Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chisca cu hrisca- caltabos de Bucovina

Featured Replies

Desi mai este un topic cu caltabosi, poate nu mi-oi lua-o pe cocoasha, mai ales ca ne mai bantuie inca spiritul Craciunului. Chisca asta e din Bucovina si e facuta cu crupe de hrisca. Hrisca e mai gustoasa decat orezul.

Ingrediente:

- aproximativ 2.5 kg maruntaie de porc sau vitel (inima, ficat, splina, plamani) - eu am folosit maruntaie de vitel, caci porcul l-am taiat de pe lista de mult timp.

- 800 gr slanina de porc

- 6 cepe sanatoase, mari

- 400 gr crupe de hrisca

- sare, piper (am pus si alb si negru), boia dulce de ardei

- mate de porc (am folosit din cele pentru carnati, care se gasesc in comert)

Maruntaiele si slanina se fierb bine, se scurg si se racesc, dupa care se trec prin masina de carne.

Ceapa se taie destul de marunt si se undeste in ulei, cam 150 ml, dupa care se da prin masina de carne. Am folosit si ceapa alba si ceapa rosie, ca din aceea am avut la indemana.

114_b4df5d0d72823baba677e667c6ff3be1_thumb.jpg

114_bc6f5ac972c824d0f9862af89165bf33_thumb.jpg

114_e5c3a1471d3e1f993c14144b3e04774a_thumb.jpg

Hrisca se alege de impuritati si se pune intr-o cratita de tuci la prajit. Atentie, nu se spala.

114_41f8bd99d772a4cd1e2321801a1bdb64_thumb.jpg

114_145eedae6ece4e2f83f7664f529887aa_thumb.jpg

Cand incepe sa se prajeasca (se simte aroma de boabe prajite), se toarna apa fierbinte peste si se amesteca repede. Atentie, sa nu va opariti, apa forfoteste ca la jacuzzi.

Hrisca fierbe relativ repede, de aceea trebuie supravegheata. Se amesteca tot timpul, pentru a nu se prinde de vasul in care fierbe.

Se lasa la racit.

114_e0d80997cb4205fdf168dadb59626cb7_thumb.jpg

114_daf0236f50f12330814a930e1c9079eb_thumb.jpg

114_507065e2ea9376cf1b793231686c8eb8_thumb.jpg

Maruntaiele, impreuna cu slanina si ceapa se trec prin masina de carne.

Se adauga crupele fierte si racite, se amesteca foarte bine si ser potriveste pasta rezultata cu sare, piper si boia de ardei dulce dupa gust.

114_e9f7957f66d2a8c92bdd228585416533_thumb.jpg

114_d6ab68cff708d21accae5bdfcb737771_thumb.jpg

114_61d0d3cb7d9732854492b65cb6e2b8f2_thumb.jpg

Asa arata pasta rezultata:

114_c6329f82d534f68a76a6870d24179e65_thumb.jpg

Matele, achizitionate din comert, se spala bine de sare si se verifica pentru a nu avea surprize (sa nu fie rupte).

114_8363da713a8082552d1422ec5a30a4e5_thumb.jpg

114_d77b0bfa9b8c4f57d38cc229d6c0ffd1_thumb.jpg

Se monteaza spitul de carnati la masina de carne (eu am folosit masina mecanica, antica, veche si de demult, caci am facut singura totul si m-am temut sa nu fuga produsul finit). Am pus matul pe spit si l-am legat cu ata la un capat, dupa care am introdus pasta in masina si am umplut matele.

114_b6d074e55904ea7352ebc2b5ee54fe5a_thumb.jpg

• Author

Si aici productia 2009:114_5204c246d19be1f13767fa2b350cdc67_thumb.jpg

Fierberea produsului:

Am pus o chisca intr-o strecuratoare de metal (pe care o pastrez cu sfintenie, doar pentru aceasta operatiune), pun strecuratoarea intr-o cratita pe care o umplu cu apa, in asa fel incat sa acopere chisca. Intep cu un ac chisca din loc in loc, pentru ca aerul sa iasa si ca matul sa nu se sparga, dupa care asez cratita pe foc. Din momentul in care apa incepe sa clocoteasca, las aproximativ 10 minute chisca la fiert, dupa care o scot si o pun pe o farfurie la racit. Si asa mai departe cu fiecare chisca in parte.114_d44cc646efd1db7800ed1ccc2779688e_thumb.jpg114_54e174520d9acd8c56f3fe7119395e5d_thumb.jpg114_b53ac8d80cb220e99a9be65eb1d07094_thumb.jpg

• Author

Nu se taie de calda, ci cand este complet rece.

