Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Varza de Bruxelles

Featured Replies

Unora le place, multora nu. Io fac parte din prima categorie. Sunt singurul in casa care se delecteaza cu asa ceva.

Cum sunt convins ca curiozitatea va este mare, mi-am zis sa va zic si voo cum o prepar eu.

In primul rand, nu o fac nici supa si nici ciorba. E pacat de ea.

Stilul meu deja consacrat de preparat varzuita asta este simplu. Se curata varzutele, se pun deoparte. Se ia o caserola de cubulete de costita afumata, se desface, se arunca continutul intr-o tigaie si se incinge chestia pana incepe sa se topeasca grasimea si se amesteca pana aproape incep sa se perpeleasca bucatelele alea dar fara sa se perpeleasca. Se scot cu o chestie si se pun deoparte. Daca nu a ramas destula grasime in tigaie se mai adauga o lingura sau doua de ulei. Acum, in tigaia, se arunca varza de Bruxelles si se perpeleste si ea oleaca. Acum se toarna vin alb in tigaia cat sa acopere varza si se lasa o vreme. Din cand in cand se mai mesteca usor. Dupa ce a trecut vremea, se adauga costita si se amesteca, de da focul la mediu-moale, se pune capac si se lasa varza mai departe sa se faca. Din cand in cand se mai da un ochi, se mai invarte usor si daca a scazut prea mult lichidul se mai adauga vin. Si tot asa pana s-a evaporat cam tot lichidul si varza s-a "fiert" destul cat sa fie puuutin mai moale decat al dente.

Asta e baza. Acum... puteti pune niste nucsoara rasa proaspat in tigaie in timp ce se ferbe chestia acolo. Mai puteti pune, daca vreti, si coriandru mojarat proaspat. Mai puteti, daca vreti (asa am vrut eu ultoima oara) sa trantesc destula smatana in cratita dupa ce s-a facut deja varza si amestecat si lasat oleaca la foc moale ca sa se mai impace gusturile unele cu altele. Important este ca, in farfurie, sa taiati varzutele in doua si apoi sa amestecati bine cu smantana topita si abia apoi sa mancati (daca taiati varza in doua in tigaie si lasati acolo... n-am incercat dar nu cumva sa se exfolieze varzutele).

Evident, in loc de fiert in vin, varza poate fi fiarta intai in apa cu ceva sare (dar sa ramana mai tare decat al dente) si abia apoi trantita in tigaie cu... ceva. Spre exemplu, dupa ce s-a fiert si scurs, se pune intr-un vas de jena ceva unt, se pune varza, se amesteca si apoi se da la cuptor un sfert de ora. Sau, in loc de bagat la cuptor, se pune unt in tigaie, se incinge, se pune varza in tigaie si se caleste bine acolo. Apoi, in farfurie, se presara cu patrunjel proaspat tocat.

Mai puteti face si la cuptor cu branza, asa cum faceti cartofii sau conopida, evident dupa ce ati fiert varzutele in prelabil. Si asta fac si manc pana crap.

Sau fiarta, data oleaca prin unt, uns bine cu unt un vas de jena, pus varza acolo, ras cascaval pe deasupra su dat la cuptor bine incins fo 10 minute... au gratin :lol:

Sa-ti fie de bine!

Pe mine m-a impodobit omu' c-o punga de juma de kil si dupa ce m-am documentat - adica incurcam detaliile unei retete cu altele din alta reteta- m-am hotarat s-o fac in maniera proprie: am taiat niste costita carnoasa fasii, am pus-o la parpolit si cand si-a lasat ceva grasime am pus verzele curatate si spalate. Am adaugat putina supa de carne si cand s-au inabusit bine verzele am adaugat smantana si-am potrivit de gust, plus niste piper. F bine s-au potrivit aromele, iar sosul format imbraca f bine varzutele. La noi e cam scumpa varza asta, dar daca mi-o mai cadea n-am sa refuz.

Dragos, si eu fac parte din prima categorie. :biggrin:

Pina acum le foloseam doar ca garnitura simpla la fripturi. O sa testez pe rind si variantele propuse de tine. :icon_fessee:

(btw, verzisoarele prefierte si taiate in jumatati nu se exfoliaza la calit - o spun din experienta)

si eu,si eu sint fan varza B.:love7:

/mai nou o prestez ca garnitura/

Brussels Sprouts and Chestnuts with Blue Cheese

aici cu castane fierte

post-176-12955004065314_thumb.jpg

si blue cheese :love7:

post-176-12955004159317_thumb.jpg

post-176-1295501361231_thumb.jpg