Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rulada cu kaki

Featured Replies

post-9-13216187801461_thumb.jpg

Despre kaki am mai vorbit aici.

E un desert simplu si destul de rapid.Eu as spune si destul de lejer tinand cont ca crema nu are unt, iar foaia de rulada are 3 linguri de ulei.

Pentru foaie:

3 oua

3 linguri de zahar

3 linguri de ulei

5 linguri rase de faina

1 varf de cutit de praf de copt, un varf mic

Pentru crema:

1 kako :drool: mare curatat si dat pe razatoarea mare

1 ou

2 linguri de amidon.Daca fructul este mai zemos, mai adaugati un pic de amidon.

2 linguri zahar.Gustati, kaki sunt destul de dulci.

1 pic de scortisoara

Pentru bezea:

doua albusuri

4-5 linguri de zahar

un pic de crema de tartar.Daca nu aveti nu-i bai.merge si fara.

Separam albusurile de galbenusuri.Mixam albusurile cu zaharul .

post-9-13216194509671_thumb.jpg

Galbenusurile le amestecam cu uleiul.

post-9-13216195019182_thumb.jpg

Amestecam galbenusurile cu spuma de albusuri.

post-9-13216196237014_thumb.jpg

Adaugam faina si praful de copt.

Turnam compozitia intr-o tava 22x26 tapetata cu hartie de copt.Coacem 15 minute la 180 de grade.

Scoatem blatul cu tot cu hartie, il rasturnam pe un servet de bucatarie, dezlipim hartia.

post-9-13216197734352_thumb.jpg

Rulam foaia cu tot cu prosop si lasam la racit.

post-9-13216198022443_thumb.jpg

Intre timp pregatim crema.

post-9-13216198535305_thumb.jpg

Amestecam fructul ras cu oul.Punem oala pe foc mic si adaugam zaharul si amidonul.

post-9-13216199082251_thumb.jpg

Amestecam mereu pana cand obtinem o crema mai consistenta.Lasam la racit.

Ungem foaia cu crema obtinuta si rulam.

post-9-13216200089445_thumb.jpg

Dam la rece.

Pregatim bezeaua, mixand bine albusurile cu zaharul.

Formam arici sau ce doriti si cu aparatul de sudura :P , coacem bezeaua avand gija sa nu o carbonizam. :drool:

post-9-13216201106784_thumb.jpg

Daca nu aveti pistol, puteti sa bagati rapid sub grill rulada.

post-9-13216202132542_thumb.jpg

Voilà!

post-9-13216203320631_thumb.jpg

Ce rulada bestiala! Salivez intens! Tepii aia de albus sunt "cireasa de pe tort". :drool:

Pe la noi la fructul asta ii zice diospiro si mie nu-mi place. Aici il lasa sa se coaca pana plezneste coaja si inauntru miezul e de consistenta unei meduze :drool: , nicidecum nu arata ca si in poza cu ceea ce ai razuit tu.

Ce gust are crema in final? Cu ce se aseamana?

Avem si noi la tara un copac, am mancat toamna asta o gramada.

Lili, cum era fructul tau de l-ai putut da la razatoare? Eu cand ii mananc maturi nu au consistenta de a-i putea da la razatoare, adica ii mananc cu lingurita, e moale.

Era crud, asa-i?

Eu il gasesc de cumparat la toate magazinele (o idee mai rasarite) si e tare. Cele moi eu le las acolo, mi se par trecute. Il mananc la fel ca pe mar - musc din el. Si s-ar putea da pe razatoare fara nici o problema.
  • Author

Aparat de sudura n-am, da' grill da. Tre' sa trec pe lista kaki-ul, ca tot merem la cumparaturi cand iesim de la scarbiciu! :mad: Si e musai s-o fac!! :drool: Arata prea bine! :drool:

Asa sa faci!

Ce rulada bestiala! Salivez intens! Tepii aia de albus sunt "cireasa de pe tort". :P

Pe la noi la fructul asta ii zice diospiro si mie nu-mi place. Aici il lasa sa se coaca pana plezneste coaja si inauntru miezul e de consistenta unei meduze :hug: , nicidecum nu arata ca si in poza cu ceea ce ai razuit tu.

Ce gust are crema in final? Cu ce se aseamana?

Aia cu miezul ca meduza, de care zice si Any ca se mananca cu lingurita e alt soi.Sunt kaki di Romagna.Eu am folosit Cachi mela-Kaki mar.Sunt crocati dar dulci ca merele.

post-9-13216251478313_thumb.jpg

Avem si noi la tara un copac, am mancat toamna asta o gramada.

Lili, cum era fructul tau de l-ai putut da la razatoare? Eu cand ii mananc maturi nu au consistenta de a-i putea da la razatoare, adica ii mananc cu lingurita, e moale.

Era crud, asa-i?

Da, era crud.Folosesc Cachi mela.Ce ai tu in gradina sunt cachi di Romagna.Poti sa-i folosesti si pe aia, ii zdrobesti cu furculita si poate pui un pic mai mult amidon.

