Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Coltul meu Zen

Featured Replies

[b]De mult timp intentionam sa-mi creez în gradina/într-un colt un fel de mini-zen garden,dar tot am amînat.Niciodata nu am stiut exact cum as vrea sa arate.Nici acum nu stiu!Dar daca astept sa am un plan dupa care sa încep,n-o voi face-o probabil niciodata.Asa ca m-am hotarît sa încep cu ceva,cu gîndul ca pe parcurs apar ideile,ma paleste inspiratia,si cîndva va arata a ceva.Mini-proiectul meu,trebuia sa ia nastere în 22 aprilie,începînd cu o fîntînuta din care bulbucarea apa.Bucuria a fost prea mare.Fîntîna defecta.Schimbata si reschimbata,carata si plimbata(nu chiar usoara,formata fiind din trei elemente de granit)...vroiam sa înghet din nou ideea.Sotul însa,m-a apucat de-o aripa si m-a carat peste 3 orase (mici :D ) în cautarea altei fîntînute.Am gasit-o,si a fost dragoste la prima vedere!Cînd credeam ca o iau acasa,m-a dezamagit nenea,spunînd ca e modelul de expozitie si ca nu mai are alta,dar se rezolva...na,macar atît!

Prin 4-5 mai,poate o am prin ograda :D

Prietena mea de suflet :) ,stiind ce aveam de gînd sa fac,dupa ce am ametit-o de cap cu fîntînile mele,a umblat cîteva ceasuri cautînd un Buddha decorativ pentru coltul meu "spiritual" :D ...asa ca acu tre' sa ma apuc de facut ceva.Ma duc sa-mi cumpar o tufa de bambus si niste pietre,si ma apuc de sapat...adica Dan se apuca de sapat :D

Din punctul de vedere al unui decorator de gradini :P ,sigur nu potriveste,dar nu are importanta...eu vreau sa arate a mine,nu a decorator.

[center]Aici o sa încep...

Bineînteles ca Mike se tine dupa mine ca un catel :P

post-5-127240742569_thumb.jpg

Mai în spate dupa tufe,dormea Felix pe pietrele de lînga zid...cred ca el va deveni Fan-Zen :P

post-5-127240753495_thumb.jpg

post-5-127240762747_thumb.jpg

Idei?Pietre?Plante?Articole de decor?...inspiratie? :D[/center]

[/b]

Ideea lui etally,e buna.

Acolo unde e nisipul pieptanat as face un fel de stancarie,cu conifere pitice taratoare,iar undeva mai sus pe paitra un artar din ala mic cu frunza rosie.Un pin,un cires decorativ......

Sau alt arbore care nu creste mare si are crengi si frunze diafane.

Carari din lemn de tek,pe pat de nisip.Ridicate de la pamant pe sipci asa ca si traversele de cale ferata.

Nimic in colturi,totul rotunjit serpuit.

O banca tot din lemn rezistent la intemperii.Eventual un mic pavilion .

Daca tek-ul e scump,dat cu un lac bun in ce culoare vrea muschii tai.

pentru mine e Zen sa calc pe iarba tunsa si pe lemn.

E Zen sa aud pasarile cantand si sa nu vad pe nimeni.

Din pacate nu am nici un loc in gradina unde sa pot sta in cooru gol.

Numai daca nu-mi fac ziduri de 2 m.

Si aici nu glumesc.

Acolo unde ai fantana,plante de stancarie cu flori mici colorate .

Totul aerisit,neincarcat.

Ar fi importanta si perspectiva.

Locul de meditatie sa aiba vederea spre ceva care nu-ti abate gandurile.....

Sunt convinsa ca instinctul o sa-ti spuna care e cea mai Zen gradina pentru tine.https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/icon_thumleft.gif

io n-am nici o idee, deci sunt total off topic, da ma gandesc la viitoru tau nisip pieptanat si cu model de labute :)
http://www.gaialandscapedesignbackgrounds.net/landscape-design-background-zen-garden-Kyushu-Japan-e-chan.jpg

Ah, si un artar rosu japonez, mai ales ca suporta si temperaturi destul de joase (al meu a încasat pîna la -27°C).

http://givernews.com/images/photo07/erable-japon.jpg

Maya, superba ideea! ;)

Asa cum ziceau si fetele, ceva nisip aranjat / greblat, ar merge super. Dar, tinand cont de mustaciosii tai... sa nu te trezesti ca ei au alte ganduri cu nisipul... ;)

Idei, eu nu prea am acum, poate pe parcurs or sa-mi intre ceva gargauni in tartacuta!

