Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Paine pictata

Featured Replies

• Author

Am vazut painici in genul asta mai demult pe net, mi-au placut mult si am dorit sa fac si eu, insa n-am gasit si prezentarea tehnicii, asa ca m-am dus pe firul logic si cred ca am dibuit "vopseaua" in forma galbenusului + coloranti alimentari. Desigur, nu-i neaparat nevoie sa folositi coloranti, poate sa iasa un desen frumos unicolor, dar fiind prima data cand am incercat asa ceva am vrut sa vad care e potentialul culorilor :love3:

Bun, puteti folosi diverse aluaturi de paine, eu l-am folosit unul care imi place foarte mult pentru ca se lucreaza usor si iese o paine foarte buna din el.

Pentru maia:

100 g faina

20 g drojdie

apa cat cuprinde (cam 70 g)

Pentru aluat:

500-550 g faina

20 g unt topit

1 lingura sare

apa cat cuprinde (cam 250 g)

Pentru pictat:

1 galbenus de ou

coloranti alimentari

1 pensula subtire

Pentru maia se dizolva drojdia cu putina apa calduta si se toarna peste cele 100 g faina.

95_3acee74789e0cfc576582f93bd39c0cd_thumb.jpg

Se mai adauga apa cat sa se formeze un aluat neted si elastic, care se framanta putin, apoi se face o bila careia i se taie o cruce in cap si se lasa la dospit, acoperita cu folie, 2 ore.

95_88130396119a02aaede62d3cfa554f09_thumb.jpg

95_4696c17bc1c008108761eb1e023420c4_thumb.jpg

Cand maiaua e crescuta bine se pune in vasul pentru framantat faina, untul topit, sarea si apa cat cuprinde pentru a forma un aluat neted care se framanta putin. Apoi se adauga maiaua rupta bucatele si se mai framanta 3-4 minute.

95_47b110f34cfed79810ef0334947df496_thumb.jpg

Aluatul se lasa la dospit acoperit cu folie, intr-un loc cald, pana isi dubleaza volumul.

95_f89ac773f8f8a707661e79db025452f7_thumb.jpg

Acum ii puteti da orice forma doriti. eu am format doua painici rotunde. Painicile formate se pun pe o hartie de copt, sau pe un fund de lemn pe care ati imprastiat putin gris sau malai, se acopera cu un vas sau o folie si se lasa sa creasca inca 20-30 minute. Intre timp se incinge cuptorul la temperatura maxima. Se bate galbenusul si se amesteca cu ce culoare doriti (eu am optat pentru rogu, galben, verde)

95_82a0939d42b1a9014bce6075f8610a01_thumb.jpg

Cand painicile sunt crescute, se cresteaza si se decoreaza. Va rog, nu radeti prea tare, stiu ca am un simt artistic foarte dezvoltat :occasion14:

95_e3a46850182fea2e7b04f429d9962395_thumb.jpg

95_25a2ea88f3e945b590b1aa4d7aa79745_thumb.jpg

Le-am copt la cuptorul incins la maxim pentru 10 minute, timp in care am pulverizat de 2-3 ori peretii cuptrului cu apa, apoi am redus temperatura la 180 grade si le-am mai lasat 30 minute. Daca faceti cumba o paine mai mare, nu uitati sa cresteti timpul de coacere.

95_3445fb8b286911c977d68907f7d1aed1_thumb.jpg

95_dbc92500307ffcf16e18437fd340f57f_thumb.jpg

• Author

Va mai pun o poza...din pacate pozele nu mi-au iesit prea grozav, se intuneca repede si nu mai am destula lumina in casa :roll:

95_c999a2199c90a1bc06ea5649128084b2_thumb.jpg

cine stie ,stie!!!!!

super ideea

imi place

arata fff bine painile tale

felicitarici!!!!!!

• Author
cine stie ,stie!!!!!

super ideea

imi place

arata fff bine painile tale

felicitarici!!!!!!

Mersi Misha...imi place si mie ideea, asa ca in curand o sa mai bin cu niste "modele" :cheers:

Imi ramasese si mie gandul la ele cand le-am vazut, mai demult.Vopseaua maro era ceva de genul graului copt in tigaie si lasat sa infuzeze in apa.Lichidul obtinut se mai fierbea pana la concentratia dorita. Eu chiar m-am gandit sa le pictez cu orz solubil.

Minunate painicile tale, Kiken. :cheers:

• Author
Imi ramasese si mie gandul la ele cand le-am vazut, mai demult.Vopseaua maro era ceva de genul graului copt in tigaie si lasat sa infuzeze in apa.Lichidul obtinut se mai fierbea pana la concentratia dorita. Eu chiar m-am gandit sa le pictez cu orz solubil.

Minunate painicile tale, Kiken. :floare:

Multam :D Eataly...mi se pare cam mare deranjul cu "vopseaua" de grau...am mai cautat pe net si am gasit ca pentru acea nuanta de maro se poate folosi cafea instant amestecata cu foarte putina apa. In orice caz, o sa fac experimente ca imi place tare chestia asta :P

Inaintea decorului, nu pot sa nu remarc ce frumos s-au dezvoltat, ce rumena e coaja si ce perfect miezul! http://i203.photobucket.com/albums/aa2/lauralaurentiu/respect17.gif
  • Author
Inaintea decorului, nu pot sa nu remarc ce frumos s-au dezvoltat, ce rumena e coaja si ce perfect miezul! http://i203.photobucket.com/albums/aa2/lauralaurentiu/respect17.gif

Multumesc Laura :floare: ...reteta asta pe care am dezvoltat-o e chiar minunata si de mult o asteptam :P

Sunt de efect asa pictate, fata verde si merg de minune la o masa festiva .
  • Author
Sunt de efect asa pictate, fata verde si merg de minune la o masa festiva .

Asa-i Louisa, de aia eu ieri am exersat braduletul :appl:

95_8cb6d9df54879ed69def2b7d22552c01_thumb.jpg

• 2 years later...