Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

My hot chili sauce

Featured Replies

[center]My hot chili sauce

- din ciclul do it yourself, homemade-facut-in-casa -

.

post-168-13138333255646_thumb.jpg

[color=#FFFFFF].

.[/color][/center]

Ieri s-a plans un coleg de munca de o peltea rozalie cumparata din comert. Vorba lui Emi Nescu :D "iata dorinta-i gata"

Am consultat "retetarul" de pe net, am fost la piata dupa ingrediente si luni i duc un borcanel si un link.

Marius, borcanelul asta e pentru tine.

[center].

post-168-13138333907938_thumb.jpg

.

[/center]

Ingrediente pentru un litru de sos:

Ardei iuti rosii cat mai carnosi si scuculenti. 150 mg - 15 bucati

0,5 kg gogosari, sau ardei kapia rosu - 3 bucati

0,5 kg de rosii coapte de gradina

(in stare necuratata)

30-40 ml otet (4-5 linguri)

o lingura de miere, sau zahar brun, zahar de palmier, ce aveti.

o lingura de sare

3-4 catei de usturoi

Optional, mirosenii (eu am folosit 2 boabe de enibahar, un cuişor (asta sa fie forma la singular?) 1/2 lingurita de piper sichuan, doua raze :D de anason stelat)

Mod de preparare:

Rosiile se cresteaza in cruce la varf - Doamne, ajuta! - , se oparesc cu apa clocotita 1-2 minute, se scot in apa rece, se despieliteaza, se curata de cotor si samburi, lasand doar "petalele" - pulpa exterioara a frucutului.

Am optat pentru gogosari caci sunt mai carnosi si suculenti, başca spre toamna putem nimeri unii mai iuti. I-am descotorosit si taiat bucati.

Ardeii iuti i-am curatat dupa tehnica lui Gordon Ramsay. Se freaca intre palme cum freaca baştinoşii baţul cu care se chinuie sa aprinda focul. Astfel semintele se desprind insa raman vinisoarele care sunt iuti. Se taie la partea superioara, spre codita si se scutura semintele, apoi se taie rondele.

Se macina cat mai bine legumele in robotul de bucatarie, sau masina de tocat carne. Acum e momentul sa gustati si daca doriti puteti sa mai puneti extra chili. Sa scoateti nu se mai poate. :) Pasta se aduce la fierbere impreuna cu otetul, mierea, sarea. Se lasa sa fiarba la foc dulce 5 - 10 minute, apoi le-am mai macinat inca odata, fierbinti cu mixerul stick.

Usuturoiul l-am pisatt in mojar cu o jumatate de lingurita de sare si o jumatate de lingurita de zahar. Alifie se face. Se pune in sos doar cu o jumatate de minut inainte de stinge focul.

Sosul se toarna in borcanele sterilizate, se infileteaza capacele si se sterilizeaza la bain marie pe foc mic 15-20 de minute, apoi se lasa sa se raceasca lent in oala infofolita cu un tricou vechi si un pulover care nu ma mai incape :)

• Author

As manca sosul asta aproape cu orice. Ce pacat ca nu sunem colegi de munca... :D

Nu as avea nici o sansa in fata ta. :D

Sunt sigur ca ai dori sa ti-l prepari singura si ar iesi si mai bun :)

M-a intrebat cineva daca e greu de facut. I-am raspuns

Very simple. Piss of Kate :) :D

Oho! Ce sos minunat shefule :D Daca ma gandesc eu bine am de toate (la ingrediente ma refer) :D inclusiv plover care nu ma incape :)

Deci trebuie prestat :)

• 3 weeks later...

Multumesc de reteta am facut si eu..este super!!!!!!!

http://2.bp.blogspot.com/-QlxjPm9da48/TmUgrt6OTII/AAAAAAAACt8/BOCJBDR_alo/s1600/DSC02172.JPG

Shefoo , tocmai ii promisesem sosului :hug: ca-i fac un sos iute ( io-l fac mai simplu: ceapa , ardei iutzi , ceva usturoi ...toate calite in ulei maslinos , apoi rosiile cubuletze si...la blender cu toata. Sare si piper). Cred ca am sa incerc varianta ta. Numai inspre seara , se adoarma terorista ca mi-e teama de ardeii sheia iutzah cu ea prin preajma :occasion15:

Am de toate din gradina :-* ( Bun , fara raze de anason si alea-alea , d-ashtea am prin pungi :-* )

• Author

Multumesc de reteta am facut si eu..este super!!!!!!!

Cu foarte mare placere.

@ Mutti :

( io-l fac mai simplu: ceapa , ardei iutzi , ceva usturoi ...toate calite in ulei maslinos , apoi rosiile cubuletze si...la blender cu toata. Sare si piper). Cred ca am sa incerc varianta ta

Incearca si apoi te stabilesti pe care iti place mai mult.

De ce nu amandoua?

Sau o combinatie.

Sau ceva nou. (Dar sa ne spui si noua, bineeee ? )

Un singur amendament am la ceea ce ai scris.

De fapt nu eu.

La emisiunile culinare de la televizor, cineva (cred ca Gordon Ramsay a fost dar nu sunt precis :hug: ) a spus ca nu pune piper in mancarurile care contin ardei iuti.

Dar stii ceva?

Treaba lui. :occasion15:

Noi gatim sa ne placa noua.

Si eu am pus sichuan care e tot un fel de piper.

Shefoo !!! :pupic:

E fin , e iute , e gustos , e BUUUUUUUUUUUUNNNNNNNNNNN!

Multzam fain de retzepta!

• Author

Sa va fie de mine, Mutti si Vatti :)

Ultima strigare :)

Cine vrea sa faca sosul din ardei locali, cultivati in camp (Nu am nimic cu serele, sau cu campiile Turciei), care s-au bucurat din plin de lumina soarelui si sunt dolodora si de aroma fructata, sa actioneze in urmatoarele doua saptamani. De acum incolo, desi isi concentreaza aromele si :) ... temperamentul, se si deshidrateaza fiind mai potriviti pentru uscare, afumare si ... jumulire. Banuiesc ca asa se obtin fulgii de chili :P

Dupa primele doua transe care au insumat peste 2 litri din care parte am daruit, parte am consumat, azi am preparat doi litrii dintr-o data.

Gogosarii si ardeii kapia sunt in parg si plini de arome, (preturile din piete sunt derizorii) mirosul ce a emanat din robotul de bucatarie in care le-am macinat prima data a fost epic :)

O a doua macinare cu mixerul stick, dupa cele 5-10 minute de fiert molcom, transforma totul intr-o pasta si mai fina.

The twist of the day:

Am folosit fabulosul otet " capsunar" de ... zmeura :P a lui Etaly. :)

Offtopic:

Pentru cei de sub munte.

Inca se mai gaseste pe piata zmeura de padure culeasa la stransa concurenta cu Mos Martin.