Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Suleyman Magnificul

Featured Replies

Apare in tablou'' mustafa mare..

post-405-13627760327712_thumb.jpg

Sincer mie nu prea imi place de el,parca are ceva asa,nu stiu cum sa spun dubios :D

Sunt multe lucruri,la care nu m-asi fi asteptat in serial,Ibrahim,de exemplu (desi nu stiu daca va fi mentionat in serial,se pare ca a fost indragostit de Hurrem si de aici ca l-a respins toate frictiunile dintre ei Aici)

Poate nu se vede linkul la unii asa ca dau si copy

Pargali Ibrahim Pasha era indragostit de Hurrem

Potrivit publicației HÜRRİYET, istoricul turc Yavuz Bahadyroglu a dezvăluit tuturor motivul rivalității dintre Pragali Ibrahim Pasha și Hurrem Sultan. “Ibrahim o iubea la nebunie pe Hurrem, dar dragostea lui nu a fost niciodată reciprocă, de aici și rivalitatea dintre ei. Hurrem nu-l putea iubi pe Ibrahim atît timp cît avea în preajma ei un bărbat ca Suleyman. Hurrem știa de sentimentele lui Ibrahim. Cînd sultan Suleyman a aflat despre sentimentele lui, aceasta a fost picătura care a umplut paharul. , a declarat istoricul turc.

În serialul Suleyman Magnificul sub domnia iubirii, moartea lui Ibrahim a fost ilustrată astfel: Înainte de a fi ucis, Ibrahim a cinat împreună cu Hurrem și sultanul Suleyman. După cină, Ibrahim a rămas să înnopteze la palat în camera vecină. În timp ce sultanul dormea, din porunca lui, 4 călăi au năpustit peste Ibrahim și i-au aruncat lanțul de gît, sugrumîndu-l.

Istoricul Yavuz Bahadyroglu a mai dezvăluit și motivul pentru care Ibrahim l-a susținut pe Mustafa fiul lui Mahidevran, devenind dușmanul de moartea a lui Hurrem. Ibrahim nu s-a putut niciodată împăca cu ideea că Hurrem l-a respins, preferînd să-i fie fidelă sultanului. Drept răzbunare, Ibrahim s-a căsătorit cu sora sultanului Hatice, iar la baza acestei căsnicii nu a stat niciodată dragostea, ci numai interesul politic. Suleyman și Ibrahim au fost prieteni apropiați. Încrederea sultanului în bunul său prieten s-a pierdut odată cu descoperirea dragostea pe care Ibrahim i-o purta lui Hurrem.

Apoi Daye , nu asi fi crezut niciodata ca se va ''alia '' cu Hurrem,o credeam credincioasa orbeste lui Valide(sultana mama),se pare ca era mult mai practica decat am crezut inclinaduse incotro bate vantul,ce m-a impresionat a fost ca inainte sa-i dea caietul (lui leo ) s-a interesat daca Hurrem l-a inselat pe sultan sau nu si Nigar i-a spus ca sub nici o forma...deci chiar a interesat-o, si a actionat ca a tare ,faza asta m-a impresionat si nu ma asteptam,si in viitor va fi alaturi de Hurrem din umbra..

Hurrem se teme ca o sa fie otravita si pune o servitoare sa-i guste mancarea, le imparte din nou aur cadanelor sale, insa dimineata acestea descopera ca aurul le-a fost furat.

Esma vine si ii spune lui Hurrem ca sultana-mama a luat copiii la plimbare. Mahidevran o cheama pe Nigar la ea si ii spune s-o considere aliata ei si sa locuiasca la ea. Gul-Aga este inchis de un baltagiu intr-o camara.

Sumbul e chemat de sultana-mama, care il pune sa instige cadanele la revolta impotriva lui Hurrem. Ei sunt auziti de Aybige, care se duce la Hurrem si o avertizeaza. Nora o anunta pe Hurrem ca in palat a izbucnit o revolta impotriva ei.

