Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Crema prajita

Featured Replies

Nu am mai postat de mult o reteta si-mi era dor sa o fac :lol: ,acum sa nu va asteptati la ceva prea dietetic sau complicat din partea mea,ca eu ca de obicei din cateva ingrediente simple.

3 oua,100 de gr. de zahar,40 de gr. de amidon (de porumb),40 de grame de faina,500 de ml. de lapte,1 pliculet de zahar vanilat,coaja si zeama de lamaie/portocala,putina esenta de rom,un praf de sare,pesmet (pt. tavalit),si ulei pt. prajit.

post-405-13619924993857_thumb.jpg

Se mixeaza(sau se freaca) cele 3 galbenuse cu zaharul ,pana se dizolva zaharul(se albesc)

post-405-13619925055565_thumb.jpg

Faina cu amidonul le-am frecat cu o furculita cu 150 de ml. de lapte rece ,bine-bine sa nu faca ,cocoloase (ca un rantas)

post-405-13619925104938_thumb.jpg

Peste galbenusele frecate cu zaharul am pus restul de 350 de ml. de lapte rece,coaja de lamaie si de portocala ,zaharul vanilat si praful de sare si am dat pe foc sa se incalzeasca.

post-405-13619925165173_thumb.jpg

Cand sa dea in clocot am dat deoparte de pe foc si am turnat in fir frecand energic ,rantasul.

post-405-13619925230426_thumb.jpg

S-a ingrosat imediat,si am mai dat pe foc tot frecand bine cu telul para ca sa nu mi se prinda.(e f. groasa),la final am pus putina esenta de rom si zeama de lamaie,am mai frecat de 2 ori si gata.

Intr-o tava (15/25 are a mea),se umezeste cu putina apa(ca sa adere folia de plastic mai bine pe ea) si se tapeteaza cu folie de plastic (film) ,dar eu am avut o folie ramasa de la un aluat de foietaj cumparat care e putin mai ferma,mai groasa.Se toarna crema si se niveleaza,se da (neacoperita,ca sa nu se umezeazca)la rece,trebuie sa se raceasca bine-bine de tot sa nu mai fie deloc ,calduta.

post-405-13619925290629_thumb.jpg

Intre timp am batut putin cele 3 albuse ramase sa mi se lichefieze putin.

post-405-13619925367412_thumb.jpg

Am scos folia de plastic cu crema pe ea din tava

post-405-13619925426948_thumb.jpg

Am taiat dreptunghiuri (dar se poate taia si cuburele mai mici,sau romburi,ma rog..)cu lama unui cutit

post-405-13619925480609_thumb.jpg

Se tavalesc prin pesmet,albusele batute si din nou pesmet

post-405-13619925538905_thumb.jpg

Se prajesc,ca la gogosi in ulei incins

post-405-13619925602127_thumb.jpg

Se scot pe hartie absorbanta

post-405-13619925682763_thumb.jpg

Mie mi-au iesit 16 dreptunghiuri

post-405-13619925754398_thumb.jpg

post-405-13619925815742_thumb.jpg

Asa arata in sectiune

post-405-13619925881475_thumb.jpg

F. usor de facut ,ieftine si bune,nu dietetice,dar asta e. :lol:

:lol: Ti-o iei!:lol: Acu' vii tu cu d-astea? :lol: Bineeee!:lol:

Lasand gluma la o parte, simplu de facut! si, banuiesc, si ff buna.Bub impresii?

• Author

Wow geanny le faci si pt mijlocul lui martisor???

:lol:

Hi hi! Le fac pt. tine daca vrei! :lol:

• Author

:lol: Ti-o iei!:lol: Acu' vii tu cu d-astea? :lol: Bineeee!:lol:

Lasand gluma la o parte, simplu de facut! si, banuiesc, si ff buna.Bub impresii?

Daa! Bub' i-a placut,acum astept sa vad ce o sa spuna cel mare ca trebuie sa ajunga si el acasa,dar sigur o sa-i placa. :lol:

E molcuta,parfumata ,cred ca o sa ma mai joc eu cu crema asta,buna si de pus la gogosile umplute ca nu curge deloc .

Suna bine.Voi incerca varianta cu lamaie! Dar nu acum!

:lol: , Geanny, pentru ideile tale simple si bune!:lol:

Super Geany :lol: Stiu ca sunt bune rau de tot ca le-am mai facut si eu. Eu le stiam sub denumirea de Leche Frita sau Lapte Fript, dar ce mai conteaza numele cand rezultatul e :lol: :lol:
  • Author

Suna bine.Voi incerca varianta cu lamaie! Dar nu acum!

:lol: , Geanny, pentru ideile tale simple si bune!:lol:

Zoazo' i-au placut si celui mare!

• Author

Super Geany :lol: Stiu ca sunt bune rau de tot ca le-am mai facut si eu. Eu le stiam sub denumirea de Leche Frita sau Lapte Fript, dar ce mai conteaza numele cand rezultatul e :lol: :lol:

Cosmina,eu in Italia am mancat si ii spunea crema fritta :lol: (cred ca se poate face si cu o crema de gris.)

http://ricette.giallozafferano.it/Crema-fritta.html

Cosmina,eu in Italia am mancat si ii spunea crema fritta =)) (cred ca se poate face si cu o crema de gris.)

Crema sau leche...stomacelul nu comenteaza :lol: Ti-au iesit super :lol:

• Author

Cosmina,eu in Italia am mancat si ii spunea crema fritta =)) (cred ca se poate face si cu o crema de gris.)

Crema sau leche...stomacelul nu comenteaza :lol: Ti-au iesit super :lol:

Multumesc! Te pup fata frumoasa =))

• Author

Geany,

Arata super fain crema ta fripta!

:lol: Merci!

E comod de facut ca nu e complicat si cu ingrediente ce le am mereu la indemana :lol:

Geany, arata tare bine ce ai facut tu acolo! :D

Ma tenteaza varianta cu gris.

Credeam ca numai eu foloseam laptele cupilului de la scoala, il faceam cu gris, cu orez, dar asa....nu! =))

• Author

Geany, arata tare bine ce ai facut tu acolo! :D

Ma tenteaza varianta cu gris.

Credeam ca numai eu foloseam laptele cupilului de la scoala, il faceam cu gris, cu orez, dar asa....nu! =))

Draga Giorgi',cu gris nu am mai facut dar am mancat(in Italia) pot sa spun ca-mi plac mai mult alea :D in opinia mea tot shpilul' e lamaia,le face mult mai placute,mai acrute ,mai parfumate.

Cand o sa fac vin cu impresii,cum am zis ,ma gandesc sa fac o mamaliguta de lapte cu gris,si la sf. sa incorporez galbenusele,in rest procedez la fel...

Da' pai bub' nu mananca lapticul asa(ca nu-i place) ,asa ca am mereu pt. clatite ,piure ,aluaturi etc.

Acum am cornuri (ca uneori il vrea uneori nu)si pe seara le fac cornuri umplute(tip senvis umplut cu salam crud uscat si cascaval ,dau la cuptor,copii vor cu kechup,sotul cu salata si felii de castravecior murat ),o sa mai fac budinca de cornuri si dulce dar trebuie sa incerc si varianta sarata,asa ca totul se cunsuma,nimic nu se arunca :D

Vai mai ,budinca prajita.

Io ma imbat de cap numai privind.https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/wacko.gif

Ce m-as infige eu in ele ,dar ma abtiu maica,mai bine privesc.https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/cool.gif

• Author

Vai mai ,budinca prajita.

Io ma imbat de cap numai privind.

Hi hi! Si bine faci ,si eu am facut la huni,eu am gustat un colt sa vad cum sta treaba in propozitie ,dar nu-mi permite ''siluita'' sa mananc asa ceva =))

• Author

Confirm, e buna. =))

Eu am facut crema de ciocolata aici.

Daa!! e superba si aia!! :D chiar dadusem cautare ieri sa vad daca mai e undeva sa ma lipesc cu asta,tostusi a ta e de cioco si e si prin pastella si m-am gandit ca e totusi prea diversa ,dar am retinut-o si pe aia! :D

Cu gris ai facut?!,ca ma gandesc,ca e urmatoarea pe lista! :D

Zi' si mie cum..

• 10 months later...
  • Author

Hi hi hi! pai nu o fi tocmai cel mai dietetic si sanatos desert :bounce: vb. lui Murphy' ala

post-405-13895621182712_thumb.jpg

dar de bun zau ca e f. bun :bounce: ...desi vb. aia si o talpa,daca e prajita e buna =))

Acum pe serioaselea' eu am gustat prima oara in Italia si mi-a placut,mai apoi am vazut reteta la tv. (prova del cuoco' rai uno)