Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dieta Montignac - Prajitura Catrinel

Featured Replies

Intaratata de Zozo mi-am satisfacut pofta de dulce cu Prajitura Catrinel reteta Stellinei.

Si pentru ca vad ca ma lasa sa editez... aici a postat reteta Stella.

Le multumesc la amandoua! :)

Ingrediente:

Blat

- 30g fructoza

- 180g/200g faina (eu) de migdale, voi puteti folosi faina monti pt F1, faina integrala pt F2

- 200g unt

- 4 galbenusuri + 1 ou

- aroma de lamaie sau coaja rasa de lamaie

- vanilina

- +/- praf de copt (eu nu am folosit)

+ gem acrisor

"Bezea"

- 4 albusuri

- 100g fructoza

- 250g migdale macinate mai grosolan

Acum sa va spun cum am facut eu.

1. Am macinat migdalele...

post-133-13958381994557_thumb.jpg

2. Am mixat bine albusurile cu un pic de sare, apoi am adaugat fructoza. Am continuat sa mixez pana cand a rezultat "albusul bat"...

post-133-1395838344226_thumb.jpg

3. Stellina mixeaza toate ingredientele blatului impreuna si a rezolvat problema. Eu, alegand sa folosesc faina de migdale nu am mai vrut sa folosesc praful de copt, asa ca am luat-o mai pe bucatele.

Am mixat galbenusele+1 ou cu un pic de sare, apoi am adaugat fructoza. Am continuat sa mixez pana cand toata fructoza s-a topit.

Mixand am continuat sa adaug cate un ingredient pe rand: untul, aroma de lamaie, vanilina si faina de migdale.

Rezultatul m-am chinuit sa-l intind intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Initial am crezut ca voi folosi tava cuptorului, dar mi-am dat seama ca e prea mare. In consecinta mi-am inaugurat ultima achizitie de la Lagostina, dimensiuni 36x23cm.

post-133-13958387529962_thumb.jpg

4. Se arunca tava in cuptorul preincalzit la 200°C timp de 6 minute, dupa care se invarte pe partea cealalta pt alte 6 minute.

Acum, nu stiu ce si cum cu intorsul, dar banuiesc ca reteta e de pe timpuri cand cuptoarele cu gas coaceau mai tare pe o parte.

Oricum ar fi, eu am ascultat.

Nu am poza, ca uitai. Ma credeti pe cuvant ca a mea era destul de bronzata. Cred ca as fi putut sa intorc tava cam dupa 4-5 minute.

5. Am amestecat migdalele macinate mai grosolan la albusuile batute...

post-133-1395839184532_thumb.jpg

6. Trecut timpul de bronzare se scoate si se unge cu un gem acrisor. Eu am folosit gem de capsuni (nu foarte dulce dar nici acrisor) facut de mine.

post-133-13958390808986_thumb.jpg

7. Se intinde peste gem amestecul de migdale cu albusul batut... din graba uitai sa fac poza...

8. La cuptor pentru alte 20 de minute... Doar ca beculetul de alarma clipocea deja de la cele 6 minute, asa ca facui un pustiu de bine si verificai dupa vreo 10-12 minute. Bine am facut. Bezeaua era deja maronie, asa ca am acoperit-o cu o foaie de aluminiu pana la sfarsit.

Si rezultatul final...

post-133-13958398257603_thumb.jpg

Chiar daca am scazut cu mult cantitatea de fructoza mie mi se pare foarte dulce. Bine, asta e o chestie dicutabila. Cu siguranta daca as fi folosit un gem de caise sau de portocale/lamaie (mai acrisoare) poate rezultatultotal ar fi fost mai balantat.

Pentru ca e tare buna, data viitoare voi mai reduce si mai mult cantitatea de fructoza si/sau voi incerca sa folosesc un gem mai acrisor.

Ia uitati aici ce bunatate...

post-133-13958397200814_thumb.jpg

Si pentru ca nu am rezistat, ia priviti monstru in ochi...

post-133-1395839791499_thumb.jpg

• Author

Arata superb!!!!!!! :)

Poate-o s-o fac si eu, dar peste vreo luna. Dupa ce termin curatenia in casa. Intre timp, nema prajituri!

Pentru si numai pentru ce am subliniat mai sus te invidiez...

Spor la curatenie si la prajiturit atunci cand te vei decide!

Arata superb!!!!!!! :)

Poate-o s-o fac si eu, dar peste vreo luna. Dupa ce termin curatenia in casa. Intre timp, nema prajituri!

Pentru si numai pentru ce am subliniat mai sus te invidiez...

Spor la curatenie si la prajiturit atunci cand te vei decide!

:) Sar'naaaa! :)

Nu de alta, da' degeaba fac praji, ca n-are cine sa le manance. Asa ca....... nu fac! Mai bine ma joc cu Micky in timpul asta. :) Sau cos goblen. Sau........ diverse.

• Author

Pai, si eu la un moment dat am zis sa fac asa cum faci tu acum, dar nu a tinut figura. Mie imi plac dulciurile prea mult, asa ca le fac.

Daca vor sa manance bine, daca nu am prieteni si vecini care deabia asteapta sa ma vada cu farfuriuta in mana la usa lor.

Dupa gustul meu e prea dulce, dar am asa o vaga banuiala ca o sa fie perfect pe gustul populatiei nemonti. Parca vad ca pana maine nu mai ramane nimic!

Sorinel, halal beteagă ești tu, că toată ziua ne omori cu găteli, care mai de care.

Bun, și după ce m-am ofticat destul să spun ce am de spus. https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/biggrin.gif

- Cred ca am mai zis pe undeva, sau doar în capul meu. Am constata mai de mult deja că aluaturile cu faină de migdale necesită mult mai puțină fructoză decât cele cu orice fel de făină. Întâi am zis că mi-am schimbat eu așa de tare gusturile că nu mai suport dulce. Dar într-o zi am făcut niște fursecuri cu aluatul comun, din aceleași ingrediente (ouă, unt, fructoză) până la făină, de unde am împărți în două și am pus în jumate făină albă iar în jumate făină de migdale. Am gustat la final și era foarte mare diferență de dulce între cele 2 feluri de fursecuri coapte. De unde am tras eu concluzia că migdalele cu fructoza fac ceva îmrepună, numai ele știu ce, și potențează puterea de îndulcire.

- Pe doamna Catrinel o fac des vara, dar cu altă fustă. Adică: bezeaua o fac simplă, fără adaos de nuci. Iar in loc de gem folosesc fructe acrișoare, proaspete. Un deliciu!!! Preferata mea e cu rabarbăr. https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/eusa_drool.gif

EDIT: că am uitat să mă oftic și pe Foaxa, că nu are cine mânca prăjiturile dacă le face. Barvo! Ești tare. https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/41.gif Mie, ca Sorinei, prea îmi place dulcele, chiar dacă nu e dulce ci așa, doar un pic.

Sorinel, halal beteagă ești tu, că toată ziua ne omori cu găteli, care mai de care.

EDIT: că am uitat să mă oftic și pe Foaxa, că nu are cine mânca prăjiturile dacă le face. Barvo! Ești tare. https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/41.gif Mie, ca Sorinei, prea îmi place dulcele, chiar dacă nu e dulce ci așa, doar un pic.

Sunt intru totul de acord cu prima fraza - beteaga, beteaga, da' gateste de nu se poate! :thumleft:

Pe mine sa nu ma individiezi, ca n-ai de ce! Daca fac dulciuri, se mananca. Daca nu fac.... am scapat de-o grija. Nu-i asa? :lol:

Ce bine poate sa arate prajitureaua asta...clar e o praji pe gustul meu, musai sa o incerc.
  • Author

Zici ca am avut gura aurita... nici firmiturile nu mai sunt de madam Catrinel... Au trecut vizigotii prin bucataria mea...

Bia te astept sa-mi spui ce si cum atunci cand o vei face! :thumleft:

Boni & Foxy, trebuie sa-mi umplu timpul cu ceva. Asa ca am decis sa citesc si sa fac ceea ce-mi place: sa stau (atat cat oasele imi permit) in bucatarie.

Profit de timpul liber (vorba vine) sa impartasesc cu voi toate traznaile mele. Stati cuminti ca mai am un pic si voi incepe munca si iar se va asterne praful pe aici...

Asa ca voi profita la maxim de ultimele saptamani de libertate.

Boni, ce idee faina mi-ai dat cu fructele proaspete. Sigur o voi pune in aplicare.

Pana sa scrii tu imi venise in cap o alta idee, dar nu eram sigura... Eu am pus niste visine in suc propriu. Chiar la ele ma gandeam pana sa scrii tu.

A, sa nu uit, rabarbar am in curte. In sfarsit am gasit plantuta si mi-am cumparat-o. Ma uit la ea ca mi-e tare draga, dar nu am facut nimic pana acum din ea.

Intrebare intrebatoare: pui bucatelele asa naturale sau le pregatesti inainte? Ca as vrea sa-mi incerc norocul si as vrea sa stiu cum ai facut tu.

Am scris un roman... Va pupacesc!

A, sa nu uit, rabarbar am in curte. In sfarsit am gasit plantuta si mi-am cumparat-o. Ma uit la ea ca mi-e tare draga, dar nu am facut nimic pana acum din ea.

Intrebare intrebatoare: pui bucatelele asa naturale sau le pregatesti inainte? Ca as vrea sa-mi incerc norocul si as vrea sa stiu cum ai facut tu.

Fructele le pun naturale (dacă am vişine şi mi-e lene le mai las chiar şi cu sâmburi https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/dry.gif) dar le dau la cuptor de la început, cu blatul. Au timp destul să se facă.

Brava Sorin;Si eu ca tine, mereu ma intreb de ce intorc tava, ca am cutor cu caldura *rotitoare*, dar asa am mostenit-o pe doamna reteta :thumleft:

Buna ideea cu fructe Boni; eu o fac ori cu magiun de topoloveni, ori cu caise. rar cu portocale.

eu una rabarbara as fierbe-o un pic inainte ( compotul piure de rabarbar e preferatul meu impreuna cu capsuni taiate :)...mega desert.9