Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Smashed burger

Featured Replies

Smashed (strivit) burger

Carnea

- cumparati chuck gata macinat sau bucata intreaga (de obicei sub forma de friptura) pe care o macina macelarul (nu fin de tot, normal)

- NU cumparati carnea tocata fara nume care e prin galantare, nu o sa iasa nimic, secretul e in calitatea carnii

- chuck ar fi partea superioara a piciorului din fata, e un pic mai grasa. nu e ieftina

Sosul secret

un shallot mijlociu taiat fin

2 lingurite cider vinegar (otet de mere)

6 lingurite mayo de care va place, mie imi place japoneza

2 lingurite de ketchup

2 lingurite sriracha sauce

1 lingurita mustar

1 lingurita Worcestershire sauce

astea ar fi masurile pentru incepatori, iese cam putin, eu deja fac la ochi, cantitate cel putin dubla.

se pun toate in blender si se fac ca o pasta/sos de consistenta mustarului.

gustati si mai adaugati din ingrediente dupa gust

Cum se face

carnea e face bile, atentie, manipulati-o cit mai putin, numai cit sa nu se desfaca bilele. ale mele au cam 200 g

se condimenteaza cu sare si piper

post-1215-0-00032000-1552786448_thumb.jpg

se incalzeste o tigaie de fonta/fier foarte bine, eu o sprayez cu ulei

se pun bilele si se apasa cu o ustensila (spatula de metal) cat mai grea ca sa se aplatizeze bilele

post-1215-0-52646900-1552786581_thumb.jpg

post-1215-0-58782600-1552786592_thumb.jpg

se lasa cam 2 minute pe fiecare parte, daca ii vreti mai bine facuti, mai rotiti-i o data cam 1-2 minute pe fiecare parte. in tot timpu apasati puterninc cu spatula. carnea fiind de buna calitate se gateste in acelasi timp ca un steak

Asamblarea

eu tostez chiflele

puneti sos pe ambele jumatati ale chiflei, un strat gros

carnea peste chifla cu sos

branza preferata, a mea e mozza de pizza

salata, ceapa, rosie, ce va mai place

alte condimente nu mai trebuie din cauza sosului secret

post-1215-0-36425700-1552786975_thumb.jpg

:hug:

Tot am zis ca nu mai intru pe forum daca nu am mancat inainte - ma intorc dupa ce-mi revin...

• Author

mayoneza japoneza mi se pare mai usoara si mai fluida, plus ca vine intr-un tub iar gaura tubului are "model", poti face decorații. e facuta numai cu galbenus + ulei vegetal + otet de orez. da un search dupa kewpie sa vezi ce si cum

sriracha e ca tabasco numai ca e pasta, nu lichid. sriracha e facuta din cilli, tabasco sunt alti ardei dar la sosul asta nu conteaza, numai iute sa fie.

paleta e pentru peste, omleta si mai nou burgers, ca e solida si grea icon_blackeye.gif

peste paleta mai pun si o presa de genul asta dar nu e obligatoriu, idea e ca bila originala trebuie aplatizata. asa se coace carnea perfect si interiorul nu e uscat.

e59ee4f6-81c1-4e93-839e-cedc962c2550_1.e0548446128370d8e603980daf636253.jpeg?odnHeight=450&odnWidth=450&odnBg=FFFFFF

• Author

daca faci pentru studenti sa ne spui daca le-a placut

reteta asta este preluata de la an restaurant local care este cotat ca number one in urbea noasta - se cheama "burger priest". pe burgerul meu preferat (chifla are grilled cheese pe ambele parti) il cheama The Vatican City headbang.gif

• Author
in toaster smile.gif le tai pe jumate si le bag cacolo, am din ala mai lat in care poti pune bagels

Bune idei Dex, noua ne place Worchester-ul si cred ca sosul asta cu de toate e wooow.

Eu am presa din aia in care bagi chifteaua si scoti hamburgherul modelat, dar recunosc am folosit-o foarte rar, din comoditate iau mereu hamburgherul gata facut/modelat.

Ceapa rosie ne place extraordinar in hamburgher.

• Author

Any, idea e sa nu aplatizezi carnea in presa ci sa o turtesti pe foc. sa stii ca e diferenta la gust. asta, sosul si calitatea carnii

mi-a ramas sos si l-am pus la salata, a fost super

Any, idea e sa nu aplatizezi carnea in presa ci sa o turtesti pe foc. sa stii ca e diferenta la gust. asta, sosul si calitatea carnii

mi-a ramas sos si l-am pus la salata, a fost super

Ah scuza-ma, imi scapase detaliul asta. Pai o sa incerc sa fac asa. Dar dupa dieta.

voilà

2 mincati de noi si 3 congelati pentru studenti

5 din 1 kg

sosul e splendid, am curatat cu bucati rupte din chifla castronelul :rolleyes:

n-am avut ceapa rosie sa pun, data aviatoare

i-a strivit domnu cu o paleta peste care am pus presa aia grea de care ziceam

smashedburger.jpg

• 1 month later...

Am trecut doar asa in graba pe aici, fara poze ca nu le mai gasesc (oricum nu aveam decat de la faza in care burgerii erau in tigaie).

Cand m-am uitat prima data pe reteta, semana la ingrediente cu ceea ce facusem eu mai demult, insa toate condimentele alea se puneau in burgeri, si nu intelegeam ce sos au pus unii la salata si l-au mai si lins din castron cu paine :rolleyes: .

Deci, da, a fost un mare succes, fiu-meu a zis ca sunt mai buni decat clasicii hamburgeri cu ketchup si mustar.

• 1 month later...
  • Author

am ratat comentariul asta - sa va fie de bine occasion14.gif

am un kg de chuck de la vaca de la ferma, cred ca fac si eu in weekend

am ratat comentariul asta - sa va fie de bine occasion14.gif

am un kg de chuck de la vaca de la ferma, cred ca fac si eu in weekend

Doar atat a mai ramas din el?

Bietu om...dar, mai ales, bietu Dex! Acu nu esti doar trans, mai esti si canibal tongue.gif

• 11 months later...
  • Author
au fost buni!! am vrut sa-i trag in selfie dar nu am mai avut ce. de sos nu va mai pun, l-am mincat pe piine Demon08.gif
Eu nu am decat o măcelărie in zona mea si niciodată nu mi-a placut carnea de vită, dar zău ca asta aș vrea sa incerc! Doar sa găsesc carnea cea mai bună!
  • 4 years later...