July 17, 201115 yr comment_96608 Salut, Acum cativa ani am mancat un borcan de dulceata adus din Grecia, in care fructele isi pastrasera consistenta, astfel ca aveam impresia ca musc dintr-un jeleu. Ce-am recunoscut inauntru au fost o vanata de vreo 5 cm, intreaga, si o portocala mica intreaga.Noi am presupus ca peste fructe a fost turnat zahar fierbinte si atat, dar asta e doar o presupunere. Stie cineva cum se prepara acest gen de dulceata? Report
July 17, 201115 yr comment_96609 Salut, Acum cativa ani am mancat un borcan de dulceata adus din Grecia, in care fructele isi pastrasera consistenta, astfel ca aveam impresia ca musc dintr-un jeleu. Ce-am recunoscut inauntru au fost o vanata de vreo 5 cm, intreaga, si o portocala mica intreaga.Noi am presupus ca peste fructe a fost turnat zahar fierbinte si atat, dar asta e doar o presupunere. Stie cineva cum se prepara acest gen de dulceata?Banuiesc ca se prepara aproximativ dupa aceeasi metoda ca a dulcetei de nuci,vezi reteta aici.Se prepara prima data un sirop din apa,mult zahar,eventual o aroma ca vanilie,scotisoara,lamîie.Acest sirop se fierbe pîna începe a se lega putin,apoi se toarna peste fructe si se mai fierbe scurt pe foc moderat fara a amesteca prea mult.Spre sfîrsit,se trage un clocot de 1-2-3 minute la foc mai puternic,si gata Astfel preparate fructele capata o consistenta aparte.Cred ca de la cantitatea considerabila de zahar din sirop.Cînd fierb în sirop mai dens,fructele nu se "împrastie" la fiert.Bineînteles ca ceea ce ai servit tu,posibil sa fi fost altfel preparat,eu mi-am dat doar cu parerea Bun venit pe forum Report
July 18, 201115 yr comment_96637 Eu am adus din Grecia smochine in miere .Aveau exact consistenta depre care ai vorbit tu .E posibil ca fructele pe care le-ai mancat tu sa fi fost conseravate in acest mod.Fierte in miere cu mirodenii (scortisoara,cuisoare,vanilie...) Report
July 18, 201115 yr Author comment_96671 Maya, Piscotel, multumesc foarte mult.In dimineata asta m-am apucat de preparat: intai 3 opariri, apoi fierbere 1 ora.Agrisele, desi cam crude, s-au spart inca din prima faza, asa ca la sfarsit n-am mai gasit decat samburii din ele.Rosia s-a crapat si ea cand am pus-o la fiert si pana la final s-a storcosit de tot.Bucatile de banana si piersica au ramas intregi, dar au aroma de para. Bucatile de mar si-au pastrat si aroma si ceva consistenta, eh. Iar bucatile de cartof si-au format o crusta.In ceea ce priveste gustul, am pus trei batoane de scortisoara.Tragand linie, n-am obtinut decat o mare storcoseala. Smochinele din dulceturile pe care le-am mancat eu aveau consistenta pastoasa. Probabil secretul grecilor consta in folosirea fructelor crude. Report
July 18, 201115 yr comment_96673 fructele isi pastrasera consistenta, astfel ca aveam impresia ca musc dintr-un jeleu. probabil aveau adaos de pectina, gelatina, ceva chimicala.da' de ce-ai vrut sa faci dulceata cu rosie si cartof? le-ai amestecat pe toate in acelasi vas? si ce-ai de gand sa faci cu rezultatul? altfel, felicitari ptr cutezanta! Report
July 18, 201115 yr Author comment_96713 Pai, ca test. Din moment ce tot am pus cate ceva din toate fructele pe care le-aveam prin casa, am zis "hai sa vad si din astea ce iese, daca tot m-am apucat". Am vrut mai ales sa vad cum rezista rosia, pentru ca mancasem vanata si celelalte dubiosenii irecognoscibile din Grecia. Greu de crezut c-am sa fac vreodata dulceata de cartofi, desi, frumos taiati, seamana un pic cu ananasul... Am obtinut cam doua borcanele. Pe unul l-am sigilat si l-am pus la pastrat, ca sa vad cum rezista, iar din celalalt am tot gustat (efort de vointa, trebuie sa recunosc), ca sa ma lamuresc ce-am obtinut.Eh, prima mea dulceata... Report
July 18, 201115 yr comment_96714 iar din celalalt am tot gustat (efort de vointa, trebuie sa recunosc), ca sa ma lamuresc ce-am obtinut.eu as baga mixerul-stick in el, l-as face gem fin si as pune cate o lg - doua in sosurile mai acrisoare. sper sa nu consideri parerea mea o blasfemie. Report
July 18, 201115 yr Author comment_96717 Ei, nu sunt eu chiar asa un bucatar iscusit. Dar cum nu stii niciodata cand se iveste ocazia sa gatesti pentru musafiri...Glumesc, desigur. Multumesc pentru sfat. Report
July 18, 201115 yr comment_96743 Pentru ca in momentul asta eu nu am vazut smochine verzi in magazin,cred ca s-ar putea incerca cu gogonele mici,zeama de lamaie,sirop de zahar sau miere si esenta de vanilie.Gogonelele lasate intregi . Daca imi raman ceva gogonele in gradina ,la sfarsitul verii incerc .Sa vedem daca se obtine consistenta despre care vorbea Coacazul. Report