Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prajitura cu branza dulce

Featured Replies

Facuta putin in graba si cam dupa ureche, prajitura cu branza dulce (reteta primita de la mama convietuitorului :D :D ) Singura prajitura cu branza dulce pe care o infulec cu mare placere.

Nu e ca originala, dar stiu unde si ce am facut altfel, dar data viitoare v-o voi prezenta exact asa cum o stiu eu ca trebuie sa fie (blatul nu chiar asa umed, si o idee mai inalta prajiturica)

http://img534.imageshack.us/img534/4757/p1130519q.jpg

http://img821.imageshack.us/img821/3121/p1130515d.jpg

Ps. pozele tot asa facute, repejor. :(

Si reteta in caz ca sunt doritori:

Iti trebuie (pt. o tava mijlocie de aprox. 23/30 )

Blat:

10 lg de faina

10 lg de ulei

10 lg zahar

10 lg de lapte caldut

2 oua

1 plic praf de copt

pt. branza dulce :

500 g branza dulce

2 oua

zahar dupa gust

optional: 1 plic zahar vaniliat si coaja rasa de lamaie

La blat am pus toate ingredientele intr-un bol in aceasta ordine: faina amestecata cu praful de copt,zaharul, ouale asa intregi ,laptele, uleiul, si am amestecat bine , manual, cu un tel (din acela cu care se poate amesteca si in mamaliga :D ) dupa fiecare ingredient adaugat.

Branza dulce se amesteca separat intr-un alt bol cu cele scrise mai sus.

Se pune intr-o tava mijlocie ( cu marimile: 23/30 ) treisfert din compozitia pt blat, apoi se intinde toata branza dulce iar deasupra ce a mai ramas din compozitia pt. blat. Se da la cuptor la 175 grade timp de 20-25 min sau pana cand deasupra s-a facut blatul maroniu.

Greselile mele:

Pt. tava mea trebuia totusi mai mult blat. Data viitoare o sa inmultesc cantitatea pt. blat. (15 lg din fiecare ingredient scris la blat , cu 3 oua)

Apoi, dupa ce am copt prajitura am lasat-o in hartia de copt pana s-a racit de tot.Astfel blatul s-a umezit.Data viitoare dau jos imediat hartia. Blatul la prajitura originala e pufos, moale, proaspat (nu stiu exact cum sa-l descriu) dar nu umed.

E cea mai simpla prajitura din cate se poate face si e foarte buna.

Draga Naty' ma alatur si eu ,ma bucur ca i-ai facut topic,eu am facut asa am mixat 3 albuse spuma cu un praf de sare(eu am lucrat cu mixerul),am adaugat 3 galbenuse pe rand,apoi 15 linguri de zahar in ploaie,15 linguri de lapte,15 de ulei ,la urma 15 de faina pe care am amestecat-o in prealabil cu un praf de copt,am mai pus putina zeama de lamaie (sa se activeze praful de copt in aluat)si esenta de rom/vanilie..

Am tapetat cu hartie de copt tava (aia aproximativ 30/20) am pus cam 1/2 din compozitie in cuptorul preincalzit cateva min. am pus deasupra compozitia de branza cu stafide(500 gr. de branza de vaci 2 oua si zahar dupa gust esenta de rom stafide) si restul de 1/2 din aluat ...F. buna ieftina si usor de facut sar-na

Coapta..

post-405-13461334652301_thumb.jpg

Ne uitam in uochii' ei albastri

post-405-13461334720889_thumb.jpg

post-405-13461334844117_thumb.jpg

Si gata

post-405-13461334798452_thumb.jpg

F. buna rapida si ieftina,bub' a halit de numa(el care nu mananca picinta' cu blanza')sotul a prestat alaturi de iaurt sana..Cred ca se poate face si cu mere sau altele.Din punctul meu de vedere pt. tava de 30/20 e perfect din 3 oua (nu mi-ar fi placut mai inalta deatat,mai painoasa)pt. tavi mai mari sau cine o vrea mai inalta la 1 ou sa socoteasca 5 linguri de zahar,5 de ulei,5 de lapte,5 de faina si 1/2 pliculet de praf de copt si se inmulteste cu cate oua se doreste in functie de cat de inalta se vrea si de marimea tavii,deasemeni 1/2 din umplutura se pune pt. 10 min in cuptorul preincalzit (asa cum a zis Cerulina) si apoi umplutura si ultimul strat din cealata jumatate de umplutura (astfel umplutura nu se scufunda si se delimiteaza frumos intre straturi)la orice aluat care contine praf de copt acesta se amesteca de obicei cu faina eu stiu ca e bine o data cu esentele sa se adauge si putina zeama de lamaie(cam 1 lingurita) astfel praful de copt se activeaza in aluat...cam asta am avut de zis f. buna multumesc mult de reteta draga Naty' :D :D

• Author

Garantez si eu pentru prajitura asta , desi nu am facut-o inca . Am mancat la sor'mea :occasion14:

Si sa vezi cum o face ''soacra''!

Stiti cum e, degeaba...poti sa ai si reteta exacta, si aceleasi ingrediente, daca nu e aceeasi mana de lucru parca nu iasa 100 % la fel. ;)

Geany, cum ziceam si dincolo, ma bucur sincer ca v-a placut si ca a mancat si cel mic.