Si, bineinteles, sectiunea, pe care am executat-o cand s-a racit foarte bine.114_4058464cef8db3419d3fc29d31497c8f_thumb.jpg114_b5301365fa073344a3a05ffcf02a1d31_thumb.jpg

Am fiert doar o chiscuta. Restul le-am pus in pungi si le-am parcat, atentie, nefierte, la congelator. Cand mi se face de o chiscuta, scot pachetul, dezghet, fierb si nu ma crede nimeni ca nu am taiat porcul cu o zi inainte. Se pastreaza mult si bine la congelator, nefiarta. Credeti-ma ca fac asta de ani de zile.114_d8654b78c79d924fb2d3652247d7e7e7_thumb.jpg

Vai cat e de frumoasa chesca ta , am mancat o data la o colega de facultate , mama ei facea , am cerut reteta fara succes . In schimb primeam cate o chiscutza cand venea de acasa , cat ma mai bucuram .

As face , as face azi , dar nu cred ca gasesc matze , si si daca gasesc nu am aparat ca sa le umplu :? , asa ca inca voi ramane cu gandul la ea. Sper sa-mi iau si eu un robot de bucatarie de-ala smecher cat de curand .

Hrisca e grau concasat?

Vai ce as face si eu !

Nota 10 cu felicitari ! :) :) :D

Observ ca caltabosul :D asta nu are nici cimbru si nici nu are habar de ienibahar. :D

Si iaca vin si intreb:

in Bucovina chisca se afuma, au ba?

@Maya:

Caltabosul rumenit in tigaie, cu mamaliga si usturoi chisat, e atat de bun incat Sinodul Bisericii Ortodoxe s-a hotarat sa-l treaca in randul pacatelor strigatoare la cer :twisted:

Julix,draga mea,mi-ai starnit dorul de sarbatorile pettrecute acasa,cu chisca (prajita,insa) cu mamaliguta si alte preparate di pi la noi.

Sa ai parte de un an nou minunat si cu multe bunatati pe masa.Te pup

Felicitari pt reteta :)

• Author
Nota 10 cu felicitari ! :occasion15: :occasion15: :floare:

Observ ca caltabosul :floare: asta nu are nici cimbru si nici nu are habar de ienibahar. :floare:

Si iaca vin si intreb:

@Maya:

Caltabosul rumenit in tigaie, cu mamaliga si usturoi chisat, e atat de bun incat Sinodul Bisericii Ortodoxe s-a hotarat sa-l treaca in randul pacatelor strigatoare la cer :twisted:

Multumesc pentru apreciere. Cat despre afumat, sincer habar nu am. Noi, acasa, nu prea afumam, caci se aduna si fumul asta la ficat, basca prajelile, rantasurile etc. Mai bine ferim/pazim decat sa umblam dupa vindecari/catori.

Chisca prajita(si cea cu orez si cea cu hrisca) cu mamaliguta (din aia cu cartofi, ca la Campulung Moldovenesc) cu branza de burduf si lapte acru. Bati copiii si fugi cu mancarea.

• Author
Julix,draga mea,mi-ai starnit dorul de sarbatorile pettrecute acasa,cu chisca (prajita,insa) cu mamaliguta si alte preparate di pi la noi.mamaliga de cartofi, lapte acru, branza de burduf si carnati

Sa ai parte de un an nou minunat si cu multe bunatati pe masa.Te pup

Felicitari pt reteta :occasion15:

Sper ca nu te-am facut sa suferi, mai ales ca dorul de casa e cumplit. Sa ai parte si tu de tot ce e mai frumos si bun in viata.

Julix, ia zi tu: chisca au caltabos, tot aia e?

