Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tort cu crema ganache si mousse de fructe de padure

Featured Replies

Tort cu crema ganache si mousse de fructe de padure

post-1634-13457549292396_thumb.jpg

Ingrediente:

Blat:

-7 oua

-7 linguri cu varf faina

-7 linguri zahar

-10 g zahar vanilat (un pliculet)

-un praf de sare

-10 g praf de copt (un pliculet)

Crema ganache:

-100 g ciocolata amara

-150 g ciocolata menaj

-200 g frisca lichida

-5 g gelatina

Mousse de fructe de padure:

-250 g fructe de padure

-200 g frisca lichida

-5 g gelatina

-100 g zahar

Sirop:

-250 g apa

-125 g zahar

-3 linguri lichior de cafea

-1 lingura esenta de rom

Glazura tort:

-200 g ciocolata menaj

-100 g frisca lichida

Glazura lucioasa:

-3 linguri de apa

-3 linguri de zahar

-3 linguri de ulei

-2 linguri cacao

Mod de preparare:

Blat:

Pentru blat eu am ales reteta clasica de pandispan a mamei.

Se separa galbenusurile de albusuri.

Se bat albusurile spuma cu un praf de sare.

Se adauga o lingura de zahar si se bate spuma pana ce se topeste zaharul si mai apoi se adauga urmatoarea lingura de zahar.

Peste spuma obtinuta se adauga cate un galbenus si se bate bine dupa fiecare. Se adauga zaharul vanilat.

In final se obtine o spuma deschisa la culoare cu un volum triplat.

post-1634-13457544036118_thumb.jpg

Se amesteca faina, praful de copt si cacaoa si se cerne peste spuma de oua. Se incorporeaza cu miscari usoare de sus in jos astfel incat sa nu iasa aerul.

Se tapeteaza o forma de copt de 26 cm astfel: fundul tavii cu hartie de copt udata si stoarsa bine iar marginile unse cu unt si faina.

Se toarna compozitia si se loveste tava de masa astfel incat sa iasa aerul.

post-1634-13457544305921_thumb.jpg

Se da tava la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 25 minute.

Se face rapid testul scobitorii: daca iese curata atunci blatul este copt. Se lasa blatul sa se raceasca in cuptorul inchis. Eu nu am fost prea rapida motiv pentru care blatul meu s-a lasat un pic.

post-1634-13457544692245_thumb.jpg

Crema ganache:

Gelatina se inmoaie in 50 ml apa rece timp de 10 minute.

Intre timp se toarna frisca lichida intr-o craticioara si se adauga ciocolata rupta in bucatele mici. Se amesteca bine si se lasa pe foc pana se topeste complet ciocolata insa trebuie avut grija ca amestecul sa nu fiarba .

Se ia craticioara de pe foc si se adauga gelatina. Daca amestecul fierbe gelatina nu-si va mai face efectul. Se amesteca bine pana ce gelatina este dizolvata complet.

Se lasa sa se raceasca si apoi se da la frigider pentru minim 5-6 ore.

Se scoate ganacheul de la frigider si se mixeaza bine.

post-1634-13457545521901_thumb.jpg

Mousse de fructe de padure:

Gelatina se inmoaie in 50 ml apa rece timp de 10 minute.

Intre timp intr-o craticioara se pun fructele si zaharul si se lasa sa fiarba.

Cand zaharul se topeste complet se mixeaza bine. Pireul obtinut se pune iarasi sa fiarba insa trebuie avut grija ca amestecul sa nu fiarba.

Se ia craticioara de pe foc si se adauga gelatina. Se amesteca bine pana ce gelatina este dizolvata complet si se lasa sa se raceasca.

Se mixeaza frisca iar cand amestecul de fructe este rece se adauga peste frisca si se omogenizeaza bine.

Se da la frigider.

Pe viitor o sa maresc cantitatile cu 30%. Stratul de mousse mi s-a parut cam subtirel. As fi vrut sa fie mai multe fructe de padure, sa echilibreze dulcele ganache-ului.

Sirop:

Se pun pe foc intr-o craticioara apa, zaharul, lichiorul si esenta de rom si se lasa sa fiarba pana ce zaharul este dizolvat complet.

Se lasa siropul sa se raceasca.

Glazura tort:

Se toarna frisca lichida intr-o craticioara si se adauga ciocolata rupta in bucatele mici. Se amesteca bine si se lasa pe foc pana se topeste complet ciocolata.

