Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cartofi la cuptor cu pesmet aromatizat

Featured Replies

[center]Cartofi la cuptor cu pesmet aromatizat

Bread crumbs spicy potato wedges

.

post-168-13289529953122_thumb.jpg

.[/center]

Mentionez ca e reteta numitei Anomiss :tongue3: pe care am invatat-o de la ea acum aproape 4 ani. Se :beer2: exista si la noi pe forum o reteta asematoare pe care am vazut-o doar dupa ce am redactat textul.

https://forum.artaculinara.ro/topic/1034-cartofi-crocan%C8%9Bi-cu-pesmet-%C8%99i-ca%C8%99caval/

Daca onor administratorii considera ca e bine sa o lipeasca acolo, nu le fac ... remuscari.

Daca nu, nu.

Ingrediente:

Cartofi

3-4 linguri de untdelemn de masline

3-4 linguri de pesmet

sare

2 linguri de zahar

Mirosenii: diverse variante.

#1. boabe de piper verde si alb, rozmarin uscat, ardei iute uscat(afumat), fleurs de macis sau nucsoara, usturoi granulat, boia de ardei dulce

#2. rozmarin uscat, fructe de chimen, fructe de finchen(fenicul, anason), boabe de piper verde si alb

#3. pulbere de ghimbir, enibahar, scortisoara, anason stelat, cuisoare, cayenne, cucurma (pt culoare), usturoi granulat

Folositi si preparati mix-ul pe care il doriti dumneavoastra, combinatiile preferate. Face parte din "excitment"-ul activitatii in bucatarie si pune amprenta personala.

Modul meu de preparare:

Se curata cartofii de coaja, se spala, se taie in jumatati si fiecare jumatate se taie in trei felii radial, spre centru (wedge). Se pun intr-un bol cu apa rece si se lasa cam 10 minute sa se spele excesul de amidon. Daca folositi un cutit ondulat obtineti o suprafata mai mare de aderenta pentru condimente, respectiv pentru "crunchyness" - crocantzeala :love7:

Se pun feliile de cartof intr-o oala cu apa rece cu sare si se lasa sa fiarba la foc mediu circa 6 - 8 minute.

In timpul acesta preparati o solutie dulce din apa cu zahar, la cald. Se scurg cartofii si se imerseaza in apa indulcita unde se lasa cam o jumatate de minut. Tehnica e folosita si de marile companii de fast food si ajuta la caramelizarea stratului superficial.

Eu i rastorn apoi intr-o sita metalica in chiuveta si i las sa se raceasca/usuce 10-15 minute.

Heston Blumenthal i foloseste fierbinti si fierti aproape complet si i coace de-i inebuneste, insa dupa ce am incercat ambele versiuni m-am stabilit la aceasta.

Putem deja sa preincalzim cuptorul si tava in care vom coace.

Se macina condimentele la care v-ati stabilit, impreuna cu sare grunjoasa, se pun intr-un borcan mic si se amesteca cu pesmetul prin scuturare. Nu va zgarciti la cantitatea de condimente, deoarece la coacere o parte din arome se estompeaza.

Se pun cartofii intr-un bol si se amesteca cu doua linguri de ulei de masline pana cand sunt unsi peste tot, se presara cu pesmetul picant si se amesteca din nou pana sunt inveliti generos. In tava fierbinte se pune cam o lingura de ulei de masline si se intinde pe toata suprafata si se aseaza cartofii astfel incat, pe cat posibil sa nu se suprapuna. Se dau la cuptor la foc mediu (eu nu am termometru) cam 35-40 de minute. In ultimele 10 minute se pot intoarce deoarece zona de contact cu tava e caramelizata mai intens.

[center].

post-168-13289530012033_thumb.jpg

.[/center]

Miezul e moale si pufos, iar exteriorul e crocant si aromat. "Suna" daca i loviti unul de altul.

Maya ne-a povestit de mult ca foloseste tava grea de fonta, temperatura mare si timp de coacere de circa 20 de minute.

O credem :scratch: si voi incerca si eu pe viitor. Eu am copt in tava emailata unsa. Nu s-au lipit.