Ce-am vazut si mi-a placut mult: in parcul din centrul orasului Hamburg este si o mini-gradina japoneza / chineza (nu mai tin minte exact ce, au trecut 7 ani de atunci), dar mi-a placut foarte mult aranjamentul. Era o casuta asemanatoare cu o pagoda, un raulet, niste pietre ce pareau puse alandala, da' precis erau puse cu mare chibzuinta! Aranjamentul floral era minunat: arbusti, flori, verdeata si parca si putin nisip! Poze n-am momentan la indemana, cine stie pe ce cd-uri or fi ratacite. Daca gasesc, pun. Oricum, la tine raul va fi inlocuit de fantana, dar o mini-pagoda ar putea sa faca sotiorul, din niste scandurele - desi asta presupune ceva munca! De s-or gasi de cumparat, ar fi si mai si! :)

• Author

Multumesc muuuuuuuuuuuuuuuuult de tot pentru idei!Dar voi vorbiti aici de gradini în stil barbar(a se citi maaaari) ,iar eu nu am asa mult loc la dispozitie din pacate.

Pisco,loc adevarat de meditatie(spiritualul l-am pus între ghilimele ;) ) nu va fi,ci doar un coltisor de privit în liniste,aranjat un pic,"pieptanat pietrele"..ca de nisip sau pietris foarte marunt am dubii din cauza motanilor...cum zice Foxyy,cine stie ce idei le vin ;)

Frumoase ideile voastre cu banci si pavilioane,dar nu e loc de asa ceva eu vorbeam de mini garden ...deci ceva de savurat mai mult cu ochiul ...sau o sa se bucure mai mult flocosii mei de colzul zen ;)

Multumesc muuuuuuuuuuuuuuuuult de tot pentru idei!Dar voi vorbiti aici de gradini în stil barbar(a se citi maaaari) ,iar eu nu am asa mult loc la dispozitie din pacate.

Pisco,loc adevarat de meditatie(spiritualul l-am pus între ghilimele ;) ) nu va fi,ci doar un coltisor de privit în liniste,aranjat un pic,"pieptanat pietrele"..ca de nisip sau pietris foarte marunt am dubii din cauza motanilor...cum zice Foxyy,cine stie ce idei le vin ;)

Frumoase ideile voastre cu banci si pavilioane,dar nu e loc de asa ceva eu vorbeam de mini garden ...deci ceva de savurat mai mult cu ochiul ...sau o sa se bucure mai mult flocosii mei de colzul zen ;)

Baga bonsai! ;)

post-48-127246194008_thumb.jpg

post-48-12724620156_thumb.jpgpost-48-127246192483_thumb.jpg

Daca spatiul e mic,trebuie ceva minimalist,aerisit.

Fantana ai,Buda ai,eu as mai pune lavita si ceva specii Zen :

-artar rosu sau pin cu tulpina incovoiata,azalee..plante pitice,ierburi cu fir subtire si lung.

Si atat.

Dac vrei si ceva mai modern,vreo 2 lampi solare si clopotei de vant....desi parca m-as abtine.

Nu m-am gandit profund.

Eu visez o rocarie si deja fac planuri cam pe unde s-o pun.Si o fantana cu 3 pietre din alea poroase care par

gaurite de timp.....

Am deja pentru ea o salcie din aia pitica altoita ca o umbrela,adusa din Germanica de 3 ani si plantata provizoriu.

Sper sa nu imbatraneasca unde am pus-o.......

Stiu ca tu te documentezi si nu lasi nimic la voia intamplarii.

