February 26, 201016 yr comment_23277 [i]Conform "definitiei", Musacaua (greaca - μουσακάς; romana - musaca; turca - musakka; slava sudica - мусака/musaka; armeana - Մուսակա; araba - مسقعة musaqqaʿa) este un aliment prezent in special in bucataria tarilor din Balcani si Orientul Indepartat. Cuvantul musaca vine din araba si inseamna servit rece. In limba romana a ajuns din limba greaca. Varianta greceasca a acestui fel de mancare este dealtfel si versiunea care s-a impus in gastronomie.Traditional, musacaua este pregatita din straturi de carne tocata (sau maruntita cu cutitul) de miel sau orice alta carne rosie, in alternanta cu felii de vanata prajita sau cartof, cu felii de tomate si sos alb. Ingredientele se pun intr-un vas adanc si larg, se coc in cuptor si produsul, musacaua, se serveste bucati mari, permitand sa se observe alternanta straturilor de legume si de carne. In versiunea turceasca, musacaua nu se prezinta in straturi. Musacaua turceasca este pregatita din legume fierte in aburi sau prajite, vinete, ardei gras, rosie, ceapa, toate amestecate cu carne tocata. Este servita cu sos de iaurt si pilaf de orez. In versiunea originala, arabeasca, musacaua este un fel de mancare servit rece, un fel de salata compusa in principal din tomate si vinete, si este servita la inceputul mesei, ca antreu. In versiunea sa balcanica, adica in Bulgaria, Romania, Croatia, Muntenegru, Serbia, Macedonia, acest fel de mancare poate fi gatit si cu cartofi, in loc de vinete. Sunt cunoscute si variante in care stratul de legume este compus din dovlecei, morcovi si cartofi.Cu toate ca are un nume arabesc, in general este considerata un fel de mancare de provenienta greceasca. In varianta standard de musaca, cea care se prezinta in straturi delimitate, stratul de baza este din vinete prajite in ulei de masline, stratul de mijloc este compus din carne, de obicei de miel, pregatita inainte prin prajire cu ceapa, usturoi, tomate si ierburi aromatice (dafin, cimbru, oregano) si alte condimente (scortisoara, nucsoara, condimente arabesti, piper negru), iar ultimul strat este de fapt un sos bechamel sau un alt sos pe baza de ou si smantana – probabil sub influenta bucatariei grecesti de la inceputul secolului al XX-lea. Cele trei straturi sunt asezate frumos intr-un vas tapetat cu unt si pus in cuptor, pentru a se coace, pana cand stratul de deasupra capata o culoare caramel, ceea ce nu dureaza mult pentru ca celelalte doua straturi au fost gatite in prealabil. In sosul bechamel untul poate fi inlocuit cu smantana. In zona Balcanilor stratul de deasupra este in general format dintr-un sos cu ou si smantana, ingrosat cu branza rasa, cascaval ras sau pesmet.Se poate pregati si ca fel de mancare de post, in intregime din legume, fara carne, ou si lactate. Astfel, carnea poate fi inlocuita cu ciuperci sau orice alta leguma care se preteaza a fi tocata marunt si condimentata bine, si se pune in vasul de copt netapetat cu unt, dar intre doua staturi clare de legume felii, vinete sau cartof.[/i] (Wikipedia). Imi zice jupanu' intr-o zi ca vrea musaca. Io, ma conformez (cum altfel ), si iaca ce-am facut, inspirata fiind de reteta Mayei : Am maruntit 2 cepe marisoare si ceva usturoi si am pus totul in tigaie, sa se caleasca putin. Uleiul il folosisem ca sa prajesc niste carne, cu vreo 2 zile inainte, de aia e asa maronie ceapa (nu-i arsa!) - uitasem ca era colorat si abia dupa ce-am pus ceapa si usturoiul mi-au revenit memoriile, da' era tardiv si n-avea rost sa arunc bunatate de legume, numa' din pricina culorii: Dupa ce s-a muiat ceapa, am pus juma' de kil de carne tocata si am amestecat: Cat s-a prajit putin carnea, am pregatit niste condimente si verdeturi: piper, nucsoara, chimen, marar si patrunjel: Am pus condimentele in tigaie si am invartit iarasi, sa se amestece bine, apoi am turnat rosii: Conserva arata asa - rosiile nu erau pasate complet, erau