Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gavottes aka Crêpes Dentelles

Featured Replies

Pentru ca n-am gasit nicaieri sa le cumpar, m-am apucat sa le fac, la indicatiile lui Yoyo!

Ingrediente:

250 ml lapte

60 g unt

1 pastaie de vanilie

un varf de cutit de sare

60 g faina

60 g zahar

2 oua

Am pus la incalzit laptele, untul, sarea si-o pastaie de vanilie, careia i-am scos miezul (dar am lasat-o si pe ea sa forfoteasca):

post-46-13274356012747_thumb.jpg

Separat, am mixat ouale cu zahar si faina, apoi am adaugat rand pe rand compozitia de lapte si unt, dupa ce s-a racit nitel:

post-46-13274356123014_thumb.jpg

Am lasat compozitia finala la rece, ceva mai bine de 45 de minute, apoi am turnat cate un pic intr-o tava, pe hartie de copt. Din pacate, n-am avut hartie speciala, care sa nu se inmoaie... Poate ar fi trebuit sa le frig direct pe tava, sau intr-o tigaie, tinand cont ca au unt destul incat sa nu se prinda. Data aviatoare incercam si varianta cu siliconul, sau cu teflonul.

post-46-1327435623363_thumb.jpg

Le-am lasat la foc mic, pana ce s-au innegrit marginile (dar nu aveau gust de ars). In zona de mijloc, unde s-a adunat ceva mai multa compozitie, au iesit cam moi.

post-46-13274356352869_thumb.jpg

Le-am folosit alaturi de crema de nutella, la Gateau Royal:

post-46-13274356459088_thumb.jpg

Remarci (post-factum):

- ca aspect fizic (vizual) e-o diferenta uriasa intre cele din comert (doar din poze vazute de mine) si cele realizate in bucataria proprie.

- la gust, mi s-au parut excelente!!! Repet, nu stiu cum sunt cele din comert, dar ce-am preparat eu nu cred ca se compara... :pupic:

- trebuie de verificat daca ies uniforme folosind folie de silicon sau o tigaie / tava ce stim sigur ca-i antiaderenta.

Cam atat, pentru moment.

Foxyy, ar fi trebuit poate întins aluatul cu o spatula, cît mai fin, si cuptorul dat mai domol. Îmi dau si eu cu presupusul :D
  • Author

Foxyy, ar fi trebuit poate întins aluatul cu o spatula, cît mai fin, si cuptorul dat mai domol. Îmi dau si eu cu presupusul :D

Focul era la minim-minimorum. Mai mic de-atat insemna sa-l sting. :D

O sa mai fac experimente, cu folie de silicon, spatula, tigaie (tava) antiaderenta.... Daca nu si nu.... asta e. O sa trebuiasca sa cumpar. :D

Eu te aplaud pentru realizare, eu cred ca le faceam de nu se desfaceau nici cu spaclul, fiindca am un cuptor with a mind of his own!

Pt cine vrea sa le incerce, nu folosit hartie de copt, fiinca se umezeste si se v-a strange mai mult aluat, deci ies mai groase.

Eu am incercat in 3 moduri: cu hartie de copt, in tava unsa cu putin unt(dar va trebuie o tava buna si nedeformata) si normal in tigaia de clatite.

In ultima varianta aventurati-va daca nu sunteti sensibili/le la degete.E adevarat ca nu ies la fel de albe cum ies la cuptor, dar este o varianta.

Varianta mea de sus in jos, cele facute pe hartie, la mijloc cele facute pe foc in tigaia clasica de clatite, ultimile si cele mai bune pe tava doar unsa:

post-479-1327509848229_thumb.jpg

si putin mai aproape cele facute doar pe tava simpla

post-479-13275099254592_thumb.jpg

Normal ca nu sunt ca cele cumparate,dar in lipsa merg foarte usor de facut.

Un tipps:nu le lasati pre mult la cuptor, cat sa se usuce putin, apoi le scoateti impaturiti si dat iar la cuptor pe ventilatie, asa se vor usca mai bine.

Pt cine are cuptor electric, temperatura de preferat este 150 grade cu un timp de 10 minute.

Wow Ioana te pregatesti de gateau royal :) ?

poate =)) .

Urmatoarea data am sa incerc o alta varianta, mi-a trecut acum prin cap cautand ceva prin camara si ochind aparatul de raclette.Cine are asa ceva si sa aibe o putere mai mare, poate incerca pe piatra neteda.

Ma refer la asa ceva

post-479-13275117939279_thumb.jpg

Nu uita si una din astea (special clatite) :

http://www.cuisineaddict.com/ori-raclette-crepes-en-hetre-228.jpg

http://storage.canalblog.com/45/57/280237/22023911.jpg

Nu uita si una din astea (special clatite) :

de rola, cea din tigaie m-am ajutat si eu;), dar paleta asa lunga n-am avut ci am folosit din cea pt torturi =))

Iaca cum a facut nenea asta Gavottes : http://cuisine.journaldesfemmes.com/recette/308725-gavottes

Practic, la fel ca Foxyy.

Doar ca a turnat aluatul pe tava unsa cu unt, a întins cît mai subtire posibil, si le-a copt la 150°C pîna s-au colorat. Apoi le-a taiat patrate, le-a rolat pe lama unui cutit, dar se poate rola si asa pur si simplu apoi se pot aplatiza usor, si le-a lasat sa se usuce. Porodusul finit arata bine.

Da, acu' am vazut si eu ca reteta Danezei data de Yoyo este exact ca a lui nenica asta...

Deci ma scuzati ca m-am bagat si io în seama =))

Daca tot m-am bagat în seama, poate o sa le încerc si eu :)

Pt cine vrea sa le incerce, nu folosit hartie de copt, fiinca se umezeste si se v-a strange mai mult aluat, deci ies mai groase.

Eu am incercat in 3 moduri: cu hartie de copt, in tava unsa cu putin unt(dar va trebuie o tava buna si nedeformata) si normal in tigaia de clatite.

In ultima varianta aventurati-va daca nu sunteti sensibili/le la degete.E adevarat ca nu ies la fel de albe cum ies la cuptor, dar este o varianta.

Un tipps:nu le lasati pre mult la cuptor, cat sa se usuce putin, apoi le scoateti impaturiti si dat iar la cuptor pe ventilatie, asa se vor usca mai bine.

Pt cine are cuptor electric, temperatura de preferat este 150 grade cu un timp de 10 minute.

Iaca cum a facut nenea asta Gavottes : http://cuisine.journaldesfemmes.com/recette/308725-gavottes

Practic, la fel ca Foxyy.

Doar ca a turnat aluatul pe tava unsa cu unt, a întins cît mai subtire posibil, si le-a copt la 150°C pîna s-au colorat. Apoi le-a taiat patrate, le-a rolat pe lama unui cutit, dar se poate rola si asa pur si simplu apoi se pot aplatiza usor, si le-a lasat sa se usuce. Porodusul finit arata bine.

Da, acu' am vazut si eu ca reteta Danezei data de Yoyo este exact ca a lui nenica asta...

Deci ma scuzati ca m-am bagat si io în seama =))

Daca tot m-am bagat în seama, poate o sa le încerc si eu :)

asta am zis si eu, varianta cea mai buna e in tava unsa cu putin unt si dat la 150 gr 10 minute:)

Nenea le-a taiat marginea(ideal e sa se faca un sablon si sa se taie dupa el ca sa iasa toate la fel), eu le-am taiat la inceput dupa ce le-am rulat.

Se pot rula pe cutit sau normal si se aplatizeaza apoi.

bine daca am avea asa ceva ar fi perfect

• Author

Ahaaaaa...... Deci se poate. Ies taman bine! No, ce sa fac, eram in criza de timp si n-aveam loc de experimente. De-acu' stiu cum tre' sa procedez.

Multumiri tuturor, mai ales Ioanei! :)