Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lapte de pasare

Featured Replies

[center]

Sunt convinsa ca fiecare dintre noi s-a delectat in copilarie cu acest lapte de pasare. Este o reteta pe care eu o dadusem de mult uitarii si care intamplator mi-a sarit in ochi, rasfoind o carte veche de bucate. Am refacut-o... si de atunci mi se cer intr-una bis-uri. A intrat pe lista de favorite a familiei...

[i]Avem nevoie de:

1 l lapte;

4 oua;

200 g zahar;

1 lingurita rasa de faina sau amidon;

2 fiole de esenta de vanilie;

un praf de sare.[/i]

Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat cu un praf de sare si cu 4-5 linguri de zahar, pana se obtine o bezea teapana.

post-598-128940464207_thumb.jpg

Se pune pe foc laptele cu restul de zahar si cu vanilia.

post-598-128940462557_thumb.jpg

Cand laptele este bine incins, se reduce flacara la minim, si cu o lingura de supa se pun in lapte bulgari de bezea, nu mai mult de trei o data, pentru ca se vor umfla foarte tare si se vor lipi intre ei.

post-598-128940466107_thumb.jpg

Se fierb la foc foarte mic, fara ca laptele sa clocoteasca puternic, mai putin de 2 minute pe fiecare parte, apoi se scot cu o spumiera intr-un castron.

post-598-128940466898_thumb.jpg

Dupa ce s-au fiert toti bulgarasii, in laptele incins se toarna usor, amestecand continuu, galbenusurile frecate in prealabil cu putin zahar, o lingurita rasa de faina si subtiate cu putin lapte.

post-598-128940467868_thumb.jpg

Se tin pe foc, amestecand in continuare, pana cand amestecul incepe sa se ingroase, avand grija ca laptele sa nu fiarba, pentru ca s-ar putea sa obtinem o omleta cu lapte si vanilie.

post-598-128940468663_thumb.jpg

Se strecoara crema englezeasca, de vanilie, peste bulgasasii de bezea si se decoreaza cu pudra de migdale pralinate. Se serveste fierbinte sau, cum ne place noua, dupa ce sta circa doua ore la frigider.

post-598-12894048195_thumb.jpg

Si, pregatit pentru concurs, cu stea de migdale pralinate in frunte:

post-598-128940492712_thumb.jpg

[/center]

mmm,arata f. bine laptele tau de pasare:-).l-am facut si eu ceva timp in urma,prezentarea seamana oarecum cu a ta.bafta in concurs!

ps-imi spui si mie cum ai facut pralinele.pt ca am incercat si eu sa le fac odata si a fost dezastru:-(

Asa acuma am pas cu pas,cum am zis n-am facut,n-am mancat dar am auzit(inainte faceam confuzia ca e acelasi cu crema de zahar ars care eu fac mereu)trebuie sa vad daca le-o place la ai mei...Mult suuces la concurs... :-* :pupic:
  • Author
Ortansa, am incalzit vreo 3 linguri de zahar pe foc mic, pana cand a devenit de culoarea caramel auriu. Apoi am pus in el migdalele decojite (pe care le-am tinut vreo 5 minute in cuptor), am amestecat bine si apoi am le-am turnat pe o bucata de marmura bine unsa bu unt. Am lasat la racit, apoi am rupt bucatele si am macinat la robot. Asa am obtinut pudra. Pentru steluta am decupat cu o forma cat inca era cald si maleabi zaharul ars.
  • Author

Asa acuma am pas cu pas,cum am zis n-am facut,n-am mancat dar am auzit(inainte faceam confuzia ca e acelasi cu crema de zahar ars care eu fac mereu)trebuie sa vad daca le-o place la ai mei...Mult suuces la concurs... :pupic: :hungry:

Multumesc! La fel si tie, bafta!

Imi place la nebunie, in Romania il faceam destul de des impreuna cu mama, aici l-am facut de citeva ori, si cind am ocazia in Franta il comand mereu, nu peste tot e insa foarte bine facut si se simte diferenta :wub: