Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tipsuri diverse non culinare

Featured Replies

Azi mi-am achizitionat o pereche noua de pantofi,si m-am gandit sa va inpartasesc,cateva tipsuri pe care le stiu eu pt.intretinerea si mentinerea in stare buna a pantofilor pt. mai mult timp.

Cand achizitionez o pereche noua de incaltaminte(pantofi,sandale,saboti slapi,etc)ii dau de jur inprejur la toate incheieturile cu un fir subtire de superglue su picatura(cu atentie sa nu manjesc),in felul asta eu port incaltamintea ani de zile fara sa se deslipeasca,deasemeni daca au o aplicatie(brosa,fundita,pietricele,etc)pe dedesupt fara sa se vada ii dau 2-3 puncte de superglue sau picatura in felul asta nu risc la prima ploaie sa le pierd pe strada.

Tote astea le fac ca si masura preventiva incaltamintei noi abea cumparate.

Tocurile,le dau cu nu strat subtire de lac (chiar de unghii)in felul asta tocurile vor fi mereu curate,si nu se vor ciobi'',zdreli asa de usor de la pietricele de exemplu.

Pantofii de piele stie toata lumea ca se dau cu creme cu o periuta moale,apoi se lustruiesc,cu o bucatica de piele intoarsa(deaia de la ochelari),dar cei din imitatie de piele se curata cu o carpa umeda se usuca,cu o carpa uscata,si se lucideaza cu''crema de fata sau de maini'',pantofii de lac se curata cu lapte dulce caldut...

Pt. a indeparta mirosul neplacut din inacaltaminte(mai ales cei sport)se sterg bine in interior cu o carpa inpregnata in alcool sanitar,spirt.

Vf. sireturilur se inmoaie deasemeni in lac de unghii transparent(in felul asta daca se pierde,cade capsa din vf,nu se smotoceste(infloreste) vf. siretului,cine are incaltaminte sport(mai ales copii)stie ce vreau sa spun..

• Author
Eu sper sa va placa topicul,si sa veniti si voi cu tipsurile voastre,despre ciorapii de dama(lungi,trei sferturi sosete,talpici etc),vor fi mai rezistenti si vor tine mai mult daca prima de folosire,proaspati cumparati,ii muiati in apa calduta in care ati pus putin balsam de rufe sau otet...daca s-a intamplat nenorocirea''sa se agate putin sa nu se duca firul mai sus se pune un strop de lac de unghii pe gaurica in felul asta firul nu se destrama mai mult si se mai pot purta macar la pntaloni.
  • Author
Cand achizitionam o pereche de cercei noi,gablonturi,nu din metale pretioase,pt,a inpiedica oxidarea ii dam cu un strat subtire de lac de unghii transparent(e valabil si pt alte bijuterii,brose,bratari,lanticuri,medelioane etc,si ornamente,posete,pantofi,martisoare,tot ce se poate oxida)...
  • Author

Un degrasator''natural pt,curatirea geamurilor,faiantei,aragazului,etc,este:prepararea unei soalutii din o parte apa,o partea alcool sanitar(spirt),o parte otet alimentar...

Rosturile de la faianta devin din nou albe daca dupa curatare se pulverizeaza cu inalbitor de rufe..

• Author

Multumesc Pisoi dar va astept si pe voi...

Eu am facut ''gafa''sa-mi dau cu crema de ghete(dintrasta noua cu buretel)pantofii din imitatie de piele,desi stiam ca nu trebuie,i-am gasit dimineta scorojiti nu se mai pot purta,banuiesc,ca acea crema cu luciu contine acetona sau ceva,ca ce-i drept incaltamintea de piele o face de parca ar fi lacuita...asa ca azi mi-am luat alti pantofi,deci sa nu faceti ca mine.

Daca n-asi fi stiut nu mi-ar fi fost ciuda...

La pantofi va pot shi eu da un sfat, care pe mine ma ajuta destul de mult. la unele perechi de pantofi care ma strang (ma refer la latimea piciorului, nu la lungime) iau o punga dintr-aceea cu zipp o umplu cu apa, si o indes in partea din fata a pantofului astfel incat tot spatiul gol sa fie umplut. iar daca sunt pantofi cu varful decupat, sa iasa un colt de punga prin decupatura. Apoi ii pun peste noapte in congelator.. :) stiu ca suna ciudat, dar din cauza cresterii volumului apei inghetate, chiar ajuta!

Sper sa va fie de folos! :D

Argintaria se curata cu o solutie din apa minerala si bicarbonat de sodiu...

eu o pun la fiert cu apa sare si o bucata de hartie de aluminiu sau cum se numeste...

le las sa fiarba, apoi le spal in apa cu produs de vesela , le clatesc si gata.

Olgutza , merci ca mi-ai amintit de tipsul cu pantofii. vazusem asta de mult pe net, dar uitasem. si tocmai am primit 2 perechi de balerine...care sunt prea juste :) in latzime.
  • Author

Argintaria se curata cu o solutie din apa minerala si bicarbonat de sodiu...

eu o pun la fiert cu apa sare si o bucata de hartie de aluminiu sau cum se numeste...

le las sa fiarba, apoi le spal in apa cu produs de vesela , le clatesc si gata.

Din cate stiu eu Stella cine se pricepe la chimie(eu nu)se zice ca totul tine de un proces chimic(o reactie chimica a oxidului de..vax albina..cu...habar' n-am),asa se vede ca si hartia aia de aluminiu are rolul ei,mie tipsurile astea mi se par f. interesane si utile,iar sa ni le inpartasim e mai mult decat salutar''

Uite chiar acum ca ma gandesc urmele de pix de pe tesaturi(haine si nu neaparat)se indeparteaza cu spirt sau alcool sanitar,de cate ori nu m-am patat cu un pix care curgea eu sau copii,si parea ca nimic nu functioneaza...

Stella, ce ma bucur ca vine Pastele ... imi dai un miel :hello:

Pardon...cred ca oboseala isi spune cuvantul :lol:

eram convinsa ca am citit ...olgutza.

Pentru curatatul hainelor patate cu mancare daca prin simpla spalare nu se curata complet, se pune intr-o craticioara ori intr-un castron zeama de la o lamaie, apoi bucata de material patata se lasa in acea zeama pan' la 24h, dupa care se baga la spalare normala (manuala ori automata).

Pentru guma de mestecat

Se pune partea cu guma in apa rece, se rade cat se poate cu cutitul, apoi se curata urma petei si ceea ce a ramas din guma cu un solvent, alcool medicinal de exemplu, pana ultimele urme ies.

Petele de fructe

Se scot cu solutie de sare de lamaie cu care se freaca locul patat, apoi se clateste repede cu apa rece.

Petele de sange

* Se scot cu solutie de sare de lamaie sau apa oxigenata, apoi se clatesc cu apa rece, dupa curatarea petei se spala cu apa calda si mult detergent.

* Nu se foloseste niciodata pe o pata de sange apa calda, ea fixand pata pe material.

Petele de rugina se inmoaie in lapte crud 30 minute si apoi se intind la soare inca 1 ora, apoi se baga la masina de spalat.

Petele de vin rosu

Petele de vin de pe fata de masa se scot cu orice alcool alb: tuica, vodca, alcool pur petele de rasina se scot cu un tampon imbibat cu benzina usoara.

Petele de alcool, ceai, ceai de pe piele se curata cu solutie de parti egale apa + alcool.

Petele de iod - se presara imediat faina sau amidon, se lasa 1-2 ore, se spala apoi cu detergent si apa.

Petele de cafea se scot cu apa sarata, in care se tine materialul 1 ora, apoi se clateste; sau se curata imediat cu o carpa curata si apa minerala gazata, apoi se spala normal in masina de spalat.

Petele de transpiratie se scot cu o solutie de apa si otet.

Petele de ceara se scot cu o hirtie pusa peste ele si apoi se calca cu un fier incins, se repeta cu alta foaie de hirtie pina toata ceara s-a transferat prin caldura pe aceasta si locul este curat.

Petele de mucegai se inmoaie in otet 1 ora daca pata e proaspata, apoi se clateste cu apa si sapun.

Petele de fond de ten se scot cu miez de paine, prin frecare usoara.

Petele de iarba proaspete se scot cu o solutie de lamaie si apa, sau spirt fierbinte. Atentie cand incalziti spirtul!!!

Petele de grasime proaspete se scot prin punerea de pasta de dinti pe pata, se lasa sa se usuce, apoi se freaca cu o perie sau se pune pe pata faina sau amidon pana se absoarbe grasimea, se freaca pata bine lasa 1 ora, apoi se spala cu detergent si apa.

Petele de cerneala si pix se curata cu lapte daca sunt proaspete. Daca locul a fost curatat si cu altceva pixul va iesi foarte greu sau de loc.

Scoaterea petelor de mina de pix de pe haine, cu ajutorul spirtului, imediat ce pixul a atins o tesatura se adauga putin spirt, se freaca putin locul respectiv si in cateva momente am scapat de pata.

Petele de cacao se inmoaie in apa rece, apoi se freaca cu glicerina pina se curata, se clateste cu apa si sapun locul.

Petele lasate de curatatul cartofilor sau a vinetelor de pe miini se curata prin frecarea mainilor cu ramasite de lamaie sau apa cu sare de lamaie sau otet.

Petele de parfum se scot cu glicerina calda apoi se clatesc normal.

Petele galbene de pe tesaturi se scot cu o solutie de bicarbonat cu apa, se lasa la inmuiat o ora apoi se clatesc normal.

Scoaterea petelor de alcool

Petele provocate de bauturile alcoolice trebuie imediat tamponate.Pentru aceasta e bine sa aveti mereu in casa o solutie compusa din o parte otet alb si doua parti alcool.

Petele de ulei (de floarea soarelui sau de masline) de pe haine se pot scoate mult mai usor daca se toarna niste detergent de vase pe pata, se lasa la inmuiat cateva zeci de minute si apoi se spala la masina. Daca nu avut succes total din prima operatie, repetati procedeul si a doua oara garantat nu veti mai avea urma de pata.

Petele proaspete de pe rufele din tesatura alba de bumbac dispar daca se tine rufa deasupra unui vas cu aburi dintr-o solutie formata dintr-o lingura de amoniac si un litru de apa.

Petele de ciocolata de pe haine se scot prin frecare cu apa foarte sarata.

Petele de cerneala rosie de pe tesaturi dispar in 24 de ore daca intindem putin mustar deasupra lor, iar a doua zi spalam locul respectiv cu detergenti obisnuiti.

Petele de cerneala de pe tesaturi se curata daca se tine portiunea patata in lapte fierbinte sau daca se toarna peste petele respective cateva picaturi de lapte fierbinte. Sau prin inmuiere in zeama calda de lamaie ori prin inmuiere intr-o solutie formata dintr-o lingurita de sare de lamaie si 200 ml apa calduta.

• Author
Bravo Foxule :lol: :-* stiam ca nu ma lasi tu la greu :-* tre' sa citesc de mai multe ori tipsurile ca-s uituca rau.. :hello:

Bravo Foxule :-* :-* stiam ca nu ma lasi tu la greu :lol: tre' sa citesc de mai multe ori tipsurile ca-s uituca rau.. :-*

Pai mai bine scoti la imprimanta totul si pui hartiile pe dulapuri, prin casa. :hello: Cu ocazia asta mai si decorezi! :)

• Author

Bravo Foxule =)) B) stiam ca nu ma lasi tu la greu :D tre' sa citesc de mai multe ori tipsurile ca-s uituca rau.. :D

Pai mai bine scoti la imprimanta totul si pui hartiile pe dulapuri, prin casa. :lol: Cu ocazia asta mai si decorezi! =))

HI HI HI n-ar fi o idee rea d-a le mazgaleste ala micu in momentu unu(mazgaleste inseamna pana face orice petec de hartie de culoare cu care binedispune..sa scrie)si se catara pe orice ca sa ajunga unde vrea preferata lui e galeata (cu mop)de la baie,o denumeste''abatee''te-ai prins ca-i albastra,bine bleo' da nu conteaza,daca n-ajunge cu aia scaun+o cratita..de urcat se urca da dupaia i se face frica si urlaa de scoala si mortii nu sa-l dai jos ci sa-l tii(ttiinnee ttiinnee zbiara)...

