Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ciocolata

Featured Replies

Ciocolata, asa cum o fac io de fro doj' de anisori!!! Prima oara am facut-o taman pe 21 decembrie '89 (acusi tre' sa-i fac tortulet cu lumanari! :D ). Da' reteta nu-i aceeasi, din pricina ca am avut mai multe retete de ciucalata de-a lungul vremurilor: care era mult prea dulce, care iesea prea moale, ori scandura!!!! Intr-un final, dupa mai multe experente am ajuns la reteptu' actual:

Ingredientele necesare:

500 g lapte praf

400 g zahar

60 g cacao

250 ml apa

1 pachet unt (in ultima vreme am pus 250 g, ca atata are pachetu' - pe vremuri avea 200 g, da' iesea buna ciocolata si atunci!)

Suplimentar (dupa chef / pofta): esente de rom, vanilie, alune, stafide (ori alte fructe)

Poza de famelie:

97_4c18aee182b9c4f6ca7d9db5f2618f14_thumb.jpg

Apa se pune la fiert cu zaharul si se lasa la clocotit 7 minute trecute fix (pe ceas!!!):

97_b925b306d591e6c949d290b210ff2d13_thumb.jpg

Se adauga untul (de preferinta taiat bucati, ca sa se topeasca mai repede) si se amesteca pana se topeste:

97_e7b84a9e835f4a30895f83f019f63b88_thumb.jpg

Se pune laptele praf:

97_f7a473c8b17f0ff681a2a43c4a051c62_thumb.jpg

• Author

Dupa ce-am incorporat laptele praf, am adaugat alune maruntite:

97_03a18b014eed890bd98f4d5ee4055ef4_thumb.jpg

Bon, pana aici totu-i clar, sper. Io am facut ciucalata alba si ciucalata neagra. Pentru aia alba, in loc de cacao, am pus 60 g de lapte praf si am lasat sa fiarba 8 minute apa cu zaharul. Asta-i singura diferenta fata de cea cu cacao, asa ca abia acum pun poze pentru ciocolata neagra! Cand adaug laptele praf, pun si cacao, apoi invart totul bine-bine!

97_567be66a6feae68bd7a2f0aa9da79a83_thumb.jpg

Se obtine o "crema" omogena:

97_ae4a1140d9edccfb5738b5a7d3f173cc_thumb.jpg

Am pus in pungute de sandwich cate-o lingura din fiecare compozitie si am facut cateva astfel de foi:

97_c0476c761fe808deabe65a598c434d8d_thumb.jpg

• Author

Am pus 2 foi una peste alta, apoi am pus un sir de visine pe margine, apoi le-am rulat (ideea ii apartine lui Anis, de pe culinar, dar nu gasesc acum link-ul.... cand il gasesc revin cu el!):

97_accebdd43ad49282b4ed4acb943cc3d6_thumb.jpg

Am facut fel si fel de smecherii cu ciocolata - bilute cu alune in mijloc, ori multicolore (am amestecat in palma ciocolata alba cu ciocolata neagra):

97_e50809e99770e5539143487cb18931fd_thumb.jpg

Detaliu rulada:

97_8e9ee8d5d16d5b8a44bf912703c31cb5_thumb.jpg

Am facut si un fel de ciocolata "sah"

97_00ca143e7d3fc87078b952872da4cecd_thumb.jpg

Detaliu biluta multicolora:

97_8064d6d1d7b3163e558883f518c6fa47_thumb.jpg

:D ma ajuti sa imi intregesc lista de craciun, sa mai scap de laptele praf si te gandesti si la timpul meu liber :D .

Nu ţi-e milă deloc de noi, aşa-i? Sau lucrezi pentru Jack LaLanne... :occasion14:

Asta TREBUIE făcută!!!

Deci io vreau prima data ruladele, apoi bilutele si la urma bag si neste sahuri. :laughing7: Incap toate, ca am antrenament. :angryfire:
  • Author
Deci io vreau prima data ruladele, apoi bilutele si la urma bag si neste sahuri. :laughing7: Incap toate, ca am antrenament. :D

No, pai vino, ca inca nu le-am gatat pe toate de papat, mai avem! :tongue3:

Foxxy pot sa folosesc orice lapte praf? Adica si lapte praf instant? Caci as vrea sa fac si eu reteta ta, dar altfel de lapte praf (decat instant) nu gasesc aici.
  • Author
Foxxy pot sa folosesc orice lapte praf? Adica si lapte praf instant? Caci as vrea sa fac si eu reteta ta, dar altfel de lapte praf (decat instant) nu gasesc aici.

Io mereu am cumparat lapte praf Malita si a iesit super ciocolata! Am facut si cu Darling de vreo 2 ori si mi s-a parut un pic mai dulce (da' poate ca am scapat io mai mult zahar, nu zic nu!). Aici am luat lapte praf de la Sucofin si a iesit ciocolata de mai sus... Iaca si poza:

97_0f4953da3e9528e8b965f0778224b843_thumb.jpg

Nu se foloseste lapte praf pentru copii, din pricina ca are o cu totul alta textura si nu-ti va iesi ciocolata la fel cum iese cu laptele praf normal.

Io mereu am cumparat lapte praf Malita si a iesit super ciocolata! Am facut si cu Darling de vreo 2 ori si mi s-a parut un pic mai dulce (da' poate ca am scapat io mai mult zahar, nu zic nu!). Aici am luat lapte praf de la Sucofin si a iesit ciocolata de mai sus... Iaca si poza:

Nu se foloseste lapte praf pentru copii, din pricina ca are o cu totul alta textura si nu-ti va iesi ciocolata la fel cum iese cu laptele praf normal.

Foxxy am inteles; o sa incerc si eu reteta ta. Multumesc mult.

• Author

Foxxy am inteles; o sa incerc si eu reteta ta. Multumesc mult.

Cu placere! Te astept cu poze! :bounce:

Daca nu vrei sau nu poti sa faci rulada, poti sa faci bilute sau pur si simplu rastori ciocolata intr-o tava tapetata cu unt si o lasi sa se intareasca, apoi o tai si ai patratica de ciocolata!!! :hungry:

:pupic: Daca tot vii sa cauti frigiderul ala, nu uita sa aduci ciocolata si rulada si bomboane. :D Lungesc deci lista de bomboane. Super arata. :floare: :)
  • Author
:pupic: Daca tot vii sa cauti frigiderul ala, nu uita sa aduci ciocolata si rulada si bomboane. :) Lungesc deci lista de bomboane. Super arata. :floare: :D

Ooooo.... un compliment de la maestra bonbonurilor :-* Saru'mana!!!!! Pai sigur ca vin cu ciucalata dupa mine!!!!!! Normal ca facem schimb de tehnici, impresii, experiente!!!!! :-*

• 5 months later...

A, deci nu-mi mai place de tine... ce-mi faci tu mie...

Faceam si eu ciocolata in casa... nu minunatii de genul acesta, dar faceam...

Aici nu gasesc lapte praf... am cautat, dar nu am gasit...

Vreau si eu! Pot sa plang? Ma duc sa plang...

• Author

A, deci nu-mi mai place de tine... ce-mi faci tu mie...

Faceam si eu ciocolata in casa... nu minunatii de genul acesta, dar faceam...

Aici nu gasesc lapte praf... am cautat, dar nu am gasit...

Vreau si eu! Pot sa plang? Ma duc sa plang...

Sorina, nu plange, te rog!!!! Mai am cateva suluri de ciucalata in frigider. Vii???? Laponica a carat dupa ea o parte, dar a mai ramas si pentru tine! :)

Lapte praf nu poti sa primesti din tara? Nu-ti trimite nimeni pachet??? Eu nu prea gasesc aici, ca ti-as trimite imediat!

Am facut halaltaieri ciucalata de casa, cam jumate din cantitati + stafide, esenta de rom si de vanilie. Ieri am mancat in nestire si inca mai am si pentru azi! Termin de baut paharu cu apa si ma duc sa mai infulec doo bucati! :)

Uite dovada:

post-97-127488168749_thumb.jpg

post-97-127488169306_thumb.jpg

Mersi de reteta, ingrasa da' e taare buna, face bine la psihic. E anti-depresie. :)