Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Maultaschen in Tomatensoße

Featured Replies

[b]

Aluatul

100 g gris din grîu dur
300-330 g faina de grîu
4 oua
sare

Dupa cum vedeti eu cam îmi pastrez reteta de aluat,doar ca mai scad din gris si adaug mai multa faina...dar tot timpul adaug gris.Asa îmi iese mie,si îmi place cel mai bine aluatul de paste.Daca nu gasiti un gris fin,mai bine folositi doar faina.Daca ouale sînt prea mari,este posibil ca aluatul sa mai ceara putina faina.Aluatul trebuie sa fie mai tare pentru "gentutele" astea.

Se amesteca toate ingredientele,si se framînta un aluat compact.Se formeaza o bila,se împacheteaza în folie transparenta,se lasa la odihna jumatate de ora.Aluatul se întinde o foaie subtire pe o masa de lucru presarata cu faina,dupa care se taie cercuri cu forma trecuta prin faina.Eu am folosit o forma cu diametrul de 10 cm.

post-5-126695475595_thumb.jpg

post-5-12669547769_thumb.jpg

Umplutura

350 g carne macinata(amestecata)
1 ceapa tocata
2 catei de usturoi ,tocat
1 lingura patrunjel,tocat fin
sare
piper
nucsoara
1 ou
2-3 linguri ulei

Se prajeste ceapa în ulei.Cînd ceapa de vine transparenta,se adauga carnea macinata,usturoiul tocat si se prajeste scurt.Se trage tigaia de pe foc,si se lasa la racit.Se adauga patrunjelul si oul(pe care eu l-am uitat!*),si se condimenteaza cu sare,piper si nucsoara razuita.

*Oul uitat nu facea decît sa tina umplutura.Lipsa lui,se face observata atunci cînd taiem din pasta,iar umplutura nu se tine,ci este mai afînata...chiar mi-a placut!O sa uit oul si data viitoare :hello:

[center]

post-5-126695443901_thumb.jpg

Cu aceasta umplutura,am umplut pastele.

Înainte de a pune umplutura,am pensulat fiecare cerc cu apa.Asa se lipesc marginile bine.

Altii,prefera sa faca marginile cu albus,mie mi-e prea "complicat"/adica prea multa pigluiala :beer2:

post-5-126695496727_thumb.jpg

post-5-126695498257_thumb.jpg

post-5-126695500138_thumb.jpg

post-5-126695517022_thumb.jpg

Se fierb 2-3 minute în apa cu sare,care clocoteste foarte usor(fara sa faca clabuci).

(Mi s-a spart una,de aia înota patrunjel prin apa =)) ),apoi se lasa înca 4-5 minute în apa,sa traga.

post-5-126695525262_thumb.jpg[/center]

Sosul de rosii

800 g pomodori pelati(2 doze mici)
1 ceapa mica,tocata
sare
piper
frunze de busuioc
3-4 linguri ulei de masline

Printre aluat si umplutura,am facut cîndva si sosul.

Se dunstuie ceapa în ulei,se adauga rosiile si busuiocul.Se sareaza si pipereaza,si se lasa la fiert pe foc mic 20-30 minute.Sosul se face pireu cu mixerul bat.

[center]

post-5-126695445538_thumb.jpg

Noua ne plac mult,pastele astea uriase! =))

post-5-126695537292_thumb.jpg[/center]

[/b]

Frumoase si fine. Cum ai reusit sa intinzi asa de bine foaia?
  • Author

Frumoase si fine. Cum ai reusit sa intinzi asa de bine foaia?

Rup din aluatul bila,fac o alta bila mai mica,o apas,apoi o pun între doua felii de hîrtie de copt,si cu sucitorul de marmura greoi,întînd de-mi sar capacele.Cînd e subtire,dezlipesc foaia de deasupra,pudrez cu faina si o întorc cu partea înfainata pe masa de lucru presarata cu faina :toothy9; ..dezlipesc si cealalta hîrtie,pudrez din nou cu faina,mai trag doua sucitoare si o las asa la aer,apoi o tai în forma dorita.Daca nu le folosesc pe loc,le mai presar cu un strat subtire de faina(mai ales daca-s taiati de gen tagliatelle sau teitei mai subtri,si las pe ceva uscat,servet..etc

Metoda asta nu e usoara,daca nu e încercata si rasîncercata...eu am preluat-o de la petunela,care facea asa aluatul de fursecuri fine.Oricum,daca aluatul iese bine,compact si nelipicios,cu sucitorul de marmura,si pentru început cu foi mici,ies si pe masa de lucru înfainata,foi foarte subtiri.

Desi am masina de facut paste,prefer metoda asta...pîna ma "

coiesc

" cu facut foi si trecut aluatul de enspe ori prin masina,si apoi taiat..si apoi curatat masina..etc :floare:

Maya super, merci de reteta.

