Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bärlauch-Spätzle(Spätzle cu leurda)

Featured Replies

De cînd am vazut Spätzle-le astea pe blogul lui Johannes, tot la ele mi-a stat capul. Între timp v-ati prins ca eu ador verdeturile, iar leurda se afla în top zece... printre primele. Mai putin si se termina sezonul leurdei,asa ca profitati din plin cît înca se mai poate.

[center]

post-5-13031336716887_thumb.jpg

post-5-13031336815646_thumb.jpg

[/center]

• 500 g faina
  • 5 oua
  • 75 g leurda
  • 150-200 ml apa*
  • 1 lingura rasa sare

*Daca folositi oua mari, ajunge 150 ml apa.

Eu am folosit oua de marime medie si am adaugat 200 ml apa.

[center]

Am macinat leurda cu 200 ml apa, apoi am turnat-o la celelalte ingrediente.

Am amestecat totul în robot 2-3 minute.

post-5-13031337082465_thumb.jpg

Aluatul este moale, trebuie sa curga, dar sa nu fie foarte fluid.

post-5-13031337585432_thumb.jpg

Desi am dispozitivul de facut Spätzle, nu am avut timp, asa ca

m-am folosit de vechea mea metoda cu punga, de altfel foarte practica :floare:

post-5-13031337716507_thumb.jpg

Spätzle-le se fierb în apa cu sare.

Cînd apa începe a clocoti usor, se taie un coltisor de la punga.

Prin apasare usoara pe punga lasati sa curga un firicel de aluat în apa.

Cînd începe a se ridica deasupra, amestacti usor cu o lingura.

Dupa înca un minut le scoateti cu o spumiera, sau le strecurati prin sita de apa.

post-5-13031337923061_thumb.jpg

Varianta simpla-trase în putin unt,cu jambon crud afumat.

post-5-13031338017922_thumb.jpg

Sau cu bucati de dovlecei umpluti. Lecker!

post-5-13031338105731_thumb.jpg[/center]

Pentru ca Spätzle-le cu leurda sînt destul de picante, nu necesita sosuri prea aromate.

Merg foarte bine simple, doar trase în putin unt. Sau/si cu:

-pecorino sau parmezan deasupra

-pesto de care va place

-legume grilate, coapte, aburite

Se pastreaza la rece 2-3 zile.

• Author

Ma enervezi cu leurda, la mine s-a dus deja sezonul :floare:

La noi a fost mai frig,si mai avem ceva leurda :floare:

Nici macar sparanghelul nu a inceput înca,fata de alte zone în D,în care deja sînt satui de el.

Dar am vazut ca apar si la noi dughenele taranilor deja,deci se apropie.Abia astept!

La noi a fost mai frig,si mai avem ceva leurda :lol:

Nici macar sparanghelul nu a inceput înca,fata de alte zone în D,în care deja sînt satui de el.

Dar am vazut ca apar si la noi dughenele taranilor deja,deci se apropie.Abia astept!

Cum ar fi la noi :floare: Faine Spätzle! Si ai dispozitiv de ala ca a lu' Pitt? :floare:

• Author

Cum ar fi la noi =)) Faine Spätzle! Si ai dispozitiv de ala ca a lu' Pitt? =))

Nu stiu ce dispozitiv are Peter.Daca are din ala care seamana cu o razatoare,eu am avut de ala,si nu mai am.

E practic la "confectionat" Spätzle,dar nu mi-l place la curatat,asa ca m-am scapat de el :-*

Am o chestie simpla si shicoasa din inox care vine direct peste oala,si se curata extrem de rapid si bine.Nu are încheieturi unde ar putea ramîne neobservate resturi de aluat.

Eu nu va zic de care are Peter, ca nu am fost autorizata sa ii dau in vileag secretele :appl:

Da' imi place dispozitivul punga al Mayei!

Cat despre Bärlauch, respectiv leurda, nu pot decat sa spun ca prima mea experienta cu el a fost nefericita si nu mai mananc. Acum cativa ani imi cumparasem proaspat si am facut risotto cu leurda si iepure si am avut o criza oribila de stomac/bila asa ca am ramas cu sechele. Un an mai tarziu, am facut omleta cu leurda, piure cu leurda si iar pilaf - am zis ca atunci o fi fost un accident - insa, acelasi rezultat. Da o culoare foarte frumoasa, insa pe mine atunci aroma, sincer, nu m-a dat pe spate. Prefer un usturoi verde...deja imi ploua in gura cand ma gandesc la magnifica friptura de miel de Pasti -facuta de bunica- in care punea doi litri de vin alb de butoi si muuuuult usturoi verde de mirosea in juma' de sat.

