December 11, 200916 yr comment_7995 oameni buni mi sa pus pata rau de totvreau sa fac salam acasa (si nu stiu exact cum)"fara euri si conservanti"ati facut vreodata?cum il faceti?am 2 retete dar nu stiu cat timp tre sa il afum si cat timp tre sa il tin la uscat sunt total in ceatadaca stiti ce si cum va rog spunetimi si miemultumesc Report
December 11, 200916 yr comment_8026 Misha, eu am retete de mezelarie de pe la 1960 incoace. Numai ca sunt cantitati industriale si bineinteles ca ai nevoie si de echipamentele respective. Cand ma eliberez un pic, o sa incerc sa pun cateva retete (eu am facut cremwusti de casa dupa ele, adaptand cantitatile si au iesit bunicei) Chiar ma gandeam zilele astea sa incerc o rulada de curcan si vroiam sa scot de la naftalina cartea cu pricina. Report
December 11, 200916 yr comment_8030 Astept cu interes retete de salam facut in casa.Cele mai faine salamuri pe care le-am gustat au fost italienesti si frantuzesti, pe langa salamul nostru de sibiu de prein anii 90. Care salam de sibiu e facu acum in toata tara si nu mai e ce-a fost! (mare pierdere pentru Romania ) Report
December 11, 200916 yr comment_8072 Misha & Pisoi, am o veste proasta (mai ales pentru mine). Am cautat cartea respectiva prin toata casa, nu am reusit sa o gasesc. Si era una din cartile la care tineam in mod deosebit E vorba de "Produse româneşti din carne. Conform cerinţelor Uniunii Europene. Procesare. Control. Reţete." de Gh Mencinicopschi & colectiv, daca o gasiti pe undeva v-o recomand. Ma duc sa mai caut, poate-poate dau de ea Report
December 11, 200916 yr comment_8214 Eu am o carticica de prin 1992 Bucataria de iarna se numeste .Cartea incepe cu capitolul Ingrasarea ,taierea si prepararea porcului Am gasit o reteta,nu stiu daca e pe placul tau ca are in compozitie silitra.Hai sa o scriu totusi. PREGATIREA SALAMULUI La 1 kg carne de porc se adauga 1 kg carne de vaca si 500 g slanina.Se da totul prin masina de toccat,se amesteca cu 10-15g silitra si se framanta cu mana o ora.Se lasa 2-3 ore,apoi se pune sare,usturoi pisat,cateva boabe de ienibahar si piper(pisate).Se mai adauga inca 250 g slanina taiata marunt.Se framanta bine,se gusta de sare,apoi se umplu intestinele subtiri cu tocatura.Se sterg carnatii cu servetul si se pun la vant pentru 10-12 ore.Se afuma a doua zi timp de 4-6 ore.Se lasa sa se usuce la aer 3-4 zile,se ung cu o carpa curata muiata in ulei si se pastreaza la rece. Am copiat cuvant cu cuvant.Sper sa fie ceea ce cauti. Report
December 11, 200916 yr Author comment_8220 Eu am o carticica de prin 1992 Bucataria de iarna se numeste .Cartea incepe cu capitolul Ingrasarea ,taierea si prepararea porcului Am gasit o reteta,nu stiu daca e pe placul tau ca are in compozitie silitra.Hai sa o scriu totusi. PREGATIREA SALAMULUI La 1 kg carne de porc se adauga 1 kg carne de vaca si 500 g slanina.Se da totul prin masina de toccat,se amesteca cu 10-15g silitra si se framanta cu mana o ora.Se lasa 2-3 ore,apoi se pune sare,usturoi pisat,cateva boabe de ienibahar si piper(pisate).Se mai adauga inca 250 g slanina taiata marunt.Se framanta bine,se gusta de sare,apoi se umplu intestinele subtiri cu tocatura.Se sterg carnatii cu servetul si se pun la vant pentru 10-12 ore.Se afuma a doua zi timp de 4-6 ore.Se lasa sa se usuce la aer 3-4 zile,se ung cu o carpa curata muiata in ulei si se pastreaza la rece. Am copiat cuvant cu cuvant.Sper sa fie ceea ce cauti. CARMINA multumesccantitati aveam dar nu stiam cum e cu afumatul si uscatul Report
December 11, 200916 yr Author comment_8225 Misha & Pisoi, am o veste proasta (mai ales pentru mine). Am cautat cartea respectiva prin toata casa, nu am reusit sa o gasesc. Si era una din cartile la care tineam in mod deosebit E vorba de "Produse româneşti din carne. Conform cerinţelor Uniunii Europene. Procesare. Control. Reţete." de Gh Mencinicopschi & colectiv, daca o gasiti pe undeva v-o recomand. Ma duc sa mai caut, poate-poate dau de ea cartea este asta de aici? http://www.lumeacartii.ro/index.php?opt ... ask=produs Report