doar maruntite: Am invartit si-am gustat din amestec si mi s-a parut ca mai tre' sa pun condimente. Si-am mai pus: oregano, busuioc si cimbru: Cativa cartofi i-am curatat de coaja si apoi i-am feliat si i-am fiert cateva minute - mai bine zis, i-am oparit - sa nu fie chiar cruzi. Am uns o tava cu unt, apoi am pus un strat de cartofi feliati: Peste stratul de cartofi am pus jumatate din compozitia de carne: Apoi am pus iarasi cartofi feliati: La final, am pus restul de carne, am ras niste cascaval, aveam o cutie cu smantana-n frigider, asa ca am azvarlit si cateva linguri de astea (imi era lene sa fac bechamel ) si am presarat marar: Deasupra am pus felii de rosii si cateva cubulete de cascaval: Am bagat tava la cuptor, la 180 grade si-am asteptat cuminte o ora, apoi am scos tava: Safu' meu o fost tare nemultumit cand i-am prezentat strachinuta de mai jos - numa' cu atata ma prezint??? Inc-o poza, laterala, sa se vada toate straturile clar si raspicat : Maya, tre' sa recunosc: iar am tras cu ochiu' la tine-n batatura! Io cre' ca daca tu nu existai, trebuia sa te inventam! Report
February 26, 201016 yr comment_23281 Mmm,ce-mi place mie felul asta de mîncare!Ai mei nu prea sînt fani,dar manînca si ei.Fac rar!Arata tare bine,Foxyy! Report
February 26, 201016 yr Author comment_23289 Mmm,ce-mi place mie felul asta de mîncare!Ai mei nu prea sînt fani,dar manînca si ei.Fac rar!Arata tare bine,Foxyy! Jupanului ii place tare mult musacaua! Ar manca musaca pe musaca, de-ar putea! Si mie imi place, de mica ma tot rugam de mami sa-mi faca... si intr-un final, cand i se lungeau urechile de-atata vorbaraie, trecea la treaba! Report
February 27, 201016 yr comment_23424 Tare faina musacaua ta Foxy,chiar ca n-am mai facut de mult,eu pun si in carnea tocata(calita asa)oua si deasupra tot oua batute cu ceva smantana si verdeata(de preferat marar)in loc de cartofi se pot pune si rondele grosolane de vinete prajite(da' scurse bine pe servetele absorbante de ulei),e drept ca e putin mai greoaie asa..... Report
February 27, 201016 yr comment_23429 Vai Foxy, Musaca,sau cum o pronunta grecii,cu accentul pe primul a,...mi-a adus aminte de vara si de vacanta.La ei am mancat cea mai buna musaca,pusa in boluri individuale din lut.O bunatate.A ta arata excelent si imi place ca ai pus multe condimente si ierburi.Aromata si foarte prezentabila.Sa va fie de bine. Report
February 27, 201016 yr Author comment_23435 Tare faina musacaua ta Foxy,chiar ca n-am mai facut de mult,eu pun si in carnea tocata(calita asa)oua si deasupra tot oua batute cu ceva smantana si verdeata(de preferat marar)in loc de cartofi se pot pune si rondele grosolane de vinete prajite(da' scurse bine pe servetele absorbante de ulei),e drept ca e putin mai greoaie asa..... Cu oua ori vinete, inca n-am incercat, da' nu-i timpu' pierdut! Am facut o musaca de legume acum cateva luni, atunci pusesem vinete crude si mi-a placut. O sa-ncerc si varianta ta! Report
February 27, 201016 yr Author comment_23436 Vai Foxy, Musaca,sau cum o pronunta grecii,cu accentul pe primul a,...mi-a adus aminte de vara si de vacanta.La ei am mancat cea mai buna musaca,pusa in boluri individuale din lut.O bunatate.A ta arata excelent si imi place ca ai pus multe condimente si ierburi.Aromata si foarte prezentabila.Sa va fie de bine. Multumim! Eu daca nu pun condimente, mai bine n-o mai fac! De la tata mi se trage - el mereu zice ca mai trebuiesc puse ierburi! Report
February 27, 201016 yr comment_23438 Foxule eu am facut cu vinete prajite si mi-a placut tare mult dar nu-i dietetic deloc,mai indicat pt. ficatel e cu rondele de vinete la gratar(grill)....da eu tot pe-alea prajite le prefer Report
February 27, 201016 yr Author comment_23441 Foxule eu am facut cu vinete prajite si mi-a placut tare mult dar nu-i dietetic deloc,mai indicat pt. ficatel e cu rondele de vinete la gratar(grill)....da eu tot pe-alea prajite le prefer Stii chestia cu ilegalu', imoralu' ori ingrasatu', da? Se aplica perfect si-n povestea noastra! Report