Am mancat maultaschen la socrela la restaurant, azi vara, dar

erau prajiti si asezonati cu omleta sti cumva reteta cu ou?

si parca avea si ceapa verde deasupra :headbang:

• Author

Maya super, merci de reteta.

Am mancat maultaschen la socrela la restaurant, azi vara, dar

erau prajiti si asezonati cu omleta sti cumva reteta cu ou?

si parca avea si ceapa verde deasupra :floare:

Carmen,clasic,sînt servite în supa de legume,pui..etc

Asa cum le-am facut eu,pe sos de tomate...mai putin.

Alta vaianta des întîlnita,e asta de care zici tu..adica sînt fierte scurt,apoi prajite.Asezonarea si umplutura,difera de la bordei la bordei :drool:

• Author

Maya ,cand vad pozele tale super faine :floare: imi vine foamea fara sa vreau :drool:

Taylor,merci :drool:

O sa le refac,dar cu umplutura de ricota si spanac...cred ca tot pe sos de rosii ..sau poate pe sos bechamel cu ceva pecorino deasupra :drool:

Minunate Maya ca de obicei :) iata am si eu set ca al tau

post-405-126729113088_thumb.jpg

E cadou de la socrela :) eu le folosesc la facut coltunasi(stii umpluti cu branza dulce)

Acesti ravioli care i-ai prestat tu in afara ca se pot servi in supa de pui(gaina)sau sos facut si cu resturi de la umplutura,se pot salta si in tigaie doar cu unt si salvie(asa sunt preferatii mei)

Acum despre faina ,la noi cel putin eu n-am vazut faina de semola de grau dur,stiti cumva in Bacau unde s-ar gasi??

Eu am vazut ca pe pachetele de pasta care folosesc faina de grau dur o denumesc ''faina grifica''voi stiti mai multe??

Maya :)

Minunate Maya ca de obicei :) iata am si eu set ca al tau

E cadou de la socrela :) eu le folosesc la facut coltunasi(stii umpluti cu branza dulce)

Acesti ravioli care i-ai prestat tu in afara ca se pot servi in supa de pui(gaina)sau sos facut si cu resturi de la umplutura,se pot salta si in tigaie doar cu unt si salvie(asa sunt preferatii mei)

Acum despre faina ,la noi cel putin eu n-am vazut faina de semola de grau dur,stiti cumva in Bacau unde s-ar gasi??

Eu am vazut ca pe pachetele de pasta care folosesc faina de grau dur o denumesc ''faina grifica''voi stiti mai multe??

Maya :)

Geany, faina de grau dur gasesti la Real, la raionul Bio.

• Author

Minunate Maya ca de obicei :occasion14: iata am si eu set ca al tau

E cadou de la socrela :scratch: eu le folosesc la facut coltunasi(stii umpluti cu branza dulce)

Maya :violent1:

Da,si al meu set contine vreo 5 forme de marimi diferita ca asta,si înca una de ravioli.

Varianta asta cu prajirea în unt se mai practica si aici,dar cel mai des eu am vazut în supe.Mie-^mi plac pricum...ca-mi plac toate pastele fainoase :floare:

Eu nu prea gasesc faina de grîu dur,asa ca amestec asta normala cu un gris din grîu dur foarte fin.Si ies pastele mai faine..adica pe gustul meuSI se lucreaza mai bine.

Minunate Maya ca de obicei :violent1: iata am si eu set ca al tau

E cadou de la socrela :floare: eu le folosesc la facut coltunasi(stii umpluti cu branza dulce)

Maya :scratch:

Da,si al meu set contine vreo 5 forme de marimi diferita ca asta,si înca una de ravioli.

Varianta asta cu prajirea în unt se mai practica si aici,dar cel mai des eu am vazut în supe.Mie-^mi plac pricum...ca-mi plac toate pastele fainoase :D

Eu nu prea gasesc faina de grîu dur,asa ca amestec asta normala cu un gris din grîu dur foarte fin.Si ies pastele mai faine..adica pe gustul meuSI se lucreaza mai bine.

Setul meu contine doar 3 forme,iar cu grisul(din romania am incercat)am obtinut un rezultat nu prea''multumitor''...adica: prin paste mici bobite(ca era mare si s-a umflat )da nu ma las eu asa usor,ca-s inventiva de felul meu,

pregatesc o surpriza daca-mi iese,postez daca nu inseamna ca nu mi-a iesit :occasion14:

cand vad atat aplicatie la paste ma cuprinde pizma.cred ca asta n-am sa fac niciodata.mama,facea taietei si intindea cu sucitorul de lemn o foita de aluat.si avea o dexteritate de invidiat.tac pac taieteii erau gata.m-am tot gandit sa incerc si eu o data dar n-am avut curajul pana la urma.cred ca am sa-mi cumpar o masina de taietei pana la urma.dar nu sunt convinsa inca.