Daye cheama soldatii sa potoleasca revolta, insa acestia nu pot intra pentru ca usile palatului fusesera ferecate. Aybige, Nora si Hurrem vor sa fuga din palat, dar sunt prinse de Fatma, care le conducea pe cadanele sultanei-mama inarmate cu torte. Acestea o prind pe Aybige, dar Hurrem si Nora reusesc sa se inchida intr-o camera.

Fatma si cadanele reusesc sa sparga usa, Nora e prinsa de cadane iar Fatma o loveste cu torta pe Hurrem…

post-405-13627775353581_thumb.jpg

Hurrem arsa pe fata

post-405-13627776350666_thumb.png

Sursa facebook Suleyman magnificul- sub domnia iubirii

Nora.

Aceasta va fi cadâna de care Prinţul Mustafa se va îndrăgosti , iar Mahidevran va fi împotriva lor , deoarece cadâna era de partea lui Hurrem.

Soţia lui Suleyman o va pune să-l otrăvească pe Mustafa pentru că îl vedea ca pe o ameninţare , fiind primul , cel mai mare copil al lui Suleyman şi întâiul la tronul Imperiului. Până la urmă aceasta nu-l va otrăvi , nu va putea.

post-405-13627790277964_thumb.png

Suleyman Magnificul ( Muhteşem Yüzyıl

In sfarsit s-au impacat :occasion15:

post-405-13627808810326_thumb.png

Hurrem a vrut sa se arunce de la balconul imperial [intr-o ratacire de moment] , insa sultana-mama o prinde de mana si o va intreba , ce crede ca face :'>

Best moment :> :notworthy:

In episodul 55 , Suleyman se va imbolnavi ,

Mahidevran il va sfatui pe Mustafa sa isi ucida fratii , astfel avand cale libera la tron , in caz ca sultanul murea . Sultana-mama ii auzi , si trimite copii impreuna cu Hurrem la palatul lui Hatice .

In acelasi episod sultana-mama va incepe sa o urasca pe Mahidevran si se va apropia din ce in ce mai mult de Hurrem,sprijinind-o .

Aceste amanununte doar le-am vazut si eu ,nu sunt verificate,deci eu sper sa nu dau informatii false :occasion15:

Si Hurrem ramane cu cicatrice tot filmul?

acuma la ce serial s-a ajuns?

ce-i cu caietul cu care a fost amenintata Hurrem?

nu prea am retinut toate numele si nu le identific cu personajele, dar mi-a placut sa citesc ce zici tu, Giani.

mi se pare o poveste din 1001 nopti dar vad ca are si fundament istoric.

am sa urmaresc topicul si-ncerc cat de cat sa mai vad din film. am inteles ca-i duminica in reluare?

ce rai erau astia, una-doua, pac, se omorau!

Si Hurrem ramane cu cicatrice tot filmul?

acuma la ce serial s-a ajuns?

ce-i cu caietul cu care a fost amenintata Hurrem?

nu prea am retinut toate numele si nu le identific cu personajele, dar mi-a placut sa citesc ce zici tu, Giani.

mi se pare o poveste din 1001 nopti dar vad ca are si fundament istoric.

am sa urmaresc topicul si-ncerc cat de cat sa mai vad din film. am inteles ca-i duminica in reluare?

ce rai erau astia, una-doua, pac, se omorau!

Hi hi! ce ma bucur ca-mi dai apa la moara ;) nu prea am de gand sa vb. la pereti (nu am nici un interes sa ma fac cunoscuta ca sunt cunoscuta ca un cal breaz ;) si nici de nr. de postari nu mai am nevoie ca am dat kilometrajul peste cap ;) )glumesc maii!! eu daca nu am cu cine vb. vb. si singura doar ma stiti ca-s ciripitoare'' rau ;)