Uite ce am selectat de pe net.

post-48-127246191512_thumb.jpg

post-48-127246200181_thumb.jpg

post-48-127246203897_thumb.jpg

post-48-127246205461_thumb.jpg

Cuscra mea draga, vroiam sa-ti propun ca pe langa grebla de nisip sa ai si lopatica pentru ridicat de comori pe care piticii mustaciosi se vor simti OBLIGATI sa ti le ascunda (dar se vede ca posesoarele de mustaciosi te-au avertizat deja). Eu am primit o tavia mica cu nisip si grebluta si am facut marea greseala sa o las putin ne-supravegheata- Maya a avut grija sa-mi faca cadoul. Bye-bye Zen!

Acum depinde ce te aduce pe tine in starea de Zen - coltul meu Zen e natural - copacul din fata balconului care are permanent pasarele, veverite si o motanca care incearca sa le prinda prin geam. Nu exista aproape nimic pe lume care sa ma calmeze si sa ma bine dispuna :occasion14:

Pentru mine gradinile japoneze sunt mult prea "aranjate" -dar stii cum e, fiecare stie cel mai bine ce-l linisteste!

• Author

Cuscra mea draga, vroiam sa-ti propun ca pe langa grebla de nisip sa ai si lopatica pentru ridicat de comori pe care piticii mustaciosi se vor simti OBLIGATI sa ti le ascunda (dar se vede ca posesoarele de mustaciosi te-au avertizat deja). Eu am primit o tavia mica cu nisip si grebluta si am facut marea greseala sa o las putin ne-supravegheata- Maya a avut grija sa-mi faca cadoul. Bye-bye Zen!

Acum depinde ce te aduce pe tine in starea de Zen - coltul meu Zen e natural - copacul din fata balconului care are permanent pasarele, veverite si o motanca care incearca sa le prinda prin geam. Nu exista aproape nimic pe lume care sa ma calmeze si sa ma bine dispuna :floare:

Pentru mine gradinile japoneze sunt mult prea "aranjate" -dar stii cum e, fiecare stie cel mai bine ce-l linisteste!

Pai Uma mea,de aia tot zic eu aici de coltul meu zen,(si nu gradina japoneza)care e doar un colt care sa-l privesc cu drag,sa vad cum se adapa blanosii la apa curgatoare de pe pietrele de granit ale fîntînii,sa-i vad cum dorm pe pietrisul de lînga,sau la umbra tufei de bambus pe care înca nu o am :D...nu nisip,ca nu vreau comori <_<.

Cînd o sa-i vad cît de fericiti dorm ei acolo,o sa-mi gasesc linistea totala.

Linistitor e sa-i privesc pe mustaciosi,sa ma dau ce-a dura cu ei prin gazonul plin cu floricele(a se citi buruieni :D )

sa calc pe iarba racoroasa...padurea o am peste gard...

Îmi lipsea un "bulbucarit" de apa ...

[center]

Uite aici ce ma aduce în starea Zen :

post-5-127247998324_thumb.jpg

post-5-127247999551_thumb.jpg

post-5-127248000708_thumb.jpg

post-5-127248004851_thumb.jpg

post-5-127248006891_thumb.jpg

Celalalt Zen e pe terasa,face antrenament la dormitul pe pietricele :P

post-5-127248012319_thumb.jpg

What?!

post-5-127248015406_thumb.jpg

[/center]

Pai Uma mea,de aia tot zic eu aici de coltul meu zen,(si nu gradina japoneza)care e doar un colt care sa-l privesc cu drag,sa vad cum se adapa blanosii la apa curgatoare de pe pietrele de granit ale fîntînii,sa-i vad cum dorm pe pietrisul de lînga sau la umbra tufei de bambus pe care înca nu o am :D...nu nisip,ca nu vreau comori :floare:.

Cînd o sa-i vad cît de fericiti dorm ei acolo,o sa-mi gasesc linistea totala.

Linistitor e sa-i privesc pe mustaciosi,sa ma dau ce-a dura cu ei prin gazonul plin cu floricele(a se citi buruieni :D )

sa calc pe iarba racoroasa...padurea o am peste gard...

Îmi lipsea un "bulbucarit" de apa ...

[center]

Uite aici ce ma aduce în starea Zen :

Celalalt Zen e pe terasa,face antrenament la dormitul pe pietricele :P

What?!

