Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Vinete picante mediteraneene

Featured Replies

Predoslovie:

Daca tot am spurcat risotto-ul Adrianei, chinezarindu-l cu sos de soya (mai recidivez si acum din cand in cand :( ), a venit randul si al vinetelor picante asiatice sa fie italienizate (cer aici preaplecate scuze Mayei :( care mi-a servit ca sursa de inspiratie)

Fusion-nefusion, imi place la nebunie ce a rezultat. (mai putin pozele :( )

Sa purcedem:

• Author

[center][size=5]Vinete picante mediteraneene

cu sos de masline[/size]

.

post-168-13136595143504_thumb.jpg

.[/center]

Ingrediente:

2 vinete burtoase (1, 3 kg necuratate am avut eu)

~ 80 g pasta de masline (3 linguri)

o ceapa medie

untdelemn de masline extravirgin o lingura si jumatate

5-6 catei de usturoi (o jumatate de capatana babana)

100 ml de vin alb sec + 2 linguri de otet balsamic

o jumatate de ardei iute, sau cat socotiti

8-10 boabe de piper negru + o lingurita de oregano uscat macinate impreuna in mojar

2-3 linguri de rosii uscate la soare, scurse si tocate. (tocmai nu am avut)

Sare daca mai e cazul

o lingura de amidon.

Frunze proaspete de busuioc - cat de multe.

Mod de preparare:

Se pune la fiert 1,5 l de apa cu o lingurita de sare. Se incinge o cratita de nadejde antiaderenta, se pune uleiul si se aromatizeaza cu un catel de usturoi intreg la care i-am dat si un pumn in ochii. Cand incepe sa devina auriu se inaltura usturoiul, se pune ceapa taiata fine brunoise si ardeiul iute fara samburi tocat marunt. Se soteaza pna devine sticloasa se adauga un praf de sare sa se inmoaie, o lingura doua de apa si cu focu redus la minim si capacul pus se lasa sa se inabuse.

Vinetele se curata de coaja si se taie batonnet (poate ceva mai scurte, la 5 cm lungime) si se arunca in apa clocotinda. Daca dorim un aspect comercial se evita pe cat posibil zonele cu samburi, desi acestea mai spongioase, se topesc in sos. Cand apa reincepe sa fiarba, se mai lasa trei-patru minute, apoi se pun la scurs.

Ne intoarcem la ceapa pe care am mai inspectat-o intre timp sa nu se arda. Punem peste dansa pasta de masline si sotam impreuna un minut la foc dulce. Ea va lasa ceva ulei, care va fi absorbit de vinetele ce plonjeaza in cratita. Amestecam bine doua minute, presaram pulberile proaspat macinate de piper si oregano si turnam vinul + otetul balsamic. Se mai poate completa cu circa 100 ml de supa sau apa fierbinte. Se lasa la foc mic, acoperit cam 20 de minute.

Se desface amidonul in doua linguri de apa si se omogenizeaza in sos. Se gusta de sare. Depinde de cat de sarata a fost pasta de masline.

Stingem focul si doua minute strangem prin bucatarie. Doar acum zdrobim in mancarica restul de usturoi.

Busuiocul se toaca marunt si se adauga doar la servire pentru a nu oxida si a-si pastra un maximum de aroma si prospetime.

Daca va tine punga, ornati cu seminte de pin usor rumenite.

[center].

post-168-13136595833182_thumb.jpg

.[/center]

Buon apetitto!