Mai sunt aia cu samburi "cachi alla vagnilia".

Eu il gasesc de cumparat la toate magazinele (o idee mai rasarite) si e tare. Cele moi eu le las acolo, mi se par trecute. Il mananc la fel ca pe mar - musc din el. Si s-ar putea da pe razatoare fara nici o problema.

Foxule, asta e un fruct care se mananca matur.

Noi le culegem tari, le punem in ladita acoperita, deci sa stea la intuneric si pe masura ce se inmoaie, le mancam.

Se curata de coaja care e foarte fina, se pune pe o farfuriuta, se taie bucati si se mananca asa.

Sau ii tai in doua si extragi pulpa direct cu lingurita.

Incearca, e atat de dulce si de bun, seamana cu budinca de vanilie.

Foxule, asta e un fruct care se mananca matur.

Noi le culegem tari, le punem in ladita acoperita, deci sa stea la intuneric si pe masura ce se inmoaie, le mancam.

Se curata de coaja care e foarte fina, se pune pe o farfuriuta, se taie bucati si se mananca asa.

Sau ii tai in doua si extragi pulpa direct cu lingurita.

Incearca, e atat de dulce si de bun, seamana cu budinca de vanilie.

Inseamna ca eu gasesc doar dintr-un singur soi... Am tinut si noi fructele cateva zile, dar cand incepe sa se inmoaie, gustul are o tenta de... putred, trecut, stricat (nici nu stiu cum sa explic). Nicidecum budinca de vanilie! :drool:

Cateodata, nu reusesc sa dau coaja deoparte si-o mananc si pe aia. Dar de obicei se curata usor si ramane fructul curat, dar taricel. Nu am incercat sa-l rad pana acum, dar s-ar preta la o astfel de operatiune.

Apai atunci m-ai luminat Lili, ca eu numai de astia am mancat, ma gandeam ca-s toti la fel.

Ma miram eu cum l-ai putut tu da la razatoare si cum de ii mananca Foxul asa tari ca mie mi se strange gura si limba mai ceva ca atunci cand mananc lamaie :drool: .

Si m-am luat cu kaki si am uitat sa-ti zic ca-mi place tare mult cum ti-a iesit rulada :drool: !

Inseamna ca eu gasesc doar dintr-un singur soi... Am tinut si noi fructele cateva zile, dar cand incepe sa se inmoaie, gustul are o tenta de... putred, trecut, stricat (nici nu stiu cum sa explic). Nicidecum budinca de vanilie! :drool:

Cateodata, nu reusesc sa dau coaja deoparte si-o mananc si pe aia. Dar de obicei se curata usor si ramane fructul curat, dar taricel. Nu am incercat sa-l rad pana acum, dar s-ar preta la o astfel de operatiune.

Apai atunci e alt soi, cum zice Lili :drool: .

Cum se cheama scula de "parlit" bezeaua? :P Imi cam face cu ochiul si nu stiu dupa ce sa ma uit (pe net, prin magazine). Stiam intr-o vreme cum se numeste, da' acu' nu-mi vine denumirea nici de-a naibii! :drool: Batranetea lu' peste! :drool:
  • Author

Multumesc Any.

Uite ce am gasit:

Il più comune è il Loto di Romagna.

Altre varietà sono:

il Vaniglia della Campania;

il Fuyu;

il Kawabata;

il Suruga caratterizzato da polpa dura,

e il Misilmeri esportato dalla Sicilia e conosciuto in tutto il mondo.

post-9-13216261521543_thumb.jpg

• Author

Cum se cheama scula de "parlit" bezeaua? :P Imi cam face cu ochiul si nu stiu dupa ce sa ma uit (pe net, prin magazine). Stiam intr-o vreme cum se numeste, da' acu' nu-mi vine denumirea nici de-a naibii! :drool: Batranetea lu' peste! :drool:

Aparat pentru caramelizat, nu?

Eu pana acum l-am folosit la parlit carnea de pui, ca urasc penele alea.

Multumesc Any.

Uite ce am gasit:

Il più comune è il Loto di Romagna.

Altre varietà sono:

il Vaniglia della Campania;

il Fuyu;

il Kawabata;

il Suruga caratterizzato da polpa dura,

e il Misilmeri esportato dalla Sicilia e conosciuto in tutto il mondo.

Merci mult Lili, uite de asta imi place mie forumul pentru ca invatam unii de la altii.

M-am dus si eu si-am citit pe Wiki, cu siguranta poate nu ma informam daca n-ar fi fost subiectul asta :drool: !

Cum se cheama scula de "parlit" bezeaua? :drool: Imi cam face cu ochiul si nu stiu dupa ce sa ma uit (pe net, prin magazine). Stiam intr-o vreme cum se numeste, da' acu' nu-mi vine denumirea nici de-a naibii! :mad: Batranetea lu' peste! :P

Aparat pentru caramelizat, nu?

Eu pana acum l-am folosit la parlit carnea de pui, ca urasc penele alea.

Caramelizat sau flambat! Asta il cautam si-mi statea in varf de limba. :drool:

Tre' sa caut si eu o scula de asta, ca-mi cam trebe. Tot la carne, in principal, da' si la bezea. Ca sa aprind cuptorul doar pentru o flambare scurta.... mi-e lene! :hug:

Superba rulada Lili. La tine totul pare asa simplu si usor de facut. :drool:

Dupa cum arata fructul asta cred ca aici se numeste persimmon.

Superba rulada Lili. La tine totul pare asa simplu si usor de facut. :drool:

Da. A dat si Eataly link-ul catre topicul dedicat acestui fruct. Maya zicea acolo ca are mai multe denumiri: Kaki, Kaki Sharon, Sharonfruit, Persimone (Diospyros kaki).

Vro 15 € la un magazin cu produse electro casnice.

Multam! :drool: Am scotocit un pic pe net si cica s-ar gasi si la 25 lei (vreo 5.7 euro). Tre' sa ma uit dupa caracteristici si sa-mi fac o parere asupra lampii.

kaki e unul din fructele mele preferate şi îmi plac ambele încrengături, alea astringente (in formă de inima, de-ţi fac gura pungă dacă le mănînci cînd sunt încă tari) şi alea neastringente (în formă roşie turtită, care se pot mânca şi tari şi moi).

amândouă felurile, la maturitate, se fac de consistenţa unei roşii foarte coapte. cu cât sunt mai fleaşcă, cu atît sunt mai dulci şi mai bune. părerea mea.

Superba rulada, Lili! Iar motisorii aia de spuma sînt oachesi tare!

Si sa-ti dea fortele divine multa sanatate, ca ai iluminat azi o minte întunecata. Asta, ca sa nu zic altfel :D

Stau cu arzatorul în casa, si eu ciupelesc bibilicile and Co, cu penseta, unghiile, cutitu... vai si-amar de steaua mea! :fuckme:

Si eu manînc kaki si tari si moi, si rotunzi si ovali, plati, copti, feliati, bucati... ati prins ideea, nu? =))

Foxule, aia ce zici tu de-s mocirlosi si au gust de stricat dupa cîteva zile, îs paliti si se strica repede. Daca-s culesi cu grija si atunci cînd trebuie, adica cînd sînt copti dar tari si se lasa la copt în ladita, asa cum zice Any, au gust foarte bun si cînd sînt maturi de tot.

• Author

Superba rulada Lili. La tine totul pare asa simplu si usor de facut. :fuckme:

Da' e simpla rulada, zau!

kaki e unul din fructele mele preferate şi îmi plac ambele încrengături, alea astringente (in formă de inima, de-ţi fac gura pungă dacă le mănînci cînd sunt încă tari) şi alea neastringente (în formă roşie turtită, care se pot mânca şi tari şi moi).

amândouă felurile, la maturitate, se fac de consistenţa unei roşii foarte coapte. cu cât sunt mai fleaşcă, cu atît sunt mai dulci şi mai bune. părerea mea.

Asa si mie.Si azi am gasit reteta de kaki murati.Un borcan de curiozitate si tot pun.

Superba rulada, Lili! Iar motisorii aia de spuma sînt oachesi tare!

Si sa-ti dea fortele divine multa sanatate, ca ai iluminat azi o minte întunecata. Asta, ca sa nu zic altfel :D

Stau cu arzatorul în casa, si eu ciupelesc bibilicile and Co, cu penseta, unghiile, cutitu... vai si-amar de steaua mea! =))

Mie mi-a cumparat pistolu' asta acu un an Mr Eataly.Ca am tot zis ca-i fac Crema Catalana.Dar de un an tot parlesc puii.

Mama cand a venit la mine anu' trecut a zis ca vrea si ea, ca ea se chinuie cu spirt.Face niste torte improvizate de sfideaza orice regulament de siguranta.

+1 :fuckme:

Stau cu arzatorul în casa, si eu ciupelesc bibilicile and Co, cu penseta, unghiile, cutitu... vai si-amar de steaua mea! =))

Si nu-l donezi? :D

Si eu manînc kaki si tari si moi, si rotunzi si ovali, plati, copti, feliati, bucati... ati prins ideea, nu? :D

Foxule, aia ce zici tu de-s mocirlosi si au gust de stricat dupa cîteva zile, îs paliti si se strica repede. Daca-s culesi cu grija si atunci cînd trebuie, adica cînd sînt copti dar tari si se lasa la copt în ladita, asa cum zice Any, au gust foarte bun si cînd sînt maturi de tot.

O fi posibil si asa. Ma feresc sa iau fructe moi, taman din pricina asta, au gustul nasol.

In seara asta n-am avut noroc de Kaki! :D Nu erau la magazin. Mai cat zilele urlatoare. De curiozitate, o sa pastrez fructele mai mult timp (adicatelea o sa cumpar mai multe, ca sa ramana.... :D) si-o sa astept sa se inmoaie, sa vad daca-i vreo diferenta.