Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Marmelada de cirese(Cherry-Peppermint)

Featured Replies

Am primit vreo zece kilograme de cirese coapte,mari si aromate,foarte dulci.

Bucurie mare pe mine,ca-s dintr-un cires de curte,ferit de toate cele si nestropit vreodata în viata lunga pe care a avut-o.Da,a avut-o.

Alaltaieri,stapînul curtii,a hotarît ca doreste mai mult soare,iar pomul stufos si plin de cirese îi umbrea prea tare pensionarea.Plictiseala?

Preventiv,mi-am propus sa agat în ciresul meu o placuta de lemn,pe care voi sculpta adînc:

"Daca tot de plictisesti,taie marul,ca si-asa nu se chinuie prea tare!" :D

Am si eu un cires tînar în gradina,si a facut si el cîteva cirese.Asa cît sa ne umplem burtile de doua trei ori,pe masura ce se coceau.

Nici gînd sa mai ajunga si de-o marmelada.Cu toate ca nu ne era dor mare de cirese,am consumat multe asa proaspete.

Din cele ramase am facut cîteva borcane de marmelada,si vreo 12 de compot.Dar sa trec la marmelada.

Din lipsa de timp si chef(ca sa fiu sincera :D ),m-am hotarît sa fac marmelada cu zahar amestecat cu pectina.

Cel de la dr Oetker.Avantajul este ca nu trebuie fiarta decît cîteva minute,si gata marmelada.

[center]

post-5-13089393737503_thumb.jpg

post-5-13089394045401_thumb.jpg

[/center]

• 1200 g cirese,cîntarite fara sîmburi
  • 500 g zahar cu pectina(dr Oetker)
  • 2 tije de menta,mari
  • zeama de la o lamîie,mica

[center]Am spalat si curatat ciresele de sîmburi.

post-5-1308939428687_thumb.jpg

Le-am amestecat cu zaharul de la dr Oetker si zeama de lamîie.

Timp de trei ore,am tot învîrtit prin cirese,cînd mi-am amintit.

post-5-13089394438273_thumb.jpg

În timp ce transferam ciresele cu tot cu siropul lasat în vasul în care am fiert marmelada,

mi-a fulgerat o idee mentolata prin capatîna.Am mai multe feluri de menta în gradina.

Cea cu frunze lunguiete însa,mi se pare cea mai aromata,asa ca am adaugat doua tije mari.

post-5-13089394585418_thumb.jpg

Am fiert marmelada dupa indicatiile de pe pachetul cu zahar...aproximativ :-*

Zaharul era pentru un kilogram de fructe.Eu am avut ceva peste,dar a iesit bine.

Nu am respectat nici timpul de fierbere.Pe ambalaj scria 4 minute din momentul

în care începe a clocoti.Eu am fiert cam 10 minute,si cum spuneam,a iesit bine.

În timp ce fierbea marmelada,a iesit fiica-mea din bîrlog,atrasa de mirosul ademenitor.

A spus ca toata casa miroase a guma de mestecat.Una de la Orbit,Cherry-Mint.

Asa fierbinte am turnat-o în borcanele uscate si sterilizate în cuptor.

Le-am închis,si întors pe capac pentru 15-20 minute,dupa care le-am întors înapoi si le-am lasat acoperite pîna a doua zi.

post-5-1308939483485_thumb.jpg

Azi am facut proba.Toti am fost încîntati de combinatia de arome!

Menta potriveste fantastic de bine cu parfumul cireselor.

Anul viitor o sa fac si o portie de marmelada de capsuni cu menta.

post-5-13089395019206_thumb.jpg

post-5-13089395126088_thumb.jpg[/center]

mai ai?intr-o ora sunt la tine :-*

arata de milioane.Eu am vazut visine, maine trag o fuga in piata poate gasesc si de cumparat ca la astea nu ma bag sa iau din copacii oamenilor ca nucile :D

mai ai?intr-o ora sunt la tine :thumleft:

mie imi trebuie un pic mai mult dar vin si eu

arata demential de frumos

ce pacat ca a taiat ciresul

si noi aveam unul si am apucat sa maninc din el doar in primul an de stat aici, apoi an de an a tot pierdut cite un ram pina cind l-am taiat, a ramas doar trunchiul

am pus altii dar sunt inca tare mici

• Author

mai ai?intr-o ora sunt la tine :toothy6:

arata de milioane.Eu am vazut visine, maine trag o fuga in piata poate gasesc si de cumparat ca la astea nu ma bag sa iau din copacii oamenilor ca nucile :toothy9;

Nu,nu mai am!Asa a zis Denise sa zic! :toothy9;

(Ca tre' sa-i duca si lu' Oma.Are ea grija de bunicuta :hungry: )

Visine proaspete nu am vazut niciunde.Adica am vazut în pomii oamenilor dingradina,dar rar!

Pe piata însa,nu am vazut niciodata visine,desi compot se gaseste în toate magazinele...hmmmmm :tongue3:

• Author

mie imi trebuie un pic mai mult dar vin si eu

arata demential de frumos

ce pacat ca a taiat ciresul

si noi aveam unul si am apucat sa maninc din el doar in primul an de stat aici, apoi an de an a tot pierdut cite un ram pina cind l-am taiat, a ramas doar trunchiul

am pus altii dar sunt inca tare mici

Mai,voi veniti,dar marmelada nu mai este...asa zice Denise :toothy9;

Si noi avem unu tînar în gradina.Zic de cires.Anul asta a facut ceva cirese.Am mîncat toti de cîteva ori din el.dar na atît cît sa ne saturam pe moment,si pe masura ce se coceau tot mai mîncam cîte o mîna doua...dar de compot si marmelade nici gînd.Poate la anul face multe cirese!Mmmmmm :toothy9;

• Author

Cum va povesteam mai sus,la marmelada de cirese,tot atunci am facut si vreo 12 borcane de compot din fructele primite de la domnul care s-a saturat de umbra pomului stufos,si l-a exterminat.

[center]

post-5-13093496277937_thumb.jpg

post-5-13093496474172_thumb.jpg[/center]

Pîna la momentul de fata am facut compoturile putin altfel.Pentru ca mereu foloseam borcane de aceeasi marime punem doua,trei,patru linguri de zahar pro borcan,astaîn functie de marimea acestuia.Turnam apa rece cît sa acopere fructele,închideam bine cu capace,si le fierbeam în baie de apa timp de 20-25-30 minute(timpul de fierbere depinde de fructele folosite).De data aceasta însa,am folosit borcane de diferite marimi si forme.Pentru ca toate ciresele sa primeasca aceeasi doza de zahar,am facut un sirop rece din apa si zahar,pe care l-am turnat peste fructele care asteptau cuminti în borcane.Dupa ce am închis bine borcanele cu capace,am procedat ca de obicei.Le-am fiert în baie de apa timp de 25 de minute din momentul cînd apa începe a clocoti usor.

Cum spuneam mai sus,borcanele mele au fost de forme diferite,unele înalte,altele scunde.Am ales o oala înalta pentru fiert.Apa trebuie sa acopere capacul celui mai înalt borcan.Daca este loc pe înaltime,puteti suprapune cîte doua borcane,ca în cazul meu.

Dupa cele 25 de minute de fiert,am scos borcanele cu ajutorul unui cleste de lemn si am introdus tura urmatoare.Fara griji,nu se sparge nimic.Aveti doar grija sa nu va stropiti cu apa fierbite din oala.Pe masura ce scoteam borcanele din apa fiarta,le ascundeam într-o patura groasa si calduroasa.Le-am lasat acolo pîna a doau zi,dupa care le-am transportat în camara.Din pacate,acest compot nu se va bucura de o viata prea lunga la întuneric :toothy9;

• cirese
  • apa
  • zahar*
  • arome naturale(fac.)**

*pro litru de apa 300 g zahar
**menta,scortisoara,anason stelat,cuisoare,cardamom...

[center]post-5-13093496669652_thumb.jpg

post-5-13093496776093_thumb.jpg[/center]

[u]

Notite:[/u]

-ciresle se spala bine sub jet de apa rece,apoi se lasa cel putin 20-30 minute într-un vas cu apa rece la odihna.Daca în acest timp descoperiti unu-doi viermisori albi,mai lasati fructele înca jumatate de ora în apa rece,pentru a fi siguri ca toti chiriasii vor iesi la suprafata.

-la fel se procedeaza si cu ciresele pentru marmelada,mai ales daca folositi aparatul de scos sîmburi

-va asigur ca în fructele netratate/nestropite,gasiti destui viermisori,mai ales în cirese :toothy9;

-din cauza acestor animalute,desfac ciresele manual pentru marmelada/dulceata...asa nu-mi scapa niciunul.

-metoda cu lasatul cireselor sub apa functioneaza foarte bine.Nu am avut niciodata surprize.

mai ai?intr-o ora sunt la tine :toothy9;

arata de milioane.Eu am vazut visine, maine trag o fuga in piata poate gasesc si de cumparat ca la astea nu ma bag sa iau din copacii oamenilor ca nucile :hungry:

Nu,nu mai am!Asa a zis Denise sa zic! =))

(Ca tre' sa-i duca si lu' Oma.Are ea grija de bunicuta :-* )

Visine proaspete nu am vazut niciunde.Adica am vazut în pomii oamenilor dingradina,dar rar!

Pe piata însa,nu am vazut niciodata visine,desi compot se gaseste în toate magazinele...hmmmmm :toothy9;

ce dulce e Denise.Normal ca mai bine da la Oma si eu as face la fel :tongue3:

Visine am mai gasit,dar rar si atunci iau ca sa fac prajitura cu visine,plus ca-s cam scumputze.Sambata n-am mai ajuns la piata,ca pana m-am invartit, m-am rasucit se facuse de 11 si se terminase.

Azi am trecut iara pe langa copacii cu pricina, erau o groaza de visine pe jos, mi-e si ciuda, nici nu stiu pe cine sa intreb ca e o mini livada si nu stiu cui ii apartine, ca as arunca o intrebare daca vinde, ca-i pacat de ele sa se strice :toothy6: