Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pate din ficat (si nu numai)

Featured Replies

Ai mei au sacrificat un porcusor si cum nu voiam caltabos si alte cele am zis ca fac pate si bine am facut! A iesit tare bun. Inainte sa ma apuc de treaba, m-am uitat pe mai multe retete, dar cum nici una nu era tocmai ce voiam am incropit eu unahttps://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/biggrin.gif.

Am folosit:

1,2 kg ficat de porc

1,5 kg carne si grasime (am pus inima, rinichii, limba, si carnuri cu grasime ce-au mai ramas din transat)

1 kg ceapa

4 catei de usturoi

3 foi dafin

1/2 nucsoara rasa

1 lingura rasa garam masala

1 lingurita piper macinat

1 lingurita cimbrisor

50 ml cognac

sare (dupa gust)

ulei de masline

400 g unt la temp. camerei

Carnea si grasimea le-am dat prin masina de tocat, ficatul l-am taiat bucati, iar ceapa am taiat-o grosier. Am incins intr-o oala ulei de masline si am calit ceapa pana s-a facut sticloasa, apoi am adaugat carnea si grasimea macinate, impreuna cu foile de dafin si am lasat sa fiarba incet vreo 15-20 min.

post-44-13014841820209_thumb.jpg

Am adaugat apoi ficatul si am lasat sa fiarba acoperit inca 15 min, amestecand de 2-3 ori. Ficatul nu trebuie sa fiarba prea mult altfel devine nisipos, se poate verifica daca e gata scotand o bucata si sectionand-o. Daca e gata se prezinta ferm, e cu totul maroniu si nu curge zeama rosiatica din el.

post-44-13014841890317_thumb.jpg

Dupa cele 15 min am adaugat usturoiul zdrobit, nucsoara, piperul, garam masala si cognac-ul si am mai lasat sa fiarba 3-4 min.

post-44-13014841950191_thumb.jpg

Am stins focul, am indepartat foile de dafin si am lasat sa se racoreasca. Cand era doar caldut l-am macinat cu blender-ul si am adaugat sare dupa gust. Cand s-a racit am frecat bine de tot untul, pana a devenit cremos, apoi l-am adaugat la pate, mai blenduind o data toata compozitia pana a devenit fina.

post-44-13014842002512_thumb.jpg

Intre pate-ul de casa si cel din comert e o diferenta de la cer la pamant! Am pastrat un borcan pt consum, iar restul l-am bagat in pungi la congelator.

post-44-13014842073693_thumb.jpg

O felie pt voi!

post-44-13014842386709_thumb.jpg

• Author

Arata tare bine!As vrea si eu vreo 3 felii :((

Si mai multe, cu placere https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/occasion14.gif

Si eu vreau 2 felii!!!

Acum 2 zile am facut si eu pate dupa reteta lui Maya ( =)) am uitat sa scriu la topic ca a placut degustatorului )...cremos de numai dar cred ca al tau de la unt e si mai cremos si tartinabil.

Cum faceti voi sa nu ramana acele parti de ficat (marunte) inauntru?

Nu de alta dar l-am blenduit de numai si tot nu a fost fin fin ca pate-ul din comert si la final am pus o lingura de smantana (tot asa ii da cremozitate si il face mai tartinabil) si o lingurita de hrean.

Si pentru ca mi-a zis ca e bun pate-ul am luat in considerare raspunsul nu de alta dar, nu e "fan" ficat :P.

• Author

Si eu vreau 2 felii!!!

Acum 2 zile am facut si eu pate dupa reteta lui Maya ( =)) am uitat sa scriu la topic ca a placut degustatorului )...cremos de numai dar cred ca al tau de la unt e si mai cremos si tartinabil.

Cum faceti voi sa nu ramana acele parti de ficat (marunte) inauntru?

Nu de alta dar l-am blenduit de numai si tot nu a fost fin fin ca pate-ul din comert si la final am pus o lingura de smantana (tot asa ii da cremozitate si il face mai tartinabil) si o lingurita de hrean.

Si pentru ca mi-a zis ca e bun pate-ul am luat in considerare raspunsul nu de alta dar, nu e "fan" ficat :P.

Nici al meu nu e asa fin ca cel din comert, da l-am facut cat de fin am putut. L-am blenduit de i-au sunat capacele, in doua reprize, ca mi se incinsese mixerulhttps://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/laugh.gif. Eventual incearca sa dai amestecul prin masina de tocat carne (daca ai), de vreo doua ori, prin sita cea mai mica si doar apoi mai blenduieste-l. Intr-adevar si untul ii aduce un mare aport de finete. Am gustat proba, inainte si dupa unt si diferenta e mare https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/wink.gif

• Author

vai pacatele mele cine m-a pus sa intru aici :violent1: :biggrin:

Hana nota 10+ :thumleft:

Multamhttps://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/biggrin.gif