[/center]

Idei, ar fi multe, dar depinde de spatiu si de posibilitati. Am gasit niste poze pe net, care cred ca s-ar potrivi mai bine pentru mustaciosii tai, dar si pentru voi:

post-46-12724815103_thumb.jpg

post-46-127248156278_thumb.jpg

post-46-127248157743_thumb.jpg

Pietrele sunt bune mai ales vara, cand se pot intinde blanosii dornici de caldura. Copaceii mici (ceva stil bonsai) sunt numai buni pentru un v-ati ascunselea ori pentru putina umbra la amiaza! <_<

Maya stiam eu ca Zenuim cam la fel...da-mi un tors de blanos, un gadilat de musteti sau pur si simplu existenta lor si sunt foarte Zen <_<

Si mie imi place apa si fantanile (si mici si mari)O sa atragi mult pasaret pentru domnii mustaciosi :floare:

• Author

Maya stiam eu ca Zenuim cam la fel...da-mi un tors de blanos, un gadilat de musteti sau pur si simplu existenta lor si sunt foarte Zen :)

Si mie imi place apa si fantanile (si mici si mari)O sa atragi mult pasaret pentru domnii mustaciosi :)

Din fîntîna care înca nu o am, curge apa si face putin zgomot de "bîldîbîc" :D nu cred ca va fi o atractie pentru pasari.Au vecinii scaldatori extra pentru pasari mult mai atragatoare/confortabile pentru baie.Eu sper ca pe ai mei baieti sa-i încînte fîntîna noastra asa mult,sa nu mai pîndeasca pasarile la scaldat pe teritoriul vecinilor...oricum,eu cred ca ele cam ocolesc gradina noastra =))

Foxule,îmi place mult prima poza si grebla aia de lemn.Poate mi-o face Bob the Builder =))

https://forum.artaculinara.ro/uploads/monthly_04_2010/post-90-127248860231.jpg

Prin anii 90' cumnată'meu stătea cu chirie la cineva în New Jersey care avea în mijlocul camerei de zi ceva foarte, foarte asemănător.... tavanul deasupra copacului era din panouri de sticlă care se puteau deschide....

Maya- ma bucur ca cel putin tu incepi sa lucrezi la proiectul care pentru mine este doar pe hirtie deocamdata. Il tot amin pina cind fac piscina, si dupa aia mai vad cum va fi.

Daca mai ai nevoie de idei, uite aici un site canadian. Tipul care are businessul este japonez.

Dupa parerea mea, oricine poate avea un loc zen, un loc in care sa isi gaseasca linistea. In casa sau afara, se poate face dupa inspiratia de moment. Important este sa gasesti acea pace si fericire interioara privind locsorul.

• Author

Maya- ma bucur ca cel putin tu incepi sa lucrezi la proiectul care pentru mine este doar pe hirtie deocamdata. Il tot amin pina cind fac piscina, si dupa aia mai vad cum va fi.

Daca mai ai nevoie de idei, uite aici un site canadian. Tipul care are businessul este japonez.

Dupa parerea mea, oricine poate avea un loc zen, un loc in care sa isi gaseasca linistea. In casa sau afara, se poate face dupa inspiratia de moment. Important este sa gasesti acea pace si fericire interioara privind locsorul.

[center]

Ieri spre seara am început.Doar ca a început sa ploua,si a trebuit sa facem pauza.

Desi avem doar cîteva chestii,ca vrem sau voriam doar un colt mic...azi ne-am dat seama ca vrem sa ne întindem pe un colt mai marisor.

Oricum gradina noastra nu e mare,iar ceea ce facem noi,sigur nu va avea prea multe în comun cu o adevarata zen garden :biggrin:

Ieri ne-am luat fîntîna,3 saci de pietre albe(deabia acasa ne-am dat seama ca-s foarte putini... ),am mai luat un artar rosu,o tufa micuta de bambus si o azalee japoneza.

În plan mai avem un artar si alte pietre mai marunte.Mai vreau sa-mi "confectioneze" sotul o grebla de aia ca în poza pusa de Foxyy....si mai vreau eu înca multe,dar toate la rîndul lor.

