Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

O prajitura simpla cu cantalup...Geany

Featured Replies

Ce credeati ca dorm?!Nee,iaca ce-am mai combinat!!,Am si niste tipsuri faine pt. aluaturi de pandishpan si chek(asa cum v-am obisnuit deja)...Am facut o prajiturica simpla de vara,pe care o fac de obicei dupa cum imi tuna si cu ce fructe am.Ca si aluat am 2 variante:

pandishpan,pt.1 ou:1 lingura de zahar,1 lingura de faina(asta e mai pufos mai aerat)...

Aluat de chek pt. 1 ou:2 linguri de zahar,2 linguri de ulei,2 linguri de faina(asta e mai des mai compact)...

Inmultesc in funtie de ce cantitate vreau sa fac,in ce tava,cat de inalta o vreau(din 4,6,8,oua).Cu aceste doua aluaturi eu jonglez f. mult,fac blat de tort,prajituri,rulade....

Ca si fructe ce am(visine,cirese,caise,piersici,bobite de strugure,pepene galben,cantalup,etc)...

Deci,de data asta am facut astfel,4 oua,8linguri de zahar,8linguri de ulei,8 linguri de faina,esenta de vanilie,rom,coaja rasa de lamaie,...pt.finisat,siropul de la fructe cu miere,cocos rumenit,zahar pudra vagniliat,frisca mot,....

post-405-1278261949_thumb.jpg

Am taiat cantalupul meu felii(ce parfum in bucatarie..)

post-405-127826195935_thumb.jpg

Am taiat cubulete si presarat cu zahar,stropit cu rom,lasat la scurs intr-o strecuratoare(indiferent de ce fruct am procedez astfel,altfel frutele imi zemuiesc in aluat)...

post-405-127826196686_thumb.jpg

Am batut albusele spuma cu zaharul,pana nu a mai cazut de pe tel(imi vine sa rad de cei care incearca intorcand lighenul,pai daca nu-i batut suficient ce faci?!!hi hi hi)

post-405-127826197448_thumb.jpg

Se adauga galbenusele cate unul si uleiul cate o lingura,coaja rasa si esentele...

post-405-127826198453_thumb.jpg

Se adauga faina cernuta(e important ca astfel ea se aereaza si se incorporeaza rapid fara a face cocoloase) pe rand mestecand cu lingura de lemn de sus in jos(sa se aereze si sa nu se strice spuma)....

post-405-12782619943_thumb.jpg

Se tapeteaza tava bine cu ulei si faina...

post-405-127826200197_thumb.jpg

Cubuletele de fructe bine scurse se presara cu faina alba(in felul asta nu-mi zemuiesc in aluat ,nu se inacresc la copt,si nu se afunda in aluat,f. important)

post-405-127826201016_thumb.jpg

Se pune aluatul si presara cu,cubuletele de fruct...

post-405-12782620195_thumb.jpg

Se coace in cuptorul preincalzit la foc potrivit...

Intre timp am pus miere in siropul de la fructele scurse...

post-405-127826202871_thumb.jpg

Am rumenit nuca de cocos,doar aurie atentie ca se arde repede(ce parfum poate sa aiba,s-a raspandit in toata casa)..

post-405-127826203814_thumb.jpg

Iata prajitura gata aurie,e gata cand se desprinde de pe margini,fructele sunt tot la suprafata,nu s-au scufundat...

post-405-127826204969_thumb.jpg

Puteam s-o las doar asa dar m-am mai jucat cu ea,am pensulat cu siropul(imi face de liant),am pudrat cu nuca de cocos rumenita si zahar pudra...

post-405-127826206488_thumb.jpg

Asa arata ''patratita''...

post-405-127826207509_thumb.jpg

I-am pus si mot de frisca,aschii de cioco'...

post-405-127826208374_thumb.jpg

F. parfumata si buna...

Geany, mor de pofta.. cum arata zamosul ala (pepene galben adica :scratch:).. de prajitura nu mai zic nimic decat jos clopu, palaria, ce vrei :toothy6:

Super ti-a iesit.. sigur o sa o incerc cat de curand :)

• Author

Geany, mor de pofta.. cum arata zamosul ala (pepene galben adica :scratch:).. de prajitura nu mai zic nimic decat jos clopu, palaria, ce vrei :toothy6:

Super ti-a iesit.. sigur o sa o incerc cat de curand :)

Ma bucur ca-ti placu' Olguto draga...

