Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Galusti pentru ciulama, popricas, tocanite, etc.

Featured Replies

[center]Galusti pentru ciulama, popricas, tocanite, etc.

- diverse retete -[/center]

Va invit sa postati aici retetele voastre.

De-a lungul timpului am folosit reteta mamei - comuna cu cea a sotiei - faina, unsoare, ou, sare. La ochii. Am inregistrat si succesuri si eşece :violent1: . Dezastrele s-au situat intre "galusca-imprastiata" si "galusca-glonţ" - tare-ca-piatra-iute-ca-sageata.

Am gasit de curand pe un site cu nume diminutiv (mai multa reclama nu-i fac, dar ma obliga "dermatologia" profesionala) o reteta care mi-a placut mult, si pe care o impartasesc si cu voi:

Ingrediente:

200 ml de apa

50 ml de ulei (merge foarte bine si cu 50 g de unt - optiunea mea)

150 g de faina

2 oua

sare dupa gust

iar la optionale - nucsoara rasa. Cat de-o viziune :occasion14:

Mod de preparare:

Se pun la fiert 1, 5 l de apa cu sare in care vor fierbe initial galustile

In alta craticioara se aduce la fiebere apa (200 ml) sarea si untul si se rastoarna faina dintr-o data, amestecand viguros sa se incorporeze. Se stinge focul si se lasa putin sa se raceasca dar nu de tot. Ouale se bat lejer intr-un castronel si se incorporeaza in aluatul fiert. Am folosit mixerul.

Se ia cu o lingurita muiata in apa calda din aluat, cam jumatate de lingurita, caci cresc destul de mult si cu podul palmei stangi umezit in apa se netezesc zdrentele. Sau se lasa :lol:. Se rastoarna in apa pentru fierbere si se contiuna operatia. Lasam galustile sa mai fiarba un minut doua dupa ce s-au ridicat la suprafata, se iau cu spumiera si se pun in tocana (papricasul, ciulamaua, etc.) care fierbe potolit pe un alt ochii de aragaz. Le mai lasam sa fiarba inca 10 minute sa imprumute din gustul sosului.

In cele doua incercari facute, galustile au ramas legate si au fost foarte pufoase.

Pofta buna!

Favoritele mele!!!!Sunt un deliciu.

In zona Transilvaniei se fac foarte des aceste galuste mai ales cu tocanita de pui...reteta e specifica bucatariei maghiare de aici si utilizarea ei la scara mai larga in aceasta zona a tarii.

La scara internationala se cunosc sub denumirea de dumplings sau nokedli ori galuska(in limba maghiara)

• 4 months later...
  • 4 weeks later...

Multumesc de reteta, Paparotti :notworthy:

Tare bune sunt...pufoase, absorb sosul numai bine...vorba ficiorului: "chiar ca-i bun" :pupic: :floare:

Eu stiu doar galuste din gris ca sa pun la supa dar cum fac din ochi mai bine o sa masor cand le fac ca sa pun masura de gris exacta .

Si gnochi,se pune ?! ca mie tot ca niste galuscute mi se par... :notworthy: