December 13, 201015 yr comment_67425 La cerere si cum m-a sfatuit Piscotel, fac un c/p cu reteta asta de pe blog. [b]Acest concentrat îl pregatesc înainte de Craciun, cînd coc diferite dulciuri. Se poate folosi pur, pentru uns si lipit fursecuri, biscuiti. Merge perfect pentru a aroma creme de oricare. Fie de brînza, budinca, creme de lapte si amidon, creme de unt. Sau se pot unge blaturile unei prajituri cu un strat foarte subtire, fie pentru aroma, sau pentru a lipi un blat fîrîmicios de un pandispan sau daca folositi o crema moale, pentru a nu patrunde blaturile/a le înmuia.Daca se foloseste pe post de lipit sau uns blaturi - cu un strat foarte subtire - încalziti cantitatea necesara de concentrat în microunde. Asa devine subtire si se poate pensula foarte usor. 4 portocale mari1 lamîie-care rezulta 700 ml suc650 g zaharcoaja rasa-de la o portocala [center]Stoarcem sucul citricelor.Am folosit storcatorul manual, pentru ca cel electric are sita prea fina.(E bine sa ajunga si resturi de pulpa în suc-ajuta la formarea caramelului.) Sucul: Adaugam zaharul, amestecam si lasam sa fiarba la foc mic timp de aproape 2 ore.(Trebuie sa clocoreasca usor)Timp în care amestecam din cînd în cînd. Dupa aproximatv o ora de fiert am adunat spuma. Dupa mai mult de jumatate de ora, am strecurat siropul care deja are tenta caramelizata.E înca subtire, dar are o consistenta lipicioasa si fina. Am adaugat coaja rasa si am mai lasat la fiert înca vreun sfert de ora. Borcanele trebuie neaparat sa fie uscate, curate/dezinfectate.Turnam caramelul de portocale în borcane. Ne asiguram ca le-am închis bine. Le întoarcem cu gura în jos si le acoperim.Cînd sînt aproape reci le întoarcem. Caramelul are o aroma excelenta de portocale, este foarte dulce,are densitatea unei mieri de albine destul de groase, dar totusi curge. [/center] Puteti sa faceti si cantitati mai mari daca va place. Se pastreaza si ani de zile la loc ferit de lumina...adica în camara[/b] Report
December 13, 201015 yr comment_67433 [center]Yo-te acilea elev silitor.L-am facut sambata iar azi l-am pus pe clatite.https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/notworthy.gif [/center] Report
December 13, 201015 yr comment_67434 Asa si am vrut sa spun ca al meu a fost gata mai repede.Intr-o ora si jumatate era mai gros ca mierea de albine.L-am pus pe foc minim,dar probabil focul fiind pe gaz,flacara e mai vioaie.Daca nu eram atenta il caramelizam de tot. Report
December 13, 201015 yr comment_67438 Maya minunat o sa fac si eu clatite americane sa pun pe ele,sar-na' ,restul poze super faina,super prezentare,etc ..stii tu nu te mai plctizezc''.... Report
December 13, 201015 yr comment_67462 Lia, iar ne nimariram.L-am facut si eu azi. Maya, in viata mea n-am lins oalele cu asa spor. Eu l-am servit cu o prajiturica cu ciocolata, revin cu reteta. Report
December 13, 201015 yr comment_67479 Superb! Ca de obicei! Si cum mie imi plac portocalele, o sa-l fac, precis! Report
December 13, 201015 yr comment_67483 Numai bun de pus un borcanas in pungulita de cadouri pentru rude Ma aprovizionez si-l fac obligat-fortat Report
December 13, 201015 yr comment_67487 Fetelor, foarte fain caramelul, l-am notat. Si in plus de data asta chiar m-ati convins, nu una ci trei !!!! Report
December 14, 201015 yr comment_67571 Eu acum am realizat ca n-am pus razatura de la coaja.N-aveam oricum portocale bio. Report
December 15, 201015 yr comment_67833 Eu am fiert caramelul mai bine de doua ore.oare cu grefa rosie cum ar iesi? Report
