July 2, 201412 yr comment_219013 De anul trecut tot ma chinui sa fac aceasta reteta si nu reusesc. Azi in sfarsit am reusit si tare ma bucur ca am facut-o. Traducerea ar fi ceva de tipul crostata sarata desteapta/hoatza/simpla ceva de acest tip. Pana la urma numele nu e chiar asa de important, important e ca-i buna tare si nu se munceste mai mult de 10 minute. Ingrediente: - 250g faina monti- 100ml apa fierbinte (poate un pic mai mult in cazul in care folosim faina monti)- 100ml ulei de floarea soarelui- 1 lingurita sare- 1 lingurita praf de copt- eventual ceva branzica, scamorza in cazul meu; branzica e o chestie optionala. In reteta originala nu era.- ulei de masline- sare, piper, origano... eu am o sare cu varii condimente asa ca am folosit-o- dovlecei de data aceasta, sau rosioare, vinete, cartofi (nu mai suntem cu monti in acest caz) Mod de preparare: Intr-un castronel se pune faina monti (faina integrala + tarate de ovaz), sarea, praful de copt si se amesteca un pic.Adaugam apa clocotita, uleiul si amestecam cu o furculita. Cand lichidul a fost incorporat putem sa ametim un pic aluatul cu mainile.Nu trebuie framantat cine stie ce e de ajuns ca aluatul sa fie compact. Chestie de 30 de secunde. Intindem aluatul cu mainile intr-o tava imbracata in hartie de copt. Am taiat cu o "mandolina" dovleceii (destul de subtire) si le-am aranjat in cercuri concentrice. Nu am idee cate straturi de dovlecei am asezat... 4-5, cred.Oricum, pe fiecare strat am pus un fir de ulei de masline si sarea aromata. Daca crostata o vreti vegan sau de post va opriti aici, daca nu va intereseaza puteti sa-i dati inainte la fel ca mine.Reteta se opreste aici, doar ca eu am avut o inspiratie de moment si am bagat nasul in frigider dupa ceva branzica. M-a convins scamorza.Asa ca am taiat cateva felii si le-am pus sa faca nani peste dovlecei. In fuga mare le-am aruncat in cuptor (preincalzit la 200°C) pt aproximativ 45 minute.Si gata! Rezultatul final... Si o sectiune... Se serveste calduta sau la temperatura ambiente. Coaja (aluatul) e delicioasa si friabila. Doar ca trebuie folosita apa fierbinte ca sa iasa asa cum trebuie.Crostata e buna si a doua zi, la cine ramane, ca la noi a zburat imediat.Mie mi-a placut, dar nu mi-a venit sa cred cand am auzit-o pe Mara cum o lauda. Era foarte incantata.Cu siguranta o voi mai face. Report