December 11, 200916 yr comment_8232 Da, Misha, asta e cartea. Are majoritatea retetelor de mezelarie de la 1960 incoace, plus explicatii amanuntite despre procesul de fabricatie. Pentru mine a fost interesant de vazut cum au evoluat retetarele, este incredibila degradarea calitatii de atunci si pana acum (un exemplu: pateul de ficat, care la inceput era: ficat, ceapa, slanina, acum... numai daca citesti pe eticheta si te ia cu tremurici). Am mai rascolit o data casa, pur si simplu nu o gasesc si imi pare tare rau sa o fi pierdut Report
December 11, 200916 yr Author comment_8240 Da, Misha, asta e cartea. Are majoritatea retetelor de mezelarie de la 1960 incoace, plus explicatii amanuntite despre procesul de fabricatie. Pentru mine a fost interesant de vazut cum au evoluat retetarele, este incredibila degradarea calitatii de atunci si pana acum (un exemplu: pateul de ficat, care la inceput era: ficat, ceapa, slanina, acum... numai daca citesti pe eticheta si te ia cu tremurici). Am mai rascolit o data casa, pur si simplu nu o gasesc si imi pare tare rau sa o fi pierdut are ceva retete de mezeluri?adica macar vreo 20 de feluri de chestii?ce stupid mam exprimat!!!!!!!as vrea sa o comand dar sa fiu sigura ca gasesc ceva in ea Report
December 12, 200916 yr comment_8328 Are o gramada, mult peste 20 (nu am stat sa le numar, dar acoperau cam toate produsele din carne ce s-au gasit de-a lungul timpului in alimentarele noastre... chiar si in zilele de azi). Ma bucur ca ai comandat-o, daca nu o gasesc probabil o sa ma dau peste cap sa fac rost din nou de ea! Report
December 12, 200916 yr Author comment_8523 Are o gramada, mult peste 20 (nu am stat sa le numar, dar acoperau cam toate produsele din carne ce s-au gasit de-a lungul timpului in alimentarele noastre... chiar si in zilele de azi). Ma bucur ca ai comandat-o, daca nu o gasesc probabil o sa ma dau peste cap sa fac rost din nou de ea!sper sa mai fie pe stocinca nu am primit raspiar maine nu ma astept sa primescpoate luni aflu daca o voi avea sau nu Report
December 14, 200916 yr Author comment_8966 din pacate nu mai e pe stoc :| :| :| :cry: :cry: :cry: Report
December 14, 200916 yr comment_9008 pe a ta ai gasito? Misha, nu am mai cautat-o. Daca o gasesc, revin cu retetele cat de repede pot. Report
December 14, 200916 yr Author comment_9032 eu deja ma gandeam ca o sa pozez fiecare pagina si sa fac un topic si azi am primit mailul :cry: Report
December 16, 200916 yr comment_9817 eu deja ma gandeam ca o sa pozez fiecare pagina si sa fac un topic si azi am primit mailul :cry: Am mai citit despre mezeluri si retete de preparare a jambonului, retete care contin silitra. De unde sa iau acest ingredient? Report
December 16, 200916 yr Author comment_9889 din cate am inteles este acelasi lucru cu salpetru si gasesti in farmaciesau na...asa mi sa spuseu nu am cumparat pt ca am inlocuit cu zahar la salam Report
June 7, 201115 yr comment_91929 oameni buni mi sa pus pata rau de totvreau sa fac salam acasa (si nu stiu exact cum)"fara euri si conservanti"ati facut vreodata?cum il faceti?am 2 retete dar nu stiu cat timp tre sa il afum si cat timp tre sa il tin la uscat sunt total in ceatadaca stiti ce si cum va rog spunetimi si miemultumescva pot eu da cateva retete daca mai sunteti interesati Report
June 8, 201115 yr comment_91930 oameni buni mi sa pus pata rau de totvreau sa fac salam acasa (si nu stiu exact cum)"fara euri si conservanti"ati facut vreodata?cum il faceti?am 2 retete dar nu stiu cat timp tre sa il afum si cat timp tre sa il tin la uscat https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/tongue3.gif sunt total in ceatadaca stiti ce si cum va rog spunetimi si miemultumescva pot eu da cateva retete daca mai sunteti interesati Astept cu interes.https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/headbang.gif Anul trecut am facut carnati de casa si au iesit exceptionali.Anul acesta ,vreau sa fac mai multe produse.Sigur ca acum e prea cald,dar incep sa-mi adun colectia de retete pentru sezonul rece.Asa ca poti sa dictezi, ca eu scriu. Report