December 15, 201015 yr Author comment_67870 Eu am fiert caramelul mai bine de doua ore.oare cu grefa rosie cum ar iesi? Cu fiertul,cel mai bine e sa te lasi dupa instinct...dar si dupa dulceata fructelor.Daca e pulpa mai multa înauntru,caramelizeaza mai repede,daca nu,trebuie fiert mai mult.Cu grefa rosie,iese cu tenta amaruie,ca dulceata mea de grapefruits.Fiecare a gustat,unora le-a placut-sotului si mie,Denisei nu prea,mama la fel.O matusa în schimb m-a întrebat daca nu-i fac cîteva borcanase,ca este extraordinara.Daca apreciezi tenta dulce-amaruie,o sa-ti placa...daca nu,probabil...nu Report
January 11, 201115 yr comment_71548 [*]coaja rasa-de la o portocala Coaja poate fi rasa de la o portocala folosita pentru concentrat, sau e nevoie de coaja rasa anterior si pastrata cu zahar, mai multe zile? Report
January 14, 201115 yr comment_72166 Se pastreaza si ani de zile la loc ferit de lumina...adica în camara[/b] Nu e nevoie de nici un tip de conservant? Report
January 14, 201115 yr Author comment_72173 [*]coaja rasa-de la o portocala Coaja poate fi rasa de la o portocala folosita pentru concentrat, sau e nevoie de coaja rasa anterior si pastrata cu zahar, mai multe zile?Da,coaja de la o portocala netratata.Eu am razuit prima data,si am lasat-o pe o farfurie si s-a uscat (ca farfuria am pus-o pe cafetiera,si aia tine cescutele calde...iar deasupra am u spot de halogen )pîna a fiert caramelul.Nu trebuie uscata,e foarte buna si proaspata.Nu trebuie coaja confiata/sau cu zahar... Report
January 14, 201115 yr Author comment_72174 Se pastreaza si ani de zile la loc ferit de lumina...adica în camara[/b] Nu e nevoie de nici un tip de conservant?Sub nicio forma!Tine cel putin 3 ani de zile,fara nimic Report
January 14, 201115 yr comment_72182 taman la fix reteta asta,pt ca am un sac de 20 de kg de portocale.eu ador siropurile ,le folosesc mult in torturi,iar de portocale si caramel chiar n-am facut pana acum.multumesc si eu tare mult pt. reteta. la Crepaway au tot felul de siropuri pt. clatite,le zice coulis-si eu tot numele asta de "scena" il folosesc Report
January 16, 201115 yr comment_72368 Huh, am facut acest caramel, dar, eu l-am facut multifruct ( asa cum este si miere multiflora) Am pus 3 grefe rosii, 2 portocale rosii una normala, lamaie, si 3 mandarine.Si a iesit asa de buna si de "bogata" la gust si cu o culoare inchisa. E frumoasa . Multumesc de reteta. Report
January 16, 201115 yr comment_72384 MAYA- mersi de raspunsuri! Eu nu aveam nevoie neaparata de caramel, dar voiam sa incerc reteta...Si cand am ajuns la partea cu pulpa fructelor, mi-a fost "mila" sa o arunc( era destul de multa ramasa dupa stoarcere) sau sa mai strecor apoi...Asa ca mi.a iesit o delicioasa ...dulceata de portocale Hai, ca data viitoare , poate respect reteta si imi iese chiar caramel Report
January 16, 201115 yr Author comment_72398 taman la fix reteta asta,pt ca am un sac de 20 de kg de portocale.eu ador siropurile ,le folosesc mult in torturi,iar de portocale si caramel chiar n-am facut pana acum.multumesc si eu tare mult pt. reteta. la Crepaway au tot felul de siropuri pt. clatite,le zice coulis-si eu tot numele asta de "scena" il folosesc Portocalele caramelizate au un gust deosebit...asta zic eu pentru ca-mi place Posibil altcuiva sa nu-i placa combinatia Report
January 16, 201115 yr Author comment_72400 Multumesc de reteta.Cu placere,Irenke!E faina si culoarea asta!Sigur e mult mai intensiv la gust!Parca-i simt mirosul! Report
January 16, 201115 yr Author comment_72401 MAYA- mersi de raspunsuri! Eu nu aveam nevoie neaparata de caramel, dar voiam sa incerc reteta...Si cand am ajuns la partea cu pulpa fructelor, mi-a fost "mila" sa o arunc( era destul de multa ramasa dupa stoarcere) sau sa mai strecor apoi...Asa ca mi.a iesit o delicioasa ...dulceata de portocale Hai, ca data viitoare , poate respect reteta si imi iese chiar caramel E bun oricum.Asa mai "dulceata",o poti folsi si la umplut fursecuri.Sa vezi ce bune-s!Si cu caramelul normal se pot lipi fursecuri fara probleme Ma bucur ca ti-a placut. Report