Pentru guma de mestecat

Se pune partea cu guma in apa rece, se rade cat se poate cu cutitul, apoi se curata urma petei si ceea ce a ramas din guma cu un solvent, alcool medicinal de exemplu, pana ultimele urme ies.

eu stiam ca se pune tesutul cu guma in congelator. apoi se rade usor cu cutitul :lol:

iaca pun si eu unele , citite de curand intr-un almanah mai vechi =))

cativa pumni de ace de pin uscate puse in cusca cainelui alunga purecii.( care iarna vin mai cu spor sa se ataseze de caine)

1.trandafirii tin mai mult, daca se scot tepii de pe tija , acolo unde intra in contact cu apa.

2.masca faciala: 2 linguri de faina de avoine, o cana cu lapte crud, apa de rose.

3.decalcomanii care rezista, nu vor rezista la mai multe aplicatii de otet alb. apoi se rade totul cu grija.

4.casa nu se mai crape ouale la fiert, se pune in oala o mica lingurita =))

5.un cartof fiert "sfaramat* , alunga mirosurile de pe mana. etalat pana peste poignet, face pieleaa moale.

6.un ceainic nefolosit demult, se lasa cu apa clocotita si o bucata de lamaie in el.

7.contra durerilor de cap, baut ceai fierbinte cu lamaie.

8.urmele de apa pe o mobila ies daca se freaca cu ulei prajit ( folosit), apoi se usuca mobila cu o bucata de lana, si se da cu ceara.

9.apa in care au fiert ouale tari, e buna pentru udat plantele(substante minerale)

11. ca sa aveti un par stralucitor iarna :eau de rose + rhum, in cantitati egale.

12.pentru a "inmuia" pielea mainilor, adaugat un pic de zahar in apa cu care se spala.

13.epilarea sprancenelor e mai putin dureroasa, daca se da cu alcool de 90° inainte, si se lasa sa se usuce.

14. o carafa se curata cu bucati de ziar rupte si pus in interior, apa, si se agita. repetat de mai multe ori.

15. miere si ulei de masline, balsam ptr maini. masaj cu miere lichida , se lasa 30 min, apoi se spala.

16.ptr a transporta sticle de vin in masina, se taie sticle in pet, si se folosesc , ca suport.

17.ca sa se curete ivoire, 1/2 lamaie presarata cu sare fina.sau o baie de lapte.

18.pielea de fotolii:un galbenusbatut cu jumate pahar de lapte. se badijoneaza pielea, se lasa sase impregneze, si apoi se maseaza cu un chiffon.

19.pete de alcool pe mobila,se freaca cu rondele de liege, si se foloseste ca o radiera.

20. daca lanturile de aur subtir sunt incurcate , se pune putin ulei deasupra si se descurca imediat.

La pantofi va pot shi eu da un sfat, care pe mine ma ajuta destul de mult. la unele perechi de pantofi care ma strang (ma refer la latimea piciorului, nu la lungime) iau o punga dintr-aceea cu zipp o umplu cu apa, si o indes in partea din fata a pantofului astfel incat tot spatiul gol sa fie umplut. iar daca sunt pantofi cu varful decupat, sa iasa un colt de punga prin decupatura. Apoi ii pun peste noapte in congelator.. :lol: stiu ca suna ciudat, dar din cauza cresterii volumului apei inghetate, chiar ajuta!

Sper sa va fie de folos! =))

Asta da tipp! Ce misto!

Fetelor, sa stiti ca eu o sa dau un copy-paste la tipps.urile pentru incaltaminte si le pun si la topicul de soshoni.