Ashea,Motzulin' ,Hurrem a fost adusa cadou '' sultanului ,ea fusese fiica unui preot crestin ,dar ea chiar se pare ca s-a indragostit de sultan (acum' am si eu un dubiu' cred ca ii si cam placea bogatia si puterea,dar asta e doar opinia mea personala,da?!)_asa ca s-a convertit' la religia musulmana,la un moment dat in serial in primele episoade apare un personaj,pictorul Leo,care face parte din trecutul ei si care fusese si era inca indragostit de ea,el datorita talentului sau e solicitat sa faca portretul sultanului si a lui Hurreem,iti dai seama cand se vad ce moment ;) Hurrem saraca ,facea fetze fetze,istoria a continuat,ei vazanduse de departe doar cand ea ii ''poza'',el era inca indragostit de ea,dar ea de sultan si cu un copil,asa ca era iubire imposibila,daca s-ar fi aflat isi pierdeu toti capul (la propriu ;) )inclusiv copii..Pare barbar ,dar se pare ca asa era in acele timpuri,asa ca daca privim serialul cu ochii si cu mintea de acum ,sunt unele amanunte absolut socante,si revoltatoare,asa ca pt. a intelege trebuie sa ne ''transpunem'' la acele obiceiuri acelor timpuri si la mentalitatea si obiceiurile de atunci...spun asta pt. ca ,povestea se sf. trist.Pictorul Leo desi stie ca nu poate sa reinoade dragostea cu Hurrem,si ca pt. ea el reprezinta doar trecutul,nu a putut sa lase tot si sa dispara,a tinut un jurnal,Ibrahim care era seful slugilor a aflat,si a incercat sa o stranga cu usa pe Hurrem ,acum nici dovezi concrete impotriva ei nu prea avea si pozitia lui era cam subreda(abea era casatorit cu Hatice ),dar a reusit sa stabileasca o intalnire intre pictorul Leo si Hurrem ,si i-a dat ''rahat''(dulce da?! ;) ) otravit,indemanand-o sa i-l dea ,daca intradevar a renuntat la el,amandoi stiau,asa ca scena a fost f. emotionanta,Leo a mancat de buna voie si stiind ce e ,spunnandu-i ca ea trebuie sa traiasca,chiar in acel timp venise sultanul in ''vizeta'' la sorusa' Hatice asa ca Hurrem apare in gradina stiindu-l pe Leo prabusit otravit ,cadavrul va disparea fara urma la comanda lui Ibrahim

Povestea nu se termina totusi aici ca ,Ibrahim pune mana pe caietul lui Leo(care e un jurnal)acolo se vede clar draqgostea lui pt. Hurrem si faptul ca s-au intalnit pe ascuns si desi Hurrem nu l-a inselat pe sultan o putea compromite,ba mai mult ucide,asa ca Ibrahim va incerca sa-l foloseasca ca si arma inpotriva lui Hurrem amenintand-o,la un moment dat il aduce sultanului,de fata cu Hurrem si o pune sa-l citesca ea,jurnalul fiind scris in ruseste,dar intra o sluga ce spune ca Hatice a incercat sa se sinucida in urma pierderii copilului ea fiind depresiva,asa ca Hurrem panicata ramane singura si arunca jurnalul in curte pe iarba,cineva il ridica si s-a dovedit ca era Nigar,il ingroapa,Nigar e cam alunecoasa cred eu ca l-a pastrat nu l-a distrus nu i l-a dat lui Hurem,in fine la un moment dat il fura' cadana ce o servea pe Mahidevran,dar ele nu stiau rusa,vedeu numele lui Hurrem mentionat dar nu stiau ce e,il vede sultana mama ,ea il citeste ca stia rusa si o confrunta pe Hurrem su proba ce o putea incrimina in fata sultanului ,doar ca in acel moment face o criza de inima,un infart,si lesina,asa ca in bulversarea creata,caietul/jurnalul ajunge la Daye,credincioasa sultanei mame...

Aici e momentul ce m-a impresionat pe mine ca Daye mi se parea devotata trup si suflet sultanei mama,mana ei dreapta si ochii ei in harem,aceasta e chemata de Hurrem,care isteata fiind ii propune un targ,sa-i dea jurnalulo,si in schimb ea ii va da un titlu de proprietate,o livada ce-i fusese ei oferita cadou de sultan,astfel Daye la batarnete fiind asigurata de un locsor' cald.

Asi fi putut sa jur ca Daye va refuza in schimb ea s-a gandit (Hurrem i-a dat timp de gandire,vezi strategie') si Daye a intrebat-o pe Nigar stiut fiind ca aceasta citise jurnalul,daca Hurrem e vinovata si daca aceasta l-a inselat pe sultan,raspunsul fiind ''sub nici o forma/in nici un caz'',asa ca Daye ii da jurnalul,Hurrem ii da titlul de proprietate,se pare ca acolo incepe,o aliere'' a lor...ce fata a avut sultata mama cand a venit la Hurrem sa o ameninte cu ''proba'' iar Hurremm ia ras in fatza:'' care?!'' ''asta?!'' si sub ochii ei l-a aruncat in foc in semineu ;)

Totusi si fara proba a incercat sa o puna pe Hurrem intr-o lumina proasta,sultanul ascuns dupa un paravan urmand sa asculte convorbirea,sultana mama incercand sa o traga de limba cum sta treaba cu Leo,dar Daye ii face un semn discret ,Hurrem vede fata sultanului reflectata intr-o vaza,asa ca bineinteles ca cea ce pica prost e sultana mama,nu se termina aici,sultana mama incearca sa se agate de Ibrahim care stia tot,dar acesta intrebat de sultan neaga ca r fi la curent cu asa ceva(oricum ar fi picat el intr-o lumina proasta ca ar fi ascuns asa ceva,lucru care nu-i convenea de loc)

Si asta e doar una dintre intrigi

ei, acum am alta perspectiva stiind de unde vine si cine e Hurreem ;)

Daye stiu cine e. Nigar a fost odalisca lui Hurreem? ca parca s-a maritat. am inteles ca se tine cu Ibrahim iar barbat'su a facut-o femeie libera. asta ce inseamna, ca mai e maritata? unde sta ea, tot la palat sau in casa de la Ibrahim? si mai zi-mi cum o cheama pe servitoarea fidela lui Hureem, aia care are grija de copiii ei.

cine e Esma? Fatma e servitoarea lui Mahidevran sau a sultanei-mama?

au niste numeeeee, greu le asociez figurilor, is multi tare!

Sumbul e ala care se stramba, eunucul. e fidel lui Hurreem? celalalt care impartea bani cadanelor - darul lui Hurreem- e tot eunuc? oare cum il cheama?

deci Mustafa, care-i fiul sultanului si-a lui Mahidevran se combina cu o cadana care va intra in serial de-acum incolo.

dar Bali -parca asa am stabilit ca-i zice frumuselului- nu se combina cu fatuca aia in pantaloni? aia-i verisoara sultanului, nu?

mda!

Ehe! Draga Motzulin' ie' grele :lol: cred ca tocmai de asta are serialul asa de multi fani din toate paturile sociale ca sa spun asa,ca prinde si persoane care urmaresc doar partea superficiala'' a actiunii,si pe cei pasionati de istorie ,si pe cei pasionati de film/acorie(decoruri,muzica ,bijuterii,actori),si pe cei ce pot privi mai departe ,ca sa spun asa de actiune...Uite Hurrem/Ibrahim,amandoi au fost convertiti ,amandoi lupta pt. atentia si a fi favoritii sultanului,amandoi cu ambitii imense,amandoi avizi de putere si de tot ce implica ea si avere...cu toate aste sunt + si - si totusi se respecta ca dusmani si adversari,comploteaza,fac dreg,dar pana la urma?!! ^_^ gasesc asta f. intrigant si interesant :71: Intre ei e totul ca un joc strategic ..Hmm!!

In rest despre servitoarea fidela acum a lui Hurrem da e Esma,dar au mai fost (maria ,otravita chiar de Hurrem cu o blana,guler sau haina ce o fi fost ea,cu o solutie pt. oglinzi cand i-a facut cadou lui Suleiman oglinda,menita sa-l faca cand se ''oglindeste'' sa o vada doar pe ea)

Nigar ,e alunecoasa rau,cand e cu Hurrem cand impotriva ei uneltind, asa a fost si asa va fi,acusi o oblojeste de arsuri,mai tarziu iar ia parte la un complot impotriva ei :sad3: are o dragoste bolnava pt. Ibrahim,si ii va face si o fetita,Ibrahim o tine intr-o casa pe care a cumparat-o special,nunta ei a fost doar de fatada,ea fiind de fapt femeia lui Ibrahim..