Bucataria ramane, ca intotdeauna, o chestie de gusturi :D

Ia uite ce idee fantastica, rãzãlãi (asa ii chema bunica mea :D )pe post de felul 2. Nu mi-ar fi trecut prin cap, eu ii vedeam mereu plutind prin supe. :D Nici eu nu gasesc leurda dar nu-s trista, exista alte verdeturi si arome care se pot adauga pentru culoare si savoare. Spanac, loboda, pasta de tomate, sofran, cerneala de sepia :appl:, ghimbir, etc. Se pot adapta sa fie Montignac (cu IG mic) ori fara gluten (cu faina de orez si amidon de porumb).

Am sa le fac chiar azi!

• Author

Eu nu va zic de care are Peter, ca nu am fost autorizata sa ii dau in vileag secretele :appl:

Da' imi place dispozitivul punga al Mayei!

Cat despre Bärlauch, respectiv leurda, nu pot decat sa spun ca prima mea experienta cu el a fost nefericita si nu mai mananc. Acum cativa ani imi cumparasem proaspat si am facut risotto cu leurda si iepure si am avut o criza oribila de stomac/bila asa ca am ramas cu sechele. Un an mai tarziu, am facut omleta cu leurda, piure cu leurda si iar pilaf - am zis ca atunci o fi fost un accident - insa, acelasi rezultat. Da o culoare foarte frumoasa, insa pe mine atunci aroma, sincer, nu m-a dat pe spate. Prefer un usturoi verde...deja imi ploua in gura cand ma gandesc la magnifica friptura de miel de Pasti -facuta de bunica- in care punea doi litri de vin alb de butoi si muuuuult usturoi verde de mirosea in juma' de sat.

Bucataria ramane, ca intotdeauna, o chestie de gusturi :D

Pai nici nu vrem doamne fereste sa încalci vreo autorizatie :D

Dispozitivul meu punga,e practic,si curat,dar îmi place sa fac si pe ala din inox.

Mie nu-mi place mielul.Asa cum spuneai,bucataria e chestie de gusturi :D

Cît despre problemele tale cu leurda,nu stiu ce sa zic.Probabil n-o suporti..si basta :D

Leurda e mai "mild" in aroma,e mai fina.De aceea multi o prefera înaintea usturoiului sau a cepei.Mie îmi plac toate :D

• 3 weeks later...

Nici pe departe asa de frumoase ca si ale tale, spätzle cu sofran. Acum am poza. Le-am refacut aseara, ne plac mult. Am folosit si eu "sistemul punga", e infailibil! :occasion15: Le-am combinat cu un sos de tomate asemanator celui de spaghetti bolognese.

post-97-13046767391975_thumb.jpg

• Author

Nici pe departe asa de frumoase ca si ale tale, spätzle cu sofran. Acum am poza. Le-am refacut aseara, ne plac mult. Am folosit si eu "sistemul punga", e infailibil! :occasion15: Le-am combinat cu un sos de tomate asemanator celui de spaghetti bolognese.

post-97-13046767391975_thumb.jpg

Nici eu nu le fac frumoase,tot asa mai grosute îmi ies :)

Nu am eu rabdare sa le fac asa cum trebuie,adica cu lama cutitului de pe fund de lemn :D

Mie-mi plac cu orice sos,sau chiar numai simple,trase în ceva unt :D

• 10 months later...

Am facut ieri galustele cu leurda. Le-am tras in unt si am presarat grano padano.

D-ul Yoyo a zis ca sunt foarte bune!

Danke Maya :floare: .

PS:Le refac cand voi putea introduce preparatele cu ou pentru je.

• 2 weeks later...
  • Author

Am facut ieri galustele cu leurda. Le-am tras in unt si am presarat grano padano.

D-ul Yoyo a zis ca sunt foarte bune!

Danke Maya :blush: .

PS:Le refac cand voi putea introduce preparatele cu ou pentru je.

Cu mare placere, Ioana :lol:

• 2 weeks later...

prima incercare de spätzle, au ieşit mai degrabă ca un muşuroi, dar au fost foarte bune

le-am insoţit cu coaste de vacă (chuck ribs) şi oyster mushrooms

post-1215-13353850683494_thumb.jpg