Hrisca, crupe, e tot aia cu arpacasu'? ca eu parca n-am mai vazut pana acum.

eu fac ca si tine cu lebarul, il tin la congelator, crud, si fierb numai cat se consuma.

felicitari, esti tare vrednica!

• Author
Vai cat e de frumoasa chesca ta , am mancat o data la o colega de facultate , mama ei facea , am cerut reteta fara succes . In schimb primeam cate o chiscutza cand venea de acasa , cat ma mai bucuram .

As face , as face azi , dar nu cred ca gasesc matze , si si daca gasesc nu am aparat ca sa le umplu :? , asa ca inca voi ramane cu gandul la ea. Sper sa-mi iau si eu un robot de bucatarie de-ala smecher cat de curand .

Hrisca e grau concasat?

Vai ce as face si eu !

Multumesc pentru aprecieri.

Hrisca nu e grau concasat (acela e graul din care se face coliva).

Am gasit ceva pe net:

"Hrişcă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Regn Plantae

Fagopyrum esculentum

Clasificare ştiinţifică

Regn: Plantae

Încrengătură: Magnoliophyta

Clasă: Magnoliopsida

Subclasă: Caryophyllidae

Ordin: Caryophyllales

Familie: Polygonaceae

Gen: Fagopyrum

Specie: Fagopyrum E.

Nume binomial

Fagopyrum esculentum

Hrişca (Fagopyrum esculentum) este o specie de plante din genul Fagopyrum, familia Polygonaceae. Plantă ierboasă cu o înălţime de 20 - 60 cm . Cu toate că nu face parte din categoria cereale seminţele ei sunt asemănătare cu cele de grâu folosindu-se sub formă măcinată ca făină. Planta provine din Asia fiind răspândită în Europa de mongoli şi turci."

Multumesc pentru aprecieri.

Hrisca nu e grau concasat (acela e graul din care se face coliva).

Am gasit ceva pe net:

"Hrişcă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Regn Plantae

Fagopyrum esculentum

Clasificare ştiinţifică

Regn: Plantae

Încrengătură: Magnoliophyta

Clasă: Magnoliopsida

Subclasă: Caryophyllidae

Ordin: Caryophyllales

Familie: Polygonaceae

Gen: Fagopyrum

Specie: Fagopyrum E.

Nume binomial

Fagopyrum esculentum

Hrişca (Fagopyrum esculentum) este o specie de plante din genul Fagopyrum, familia Polygonaceae. Plantă ierboasă cu o înălţime de 20 - 60 cm . Cu toate că nu face parte din categoria cereale seminţele ei sunt asemănătare cu cele de grâu folosindu-se sub formă măcinată ca făină. Planta provine din Asia fiind răspândită în Europa de mongoli şi turci."

haidi bre! de-astea stiam si eu.

• Author
Julix, ia zi tu: chisca au caltabos, tot aia e?

Hrisca, crupe, e tot aia cu arpacasu'? ca eu parca n-am mai vazut pana acum.

eu fac ca si tine cu lebarul, il tin la congelator, crud, si fierb numai cat se consuma.

felicitari, esti tare vrednica!

Chisca e pe taraneste si caltabosul e pe oraseneste. Hrisca nu e tot aia cu arpacasul. Se gaseste de cumparat la bazar la Suceava pentru ca e adusa din Ucraina. Pe vremuri se cultiva si in Romania, dar acum vai de culturile noastre. Punga de 1 kg costa cam 8-9 lei. Se consuma mult si la moldovenii de peste Prut, asa ca e posibil sa se gaseasca si in orasele de granita.

oare în loc de hrişcă/chişcă se poate folosi bulgur?

Am auzit de hrişcă dar nu am văzut niciodată cum arată....

aaa, acum văd că hrişca şi chişca nu sînt acelaşi lucru....

Nota 10 cu felicitari ! :occasion15: :occasion15: :floare:

Observ ca caltabosul :floare: asta nu are nici cimbru si nici nu are habar de ienibahar. :floare:

Si iaca vin si intreb:

@Maya:

In Bucovina chisca nu se-afuma! Se mananca prajita ori doar fiarta. Da' nu se-afuma! Carnatii - da, da' lebaru' ori chisca - nu!

:occasion15: :occasion15: :floare: :floare: :floare:

Cate bordeie atatea obiceie :D ...si la noi bunica face chisca, da-i cu totul alta mancare...de porc :) . La noi prin chisca se intelege stomacul porcului (cred) care se umple cu fel de fel de carnuri si sorici, se coase, se da in sare, apoi la fum si cand e gata se fierbe cu sarmale (de Craciun). Cele mai bune sarmale sunt cele facute cu chisca. Desigur, membrana se taie si carnita se consuma cu mustar...un deliciu :).
Cate bordeie atatea obiceie :D ...si la noi bunica face chisca, da-i cu totul alta mancare...de porc :D . La noi prin chisca se intelege stomacul porcului (cred) care se umple cu fel de fel de carnuri si sorici, se coase, se da in sare, apoi la fum si cand e gata se fierbe cu sarmale (de Craciun). Cele mai bune sarmale sunt cele facute cu chisca. Desigur, membrana se taie si carnita se consuma cu mustar...un deliciu :).

Eu zic la fel cu Kiken' ca toata lumea are dreptate. Si Radu Anton Roman e impartial cu toate regiunile istorice ale Romaniei mancatoare de tocatura de porc infundata in matze. De s-ar fi preumblat si in Bucovina, mai aparea o reteta in cartea Domniei sale. Bine ca o avem noi :) Si avem de unde alege.

[color=#0000BF]CHISCA

Nu prea se mai face în sud si în Moldova, dar în Transilvania nu existã pomana porcului fãrã tobo-caltabosul ãsta.

• 2 kg carne • 0,5 litru sânge

• 1 linguritã cimbru • 1 burtã porc

• sare, piper dupã gust • 0,5 kg pãsat (spãrturã de porumb)

• Pãsatul se fierbe întâi bine, sã se înmoaie

• Se spalã burta, se tunde de zbârcituri, se pune în apã cu otet

• Se fierbe si sângele, separat: se va închega

• Carnea se fierbe numai pe jumãtate, în zeama în care a fiert pãsatul; se taie bucãti

• Totul se amestecã – carne, sânge, pãsat, sare, piper, cimbru, 100 ml zeamã de la fierturã

• Se umple burta, se coase bine, se pune la fiert în aceeasi zeamã rãcitã – cam 1 orã

• Zeama scãzutã bine în care a fiert chisca se sãreazã, se acreste cu zer, otet sau bors, se drege cu ou si smântânã si se mãnâncã cu lingura si cu hrean

• Se poate mânca chisca si asa, fiartã dar se poate si afuma

• Odatã afumatã, se considerã un tovarãs nepretuit pentru sarmale – drept pentru care se pun felii, ici si colo, în toatã oala . La asa amestecãturã istoricã e timpul sã-ncercãm si vinul popii din Ardeal – chiar asa-i si spune – Plebanos – un cupaj alb, destul de echilibrat (din Feteascã Albã – baza – prospetime, aciditate, nerv, un pic de Grasã – gust pronuntat, rotunjime, tãrie – si un pic de Muscat – parfum zeiesc) a cãrui faimã a îmbogãtit pe vremuri Aiudul.

CHISCA MOLDOVENEASCÃ

(totusi)

• 1 kg carne de la gât si fãlci • 1 pahar sânge

• 500 g pãsat (crupe se spune) • 1 cescutã apã

• sare, piper, dupã voie

• Carnea se toacã, se amestecã cu pãsat, sânge, sare si piper

• Matul gros, bine grijit, se umple dar nu îndesat

• se toarnã apã la ambele capete, se leagã si se pune la fiert 1 ceas, apoi la fum.[/color]

• Author
Cate bordeie atatea obiceie :D ...si la noi bunica face chisca, da-i cu totul alta mancare...de porc :D . La noi prin chisca se intelege stomacul porcului (cred) care se umple cu fel de fel de carnuri si sorici, se coase, se da in sare, apoi la fum si cand e gata se fierbe cu sarmale (de Craciun). Cele mai bune sarmale sunt cele facute cu chisca. Desigur, membrana se taie si carnita se consuma cu mustar...un deliciu :).

La noi se numeste TOBA. E bunaaaa........ rau. Si se face tot asa. Si merge cu mustar uns, dar merge si cu salata de sfecla rosie cu hrean. :D :)