February 16, 201016 yr comment_21247 La cererea lui Zoazo va scriu reteta de la prajitura Figaro, reteta din caietul de prajituri al mamei mele.Deci: Ingrediente: 1 pachet de margarina (eu am pus un cub Rama)200 g.zahar5 oua2 zahar vanilat sau coaja de portocala/lamaie, esenta de rom (ce arome va plac!)1 praf de copt200 ml.lapte (o ceasca)2 linguri cacao1 borcan de gem (eu am pus de caise, dar cred ca merge de oricare)2 pumni nuca taiata marunt200 g.zahar (la albusul batut spuma)350 g.fainaciocolata rasa de pus deasupra (facultativ) Mod de preparare: Se freaca margarina (la temperatura camerei) cu zaharul pana se face spuma, se adauga cele doua linguri de cacao si se amesteca, se adauga galbenusurile, unul cate unul. Se pun aromele, dupa aceea ceasca de lapte si la sfarsit faina amestecata cu praful de copt. Aluatul se toarna in tava unsa si tapetata (tava mea este o tava mare de aragaz, nu stiu exact dimensiunile). Se coace la foc potrivit, cuptorul incins in prealabil. Intre timp se bat albusurile cu cele 200 g.zahar. Se coace pe jumatate, adica sa se intareasca totusi aluatul pentru a putea sa o scoatem si sa o ungem cu gem, presaram nuca taiata si intindem uniform albusurile batute spuma cu zahar. Eu intep cu furculita putin aluatul inainte se ung cu gem. Se introduce iar la cuptor pana albusul se intareste bine si se si coloreaza putin. Ca timp, depinde de cuptorul fiecaruia, la mine in total a stat 1 h. Adica 45 min., dupa aceea unsa cu gem si albus si inca 15 min. pana s-a intarit albusul. Report
February 16, 201016 yr comment_21287 Giorgi, te mai asteptam cu retete - din caietul mamei tale sau al tau La mai mare, arata fain prajitura! Report
February 16, 201016 yr comment_21304 Fetelor, faceti-o ca e divina! Am mancat de-am spart la ea si mi-a dat si-acasa! https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/snorting.gif Abia astept s-o fac si eu! https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/icon_thumleft.gif Report
February 17, 201016 yr Author comment_21446 Multumesc fetelor!!! Am multe retete in caietul plin de pete al mamei mele, din pacate multe dintre ele nu le-am mai incercat demult si ar cam trebui sa pun mana sa le fac, ce puturoasa m-am facut!!!La reteta asta combinatia gem+nuca+bezea ii da tot gustul divin. Report
June 25, 201313 yr comment_201351 Seamana un pic cu "catrinelul" al carei reteta am pus-o parca si aici...doar ca a mea nu are lapte si nici cacao [b][i][size=3] 120 gr zahar, 200 gr unt , 4 galbenusuri si un ou intreg, cca 180-200 gr faina ( optional putin praf de copt) ,coaja rasa de lamaie si 1 plic de zahar vaniliat ,se mixeaza si obtineti un aluat nici vartos, nici curgator pe care il intindeti ( asta e cel mai penibil) intr-o tava tapetata cu hartir de copt.dati la cuptor la 200°C 6 min, apoi invartiti tava, si mai lasati in cuptor alte 6 min.apoi *tartinati* blatul fierbinte cu un gem acrisor ( de caise, zmeura, prune, etc ce aveti si ce va place)adaugati cele 4 albusuri batute spuma cu 200 gr zahar si amestecate cu 250 gr de nuca macinata mai grosolan;dupa alte 20 min in cuptor, si dupa racire se poate taia dupa dorinta ( cuburi, romburi, dreptunghiuri etc) [/i][/b][/size] Report
June 26, 201313 yr comment_201384 Stella dragă, prăjitura asta ce ai scris-o aici (varianta fără cacao/ciocolată) era preferata tatei. În caietul mamei e trecută "Prăjitura lui Dan".Cred că o fac azi şi împart. A trecut deja o săptămână... Report
June 26, 201313 yr Author comment_201406 Boni, sa fie primit! Si poate o tragi si in vreo poza sa vedem si noi cum arata "Prajitura lui Dan", nu are cum sa nu fie gustoasa chiar daca nu contine cacao/ciocolata. Report
July 7, 201313 yr comment_202276 Cam asa arata praji mea dupa reteta mamei. 3 oua, 200 g unt, 150 g zahar tos, 450-500 g faina, 1 lingurita praf de copt, coaja si zeama de la o lamaie, 250 g zahar pudra. Se freaca galbenusurile cu zaharul tos, se adauga untul, coaja si zeama de lamaie si faina amestecata cu praful de copt. Aluatul se intinde in tava, e mai tare, nu e curgator ca la chec. Se unge cu gem si se pune bezeaua batuta in prealabil cu zaharul praf. Deci se pune tot odata la cuptor, la foc mic, pana se usuca bezeaua si se coace blatul. Report
July 8, 201313 yr Author comment_202289 Aura, ce bine arata si prajitura ta si bezeaua a iesit super! Report
July 8, 201313 yr comment_202318 Giorgi, sper ca nu te superi ca am lipit si reteta mea aici, dar sunt asemanatoare si tot vorbea boni de prajitura lui Dan, ma gandesc ca o fi aceeasi... Report
July 8, 201313 yr Author comment_202326 Giorgi, sper ca nu te superi ca am lipit si reteta mea aici, dar sunt asemanatoare si tot vorbea boni de prajitura lui Dan, ma gandesc ca o fi aceeasi... S-ar putea, astea sunt retete vechi, eu la randul meu o stiu de la mama, tu la fel si tot asa....Vezi ca m-am suparat rau de tot, nu mai pot de atata suparare! Report
July 8, 201313 yr comment_202335 Giorgi, sper ca nu te superi ca am lipit si reteta mea aici, dar sunt asemanatoare si tot vorbea boni de prajitura lui Dan, ma gandesc ca o fi aceeasi... S-ar putea, astea sunt retete vechi, eu la randul meu o stiu de la mama, tu la fel si tot asa....Vezi ca m-am suparat rau de tot, nu mai pot de atata suparare! Report