Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Clam Chowder

Featured Replies

varianta mea este cea bostoneză iar asemănarea cu reţeta Juliei Child nu este întîmplătoare :)

Ingrediente

- Clams, cât vă lasă inima şi bugetul, dacă nu aveţi proaspete, merg şi cele la borcan sau conservă

- 50 g de unt

- 200 g bacon

- 500 g cartofi

- 2 cepe

- o jumătate de cană de pesmet

- ardei iute

- 8 căni de supă

- o cană de frişcă lichidă (sau lapte)

Cum se face

Scoicile se curăţă de barbă şi se lasă in apă cu sare juma' de oră. eu am avut 4 little neck clams (alea babane) şi 600g de manila clams (alea mici)

post-1215-13484117518532_thumb.jpg

Prăjim baconul in unt cît să capete culoare (putem păstra nişte bacon pentru garnisire)

post-1215-13484119491215_thumb.jpg

adăugăm ceapa şi o sotăm pînă devine translucidă, adăugam şi ardeiul iute

post-1215-1348412038913_thumb.jpg

adăugăm pesmetul şi omogenizăm

post-1215-13484120345223_thumb.jpg

adăugăm supa (a mea a fost de oase de vacă pe care le-am rumenit la cuptor in prealabil) şi cartofii tăiaţi cubuleţe

post-1215-1348412403266_thumb.jpg

post-1215-13484123961836_thumb.jpg

lăsăm la fiert pînă se fac cartofii

intre timp fierbem scoicile. cele care nu se deschid se aruncă. lichidul obţinut sau parte din el, se strecoară şi se adăugă in supă.

blenduim totul şi adăugăm frişca lichidă/laptele. consistenţa trebuie sa fie ca la crema de cartofi.

post-1215-13484126538473_thumb.jpg

păstrăm câteva scoici pentru decorat, pe restul le scoatem din carapace şi le băgăm în chowder, tăiate au ba

post-1215-13484127403741_thumb.jpg

decorăm cum ne pricepem mai bine şi chemăm lumea la masă.

post-1215-13484127618474_thumb.jpg

Yummy, ma primesti la masa la tine azi? Arata bine tare si parca-i si simt gustul si mirosul deja... Si mie imi place clam chowder (cam asta iau la restaurant la supa, sau Zuppa Toscana daca merg la Olive Garden) si o si gatesc din cand in cand dar cu clams din conserva si fara pesmet si nu o trec prin blender ci o las asa. Care e rolul pesmetului aici, sa mai ingroase supa?
miam miam... imi place clam chowderul la nebunie dar inca nu m-am incumetat sa-l fac eu acasa!

Abracadabra iote-ma-s la mata la masa draga mea ...sper ca mai ai acolo un bolisor ceva.

arata superrrrrrrrrrrrrrrrb

Eu nu stiam de pesmet, revin cu aceeasi intrebare... ce rost are??
  • Author

toată lumea este invitată la chowder, am făcut o oală mare ca la garnizoană, dau şi repetir :)

pesmetul este substituţia modernă a tradiţionalilor pilot crackers care erau folosiţi de pescarii din new england cînd ieseau pe mare şi care ajungeau invariabil în chowder. crackerşii, nu pescarii.

[b]

[/b]

Acum eu am vazut si clam chowder cu cartofii intregi pe bloguri americane... nu e mai simplu??
  • Author
zerda, adică să pui cartofii la fiert intregi? e o idee bună, dacă "duce" blenderul. cum blenderul meu blenduie şi coada de la lingura de lemn, e o idee de reţinut.
  • Author

eataly si eu tot aşa arătam inainte de a doua porţie :)

incumetaţi-vă-ţi să faceţi acasă că nu-i greu, baza este supă-cremă de cartofi cu ceapă, bacon, pesmet şi lapte, peste care nu trebuie decît să adăugaţi scoicile. dacă sunt din conservă, e chiar foarte uşor.

Gluma-i gluma, pe nervii mei, pana iau eu niste scoici, mai dureaza!In rest puteam s-o prestez azi!