Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Suberek

Featured Replies

Am vazut reteta ieri pe Euforia cuisin,mi s-a parunt simpla si am zis s-o incerc,eu sunt f. incantata de rezultat cu siguranta o voi mai presta.Au zis ca e specifica in tara noastra zonei Dobrogea si ca are specific turcesc...e f. simpla si buna...

Avem nevoie pt. coca de:200ml. apa,1 lingurita sare,1 lingura de otet,faina cat cuprinde,2 linguri de ulei.

Pentru umplutura 250 gr carne tocata(eu am pus porc cu vita),cateva frunzulite de menta proaspata(eu am pus putina uscata,ca n-am avut altfel,a fost super),100 ml. iaurt gras si gros(sau smantana),patrunjel verde,o ceapa mica,sare si piper negru.

post-405-127143566379_thumb.jpg

Din toate ingredientele pt. coca se framanta un aluat mai consistent,uleiul l-am pus la urma sa-mi pot desprinde aluatul de pe maini(otetul e vital ca sa nu se sparga la prajit)

post-405-127143567052_thumb.jpg

L-am acoperit cu o folie de plastic si l-am dat la rece.

Din ingredientele pt. umplutura (menta doar cateva frunzulite)am framantat un

''aluat''consistent si l-am dat la rece 20 de min...

Din aluat ajutandu-ma de putin ulei am facut bilute(11 mi-au iesit mie)

post-405-127143568031_thumb.jpg

Am intins cu sucitorul ,ajutandu-ma de faina un disc in centrul caruia am pus 1 lingura de umplutura

post-405-127143568938_thumb.jpg

Am umezit marginile cu apa si am pliat marginile formand un ''raviolo''piscand un pic bordul cu vf. degetelor..

post-405-127143569874_thumb.jpg

Am prajit in ulei profund incins ca la gogosi

post-405-127143571622_thumb.jpg

Iata si o sectiune:

post-405-127143572355_thumb.jpg

Au fost f. buni noua ne-au placut f. mult cu siguranta ii voi mai face.

• Author
Draga Maya si eu am ramas mirata'',sincer sta bine dar doar 2-3 frunzulite,eu cred ca poate reteta era menita pt. carnea de miel(turcii...)si atunci,mielul cu iaurtul cu menta cre' ca se schimba povestea... ;)

Foarte faini, chiar i-am vazut la "Ce gatim azi" si ma intrebam cum i-ai facut.

Nu-s pasionata de framantat, dar poate ma-ncumet ca vad ca-i simplu aluatul asta.

• Author

Foarte faini, chiar i-am vazut la "Ce gatim azi" si ma intrebam cum i-ai facut.

Nu-s pasionata de framantat, dar poate ma-ncumet ca vad ca-i simplu aluatul asta.

Multumesc Any...practic aici nici nu se poate vb. de framantat,de fapt e apa si otet cu faina,simplu ca ''buna ziua''...

• Author

Suberek, parca am mai auzit io, candva, de asa ceva. Da' nu stiu cand si nici unde. Oricum, prea putin conteaza. Geany, bravo! Arata tare bine! ;) Si la gust, nu ma-ndoiesc ca-i nemaipomenit! ;)

Draga foxule eu sincer nu mai auzisem,i-am vazut la tv. si am zis sa incerc,aveam urmatoarele indoieli:

1-daca nu vor fi prea uleiosi fiind prajiti in ulei...,ei bine nu erau,aluatul cu drojdie de la gogosi e pufos absoarbe mai mult ulei asta nu chiar de loc...

2- ce cauta menta acolo?ma sincer merge (de la iaurt cred ca i se trage)dar inima mea de moldoveanca parca-mi spune ca un marar verde ar sta bine acolo,nu stiu mai vedem...

3-mi-era frica sa nu ramana carnea cruda la mijloc,nici asta nu s-a intamplat(oricum e o lingura)la mijloc e ca parjoalele(scuze ''piftelele'')...

Ce sa mai spun s-au suflat in momentul 1 eu sunt f. multumita de reteta si cu siguranta o voi mai presta,cand iau carne tocata de sarmalute,piftelute,perisoare,fac asa ceva rapid rapidulescu la ''botu' calului''ca pana-s gata alea ni se lungesc urechile...hi hi hi ;) si merg langa o berica de numa'numa'... ;)

Suberek, parca am mai auzit io, candva, de asa ceva. Da' nu stiu cand si nici unde. Oricum, prea putin conteaza. Geany, bravo! Arata tare bine! ;) Si la gust, nu ma-ndoiesc ca-i nemaipomenit! ;)

Draga foxule eu sincer nu mai auzisem,i-am vazut la tv. si am zis sa incerc,aveam urmatoarele indoieli:

1-daca nu vor fi prea uleiosi fiind prajiti in ulei...,ei bine nu erau,aluatul cu drojdie de la gogosi e pufos absoarbe mai mult ulei asta nu chiar de loc...

2- ce cauta menta acolo?ma sincer merge (de la iaurt cred ca i se trage)dar inima mea de moldoveanca parca-mi spune ca un marar verde ar sta bine acolo,nu stiu mai vedem...

3-mi-era frica sa nu ramana carnea cruda la mijloc,nici asta nu s-a intamplat(oricum e o lingura)la mijloc e ca parjoalele(scuze ''piftelele'')...

Ce sa mai spun s-au suflat in momentul 1 eu sunt f. multumita de reteta si cu siguranta o voi mai presta,cand iau carne tocata de sarmalute,piftelute,perisoare,fac asa ceva rapid rapidulescu la ''botu' calului''ca pana-s gata alea ni se lungesc urechile...hi hi hi ;) si merg langa o berica de numa'numa'... ;)

Si eu as pune marar peste tot ;))

Bravo, Geany!! Cred ca am vazut si eu reteta mai demult pe Euforia, dar ai tai arata mai apetisanti ;)

Chiar vroiam sa intreb daca nu ies prea uleioase, da' cum is senila, am uitat. Bine ca ai dat tu niste lamuriri! ;)

De s-au halit asa rapid, inseamna ca-s chiar bune... ;) Imi cam faci pofta! ;)

• Author

Chiar vroiam sa intreb daca nu ies prea uleioase, da' cum is senila, am uitat. Bine ca ai dat tu niste lamuriri! ;)

De s-au halit asa rapid, inseamna ca-s chiar bune... ;) Imi cam faci pofta! ;)

Hi hi hi chiar au fost bune iti spun un secret(nu mai spui la nimeni)data viitoare vreau sa le fac mai picante si cu marar verde se vor numi Geany moldoverec ;)

Hi hi hi chiar au fost bune iti spun un secret(nu mai spui la nimeni)data viitoare vreau sa le fac mai picante si cu marar verde se vor numi Geany moldoverec ;)

Merg cu muraturi? ;) Daca merg si scoti cateva la interval, vin si io! ;)

• Author

Merg cu muraturi? ;) Daca merg si scoti cateva la interval, vin si io! ;)

Ba chiar la muraturi nu m-am gandit dar cre' ca nu... daca nu iesti''ciupit'' daca-i dau idei sotului cre ca ar spune de ce nu?!!

• Author

Si eu as pune marar peste tot ;))

Bravo, Geany!! Cred ca am vazut si eu reteta mai demult pe Euforia, dar ai tai arata mai apetisanti ;)

Draga Olguta eu urmaresc euforia cuisin printre altele,cireasa de pe tort si prova del cuoco'' dar ce-i drept ieri si nu numai au dat reluari dupa oara 18(ora romaniei)

Mmmmm,suberek,bun,bun,tare bun.

Menta merge de minune .

Iar un iaur gros s-ar pupa perfect langa ei.

Poate ca si o bere.https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/occasion14.gif

• Author
Asa e Pisco dar de abinat''ori iaurtul ori berea ca daca se amesteca e JALE(cel putin la mine..) :appl:

In calitate de 2Maista veche, cred ca am mancat minimum 7 kile de suberek in timp! Merita sa incercati cu miel si cu lapte batut alaturi, noi asta mancam la micul dejun cand eram studenti in vacanta!

Menta le da un gust foarte bun si in plus acolo ii fac un pic piperati, ceea ce se pupa bine cu laptele batut! :scratch:

Se fac si cu branza de oaie grasa, si aia merg cu bere, unsi!

• Author

In calitate de 2Maista veche, cred ca am mancat minimum 7 kile de suberek in timp! Merita sa incercati cu miel si cu lapte batut alaturi, noi asta mancam la micul dejun cand eram studenti in vacanta!

Menta le da un gust foarte bun si in plus acolo ii fac un pic piperati, ceea ce se pupa bine cu laptele batut! :thumleft:

Se fac si cu branza de oaie grasa, si aia merg cu bere, unsi!

Multumesc mult Zerda de lamuriri,ma gandisem eu ca lapte batut cu menta ar veni de la o reteta originala cu miel,mai ales ca-i reteta cu specific turcesc,au specificat la tv ca se fac si cu branza m-ar incanta si aia...

La cat suberek am mancat(ca sunt addict),macar de-o explicatie puteam fi de folos!!! Sunt foarte bune ambele tipuri de suberek pe care le-am gustat!
  • Author

La cat suberek am mancat(ca sunt addict),macar de-o explicatie puteam fi de folos!!! Sunt foarte bune ambele tipuri de suberek pe care le-am gustat!

Multumesc inca o data Zerda,eu nu mai auzisem de reteta si cu cat ma gandesc mai mult cu atat vreau sa incerc si cu branza,se mai pune ceva inafara de branza de oi grasa?

Geany, tare ma mananca talpile sa incerc cu carne de miel. Ca la mine in casa nu prea mananca lumea miel. Asa cred ca i-as pacali :D . Cu iaurt facut de mine si cu menta trebuie sa fie tare buni sau bune, cum sa le zic? :D Sarumana de rteta si explicatii. Crezi ca ar merge la un felu' unu? Cu ceva garnitura (ce?) ? Sau doar ca aperitiv - gustare?
  • Author

Sincer cred ca s-ar putea sa-i pacalesti(ce bine ca stiu ca mai sunt si altii care nu mananca miel nu doar eu,deci nu-s singur'pe lume..)poti sa-i servesti ca aperitiv sau cina ca atare,ca felul unu sau ca fel principal eu zic ca ar merge cu o garnitura''de salata care va place voua...aici merg si cu-o bere zic eu... :D

Daca-i serviti dimineata sau seara cu iaurt alaturi...

Eu ma gandesc tot mai mult acum la cei cu branza...

Eu zic ca sunt un soi de aperitiv, asta daca nu mananci 2-3 :blink: ca pe urma garantat nu mai are loc nimic!! :angryfire:

Reteta n-o stiu exact, dar din studiile intensive de piata, cred ca este un amestec de iaurt gras cu branza telemea de oaie tot asa grasa, faramitata, nu rasa, consistenta si cred ca ou, dar doar un ou la compozitie, ca nu se simte gustul de ou!

Nu are nici o verzitura prin ea, dar de bune sunt bune!