Pansy eu taieteii pt.ciorba ii fac si eu cu sucitorul tot tac pac,sa vezi ce dexteritate prinzi dupa un timp inceputul e greu,dar pt.paste proaspete facute in casa e foarte important tipul de faina folosit,asta normala de grau de la noi face pastele sa aiba o textura moale dupa fierbere,cu un gust naspa de faina fiarta si sunt chiar si indigeste deci :violent1:

Cu toate ca dintodeauna s-au facut la noi coltunasi si nu cred ca bunicii nostri aveau faina de semola :angryfire:

• Author

Minunate Maya ca de obicei :floare: iata am si eu set ca al tau

E cadou de la socrela ;) eu le folosesc la facut coltunasi(stii umpluti cu branza dulce)

Maya ;)

Varianta asta cu prajirea în unt se mai practica si aici,dar cel mai des eu am vazut în supe.Mie-^mi plac pricum...ca-mi plac toate pastele fainoase ;)

Setul meu contine doar 3 forme,iar cu grisul(din romania am incercat)am obtinut un rezultat nu prea''multumitor''...adica: prin paste mici bobite(ca era mare si s-a umflat )da nu ma las eu asa usor,ca-s inventiva de felul meu,

pregatesc o surpriza daca-mi iese,postez daca nu inseamna ca nu mi-a iesit :tongue3:

Ei,daca iese ..iese,daca nu..ces't la vié :P

• Author

cand vad atat aplicatie la paste ma cuprinde pizma.cred ca asta n-am sa fac niciodata.mama,facea taietei si intindea cu sucitorul de lemn o foita de aluat.si avea o dexteritate de invidiat.tac pac taieteii erau gata.m-am tot gandit sa incerc si eu o data dar n-am avut curajul pana la urma.cred ca am sa-mi cumpar o masina de taietei pana la urma.dar nu sunt convinsa inca.

Pansy,si eu am masina..si crede-ma ca mi-e foaaarte inconfortabila.Muult mai mult de lucru,decît cu sucitorul.Si acu mi-a facut barbatu-meu o scula misto din inox.Deabia asteptsa o probez.E un fel de sucitor extrem de greu,dar sper sa roleze uso pe hîrie de copt...aia ar însemna ca fac mai repede foaia :tongue3:

• Author

Pansy eu taieteii pt.ciorba ii fac si eu cu sucitorul tot tac pac,sa vezi ce dexteritate prinzi dupa un timp inceputul e greu,dar pt.paste proaspete facute in casa e foarte important tipul de faina folosit,asta normala de grau de la noi face pastele sa aiba o textura moale dupa fierbere,cu un gust naspa de faina fiarta si sunt chiar si indigeste deci :floare:

Cu toate ca dintodeauna s-au facut la noi coltunasi si nu cred ca bunicii nostri aveau faina de semola :tongue3:

Exact..cu cît mai mult faci,prinzi ce si cum.

Mie de exemplu nu-mi place sa rolez aluat dospit.Desi la la nu trebuie forta.Nu stiu de ce...nu-mi place!decît sa fac cornuri,mai bine fac teitei ;)

• 3 months later...

Minunate Maya ca de obicei :drool: iata am si eu set ca al tau

Maya =))

Varianta asta cu prajirea în unt se mai practica si aici,dar cel mai des eu am vazut în supe.Mie-^mi plac pricum...ca-mi plac toate pastele fainoase :D

pregatesc o surpriza daca-mi iese,postez daca nu inseamna ca nu mi-a iesit :occasion15:

Ei,daca iese ..iese,daca nu..ces't la vié ;)

Draga Maya mi-a iesit zic eu...Iaca ce-am mai combinat....Nu am gasit in Bacau faina de grau dur(semola)nici la produse bio,inca,mai caut,dar cum am zis nu ma las...La noi grisul e mare si pus in aluatul de paste nu mi-a placut ca face bobite,asa ca m-am gandit si perpelit cum sa-l macin,ai sa razi sa vezi ce mi-a trasnit...

Am incercat intai cu robotul vertical,m-a umput de gris si de praf dar nu l-a macinat...

post-405-127737723174_thumb.jpg

Am ars masina de rasnit cafea,dar nu m-am lasat am trecut la vechea si antica masina de macinat cu manivela a bunicii...

post-405-12773772401_thumb.jpg

Am reusit sa obtin o faina fina din gris sunt multumita :floare: ...

post-405-127737725043_thumb.jpg

Iata diferenta fata de grisul normal...

post-405-127737726162_thumb.jpg

Am amestecat in proportie de 3 la 1 ca si tine cu faina alba normala si facut paste proaspete in casa ma duc sa le postez...

post-405-127737727155_thumb.jpg :floare: