December 11, 201312 yr comment_209566 Ce ziceti de o prajirura cu lamaie.Dupa mine se potriveste perfect cu atmosfera de sarbatoare.Daca o incercati sigur o treceti pe lista prajiturilor de facut de Craciun sau Revelion.Si daca nu v-am convins va mai pun o intrebare: Va place Lamaita(Alba ca zapada)?Prajiturica aia noastra traditionala cu foi si crema? Ei bine, Silvia và va satisface pofta fara sa fiti nevoiti sa coaceti foi. Cine-i Silvia?Silvia e regina Suediei si prajitura aceasta ii poarta numele.Nu stiu de ce ii poarta numele sau daca este preferata reginei, stiu sigur ca e usor de facut si fara pretentii.Pentru o tava 22x30: 3 oua200 gr zahar340 gr faina250 ml apa3 lingurite rase de praf de copt Penru crema: 150 gr unt150 gr zahar2 galbenusurisucul si coaja de la o jumatate de lamaie netratata Mixam ouale spuma cu zaharul pana isi dubleaza volumul. Adaugam apa treptat, "din mers". Si faina amestecata cu praful de copt. Turnam in tava si coacem 20-25 de minute la 180 de grade.Facem oricum proba cu scobitoarea. Intre timp preparam crema: Punem untul si zaharul la topit intr-o craticioara.Amestecam mereu. Cand obtinem un "sos" gros, adaugam galbebnusurile amestecand mereu. Luam de pe foc si adaugam sucul de lamaie. Intepam blatul cu furculita, daca doriti puteti sa sariti peste acest pasaj. Turnam crema calda peste blat.Sa nu mi se scurga crema si sa obtin un strat uniform, m-am ajutat de cateva furculite. Eu nu am presarat cocos deasupra asa cum prevedea reteta originala, ci coaja de la o lamaie netratata. Lasati cateva ore la racit si serviti! Report
December 11, 201312 yr comment_209577 Eataly, prajitura Alba ca zapada e moale si cremoasa,aceasta cum e, se imbiba bine de la crema? Arata bine tare O voi face de Craciun ca diversificare la vesnica ciocolata Report
December 11, 201312 yr Author comment_209579 Carmen, gustul e identic.De la lamaie normal.Nu mai avem textura data de foi.E clar ca sunt doua lucruri diferite, dar pe mine la Lamaitza m-a dus gandul cand mi-am infipt dintii in ea.De imbibat se imbiba, mai ales daca intepi blatul in mai multe locuri.Multumesc Carmen! Report
December 11, 201312 yr comment_209582 Carmen, gustul e identic.De la lamaie normal.Nu mai avem textura data de foi.E clar ca sunt doua lucruri diferite, dar pe mine la Lamaitza m-a dus gandul cand mi-am infipt dintii in ea.De imbibat se imbiba, mai ales daca intepi blatul in mai multe locuri.Multumesc Carmen!Merci, vin si dau raportul dupa ce o fac, nu am sa pun cocos deasupra, vad eu cu ce o coafez Report
December 15, 201312 yr comment_209889 Lili și pe mine mă atrage. Rămâne de văzut când am să-mi încerc norocul. Deabia aștept să pap așa o bunătate. Report
December 25, 201312 yr comment_210381 Și m-am decis aseară să trec la treabă... Nu vrei să știi ce nervi aveam că nu puteam recupera rețeta. Zilele astea tot o fac. Am zis! Report
December 31, 201312 yr comment_210673 Am făcut-o azi în versiune monti. Miroase frumos, vedem mai încolo și gustul. Revin mâine cu păreri pozitive, sper. Zic sper, pentru că am avut probleme cu crema. Totul a mers bine până când am pus gălbenușurile. Am încercat să repar, sper să fi reușit. Oricum mie mi-a absorbit-o aproape pe toată. A rămas doar o peliculă fină deasupra. Data viitoare am să fac cantitate dublă de cremă. Acum rămâne de văzut dacă mi-a ieșit experimentul. Lili tu nu ai nici o vină, așa că îți mulțumesc. Buon Fine Anno! Report
January 2, 201412 yr comment_210752 Buna buna tanti Silviutza. A fost apreciata de multa lume.Imi place si o voi mai face, dar pt gustul meu ar mai fi mers un pic de lamaie. Din start am pus sucul de la o lamaie. Data viitoare voi folosi sucul de la 2 lamai, de fapt de la 4 pt ca vreau sa dublez si cantitatea de crema.La mine s-a insiropat mult mai mult decat la tine, stratul de crema de deasupra a fost foarte subtire. Mi-ar fi placut ceva mai multa crema.Data viitoare crema dubla cu muuult suc de lamaie.Multumesc, Lili! Report
January 7, 201412 yr Author comment_211136 Am făcut-o azi în versiune monti. Miroase frumos, vedem mai încolo și gustul. Revin mâine cu păreri pozitive, sper. Zic sper, pentru că am avut probleme cu crema. Totul a mers bine până când am pus gălbenușurile. Am încercat să repar, sper să fi reușit. Oricum mie mi-a absorbit-o aproape pe toată. A rămas doar o peliculă fină deasupra. Data viitoare am să fac cantitate dublă de cremă. Acum rămâne de văzut dacă mi-a ieșit experimentul. Lili tu nu ai nici o vină, așa că îți mulțumesc. Buon Fine Anno! Buon anno anche a te Sorinuca!Sincer si mie mi-a tremurat mana cand am adaugat galbenusurile.Ca n-am avut rabdare(sau timp) sa las untul sa se racoreasca.Dar n-am avut probleme. Adaptati reteta dupa gusturile voaste: crema dubla, lamaie dubla! Report
June 4, 201610 yr comment_237507 Vai și amar de memoria mea... Să mă omorâți și eu nu-mi aduceam aminte că am făcut-o pe tanti Silvia... Eram convinsă că o fac în premieră! Rău am ajuns! Daaaa, norocul meu că am scris data trecută. Am făcut cantitate dublă de "cremă" cu 3 lămâi și tot nu e că a rămas ceva deasupra. Probabil aluatul Monti F1 absoarbe mai mult! Sunt curioasă ce vor zice mâncăi de mâine (prânzul de sfârșit de elementară cu clasa Marei + părinți + maestri). Report
June 6, 201610 yr Author comment_237528 Sorina, si mie mi s-a intamplat!M-am si mirat sa-mi vad propria poza la topicul respectiv, ca eu nu-mi aduceam aminte neam . Report