Se lasa sa se raceasca si apoi se da la frigider pentru o ora.

Glazura lucioasa:

Se pun pe foc intr-o craticioara apa, zaharul, uleiul si cacaoa. Se amesteca continuu si se lasa sa fiarba pana ce se obtine o compozitie omogena.

Se lasa glazura sa se raceasca.

Avantajul acestei glazuri este acela ca ea poate fi turnata peste tort fara nicio grija: chiar daca este atinsa cu cutitul sau cu o spatula glazura nu-si pierde luciul.

Ansamblare tort:

Se taie blatul de tort in 3 parti.

Se pune prima foaie de blat, se insiropeaza si se adauga ganache-ul.

Se adauga a doua foaie, se insiropeaza si se toarna mousse-ul de fructe de padure. La final se adauga ultima foaie de blat si se insiropeaza.

Se imbraca tortul in glazura tort.

La final pe partea superioara a tortului se toarna glazura lucioasa si se niveleaza uniform pe toata suprafata.

Se orneaza dupa preferinte.

post-1634-13457546675854_thumb.jpg

Abia am asteptat sa-l tai sa vad cum a iesit. Un deliciu! Am fost foarte multumita si fericita!

O feliuta pentru voi!

post-1634-13457546904151_thumb.jpg

[size=4][size=4][b]https://dulciurisinunumai.blogspot.ro[/b][/size][/size]

post-1634-13457542928655_thumb.jpg

Daly, foarte fain a iesit tortul tau.Felicitari :tongue3:

Acum eu vreau sa te intreb ce ciocolata de menaj ai folosit ? ca am luat si eu o data si nu prea m-a incantat si pana la urma am inlocuit-o cu ciocolata cu lapte de la Milka.

• Author

Daly, foarte fain a iesit tortul tau.Felicitari :tongue3:

Acum eu vreau sa te intreb ce ciocolata de menaj ai folosit ? ca am luat si eu o data si nu prea m-a incantat si pana la urma am inlocuit-o cu ciocolata cu lapte de la Milka.

multumesc frumos pt apreciere

eu am cumparat ciocolata de menaj de la kaufland; dupa cum vezi sunt incepatoare si nu stiu daca-ti pot spune marca

dar poti gasi poza cu ingrediente (deci si cu marca) aici http://dulciurisinunumai.blogspot.ro/2012/08/tort-cu-crema-ganache-si-mousse-de.html

sper ca nu m-am ferit sa fac o nefacuta si am facut alta cu linkul

asta-i genul de tort care s-ar manca nonstop la mine-n casa. da' nu le fac, nu le fac!

Daly, felicitari ptr prima reteta artistica

eu renunt la gelatina din ganache, crema se tine f bine si fara ea.

Daly e foarte dragut tortul tau!Cata cacao ai pus?Nu vad in reteta.

Astazi am copt si eu un blat cu cacao si tot crema cu fructe de padure il fac pentru piticuta mea :rolleyes:

Bine ai venit! F. frumos tortuletul :rolleyes: nici eu nu am mai pus pana acum gelatina la crema ganache dar voi incerca data viitoare :)

Daly ,

La multi ani !

Cu ocazia anivesarii casatoriei !https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/occasion14.gif

Am vazut pe blog ca sunteti tare tinerei .https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/biggrin.gif

Daly, la multi ani si bun venit cu asa un tort frumos! :love7:
  • Author

asta-i genul de tort care s-ar manca nonstop la mine-n casa. da' nu le fac, nu le fac!

Daly, felicitari ptr prima reteta artistica

eu renunt la gelatina din ganache, crema se tine f bine si fara ea.

acesta e primul meu tort; prin urmare mi-a fost frica sa nu folosesc gelatina; data viitoare renunt la ea

multumiri pt aprecieri

http://dulciurisinunumai.blogspot.ro/

• Author

Daly ,

La multi ani !

Cu ocazia anivesarii casatoriei !https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/occasion14.gif

Am vazut pe blog ca sunteti tare tinerei .https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/biggrin.gif

multumesc frumos pt urari; multi ani fericiti si tie!

ma bucur ca ai vizitat si blogul; poate pe viitor te inscrii printre membrii; sper sa merit

http://dulciurisinunumai.blogspot.ro/