January 9, 201016 yr comment_14514 Cozonacul … personal, cand e vorba de cozonac, dau orice mancare la o parte. Foarte adevarat ca nu imi place orice cozonac, ci numai cel care e foarte bogat in arome si ingrediente. Imi mai place panettone, dar numai daca nu am facut eu cozonac in casa. Cum caietul meu de retete a ramas la mama, in ultimii ani am facut cozonac dupa o reteta de pe internet, care semana oarecum cu a mea, dar gustul nu a fost nici pe departe acelasi. Ei, anul asta am reusit sa-mi recuperez reteta mea de cozonac moldovenesc, cozonac pe care il fac de multi ani si pe care toata lumea il apreciaza in mod deosebit. Ai mei din Romania mi-au spus ca primul lucru pe care trebuie sa-l fac atunci cand vin este sa le fac cozonac. )Postez aici reteta si o recomand cu toata increderea. Pun reteta intreaga, dar precizez ca eu am facut doar jumatate din cantitati. Ingrediente aluat : 1 kg faina, 10 galbenusuri, 5 albusuri, ½ l lapte, 250 g zahar, 50-60 g drojdie proaspata, 250 g unt, 100 ml ulei, o lingurita de otet, un varf de cutit de sare, cateva plicuri zahar vaniliat, 4-5 fiole esenta rom, 4 fiole vanilie, coaja lamaie rasa, muulta coaja de portocala rasa, 1kg stafide ( NU E O GRESEALA DE TASTARE, FOLOSESC 1 KG DE STAFIDE ! ). In ce priveste aromele, eu consider ca in materie de cozonac, cuvantul abuz nu exista. Umplutura de nuca: 200g nuca tocata marunt sau macinata, 60-70 g zahar, 120 ml lapte, coaja rasa de lamaie, scortisoara, 1 albus batut spuma (optional ). Cu o seara inainte de prepararea cozonacului: - Separ albusurile de galbenusuri. Peste galbenusuri pun o fiola de esenta de rom si putina sare, iar albusurile le impart in 2 ( folosesc doar jumatate din ele ). Ouale astfel separate le pun la frigider. Toate celelalte ingrediente ( mai putin laptele) se lasa la temperatura camerei. - pun stafidele la inmuiat in apa cat sa le acopere, in care pun o fiola esenta de rom si multa coaja rasa de portocala ( tinuta minim 2 sapatamani la borcan, in zahar). - pregatesc toate ingredientele pe cae le voi folosi la cozonac si le las in bucatarie, pentru a nu fi reci atunci cand incep prepararea cozonacului. In ziua prepararii:Scot galbenusurile din frigider si le las sa se incalzeasca treptat. Pun stafidele intr-o strecuratoare mai mare pentru a se scurge bine de apa. Topesc drojdia in putin lapte indulcit si incalzit usor, amestec cu 1-2 linguri de faina si pun la crescut. Intre timp, oparesc un sfert din cantitatea de faina cu 125 ml lapte fierbinte, amestecand continuu pana face goluri de aer. Cand s-a racorit putin, mixez bine cu drojdia crescuta apoi pun totul la crescut la cald. Cand a crescut suficient, mixez galbenusurile cu o fiola de esenta de rom si cu zaharul ( e preferabil sa fie facut pudra ) pana cand se albesc si nu se mai simte zaharul, apoi bat albusurile spuma tare. Peste amestecul dospit pun galbenusurile, otetul, aromele, restul de faina si de lapte si incep sa le framant usor. ( ATENTIE la adaosul de lapte. Unele tipuri de faina cer mai putin lapte, astfel incat aluatul se poate inmuia prea mult, e preferabil sa puneti doar o parte din lapte si sa adaugati restul la sfarsit, doar daca aluatul mai cere ! ). La sfarsit incorporez albusurile spuma. Amestecul obtinut este destul de moale si lipicios, ceea ce il face destul de greu de framantat. In cazul in care este framantat de mana, procesul trebuie sa dureze minim o ora. Eu obisnuiam sa-l framant initial o ora, apoi dupa ce a crescut sa-l mai framant 30 minute si apoi sa-l pun din nou la crescut. Acum, il pun in robot si il bat cateva minute, adaugand trepata untul topit pana cand devine pufos si de desprinde in fasii de pe peretii vasului. Pentru cine are un mixer mai puternic poate fi batut cu mixerul , in mai multe etape de cate 2 minute, pentru a nu arde motorul. Cand aluatul e foarte bine