Naty :) din 3 oua ,15 linguri de : zahar,de ulei ,de lapte,de faina,1 plic praf de copt,esenta de rom.

post-405-13465188442392_thumb.jpg

Jumatati de prune puse cu fata-n sus cum a zis Moatza' cred :rolleyes: sar-na de tips eu l-am bagat la cutia cu maimute :) ca sa nu-mi zamuie' mie in prajitura,si ceva miez de nuca.

post-405-13465188497389_thumb.jpg

Coapta

post-405-13465188549037_thumb.jpg

Sexiuni'

post-405-13465188610037_thumb.jpg

post-405-13465188666234_thumb.jpg

post-405-13465188723966_thumb.jpg

• Author

Naty :P din 3 oua ,15 linguri de : zahar,de ulei ,de lapte,de faina,1 plic praf de copt,esenta de rom.

post-405-13465188442392_thumb.jpg

Jumatati de prune puse cu fata-n sus cum a zis Moatza' cred :) sar-na de tips eu l-am bagat la cutia cu maimute :P ca sa nu-mi zamuie' mie in prajitura,si ceva miez de nuca.

Sexiuni'

post-405-13465188610037_thumb.jpg

post-405-13465188666234_thumb.jpg

post-405-13465188723966_thumb.jpg

Vaaii, ce balesc acum !!! :) :P :P

Nataly, am facut zilele trecute, asa de buna ca abia am reusit sa fac o poza la ultimele doua bucatele, multumesc (in poza arata mai uscata, dar nu era deloc asa, pozarashu tre' sa ia lectii de pozarit)

sigur se va repeta ca e foarte usor de facut (si scap si ieftin, la o adica, de un cadou pentru nepretentiosi da' pofticiosi)

post-142-1346699436052_thumb.jpg

Jumatati de prune puse cu fata-n sus cum a zis Moatza' cred :) sar-na de tips eu l-am bagat la cutia cu maimute :) ca sa nu-mi zamuie' mie in prajitura,

mie mi se pare mult mai bine asa. da' fiecare face cum crede, io doar am zis cum fac.

Da paii e si logic,ca ele nu mai zemuiesc in aluat ,si din punctul meu de vedere e mult mai bine asa :)

Bris' ce frumoasa e si prajitura ta :P

:P si la mine foto' cea cu branza nu e relevanta ca nu am reusit sa surprind adevarata ei fata ,nu stiu de ce,de fapt stiu :P nu ma pricep la poznat' :)

• Author

Bristena, ma bucur ca ti-a placut.

Arata f f f bine, de fapt...arata asa bine ca trag acum o fuga la bucatarie si fac si eu inca una, dar la o scara mai mica :floare:

• Author

Revin cu poze, tura a doua de prajitura, tot cea clasica, nimic nou adaugat insa facuta in tava mica iar cantitatile le-am pus mai mult dupa ochi, nu prea am stat sa numar lingurile ci m-am luat dupa consistenta aluatului. Si culmea...s-a apropiat de cea pe care o mananc la ''soacra'' mai mult ca prima :floare:

http://img689.imageshack.us/img689/320/p1130609.jpg

http://img803.imageshack.us/img803/4395/p1130617.jpg

Revin cu poze, tura a doua de prajitura, tot cea clasica, nimic nou adaugat insa facuta in tava mica iar cantitatile le-am pus mai mult dupa ochi, nu prea am stat sa numar lingurile ci m-am luat dupa consistenta aluatului. Si culmea...s-a apropiat de cea pe care o mananc la ''soacra'' mai mult ca prima

frumoasa ti-a iesit, mi-ai facut si tu pofta, dar eu nu pot fugi in bucatarie s-o prestez pentru ca: la mine-n sat e foarte cald si nu dau drumul la cuptor pe caldura asta, nu am branza (am pus lapte la prins sa fac branza, dar o sa-l beau :floare: ) si ar mai fi motive...asta nu inseamna ca o sa uit, cu prima ocazie iar o fac

• Author

Wow, Cristina, ce culoare are !! Ma bucur ca ti-a placut!

Sis, esti provocata sa o incerci :rolleyes:

Provocare indeplinita

post-780-13474596550835_thumb.jpg

Am taiat-o calda inca , nu am mai avut rabdare :)

Ciudata insa , la mine nu se vede stratul de branza ca la voi :pupic:

Wow, Cristina, ce culoare are !! Ma bucur ca ti-a placut!

Sis, esti provocata sa o incerci ;)

[i]E mai colorata pentru ca am folosit oua de tara ;)[/i]

Provocare indeplinita

[i]Si eu m-am temut sa nu se amestece straturile, asa ca dupa ce am pus o parte din compozitie in tava

am dat la cuptor 10 min. si apoi am continuat cu restul.[/i]

Da, buna prajitura, trebuie s-o repet!

• Author

Provocare indeplinita

post-780-13474596550835_thumb.jpg

Poate ti-a iesit blatul mai moale si s-au amestecat putin.

Altceva nu-mi trece prin cap acum.

Data viitoare eventual poti incerca asa cum a zis si Cristina.

La mine nu a fost nevoie, am pus strat de aluat, branza dulce, aluat si data la cuptor.

Probabil ca a fost aluatul prea moale , dar sincer , nu ma deranjeaza deloc faptul ca s-au amestecat straturile, chiar imi place asa . Sii...a iesit umeda , nici asta nu ma deranjeaza deloc ( am lasat-o vreo 20 de minute in tava la racit ).
  • Author
Da,eu zic ca de-aia e iesit umeda,ca a fost tinuta in tava.Si gustul ramane acelasi indiferent de cum arata,doar sunt aceleasi ingrediente.