Edit...

P.s. Olguto' din cate stiu eu,cantalup,e bombita asta mica de pepene galben''mai parfumat si cu miezul verde,coaja ''rapanoasa''...Ala galben nu e inca sezonul lui si mi-e teama ca e ca un ''dovleac''la vremea asta...

Oricum,valabil,pt. amandoi e ca ii cunosti pe aia buni dupa parfum,si dupa codita(cotor)sa fie proaspete taiate...

• Author

Geany, bravo!!! La fel fac si eu checurile si tartele cu fructe - si-s extraordinar de bune! O reteta simpla si de efect! Felicitari! :scratch:

Poi' nu merit felicitari Foxyy ca nu-i mare lucru'...Merci mult oricum... :toothy6:

Mmm,ce-mi place mie pepenele asta!Nu mi-a trecut prin cap sa-l bag în piscot!merci,Geany :floare:

Pepenele asta pe care l-ai folosit tu,eu îl stiu sub denumirea de Galia,iar Cantaloupe îl stiu cu pulpa portocalie,iar unii au coaja ondulata.Oricum,ma gîndesc ca-s neamuri,si mie-mi plac toti pepenii!

post-5-127827586394_thumb.jpg

post-5-127827579891_thumb.jpg

• Author

S-ar putea draga Maya, nu prea ma pricep, de unde l-am luat se chema pe eticheta cantalup,oricum avea coaja ''rapanoasa'',pepenele galben ce stiu eu e cu coaja fina....

Oricum important e sa fie proaspat dulce si parfumat...

La aceasta praji' merge orice fruct.

Ma bucur tare mult daca te-am inspirat ,pe tine sau alte fete :floare: ....

Domle da' buna mai e.. tocmai am scos-o din cuptor si am mancat o bucatica asa, clocotita..mmmm...

Am facut tot blatul de chec, tot din 4 oua pentru o tava de 20X30cm, iar fructe am pus coacaze rosii si visine. Nebunie curata :lol:

Revin cu dovada mai tarziu ca am ramas fara baterie la camera :lol:

Saru'mana de reteta, Geany!!

Blatul e duper super =))

• Author

Domle da' buna mai e.. tocmai am scos-o din cuptor si am mancat o bucatica asa, clocotita..mmmm...

Am facut tot blatul de chec, tot din 4 oua pentru o tava de 20X30cm, iar fructe am pus coacaze rosii si visine. Nebunie curata =))

Revin cu dovada mai tarziu ca am ramas fara baterie la camera :lol:

Blatul e duper super =))

Bravo Olguto'sa va fie de bine... :lol:

• Author

Am facut tot blatul de chec, tot din 4 oua pentru o tava de 20X30cm, iar fructe am pus coacaze rosii si visine. Nebunie curata ;)

Revin cu dovada mai tarziu ca am ramas fara baterie la camera :)

Blatul e duper super ;)

Bravo Olguto'sa va fie de bine... :boohoo:

Ce-mi place mie la aluatul asta e ca e mai compact mai des mai consistent fata de pandishpan care e mai aerat mai pufos,iese mai inalt ce-i drept'dar si mai faramicios'... :boohoo:

• 1 year later...

Ramasesem datoare cu o dovada... poza e demult...e tare bun blatul asta :D Aici e cu caise si inca un fruct, nu mai stiu care :D

post-90-13197955916716_thumb.jpg

Ghici ce fac acum?!!... cu mere de data asta :D

Saru'mana de reteta :D

• Author
Hi hi hi! Olguto' sa-ti fie de bine,tare ma bucur ca ti-a placut,chiar imi era dor de tine...Ce mai faci ce noutati mai ai?! :D

Hi hi hi! Olguto' sa-ti fie de bine,tare ma bucur ca ti-a placut,chiar imi era dor de tine...Ce mai faci ce noutati mai ai?! :D

Geanina, am fost mereu pe aici...va citesc zilnic :D..incerc retete etc..mai slabut cu postatul, sper sa recuperez :D