framantat, indiferent de metoda folosita, se pune intr-un lighean mai mare, si se mai framanta putin, ungand mainile cu ulei. Stafidele le trec prin faina si le tavalesc bine pana cand sunt acoperite in totalitate. Le torn peste aluat si framant usor aluatul, fara sa strivesc stafidele, pana cand sunt bine incorporate. Pun aluatul la crescut la cald. Cat timp aluatul creste, prepar umplutura de nuca astfel: Pun la fiert la fiert laptele cu zaharul si nuca macinata si le las sa fiarba putin ,la foc mic,amestecand continuu, pana scade lichidul. Le pune apoi deoparte si dupa racire se adaug coaja de lamaie, putina scortisoara si albusul batut spuma tare. O las sa se raceasca la temperatura camerei. Cand aluatul a crescut bine, daca l-am framatat la robot, ung bine masa cu ulei si incep sa dau forma cozonacului. In cazul in care l-am framantat de mana, il mai framant 30 minute si-l mai las odata la dospit. Tavile de cozonac le preagtesc inainte sa dau forma cozonacilor. Eu tapetez intai tava de cozonac cu hartie de copt sau folie de aluminiu, apoi ung cu unt moale ( nu topit ) si presar cu putin zahar tos sau zahar de trestie. Din aluatul dospit iau o bucata suficient de mare cat sa umple tava de cozonac pe jumatate. Manevrand cu grija aluatul, fara sa-l mai framant, pe masa unsa cu ulei, intind o foaie groasa de 1 cm. Deasupra intind o parte din umplutura de nuca, pastrand o distanta de cca 1- 1,5 cm de marginea foii. Rulez apoi cu grija foaia, prind capetele ruloului si impingandu-le usor unul catre altul , il asez in tava. Aluatul crescut deja trebuie manevrat cu atentie, fara sa fie lovit, trantit,strivit, lasat in aer rece. Report
January 9, 201016 yr Author comment_14518 Tavile umplute pe jumatate le las la crescut pana cand aluatul umple in intregime tavile,sau chiar le depaseste cu un centimetru. ( Nu mai mult de 1 cm, altfel aluatul risca sa curga din tava in cuptor ). Eu din jumatate de kg de faina am facut un cozonac cu nuca si 5 cozonacei mici, in forma de briose. Pun cozonacii in cuptorul preincalzit la cca 100 grade Celsius si ii las 10 minute, timp in care cozonacii mai cresc, apoi maresc temperatura la 170-180 grade. In functie de marimea lor si de cum coace cuptorul, se tin 45 – 60 minute. Cu 10 minute inainte de a fi gata, deschid cuptorul si ii ung cu un amestec de galbenus de ou si putina miere, apoi ii mai tin pana capata un luciu frumos deasupra. FOARTE IMPORTANT: cand cozonacii sunt gata, se scot cu grija din cuptor si se aseaza intr-un loc cald, ferit de aer rece. Tavile se culca usor pe o parte, nu de tot, ci doar usor inclinate, si se acopera cu un prosop gros. Este foarte important, deoarece, cozonacul fierbinte este foarte moale si afanat si risca sa se lase. Eu le tin acoperite pana cand se raceste cozonacul, apoi il scot din tavi si il pun in pungi de plastic. Datorita otetului si uleiului din compozitie, cozonacul meu se mentine proaspat foarte mult timp, tinut in punga de plastic, dupa o saptama este la fel ca a doua zi. E de departe cea mai buna reteta de cozonac pe care am facut-o vreodata si ma bucur tare mult ca am recuperat-o. Anul asta, pentru prima data , domnul Panettone nu a avut asa un mare succes de sarbatori. Scuze pentru calitatea pozelor, sunt facute pe fuga, atat cat am reusit sa le prind. Report
January 9, 201016 yr comment_14577 Uite ca m-a depasit cineva in cantitatea de umplutura pusa la cozonac Tu pui "umplutura" chiar si in aluat, chiar n-am mai vazut pina acum. Cred ca e deosebit de gustos, chiar daca nu respecta tiparul cozonacului clasic. Report
January 9, 201016 yr comment_14581 moaaaaaaaa..da ce fain arata coconacul astasi cred ca ii atata de bun...pun un kil pe mine numa uitanduma si salivand Report
