January 4, 201214 yr comment_119565 Reteta provine din Sud-Vestul Frantei, zona dintre Bordeaux si Biarritz (les Landes)De fapt este o versiune locala de Gratin Dauphinois Aveti nevoie de : CartofiSmîntîna lichidaFoie Gras (nu e musai sa fie cel-mai-cel-mai)sare, piper, nucsoara, usturoi, untura de rata (sau unt) Luati masura terinei si taiati un gabarit ceva mai mic din carton tzapan.Ca pentru gratin Dauphinois, frecati peretii terinei cu un catel de usturoi, apoi badijonati cu untura de rata.Taiati cartofii (curatati, se întelege) felii subtiri ca hîrtia, daca nu vreti sa va apuce pandaliile investiti într-o mandolina sau v-slicer, ce vreti, numa sa taie fin)Tapetati terina cu un strat de cartofi, asezonati (am ales un piper lung, mai parfumat si mai putin violent si am renuntat în schimb la nucsoara)Turnati smîntîna lichida, adaugati un strat de foie gras taiat subtire, si da capo pîna umpleti terina pe trei sferturi (terminati cu un strat de cartofi presarat cu aschii de unt sau stropit cu untura de rata)Dati la cuptor 120°C cam 1h30Cînd suprafata s-a rumenit frumos, scoateti terina din cuptor, înfasurati bine gabaritul de carton în folie alimentara si apasati la suprafata terinei ca sa tasati continutul si sa eliminati catre suprafata excesul de materie grasa.Lasati sa se raceasca apoi dati la frigider pîna a doua zi.Rasturnati terina pe o tava, taiati felii si dati la cuptor 80°C pret de 10-15 minute.Serviti ca antreu cald sau alaturi de o friptura. Report
January 4, 201214 yr comment_119596 Maestre, eu raman la cel clasic . foie gras, champagne , nu-s pe gustul meu ...dar nu am doar gusturi proletare ( barabiul etc ) caci de la caviar si un ros bun , nu ma dau inlaturi Report
January 4, 201214 yr comment_119604 Reteta provine din Sud-Vestul Frantei, zona dintre Bordeaux si Biarritz (les Landes)De fapt este o versiune locala de Gratin Dauphinois Aveti nevoie de : CartofiSmîntîna lichidaFoie Gras (nu e musai sa fie cel-mai-cel-mai)sare, piper, nucsoara, usturoi, untura de rata (sau unt) Luati masura terinei si taiati un gabarit ceva mai mic din carton tzapan.Ca pentru gratin Dauphinois, frecati peretii terinei cu un catel de usturoi, apoi badijonati cu untura de rata.Taiati cartofii (curatati, se întelege) felii subtiri ca hîrtia, daca nu vreti sa va apuce pandaliile investiti într-o mandolina sau v-slicer, ce vreti, numa sa taie fin)Tapetati terina cu un strat de cartofi, asezonati (am ales un piper lung, mai parfumat si mai putin violent si am renuntat în schimb la nucsoara)Turnati smîntîna lichida, adaugati un strat de foie gras taiat subtire, si da capo pîna umpleti terina pe trei sferturi (terminati cu un strat de cartofi presarat cu aschii de unt sau stropit cu untura de rata)Dati la cuptor 120°C cam 1h30Cînd suprafata s-a rumenit frumos, scoateti terina din cuptor, înfasurati bine gabaritul de carton în folie alimentara si apasati la suprafata terinei ca sa tasati continutul si sa eliminati catre suprafata excesul de materie grasa.Lasati sa se raceasca apoi dati la cuptor pîna a doua zi.Rasturnati terina pe o tava, taiati felii si dati la cuptor 80°C pret de 10-15 minute.Serviti ca antreu cald sau alaturi de o friptura. asta s-a vrut a fi o fraza capcana (sa vezi cine citeste reteta cap-coada ) sau ai un cuptor minune cu functiune de frigider ? Report
January 4, 201214 yr comment_119647 La urmatoarea vizita in Franta ma aprovizionez cu unu care nu e cel-mai-cel-mai si o incerca. Report
January 5, 201214 yr Author comment_119668 Lasati sa se raceasca apoi dati la cuptor pîna a doua zi. asta s-a vrut a fi o fraza capcana (sa vezi cine citeste reteta cap-coada ) sau ai un cuptor minune cu functiune de frigider ? Ups! Evident, e vorba de frigider. Unde aveam capul? Report
January 5, 201214 yr Author comment_119699 Maestre, eu raman la cel clasic . foie gras, champagne , nu-s pe gustul meu ...dar nu am doar gusturi proletare ( barabiul etc ) caci de la caviar si un ros bun , nu ma dau inlaturi Stellina, cu reteta asta s-ar putea sa te împaci mai bine decît cu terina clasica de foie gras.În schimb, aversiunea ta pentru sampanie este specifica, sau se întinde la toate vinurile cu bule? Report
January 5, 201214 yr comment_119724 Maestre, eu raman la cel clasic . foie gras, champagne , nu-s pe gustul meu ...dar nu am doar gusturi proletare ( barabiul etc ) caci de la caviar si un ros bun , nu ma dau inlaturi Stellina, cu reteta asta s-ar putea sa te împaci mai bine decît cu terina clasica de foie gras.În schimb, aversiunea ta pentru sampanie este specifica, sau se întinde la toate vinurile cu bule? Daca-i musai si sunt invitata , beau de politete, daca sunt cu prieteni care ma stiu, cer un vin rosu...nici dupa cel alb nu ma dau in vant ,il folosesc ( daca am invitati care vor vin alb...restul il congelez pentru bucatareala) mai mult la risotto...eu chiar si la somon afumat sau peste, beau vin rosu Report