Avem si hîrlet,sa stiti :P ,dar primul strat cu iarba,merge mi usor cu furca :biggrin:

post-5-127274234193_thumb.jpg

Pe masa de pe terasa,asteptau artarul si bambusul-ambii tinerei,care se fac de 3 m ...in cazul în care nu crapa :floare:

Azaleea japoneza,zice Dan ca miroase de te adoarme.Eu nu-i simt mirosul.

E prima data cînd descopar o floare la care nu-i simt parfumul.

Am mai auzit de la altii care nu simt mirosul freziilor...

cum e posibil ca materia mea cenusie sa nu înregistreze mirosul de azalee?

Mi-am bagat nasul în floile alea de o suta de ori,nu simt absolut nimic!...

Busuiocul era doar pe masa,el nu face parte din plan :hungry:

post-5-127274286203_thumb.jpg[/center]

Ieri spre seara am început.Doar ca a început sa ploua,si a trebuit sa facem pauza.

Desi avem doar cîteva chestii,ca vrem sau voriam doar un colt mic...azi ne-am dat seama ca vrem sa ne întindem pe un colt mai marisor.

Oricum gradina noastra nu e mare,iar ceea ce facem noi,sigur nu va avea prea multe în comun cu o adevarata zen garden :hungry:

Ieri ne-am luat fîntîna,3 saci de pietre albe(deabia acasa ne-am dat seama ca-s foarte putini... ),am mai luat un artar rosu,o tufa micuta de bambus si o azalee japoneza.

În plan mai avem un artar si alte pietre mai marunte.Mai vreau sa-mi "confectioneze" sotul o grebla de aia ca în poza pusa de Foxyy....si mai vreau eu înca multe,dar toate la rîndul lor.

Avem si hîrlet,sa stiti :P ,dar primul strat cu iarba,merge mi usor cu furca :floare:

Pe masa de pe terasa,asteptau artarul si bambusul-ambii tinerei,care se fac de 3 m ...in cazul în care nu crapa :P

Azaleea japoneza,zice Dan ca miroase de te adoarme.Eu nu-i simt mirosul.

E prima data cînd descopar o floare la care nu-i simt parfumul.

Am mai auzit de la altii care nu simt mirosul freziilor...

cum e posibil ca materia mea cenusie sa nu înregistreze mirosul de azalee?

Mi-am bagat nasul în floile alea de o suta de ori,nu simt absolut nimic!...

Busuiocul era doar pe masa,el nu face parte din plan :P

Maya, spor la treaba si astept cu nerabdare rezultatul! :biggrin: Mai ales acea grebluta.... facuta de Bob the Builder! :biggrin:

Maya, spor la treaba!!

Am vazut si eu azi artar japonez in Gradina Botanica si arata tare bine. L-am vazut si asta iarna (ma rog, n-avea frunze atunci :biggrin:) si nu ii facusera nimic, adica sa-l acopere cu ceva si vad ca a rezistat cu destoinicie gerurilor si zapezii.. :hungry:

Off topic: mirosea dumnezeieste in Gradina.. inflorisera bujorii :biggrin:

Maya,

Masa din gradina era deja foarte Zen.

Un Zen cu miros de busuioc.https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/biggrin.gif

Artarul rosu,creste incet,dar e o nebunie de copac.Cred ca o sa-ti fie foarte drag.

Eu il iubesc.https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/wub.gif

Azaleea(Rhododedron) are nevoie de pamant acid la radacina - [b]Turba.

[/b]Asta ca sa se dezvolte bine,Pamant umed ...Si de semiumbra.

Daca clima nu e foarte calda,merge si la soare,dar udat in peioadele secetoase,in fiecare seara si dimineata.

Spor la treaba !

• Author

Maya, spor la treaba!!

Am vazut si eu azi artar japonez in Gradina Botanica si arata tare bine. L-am vazut si asta iarna (ma rog, n-avea frunze atunci :hungry:) si nu ii facusera nimic, adica sa-l acopere cu ceva si vad ca a rezistat cu destoinicie gerurilor si zapezii.. :drool:

Off topic: mirosea dumnezeieste in Gradina.. inflorisera bujorii :thumleft:

Artarul meu e tare micut,sper sa reziste la iarna.Poate ar trebui sa- protejez cumva...desi am citit ca si artarul cît si bambusul sînt rezistente la iarna noastra...