Sumbul e cel care se stramba,dar nu e cu Hurrem,celalalt Gul ii e fidel ei!

Despre Bali si fata nu stiu nici eu prea multe ,stiu ca e o atractie intre ei ce se va dezvolta ,dar nu stiu inca finalul

aaa, bon, bon, mi-am mai lamurit cate ceva. sa traiesti, Giani, te mai ametesc io.
Geany,faza cu arsul pe fata si ce ai povestit tu se intampla in episoadele de luni si marti, eu asa am inteles ,nu?

Si din episodul 48 :

Hurrem este arsa pe fata iar Nigar ii ingrijeste ranile. Sultana se uita in oglinda si o sparge cand vede ca este desfigurata.

Hurrem se duce la sultana-mama si isi blesteama dusmanii. Ea le ameninta ii va spune sultanului ce au facut si le spune ca daca nu era Daye ea era moarta de mult.

Sultana-mama o inlocuieste pe Daye cu Gulsah.

Ibrahim ii trimite o scrisoare lui Hurrem in care ii spune ca sultanul e ocupat si nu are timp sa ii raspunda ei.

Suleyman se intoarce la palat, unde Hurrem il asteapta cu un voal pe fata. Hurrem incepe sa planga si ii spune ca dusmanii au vrut s-o omoare si ca Ibrahim i-a oprit scrisorile.

Bali-bey priveste artificiile, ii vede pe Mustafa si Aybige discutand si pleaca suparat.

Sultanul merge la sultana-mama care ii povesteste despre revolta, apoi il cheama pe Ibrahim si il cearta din cauza scrisorilor lui Hurrem. Bali-bey ii face cadou lui Aybige o colivie cu doua pasari extraordinar de frumoase.

Suleyman si Hurrem merg la palatul marelui-vizir, unde o intalnesc pe sultana-mama. Hurrem vrea sa plece dar Suleyman nu o lasa si ii cere sultanei-mama sa paraseasca palatul.

Matrakci si Bali-bey beau la carciuma si-si amintesc de Armin iar Bali-bey vrea sa-l trimita acasa pe Matrakci. Acesta spune ca nu se poate, fiindca acasa la el este Ibrahim cu Nigar.

Hurrem se preface ca o goneste pe slujnica Nora care se duce in harem pentru a fi spionul ei. Sultana Hafsa o alunga pe Daye din harem, Gulsah este chemata la sultana Hurrem care ii spune sa treaca de partea sa.

Mahidevran si Hurrem se cearta, vor sa se bata, dar atunci trece Suleyman care le desparte. Mustafa o aude pe mama sa plangandu-se de comportamentul lui Hurrem si se duce la sultan sa-i reproseze ca ii accepta prea multe lui Hurrem.

In acele vremuri,sultanul avea un harem f. bogat si favorite,dar ce a obtinut Hurrem,dragostea lui(se pare ca sultanul era nebun dupa ea),si-a castigat libertatatea si mai tarziu titlul de sotie legitima ,a insemnat enorm,cu siguranta a obtinut totul cu mare greutate,dar si cu multa strategie si inteligenta .Cu siguranta a avut mult de lupatat,si cu traditia si cu ideiile preconcepute,si etc.Controversata,iubita,urata,temuta..Wuuaaww!! ..nu-mi place deloc cum va evolua serialul,nu asi fi crezut ca m-a va contamina'',dar cu toate astea ma intriga mult :sad3:

O chestie''.. coroana :lol: facuta mai mare ca a sultanei mame,poate parea ceva ridicol,joaca de copil,... dar cum era sa se impuna si ea,subtil,in ochii celorlalti?! si asi impune statutul?!

A fost poate ridiculizata' a fost izolata,dar mi-a placut enorm scena la nunta'' asa zisa nunta, a lui Nigar cand cu catai' coronoiu' pe cap,si-a ocupat locul bine meritat langa sultana mama spre indignarea tuturor,si inca o scena cand langa patul lui Hatice ,atacata fiind de Mahidevram,sub privirea lui Ibrahim,spune:'' atata timp,mi-ati impus,reguli si obiceiuri,si m-am supus,acum va e atat de greu sa le respectati?!''..genial!,genial,mi-a placut extrem! :71:

Geany,faza cu arsul pe fata si ce ai povestit tu se intampla in episoadele de luni si marti, eu asa am inteles ,nu?