June 9, 201115 yr comment_92089 oameni buni mi sa pus pata rau de totvreau sa fac salam acasa (si nu stiu exact cum)"fara euri si conservanti"ati facut vreodata?cum il faceti?am 2 retete dar nu stiu cat timp tre sa il afum si cat timp tre sa il tin la uscat https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/tongue3.gif sunt total in ceatadaca stiti ce si cum va rog spunetimi si miemultumescva pot eu da cateva retete daca mai sunteti interesati Astept cu interes.https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/headbang.gif Anul trecut am facut carnati de casa si au iesit exceptionali.Anul acesta ,vreau sa fac mai multe produse.Sigur ca acum e prea cald,dar incep sa-mi adun colectia de retete pentru sezonul rece.Asa ca poti sa dictezi, ca eu scriu.Spune-mi pentru ce preparate ai avea nevoie de retete Report
June 9, 201115 yr comment_92104 oameni buni mi sa pus pata rau de totvreau sa fac salam acasa (si nu stiu exact cum)"fara euri si conservanti"ati facut vreodata?cum il faceti?am 2 retete dar nu stiu cat timp tre sa il afum si cat timp tre sa il tin la uscat https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/tongue3.gif sunt total in ceatadaca stiti ce si cum va rog spunetimi si miemultumescva pot eu da cateva retete daca mai sunteti interesati Astept cu interes.https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/headbang.gif Anul trecut am facut carnati de casa si au iesit exceptionali.Anul acesta ,vreau sa fac mai multe produse.Sigur ca acum e prea cald,dar incep sa-mi adun colectia de retete pentru sezonul rece.Asa ca poti sa dictezi, ca eu scriu.Spune-mi pentru ce preparate ai avea nevoie de retete Salam de casa.Carnat cu bucati mari de carne si grasime.Sa se vada frumos in sectiune.Leber WurstTobaMuschiulet afumat Orice alta reteta originala e bine venita.Daca mai e si incercata de tine si ne pui si poze,esti mare !https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/headbang.gif Report
June 15, 201115 yr comment_92746 oameni buni mi sa pus pata rau de totvreau sa fac salam acasa (si nu stiu exact cum)"fara euri si conservanti"ati facut vreodata?cum il faceti?am 2 retete dar nu stiu cat timp tre sa il afum si cat timp tre sa il tin la uscat https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/tongue3.gif sunt total in ceatadaca stiti ce si cum va rog spunetimi si miemultumescva pot eu da cateva retete daca mai sunteti interesati Astept cu interes.https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/headbang.gif Anul trecut am facut carnati de casa si au iesit exceptionali.Anul acesta ,vreau sa fac mai multe produse.Sigur ca acum e prea cald,dar incep sa-mi adun colectia de retete pentru sezonul rece.Asa ca poti sa dictezi, ca eu scriu.Spune-mi pentru ce preparate ai avea nevoie de retete Salam de casa.Carnat cu bucati mari de carne si grasime.Sa se vada frumos in sectiune.Leber WurstTobaMuschiulet afumat Orice alta reteta originala e bine venita.Daca mai e si incercata de tine si ne pui si poze,esti mare !https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/headbang.gifLeberSe poate prepara din orice fel de ficat *porc,vita,pasare,etc*.Se spala bine ficatul dupa care se pune la scurs intr/un loc racoros.Il puteti scurge intr/un tifon la fel cum se scurge casul de oaie,etc. Dupa scurgee si racire se taie in bucati si se opareste cu apa clocotita pana prinde o culoare galbuie.Se toaca de 2 ori prin masina de tocat pana se obtine o pasta fina.Recomandat e sa adaugati si carne provenita de la gusa foarte bine fiarta.Proportia ficat/carne poate fi si de 50/50%.Adaugati in amestec ceapa prajita,piper,sare si aprox 50 gr faina de grau care leaga compozitia.Se mai pot adauga si boia de ardei iute si nucsoara.Se folosesc intestine subtiri de porc sau de oaie.La umplerea intestinelor veti avea grija sa nu ramana bule de aer.Se leaga la capete si se introduce in apa incalzita la 80/90 grade unde il veti lasa o ora.Apoi ai veti spala in apa rece si ai veti pastra nu multa vreme intr/ul loc racoros si ferit de praf.O sa mai postez si alte retete cand timpul imi va permite. Cu stima. Report