina afumata "jumarite" pana devin crocante sau spirale de sorici de porc prajite.[/i] Si inelele de ceapa caramelizate dau bine.Se orneaza cu ceapa verde, sau iarba ciorii tocata marunt. Eu am trisat cu leurda. Supa e hranitoare ca un gazpacho fierbinte, cremoasa, foarte fina si dulceag aromata. Se prepara usor, in timp scurt, are la baza ingrediente aflate la indemana, ieftine si un usor efect laxativ.[center]..[/center] Report
March 23, 201115 yr comment_83089 Splendida supa! Cate portii ies din cantitatile pe care le-ai dat in reteta? 4? Report
March 23, 201115 yr comment_83091 ....................................Se orneaza cu ceapa verde, sau iarba ciorii tocata marunt. Eu am trisat cu leurda.Supa e hranitoare ca un gazpacho fierbinte, cremoasa, foarte fina si dulceag aromata. Se prepara usor, in timp scurt, are la baza ingrediente aflate la indemana, ieftine si un usor efect laxativ.[center]..[/center] E deja vremea leurdei? Report
March 23, 201115 yr Author comment_83096 E deja vremea leurdei? La noi a inceput sezonul de doua saptamani Report
March 23, 201115 yr Author comment_83098 Splendida supa! Cate portii ies din cantitatile pe care le-ai dat in reteta? 4? Am masurat. O farfurie clasica de supa, "cu varf" are cam 300 ml, deci trei portii babane, sau patru "regular" (1 litru de apa), dar la cat de mult ne-a placut azi, as spune ... doua Report
March 23, 201115 yr comment_83114 Arata bine si sigura ca e si buna. Mie imi place supa de ceapa oricum! Report
March 23, 201115 yr comment_83120 Mmmmmm!Delicos !Acuma nu mai trebuie sa inmuiem pita in zeama,ca-i acolo deja.https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/biggrin.gif Report
March 24, 201115 yr comment_83295 Shefule, as zice ca reteta vine din sudul Frantei si se cheama Aigo Bullido. Cred ca am pomenit de ea la reteta de supa de usturoi, si certific autenticitatea, cît si eficacitatea Maestre, nota maxima pentru executie! Pentru amintire, cînd ajung la fundul blidului, francezii arunca un paharel mic de vin rosu, clatesc blidul si sorb din farfurie.Se cheama "faire chabrac" sau "faire chabrol", nimeni nu stie sa construiasca etimologia, dar e bun. Si autentic. Garantat! Report
March 25, 201115 yr Author comment_83351 Shefule, as zice ca reteta vine din sudul Frantei si se cheama Aigo Bullido. Na, ca am ... bullid-o Data viitoare facem si şabrac Mie mi-a placut la nebunie modul in care se transforma intr-o supa crema, fara amidon, agenti de ingrosare, guma arabica, guma de guar sau alti gumari.Spatamana viitoare voi incerca si varianta supei de usturoi. Multumesc mult pentru lamuriri si aprecieri. Report