August 3, 201214 yr comment_159273 Aceasta dulceata reprezinta pentru mine una din amintirile dulci lasate de bunica mea paterna. Cum pretuiesc mai presus de orice amintirile de acasa, n-am lasat nici reteta asta sa se piarda prin negura vremurilor si desi m-am sfiit o vreme sa ma apuc de ea parandu-mi-se complicata, din ziua in care am facut-o am repetat-o an de an, atunci cand am eu roade in prunii care fac prune d'alea de se desfac usor de pe sambure.Bunica punea scortisoara si atat, eu am adaugat si alte arome despre care va voi povesti in aceasta postare (datorata in special dorintei Aurei de a sti cum se face dulceata asta).Ingrediente:1,6-1,7 kg. prune( usor de desfacut de pe sambure)1,5 kg. zahar tos80 gr. zahar farino lingura scortisoara macinatabaton de scortisoaraseminte de cardamom30/40 nuci, sau miez de nuca700ml. apa plataoptional, cateva afine pentru culoareMod de preparare:Daca aveti nuci le scoateti miezul, spalati prunele si zvantati-le pe un prosop.In oala in care veti face dulceata puneti la fiert apa cu zaharul. Eu colorez un pic aceasta apa punand in eea cateva afine pe care apoi le strecor, fiindca prunele mele nu dau culoare frumoasa dulcetii, voi puteti sa nu o faceti, e optional si depinde de prune.Se pregatesc prunele pentru dulceata. In partea de sus se taie un capacel si se scoate samburele cu un cutit ascutit.In orificiul ramas se va introduce miez de nuca stropit cu apa si tavalit prin zahar pudra si scortisoara.Se face testul picaturii si daca siropul s-a legat se vor adauga prunele in oala.Daca vreti sa o aromati cu cardamom, scoateti semintele din coaja si adaugati-le in oala, daca vreti anason stelat puneti doua stelute, batonul de scortisoara si lasati sa fiarba pana se leaga dulceata.Asa arata cand este gata.Se toarna rece in borcane sterilizate anterior.Eu am facut doua ture, una aromata cu scortisoara si cardamom, alta cu anasaon stelat.E o dulceata eleganta cu aroma fina si gust deosebit.Camara mea ar plange, cred, daca nu as mai face-o!Poza de grup a borcanelor din ambele ture.Si detalii gustoase!Pofta buna! Report
August 3, 201214 yr comment_159274 Gela draga, o noua lovitura sub centura . arata splendid, si imi imaginez gustul.Eu am facut cateva mici borcanele cu smichine, tot asa, culese proaspat din copac. Report
August 3, 201214 yr comment_159276 Ieri am postat o alta reteta de dulceata la topicul cu retete fara poze, nu am fost suficient de atenta, azi am vazut si m-am conformat; dau o dulceata unui admin care o muta si pe cealalta aici, la topicul cu poze ca sa se orienteze doritorii, in special incepatorii, mai bine. Multumesc si promit sa fiu mai atenta! Report
August 3, 201214 yr comment_159278 Gela draga, o noua lovitura sub centura . arata splendid, si imi imaginez gustul.Eu am facut cateva mici borcanele cu smichine, tot asa, culese proaspat din copac.Multumesc,Stella, altceva nu pot sa fac in perioada asta convalescenta, dar mi-e asa drag sa pregatesc dulceturi...am facut si pentru prieteni, in special pentru cei dornici de gustul " de acasa" fiindca sunt raspanditi, dragii de ei, pe tot mapamondu' si pe unii ii astept in vacanta in august... Pentru cei care nu ajung, o pastrez, mai sunt si curieri pe lume ! Report
August 3, 201214 yr comment_159284 Asta e rasfat total https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/floare.gif !Ce-as mai manca si eu niste dulceata de asta cu inghetata de vanilie...mmmmm.Cred ca o sa cumpar astazi prune,sa fac macar pe post de desert cateva Report
August 3, 201214 yr comment_159290 Asta e rasfat total https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/floare.gif !Ce-as mai manca si eu niste dulceata de asta cu inghetata de vanilie...mmmmm.Cred ca o sa cumpar astazi prune,sa fac macar pe post de desert catevaMi-ai dat idei cu inghetata, yupi, sa fie rasfatul si mai rasfat! Report
August 3, 201214 yr comment_159297 Ieri am postat o alta reteta de dulceata la topicul cu retete fara poze, nu am fost suficient de atenta, azi am vazut si m-am conformat; dau o dulceata unui admin care o muta si pe cealalta aici, la topicul cu poze ca sa se orienteze doritorii, in special incepatorii, mai bine. Multumesc si promit sa fiu mai atenta! Am mutat!Eu vreu dulceata! Report
August 3, 201214 yr comment_159321 Ieri am postat o alta reteta de dulceata la topicul cu retete fara poze, nu am fost suficient de atenta, azi am vazut si m-am conformat; dau o dulceata unui admin care o muta si pe cealalta aici, la topicul cu poze ca sa se orienteze doritorii, in special incepatorii, mai bine. Multumesc si promit sa fiu mai atenta! Am mutat!Eu vreu dulceata! Multumesc, io mi-s om de cuvant, a ta este! Report
August 3, 201214 yr comment_159327 Cu asta chiar m-ai dat pe spate, imi place de mor.Am niste prune,da nu prea iese usor samburele, iar cele care le am in gradina sunt din cele lunguiete, nu stiu cat ar merge la reteta asta.Trebuie sa caut un soi potrivit ca ar fi pacat sa nu incerc asa o bunatate. Report
August 3, 201214 yr comment_159331 Cu asta chiar m-ai dat pe spate, imi place de mor.Am niste prune,da nu prea iese usor samburele, iar cele care le am in gradina sunt din cele lunguiete, nu stiu cat ar merge la reteta asta.Trebuie sa caut un soi potrivit ca ar fi pacat sa nu incerc asa o bunatate.Ma bucur ca-ti place, Ioana!Daca nu iese usor samburele nu poti pastra pruna intreaga, ori mie tocmai asta imi place cel mai mult! Eu am incercat si cu altfel de prune si nu iese, mai am si alt soi.O colega a incercat o reteta luata de pe net in care prunele se decojeau...mi-a spus ca i-a iesit terci, nicio pruna intreaga.Am invitat-o sa guste din asta si i-am dat si prune sa-si faca in week-end, a fost incantata!Astept sa o faci si tu, sa marim clubul! Report
August 3, 201214 yr comment_159334 Mi-ai facut o pofta mortala .Ma uit la Cheseaua aia cu dulceata si-mi imaginez o terasa racoroasa sub vie ,o briza usoara ,dulceata ta ,un pahar cu apa rece si nu-ti mai trebuie nimic .Uiti de criza ,de guverne,de cursul Euro .https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/biggrin.gif Report
August 5, 201214 yr comment_159396 Mi-ai facut o pofta mortala .Ma uit la Cheseaua aia cu dulceata si-mi imaginez o terasa racoroasa sub vie ,o briza usoara ,dulceata ta ,un pahar cu apa rece si nu-ti mai trebuie nimic .Uiti de criza ,de guverne,de cursul Euro .https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/biggrin.gifSub bolta umbroasa am gustat-o si noi, Piscotel si da, nu mai era nimic de spus, poate doar un mmm... Report