January 9, 201016 yr Author comment_14596 Uite ca m-a depasit cineva in cantitatea de umplutura pusa la cozonac Tu pui "umplutura" chiar si in aluat, chiar n-am mai vazut pina acum. Cred ca e deosebit de gustos, chiar daca nu respecta tiparul cozonacului clasic. Eu nu stiu care e tiparul cozonacului clasic, dar nici nu vreau sa-l invat. Pana acum vreao 10 ani cand am gasit reteta asta, am incercat o sumedenie de alte retete, de la cozonacul bunici ( care era foarte bun, dealtfel ), pana la altele de prin diverse carti de bucate. Cand l-am facut pe asta prima data ( nu cu atat de multe stafide, e drept ) , ai mei au zis ca nu le mai trebuie alt cozonac, sa nu mai incerc alta. Incet incet am inceput eu sa adaug mai multe stafide, sau fructe confiate, sau rahat taiat cubulete, sau ce altceva mi-a trecut prin cap ca ar fi bun, dar respectand intotdeauna reteta de baza. E foarte gustos, se simte bogatia de arome si ingrediente, imi pare rau doar ca n-am reusit sa fac niste poze mai relevante cu sectiunea. Report
January 10, 201016 yr Author comment_14597 moaaaaaaaa..da ce fain arata coconacul astasi cred ca ii atata de bun...pun un kil pe mine numa uitanduma si salivand E bun, bun ... eu am pus 3 kg pe mine, dar nu uitandu-ma la el. Intotdeauna de Craciun si de Pasti ma ingras datorita cozonacului, dar stiu dinatinte ca se va intampla asa ... si pentru cozonacul asta ... nu-mi pare rau. :laughing7: Acum, de luni, ma apuc serios de exercitii, sa revin la silueta normala. Report
January 10, 201016 yr comment_14615 Eu nu stiu care e tiparul cozonacului clasic, dar nici nu vreau sa-l invat. Adica coca-coca, si umplutura-umplutura la asta ma refeream. Legendele care circula in legatura cu cozonacul din mama-n fiica zic ca aluatul de cozonac e ceva asa de sensibil ca nu trebuie sa pui in el nici macar prea mult zahar, darmite stafide si alte adaosuri, de-aia "pe vremuri" mie personal nu imi placea cozonacul decit in masura in care puteam sa separ umplutura de blatul ala cam insipid :roll: Era crescut, e adevarat, asta era marea provocare, si pentru asta punea fiecare gospodina drojdie turceasca deoparte tot anul, dar nu prea avea gust. Asta era cozonacul facut de cunostintele noastre feminine, vecine cu care schimba mama platourile cu pomana la sarbatori. Bunica facea genul de cozonac moldovenesc a la Pastorel, cu 30 de galbenusuri la kg de faina Ii punea si umplutura, generos Iesea ceva extrem de gustos dar nu depasea niciodata nivelul tavii ca dospit. Mama nu mai stie reteta asta, eu am facut-o o data dupa o reteta gasita pe internet, a iesit de un gust absolut divin, dar aspectul si consistenta au fost o trauma rasunatoare Cozonacul tau imbina cu succes cele 2 exigente ale mele: 1.sa fie gustos si sa aiba multe adaosuri, si 2. sa fie crescut si aratos Imi place cind se sparg tabu-uri de-astea de genul celor povestite de mine mai sus, si ca nu mai trebuie sa facem concesii la gust in favoarea aspectului si invers Report
January 10, 201016 yr Author comment_14629 Eu nu stiu care e tiparul cozonacului clasic, dar nici nu vreau sa-l invat. Adica coca-coca, si umplutura-umplutura la asta ma refeream. Legendele care circula in legatura cu cozonacul din mama-n fiica zic ca aluatul de cozonac e ceva asa de sensibil ca nu trebuie sa pui in el nici macar prea mult zahar, darmite stafide si alte adaosuri, de-aia "pe vremuri" mie personal nu imi placea cozonacul decit in masura in care puteam sa separ umplutura de blatul ala cam insipid :roll: Era crescut, e adevarat, asta era marea provocare, si pentru asta punea fiecare gospodina drojdie turceasca deoparte tot anul, dar nu prea avea gust. Asta era cozonacul facut de cunostintele noastre feminine, vecine cu care schimba mama platourile cu pomana la sarbatori. Bunica facea genul de cozonac moldovenesc a la Pastorel, cu 30 de galbenusuri la kg de faina Ii punea si umplutura, generos Iesea ceva extrem de gustos dar nu depasea niciodata nivelul tavii ca dospit. Mama nu mai