Da da da! Asa am vazut eu, am pus linkul.. dar cum am mai spus barfesc si eu ce am vazut sper ca sa nu imprastii stiri false :lol:

Lilisor ma bucur ca vii sa barfim aici :sad3:

Te pup mult ,da?! :71:

Mai tarziu in episodul 88

http://www.turkweb.tv/izle/72284/muhtesem-yuzyil-88-bolum-3-fragman

https://www.facebook.com/photo.php?v=10151474412620042&set=vb.155081244544398&type=2&theater

Woauu ce croseu are Hurrem o spulbera pe Haticea! :lol:

Nu stiu daca reusiti sa vedeti trailerul,e din episodul 88 daca gasiti unul viabil :sad3: oricum va pun povestirea mai jos

Sumbul o găseşte pe Hurrem peste Hatice ...una nebună , inconştientă cu mintea şi cealaltă inconştientă din bătaie . O ia pe Hurrem care începuse să-şi dea cât de cât seama de ce s-a întâmplat şi o duce în iatacul ei . Pe Hatice o face să dispară ducând-o într-o pădurice undeva , unde nimeni să n-o vadă în ce hal era...

post-405-13629007475199_thumb.png

Hatice in padure

post-405-13629007396603_thumb.png

Gulfem o tot caută pe Hatice şi apropape spre seară se duce la Şah şi întreabă de ea şi de aici se dă alarma . Malkocoglu e însărcinat cu investigaţia , dar sforile lui Sumbul duc tot la căderea în picioare a lui Hurrem ...pentru că de unde de neunde scoate o nouă cadână care declară şi în faţa lui Suleyman că ea fusese în serviciul lui Hatice , a însoţit-o undeva şi aceasta i-ar fi ordonat să dispară şi de acolo ea nu mai ştie nimic .Practic la acuzaţiile că Hurrem ar fi atacat-o pe Hatice , aceasta vine şi demonstrează că Hatice ar fi făcut singură o înscenare , s-ar fi lăsat snopită în bătaie doar ca Suleyman să o pedepsească pe Hurrem ( pedeapsa ar fi fost tăierea capului )

post-405-13629007743079_thumb.png

Şah o ia la ea pe Hatice . Sultana Hatice o duce într-o camară unde are o trapă ascunsă ..şi acolo e plin cu aur ... Atât e de oarbă Hatice în ura ei încât vrea să cheltuie toată acea comoară.

post-405-136290076645_thumb.png

Hurrem tot nu e în apele ei , dar e conştientă de ce i se întâmplă , tot caută şi face fel de fel de legături şi din aproape în aproape ajunge Sumbul in camera slujnicei lui Hatice (cea cu vrăjile), găseşte caseta în care erau sfori legate . O anunţă pe Hurrem şi când se duc împreună să vadă ..o găsesc pe fata aceea omorată . Diana era pe aproape şi a omorat-o să se salveze .

post-405-13629007558734_thumb.png

Un colaj din episodul 89 .

Aici Suleyman îi spune sultanei Hurrem că sora lui a fost bătută şi dusă în pădure.Hurrem nu îşi mai amintea ce a făcut deoarece în ultima vreme se comporta foarte ciudat.Într-un final Suleyman , foarte nervos, îi spune că ea a făcut această faptă îngrozitoare...

post-405-13629024421972_thumb.png

Sursa Suleyman Magnificul (Muhteşem Yüzyil)

Picturi si litografii facute de artistii vremii ce o reprezinta pe adevarata Hureem, in unele apare cu vestita coroana.

Ultimul tablou e opera lui Tizian.

post-207-13629122826639_thumb.jpg

post-207-1362912266299_thumb.jpg

post-207-13629123241503_thumb.jpg

post-207-13629123708377_thumb.jpg

post-207-13629123812758_thumb.jpg

post-207-13629124279672_thumb.jpg