March 2, 201016 yr comment_24004 Uitandu-ma la ingrediente, cred, ca am cam tot ce-mi trebuie in casa... asa ca undeva intr-o seara din sapt ac am sa trec si eu la atac. Nu am mai facut de mult musaca, asa ca mi-ai facut o poftaaaaaaaaaaaa... Te vizitez cu rezultatul. Sorina Report
March 2, 201016 yr Author comment_24005 Uitandu-ma la ingrediente, cred, ca am cam tot ce-mi trebuie in casa... asa ca undeva intr-o seara din sapt ac am sa trec si eu la atac. Nu am mai facut de mult musaca, asa ca mi-ai facut o poftaaaaaaaaaaaa... Te vizitez cu rezultatul. Sorina Spor la treaba si te-astept! Report
March 3, 201016 yr comment_24342 e un festival de condimente musacaua ta.arata grozav.eu am invatat de la gazda mea tataroaica sa pun menta in tot ce inseamna tocatura.ajuta digestia si e si foarte bun.musacaua de cartofi noi o preferam cu cartofi piure.tot asa,starturi,straturi.la musaca ,indiferent de care e,eu pun de regula smantana ,nu sos bechamel.am uitat sa spun ca eu pun si un strat de rosii peste stratul de carne,indiferent daca e musaca de cartofi sau vinete.deci cartofi,carne,rosii,cartofi.... Report
March 3, 201016 yr comment_24343 Foxule eu am facut cu vinete prajite si mi-a placut tare mult dar nu-i dietetic deloc,mai indicat pt. ficatel e cu rondele de vinete la gratar(grill)....da eu tot pe-alea prajite le prefer poti sa faci si asa si stropesti cu ulei fiecare strat de vinete,inainte de a pune carnea. Report
March 4, 201016 yr Author comment_24406 e un festival de condimente musacaua ta.arata grozav.eu am invatat de la gazda mea tataroaica sa pun menta in tot ce inseamna tocatura.ajuta digestia si e si foarte bun.musacaua de cartofi noi o preferam cu cartofi piure.tot asa,starturi,straturi.la musaca ,indiferent de care e,eu pun de regula smantana ,nu sos bechamel.am uitat sa spun ca eu pun si un strat de rosii peste stratul de carne,indiferent daca e musaca de cartofi sau vinete.deci cartofi,carne,rosii,cartofi.... Pai mama tot cu piure face musacaua, da' jupanului nu-i place, nu stiu din ce cauza ori pricina... Asa ca, am pus barabule feliate, ca sa nu-i stea-n gat mancarea. Eu cred ca fiecare face musacaua dupa pofte, dupa gusturi. N-am vazut nicaieri o reteta standard de musaca: asa se face si nu altfel! Pan' la urma si-n final, daca noua ne place, asa o facem, nu? Report
March 4, 201016 yr Author comment_24408 Foxule eu am facut cu vinete prajite si mi-a placut tare mult dar nu-i dietetic deloc,mai indicat pt. ficatel e cu rondele de vinete la gratar(grill)....da eu tot pe-alea prajite le prefer poti sa faci si asa si stropesti cu ulei fiecare strat de vinete,inainte de a pune carnea. Dar carnea, daca-i de porc, nu lasa suficient ulei si pentru vinete? Eu am scurs putin carnea inainte de-a o pune peste cartofi, dar nu e musai de urmat intru-totul tactica mea! Report
March 5, 201016 yr comment_24669 Uitandu-ma la ingrediente, cred, ca am cam tot ce-mi trebuie in casa... asa ca undeva intr-o seara din sapt ac am sa trec si eu la atac. Nu am mai facut de mult musaca, asa ca mi-ai facut o poftaaaaaaaaaaaa... Te vizitez cu rezultatul. Sorina M-am tinut de cuvant... musacaua chiar acum am bagat-o in cuptor... revin cu impresii...A, eu am fiert bine cartofii si apoi i-am dat pe razatoare... din cauza de copii mici... Sorina Report
March 5, 201016 yr Author comment_24675 Uitandu-ma la ingrediente, cred, ca am cam tot ce-mi trebuie in casa... asa ca undeva intr-o seara din sapt ac am sa trec si eu la atac. Nu am mai facut de mult musaca, asa ca mi-ai facut o poftaaaaaaaaaaaa... Te vizitez cu rezultatul. Sorina M-am tinut de cuvant... musacaua chiar acum am bagat-o in cuptor... revin cu impresii...A, eu am fiert bine cartofii si apoi i-am dat pe razatoare... din cauza de copii mici... Sorina Astept impresiile! Report