stie reteta asta, eu am facut-o o data dupa o reteta gasita pe internet, a iesit de un gust absolut divin, dar aspectul si consistenta au fost o trauma rasunatoare Cozonacul tau imbina cu succes cele 2 exigente ale mele: 1.sa fie gustos si sa aiba multe adaosuri, si 2. sa fie crescut si aratos Imi place cind se sparg tabu-uri de-astea de genul celor povestite de mine mai sus, si ca nu mai trebuie sa facem concesii la gust in favoarea aspectului si invers Ai dreptate, de cand ma stiu am avut oroare de "painea dulce" cum ii spun eu. Dintre vecinele cu care schimba mama platouri, doar 2 faceau cozonac mai bun. Nu avea multa umplutura, dar nu aveau gustul ala sec, de paine cu ceva arome . Mai aveam intr-o carte veche de dulciuri o reteta de cozonac rusesc, cu 22 oua la kg de faina, dar n-am incercat-o niciodata, desi imi propusesem candva. Reteta pe care am postat-o nu arata asa in original, am modificat-o treptat, de-a lungul anilor. Initial continea 50 sau 100g stafide, 1-2 plicuri de vanilie etc. In fiecare an am mai adaugat cate ceva si, cum a iesit de fiecare data bine, am tot adus modificari. De vreo 4 ani nu mai schimb nimic, decat daca vreau alta umplutura. Apropos de tabu-uri, mai existau povesti care spuneau ca trebuie folosita musai drojdie proaspata si ca nu se folosesc albusuri la cozonac, altfel se intareste. Pe mine nu m-au convins. Am pus intotdeauna jumatate din albusurile de la oaule folosite si cozonacul a ramas foarte proaspat pana cand s-a terminat, iar cozonac cu drijdie uscata am facut de nenumarate ori si a iesit la fel de bun de fiecare data. Sunt total de acord cu tine, la cozonac nu se fac concesii. Report
March 18, 201016 yr comment_27900 Narnia, de cand ai postat reteta asta numai la ea ma gandesc. M-am decis sa o incerc de Pasti. Am doua intrebari. 1.Daca folosesti drojdie uscata, cat trebuie folosit?2.Ai o reteta de umplutura cu mac? As vrea sa fac varianta ta cu nuca, dar si varianta cu mac. Stiu ca sunt retete de umpluturi cu mac, dar voiam sa stiu daca ai tu una ''speciala'', asa cum este si reteta acestui cozonac. Multumesc. Report
March 18, 201016 yr Author comment_27938 Narnia, de cand ai postat reteta asta numai la ea ma gandesc. M-am decis sa o incerc de Pasti. Am doua intrebari. 1.Daca folosesti drojdie uscata, cat trebuie folosit?2.Ai o reteta de umplutura cu mac? As vrea sa fac varianta ta cu nuca, dar si varianta cu mac. Stiu ca sunt retete de umpluturi cu mac, dar voiam sa stiu daca ai tu una ''speciala'', asa cum este si reteta acestui cozonac. Multumesc. Buna, Milena. Ma bucur ca vrea cineva sa incerce reteta asta, noua ne place tare mult. Cand folosesc drojdie uscata pun de conform instructiunilor de pe plic. Daca plicul este pentru 500g faina, atunci folosesc 2 plicuri pentru un kg. Daca nu e specificat pe plic, impart cantitatea de drojdie proaspata la 3, deci pentru 60 g drojdie proaspata, folosesc 20 g drojdie uscata. Umplutura de mac pe care o folosesc eu este destul de simpla, dar nu are cantitati exacte. 100g mac, 50 g unt, 2-3 linguri de pesmet ( pe care il fac eu din biscuti striviti, eventual cat mai aromati), coaja de lamaie si/sau portocala, esenta de vanilie, lapte, zahar. Macul il spal in cateva ape si il las la inmuiat peste noapte. Il scurg si il pun apoi la fiert in lapte, cat sa-l acopere cu cca un centimetru, impreuna cu zaharul. Zaharul il adaug gustand cate putin, pana cand mi se pare destul de dulce. Am sa-l cantaresc data viitoare cand fac, n-am masurat niciodata. Adaug pesmetul si fierb la foc mic, amestecand continuu, pana cand compozitia se leaga ca o pasta. Adaug untul si las la racit. Cand e rece pun aromele, aici poti pune ce arome iti plac, eu folosesc vanilie si coaja rasa de lamaie si portocala frecata cu zahar, pe care am tinut-o in prealabil la borcan. Daca mai ai intrebari, nu ezita sa le pui, o sa urmaresc topicul si o sa incerc sa raspund cat mai repede. Succes! Report