On topic: e in cuptor acum, i-am pus un strat generos de mere taiate cubulete deasupra...abia astept sa fie gata. Nu mai zic de piticul meu care sta numai langa cuptor si ma intreaba din minut in minut daca nu e gata :D

• Author

Hi hi hi! Olguto' sa-ti fie de bine,tare ma bucur ca ti-a placut,chiar imi era dor de tine...Ce mai faci ce noutati mai ai?! :hug:

Geanina, am fost mereu pe aici...va citesc zilnic :)..incerc retete etc..mai slabut cu postatul, sper sa recuperez :)

On topic: e in cuptor acum, i-am pus un strat generos de mere taiate cubulete deasupra...abia astept sa fie gata. Nu mai zic de piticul meu care sta numai langa cuptor si ma intreaba din minut in minut daca nu e gata :P

Ha ha ha! Ma bucur atunci... e reteta de blat de chek Marlena,sper ca l-ai vazut,daca-ti place poti fac si chec... :-*

Tare ma bucur sa te vad :hug:

Ha ha ha! Ma bucur atunci... e reteta de blat de chek Marlena,sper ca l-ai vazut,daca-ti place poti fac si chec... :)

Tare ma bucur sa te vad :-*

Da, l-am admirat la topicul cu pricina :hug: ...o sa fac si chec cat de curand ca prea bine arata asa dungat :hug:

Si eu ma bucur ca mai reusesc sa mai scriu pe aici din nou :)..imi lipsea :P

• Author

Ha ha ha! Ma bucur atunci... e reteta de blat de chek Marlena,sper ca l-ai vazut,daca-ti place poti fac si chec... :P

Tare ma bucur sa te vad :)

Da, l-am admirat la topicul cu pricina :hug: ...o sa fac si chec cat de curand ca prea bine arata asa dungat :hug:

Si eu ma bucur ca mai reusesc sa mai scriu pe aici din nou :P..imi lipsea :D

Ia' fa bine si nu mai ''lipsea'' :-*

:) :P

• Author
Ps Olguta,tocma' m-o palit o idee :hug: ....avand in vedere ca e cu mar o poti pudra cu zahar pudra amestecat cu ceva scortisoara ,sau doar scortisoara... :hug:

Ps Olguta,tocma' m-o palit o idee :-* ....avand in vedere ca e cu mar o poti pudra cu zahar pudra amestecat cu ceva scortisoara ,sau doar scortisoara... :hug:

Ma gandisem si eu la asta si ar da tare bine, numai ca nu prea imi mai place scortisoara. Daca anul trecut puneam si in gogosi, acuma nici sa nu o mai vad :).. ciudate gusturi :hug:

• Author

Ps Olguta,tocma' m-o palit o idee :) ....avand in vedere ca e cu mar o poti pudra cu zahar pudra amestecat cu ceva scortisoara ,sau doar scortisoara... :hug:

Ma gandisem si eu la asta si ar da tare bine, numai ca nu prea imi mai place scortisoara. Daca anul trecut puneam si in gogosi, acuma nici sa nu o mai vad :).. ciudate gusturi :hug:

Stiu ce vrei sa spui ca nici eu nu ma omor dupa ea :-*

• 8 months later...

Mmm,ce-mi place mie pepenele asta!Nu mi-a trecut prin cap sa-l bag în piscot!merci,Geany :)

Pepenele asta pe care l-ai folosit tu,eu îl stiu sub denumirea de Galia,iar Cantaloupe îl stiu cu pulpa portocalie,iar unii au coaja ondulata.Oricum,ma gîndesc ca-s neamuri,si mie-mi plac toti pepenii!

post-5-127827586394_thumb.jpg

post-5-127827579891_thumb.jpg

Asa e, ai dreptate pentru cantalup, doar ca ala folosit de Geany e turkestan, preferatul meu ever

• Author

Daa! Cantalupul e f. parfumat !

Daca tot a iesit topicul la suprafata si varianta cu pepene galben .Am copt de asta data in tava mare de la aragaz pe hartie de copt,blat din 6 oua (12 linguri de zahar,12 de ulei ,12 de faina)..Deasupra am ras si putina ciocolata..

post-405-13429692992924_thumb.jpg

post-405-13429693037671_thumb.jpg

post-405-13429693081793_thumb.jpg

post-405-13429693132007_thumb.jpg