March 18, 201016 yr comment_27972 Eu nici n-o vazusem dar acum ca am vazut-o imi place tare pentru ca si eu mor dupa umplutura si nu dupa piine dulce. Doar ca n-aveam nici o intentie sa fac cozonac, o sa trebuiasca sa ma razgindesc Report
March 18, 201016 yr comment_27980 Pe mine ma tenteaza aluatul sta foarte mult,dar neumplut!Mi se pare asa pufos.O sa-l încerc zilele urmatoare! Report
March 19, 201016 yr comment_28029 Eu nici n-o vazusem dar acum ca am vazut-o imi place tare pentru ca si eu mor dupa umplutura si nu dupa piine dulce. Doar ca n-aveam nici o intentie sa fac cozonac, o sa trebuiasca sa ma razgindesc Cand e vorba de cozonac, vad tot. Nu mai vorbesc de mancat Adriana, la cate minunatii faci tu, ce mai conteaza si un cozonac. Narnia, multumesc pentru raspuns. O sa te tin la curent cu ce-a iesit. Report
March 19, 201016 yr comment_28037 Adriana, la cate minunatii faci tu, ce mai conteaza si un cozonac.Multumesc, o sa ma straduiesc Report
March 19, 201016 yr Author comment_28085 Eu nici n-o vazusem dar acum ca am vazut-o imi place tare pentru ca si eu mor dupa umplutura si nu dupa piine dulce. Doar ca n-aveam nici o intentie sa fac cozonac, o sa trebuiasca sa ma razgindesc Si eu ma gandeam sa fac pentru Pasti doar bagli, dar cred ca ma razgandesc si eu. Pe mine ma tenteaza aluatul sta foarte mult,dar neumplut!Mi se pare asa pufos.O sa-l încerc zilele urmatoare! Nici nu mai tin minte cum era neumplut, maya, dar de pufos este foarte pufos, iar daca e foarte foarte bine framantat se desface in fasii foarte fain. Sper sa va placa. Cand e vorba de cozonac, vad tot. Nu mai vorbesc de mancat Adriana, la cate minunatii faci tu, ce mai conteaza si un cozonac.Narnia, multumesc pentru raspuns. O sa te tin la curent cu ce-a iesit. Pentru putin, Milena. Sper sa iti iasa grozav, sunt pe aici daca ai nevoie de ajutor. Report
March 19, 201016 yr comment_28147 Megamagnificus cozonacul tau. Dar cel mai mult imi face cu ochiul Veuve-Cliquot-ul ala Report
March 19, 201016 yr Author comment_28205 Megamagnificus cozonacul tau. Saru'mana. Dar cel mai mult imi face cu ochiul Veuve-Cliquot-ul ala Eu nu ma dau in vant dupa sampanie, dar asta imi place si mie. https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/laugh.gif Nu e din aia de 15 000 de euro, dar e foarte buna. https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/biggrin.gif Report
April 4, 201016 yr comment_31124 Narnia, dupa cum am spus, am incercat reteta de cozonac, si revin cu rezultatul. Nu stiu cum sa-ti multumesc pentru ca in sfarsit mi-a iesit si mie cum trebuie, iar sotul a zis ca e ca si cel care l-a mancat in Romania preparat de mama mea. Dar, cel mai mult iti multumesc pentru ca mi-ai adus aminte de copilarie, de mirosul de rom si stafide si de cozonacul scos fierbinte din cuptor.Iti doresc sarbatori frumoase si linistite, alaturi de cei dragi.Hristos a inviat! Report
April 4, 201016 yr Author comment_31213 Narnia, dupa cum am spus, am incercat reteta de cozonac, si revin cu rezultatul. Nu stiu cum sa-ti multumesc pentru ca in sfarsit mi-a iesit si mie cum trebuie, iar sotul a zis ca e ca si cel care l-a mancat in Romania preparat de mama mea. Dar, cel mai mult iti multumesc pentru ca mi-ai adus aminte de copilarie, de mirosul de rom si stafide si de cozonacul scos fierbinte din cuptor.Iti doresc sarbatori frumoase si linistite, alaturi de cei dragi.Hristos a inviat! Milena, ma bucur mult de tot ca ti-a iesit bine si ca v-a placut, iar daca ti-a mai adus aminte si de mirosul copilariei, chiar ca ma faci fericita. Multumesc frumos pentru gandurile bine, ti le intoc cu mare drag si sper ca Sarbatorile de Pasti sa va fie asa cum le-ati dorit. https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/floare.gifAdevarat a inviat! Report